OIII L&K Combi 2.0 TDI 184 KM DSG 4x4

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zoff
    Classic
    • 2011
    • 3

cbool10, Ha ha ha toś poleciał ale to prawda teraz trzeba oddać cyce Małgosi
  • goncjusz
    Drive
    • 2010
    • 45

Zamowilem samochód jak w temacie, wiem wiem zaraz pojawia sie commentsy, ze w tej cenie można było cos lepszego (nie Skoda), ale jako ze to forum Skody liczę na ożywiona dyskusje w temacie ???? Długo zastanawiałem sie nad wyborem, serce podpowiadało RS benzyna (cena zbliżona), rozsądek właśnie ten model. Powody: oszczędność na paliwie (obecnie jeżdzę OII 1.8 TSI DSG i denerwuje mnie dwucyfrowy wynik spalania), osiągi na papierze zbliżone do RS 7.2 s/100km (a sadze, ze na drodze ze względu na napęd może być lepiej), napęd no i fakt, ze nie bede sie rzucał w oczy tak jak by to było w przypadku RS :-) przed podjęciem decyzji powstrzymywał mnie brak możliwości przetestowania auta w tym wydaniu - jeździłem jedynie RS w TDI, ale wiadomo to nie to samo bo napęd tylko na przód, inne zawieszenie itp. Jestem ciekaw Waszej opinii odnośnie tej konfiguracji, a może ktoś z Was miał już okazje jeździć takim autem? Czy mając podobny budżet (ok 135 tys PLN) brnelibyscie w OIII czy prędzej Superb? Nad superbem długo myślałem, dlaczego nie: nowy Superb w sprzedaży będzie dopiero w 2 połowie roku (info z wiarygodnego źrodła, z VGP), Combi dopiero jesienią a ja potrzebuje auto pod koniec lutego. Superb II to solidna, ale już nieco przestarzała konstrukcja w porównaniu do OIII. No i ostatnia sprawa osiągi na ktorych bardzo mi zależało: nie ma Superba w TDI 4x4 z takim przyspieszeniem :-) a wy co byście zrobili?

Komentarz

• Infoludek
      Drive
      • 2014
      • 75

Re: OIII L&K Combi 2.0 TDI 184 KM DSG 4x4

Zamieszczone przez goncjusz
      Zamowilem samochód jak w temacie, wiem wiem zaraz pojawia sie commentsy, ze w tej cenie można było cos lepszego (nie Skoda), ale jako ze to forum Skody liczę na ożywiona dyskusje w temacie ???? Długo zastanawiałem sie nad wyborem, serce podpowiadało RS benzyna (cena zbliżona), rozsądek właśnie ten model. Powody: oszczędność na paliwie (obecnie jeżdzę OII 1.8 TSI DSG i denerwuje mnie dwucyfrowy wynik spalania), osiągi na papierze zbliżone do RS 7.2 s/100km (a sadze, ze na drodze ze względu na napęd może być lepiej), napęd no i fakt, ze nie bede sie rzucał w oczy tak jak by to było w przypadku RS :-) przed podjęciem decyzji powstrzymywał mnie brak możliwości przetestowania auta w tym wydaniu - jeździłem jedynie RS w TDI, ale wiadomo to nie to samo bo napęd tylko na przód, inne zawieszenie itp. Jestem ciekaw Waszej opinii odnośnie tej konfiguracji, a może ktoś z Was miał już okazje jeździć takim autem? Czy mając podobny budżet (ok 135 tys PLN) brnelibyscie w OIII czy prędzej Superb? Nad superbem długo myślałem, dlaczego nie: nowy Superb w sprzedaży będzie dopiero w 2 połowie roku (info z wiarygodnego źrodła, z VGP), Combi dopiero jesienią a ja potrzebuje auto pod koniec lutego. Superb II to solidna, ale już nieco przestarzała konstrukcja w porównaniu do OIII. No i ostatnia sprawa osiągi na ktorych bardzo mi zależało: nie ma Superba w TDI 4x4 z takim przyspieszeniem :-) a wy co byście zrobili?
      Trochę nie rozumiem takich pytań. Zamówiłeś auto a pytasz się jakie byście kupili? Troche po fakcie to pytanie Będziesz miał tyle odpowiedzi ile użytkowników. Zastanawiałeś się nad RSem ale nie chciałeś się rzucać w oczy . Więc wybór zrobiłeś dobry. Ja chciałem się wyróżniać spośród XX% skód na polskim rynku więc kupiłem RSa Blue Race. Co do różnicy przy większych prędkościach pomiędzy RS a 4x4 to raczej bym nie liczył na to.. Jedynie co może być szybszy ze startu na mokrej nawierzchni... ale nie oszukujmy się nie kupiłeś auta tylko po to by scigać się z pod świaTEŁ..

Komentarz

• goncjusz
        Drive
        • 2010
        • 45

A co to nie można spytać o opinie po decyzji? Nie rozumiem uwagi... Umowmy sie jak często przy większych prędkościach będzie to miało znaczenie? O wiele cześciej bede startował i korzystał z przyspieszenia w zakresie od 0 do 100 i tu uważam, ze może być lepiej niż z RS :-)

[ Dodano: Nie 11 Sty, 15 13:11 ]
        No i nie wspomnę o lepszym spalaniu myśle ze 2-3 l/100 a sam pisałeś w innym wątku, ze sporo pali.

