To ile to jest 1l wiecej niz mialo 1.4 CAXA w manualu ??
RS TSI - spalanie
Zwiń
X
-
namo
Maicroft, żartowniś, 1.4 CAXA miała 8.8 l/100km na tej trasie (pewno przez koła 18) i nie jechała tak szybko
Podsumowując pierwsze 3500 km to spalanie mam takie samo jak w 1.4 CAXA w manualu, chodzi o jazdę generalnie a nie na tym tylko odcinku.
Komentarz
-
namo
marek106, Słowacja to przepisowo 130 km/h, Austria 140-150 km/h bo serpentyny, objazd w Słowenii po malutku zadupiami a nad ranem Chorwacja to częściej 160 km/h lewym pasem z hamskim spychaniem za pomocą lewego kierunkowskazu i świateł drogowych.
Komentarz
-
Namo, jazda ok, aczkolwiek ja podróżuję szybciej nawet jeśli wisi nad mną groźba dużego mandatu. Ale tu każdy jest inny... Tak czy owak diesel tyle spali przy jeździe gdzie będę leciał 170 non stop. A to duża różnica, przynajmniej dla mojej psychiki.
Tak czy owak w piatek mam wiedzieć czy jest termin na moje tdi rs czy nie. Jak nie to biorę rs tsi z placu jeśli mi zejdą z ceny tak jak chcę. Najwyżej będę jeździł trasy wolniej i tłumaczył sobie,że 150-160 to idealna prędkość, choć to tylko tłumaczenie
PS. Nie, nie chcę 4x4 tdi, 1.8 tsi, 1.4 tsi,itd :wink:
Komentarz
-
-
, namo, cos mi tu nie pasuje w tych twoich wyliczeniach ,piszesz 12 godzinna jazda na dystansie 1000 km ,to wychodzi że jechales około 80km/h. Nawet jezeli postoje wyszły 2godz to wychodzi 100/h, potem piszesz ze Słowacja 130, Austria 140/150 potem zadupia i nastepnie 160, nie wiem jak to zrozumiec. 12h/1000km i 7,7 litra ,coś tu nie gra :roll:
Komentarz
-
-
namo
No chyba tak, 83 km/h komputer pokazywał średnią prędkość gdzieś za tunelami. Postoje 2h, po co? Przerwa na tankowanie, siku za Grazem i dalej ogień puki dzieci śpią.
Pocieszę Was diesle, z powrotem miałem 8,6 l/100km bo cisnąłem Magistralą Adriatycką do Senj a potem przez góry serpentynami aż gumy piszczały.
Edit:
Pofatygowałem się do garażu, samochód ma przebieg 3600 km, ok. 2000 km z tego to wyjazd do Chorwacji z spalaniem 7,7 w jedną i 8,6 w drugą. Pozostałe kilometry to miasto, zabawa na trybie sport, docieranie i dojazd do firmy po 5 km 2 x dziennie który jak wiadomo żre naftę.
Komentarz
-
marek106, choć z drugiej strony patrząc to rs tsi ma teraz tyle niutków że można sie nia poruszać sprawnie jak tdi na wysokich biegach , a to może dużo zbijać spalanie. po prostu przyśpieszenia np na 5 masz takie same jak w tdi /jak nie lepsze / więc niema potrzeby redukcji do 3 na przykład. i spalanie może być faktycznie sporo mniejsze. najlepiej jakbyś dorwał na 3 godziny takiego rs tsi i popróbował różne warianty jazdy. o ile komputery w nich wskazują w miarę dokładnie.O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
-
namo
Zamieszczone przez leszekmwo ile komputery w nich wskazują w miarę dokładnie
SPROSTOWANIE. Na innym konkurencyjnym chyba forum zaraz po powrocie wpisałem średnie spalanie, teraz tam zaglądnąłem i zauważyłem, że się tutaj pomyliłem. Wynik powrotny to 8,1 l/100 km, sorry.
Komentarz
-
Zamieszczone przez namoNo chyba tak, 83 km/h komputer pokazywał średnią prędkość gdzieś za tunelami. Postoje 2h, po co? Przerwa na tankowanie, siku za Grazem i dalej ogień puki dzieci śpią.
Pocieszę Was diesle, z powrotem miałem 8,6 l/100km bo cisnąłem Magistralą Adriatycką do Senj a potem przez góry serpentynami aż gumy piszczały.
Edit:
Pofatygowałem się do garażu, samochód ma przebieg 3600 km, ok. 2000 km z tego to wyjazd do Chorwacji z spalaniem 7,7 w jedną i 8,6 w drugą. Pozostałe kilometry to miasto, zabawa na trybie sport, docieranie i dojazd do firmy po 5 km 2 x dziennie który jak wiadomo żre naftę.
Obrazek
Komentarz
-
-
namo
dj1978, Citigo żony sfotografowałeś? Przez Ciebie spadną im zamówienia na 1.6 TDI. Poza tym, Amudsenem się nie liczy :P
Komentarz
-
Zamieszczone przez namodj1978, Citigo żony sfotografowałeś? Przez Ciebie spadną im zamówienia na 1.6 TDI. Poza tym, Amudsenem się nie liczy :P
I tak, gdzieś tam w skrytości uczuć wolałbym TSI Duże przebiegi jednak wymusiły TDI.
Komentarz
-
-
namo
Zamieszczone przez dj1978Duże przebiegi jednak wymusiły TDI.
Komentarz
-
Zamieszczone przez namoZamieszczone przez dj1978Duże przebiegi jednak wymusiły TDI.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez marek106wszystko fajnie ale trasy trzeba robic szybko... 130 czy nawet 150 to nie jazda,szczegolnie jak sie robi duze przebiegi. Fajny ten tsi ale zostaje przy tdi
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dj1978Zamieszczone przez marek106wszystko fajnie ale trasy trzeba robic szybko... 130 czy nawet 150 to nie jazda,szczegolnie jak sie robi duze przebiegi. Fajny ten tsi ale zostaje przy tdi
W takim razie znów mi się pojawił podjar na tdi, Do tego w domu jest auto z klatką do sportu,więc te tsi tak ni w kij ni w oko. Ale nadal przyznaję,że benzyniak jeździ super. Jak się dochody zwiększą plus zrobią tam większy bak paliwa, to mógłbym takiego mieć na trasy...
Komentarz
-
-
marek106, jak latam w trasie po około 200 to średnie spalanie mam około 9l, wystarczy zejść do tych 170-180 i spalanie znacznie spada, przy takiej jeździe TSI spalanie zapewne wyjdzie ponad 11l.
Kolejny wóz to raczej będzie tsi ponieważ będzie go mozna dłubnąć do tych 400-450PS gdzie klekot więcej jak 260 nie będzie miał :Psuperb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
piramida, Ja często jadę trasy gdzie jazda 200 nie jest problemem. 9 litrów jest ok. Tsi przy dynamicznej jeździe zje 12, o ile nie więcej, bo chwilowe ma 14. Kasa raz, dwa to bak paliwa. Jednak przy pełnym bucie musiałbym co 350 km tankować, za często jak dla mnie. Na razie prostata zdrowa A szkoda, bo naprawde im ten benzyniak wyszedł.
Komentarz
-
-
marek106, Zobaczymy jak z awaryjnością bo odnosnie tuningu tego silnika to rzeczywiście potencjał jest spory.
Jest to nie prawdopodobne co by samym programem uzyskać około 100koni więcej z dwu litrowego silnika :!:superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dj1978Zamieszczone przez marek106wszystko fajnie ale trasy trzeba robic szybko... 130 czy nawet 150 to nie jazda,szczegolnie jak sie robi duze przebiegi. Fajny ten tsi ale zostaje przy tdi
Komentarz
-
-
namo
Ciekawe czy opór toczenia opon, ich rozmiar i jakość paliwa ma wpływ na spalanie sięgające 2-3 l/100km:roll:
Komentarz
-
namo
No nie róbcie ze mnie dupy wołowej, czasem zdarzy się nawet więcej jak 200 tym autem ale żeby na tempomacie ustawić przez dłuższy czas to strach, dwójkę dzieci wiozę.
Komentarz
Komentarz