Komentarz

• mac_aaron
          Elegance
          • 2012
          • 984
          • Octavia III (5E3)
          • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Jakbym kupował w tym roku za 135k to na pewno bym się chciał przejechać Mondeo MKV.

Komentarz

• goncjusz
            Drive
            • 2010
            • 45

W moim przypadku mogła to być tylko Skoda tez bym pewnie szukał gdzieś indziej...

Komentarz

• lu5asz
              RS
              • 2011
              • 2006
              • Octavia II combi (1Z5)
              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Jesli nie potzrebujesz lepszego wyciszenia i wiecej przestrzeni to dobry wybór.Ja bym chyba poszedl w tym kierunku http://otomoto.pl/skoda-superb-plati...C33381193.html
              Kondziu

OCP

Komentarz

• mirek_p11
                RS
                • 2010
                • 6630
                • Volkswagen
                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

IMO Superb z ogłoszenia kolegi lu5asz to zdecydowanie lepszy wybór.

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
                Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
                Fotki

Komentarz

• fan
                  Elegance
                  • 2009
                  • 760

Za takie pieniążki to bym poczekał i kupił SIII w wersji kombi 4x4,a na teraz to już bym wolał passata ze 2.0tdi 190KM elegance. 135tys zl za OIII to trochę dużo niezależnie od wyposażenia i silnika jaki jest wsadzony pod maskę.
                  Respect All,Fear No One!

Komentarz

• lukrys
                    Rider
                    • 2013
                    • 435

a ja bym poszedł do salonu Audi

Komentarz

• goncjusz
                      Drive
                      • 2010
                      • 45

Pisałem, ze tylko Skoda, wspominałem tez czemu nie Superb II. Superb III w Combi i 4x4 zobaczycie, ze będzie dopiero w 2016 tak jak sie stało z nowym Passatem na te chwile jedyny napęd na 4 jest w topowej wersji biturbo 2.0 TDI 240 KM bodajże, cena powala... W cennikach nie ma nigdzie wersji na 4 koła poza ta pewnie dopiero w tym roku sie pojawi. Wiem, ze moja decyzja była szalona, ale naprawdę w tej cenie z takim wyposażeniem i osiągami w Dieslu nic nie było :-)

[ Dodano: Nie 11 Sty, 15 14:52 ]
                      Zamieszczone przez lukrys
                      a ja bym poszedł do salonu Audi
                      Z ciekawości byłem, a4 w kombi z takim samym wyposażeniem po rabatach wyszedł 190 tys no i w tym roku ma być nowy model :-)

Komentarz

• mirek_p11
                        RS
                        • 2010
                        • 6630
                        • Volkswagen
                        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

lukrys, w salonie Audi nie dostaniesz napędu 4x4 za takie pieniądze. A może Subaru Legacy Outback ?

stary model

nowy model

Fotki
                        Fotki

Komentarz

• lukrys
                          Rider
                          • 2013
                          • 435

te nowe subaru naprawdę ładne

Komentarz

• mirek_p11
                            RS
                            • 2010
                            • 6630
                            • Volkswagen
                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

lukrys, w końcu przód zmienili i jakoś to wszystko zaczęło wyglądać

Fotki
                            Fotki

Komentarz

• Dig Dug
                              L&K
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 1306
                              • Seat

goncjusz, No to miodzio takie zestawienie

Infoludek, Słabsze auto potrafi na łuku jak dajesz buta (bo włączasz się do ruchu, śpieszy Ci się, zniesie Cie na łuku w kopny śnieg, zjedziesz z asfaltu przy omijaniu skęcającego w lewo takich sytuacji jest wiele, no chyba że się jeździ w dużym mieście po prostej) zamieli jednym kołem, a przy starcie na deszczu to cała ośka mieli, a co dopiero tak mocne auta. Przecież wiesz, bo masz.

Stąd kolega zrobił dobry zakup :szeroki_usmiech
                              Była O1 jest F2.

Komentarz

• lubek24
                                Rider
                                • 2013
                                • 597
                                • Octavia III (5E3)
                                • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Re: OIII L&K Combi 2.0 TDI 184 KM DSG 4x4

Ja stałem przed takim dylematem czy brać S2 4x4 DSG TDI za 160 tys po upustach czy O3 4x4 DSG TSI za 128 tys po upustach.
                                Odpuściłem S2 z powodu słabszego (starszego silnika ) oraz starszej technologii np brak aktywnego tempomatu.
                                Za 135 tys nie kupisz dobrze wypasione wersji S3 4x4 a w O3 możesz ją naprawdę dobrze skonfigurować. Tylko dobrze sobie policz czy potrzebujesz TDI i ile kilometrów przejedziesz za różnice w cenie.
                                O3 combi 1.8TSI 245Hp 4x4 DSG
                                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...258496#1258496

Komentarz

• goncjusz
                                  Drive
                                  • 2010
                                  • 45

lubek24 testowałem przez tydzień takie auto, na które sie zdecydowałeś ile Pali przy normalnej lub dynamicznej jeździe? W moim przypadku różnica w cenie miedzy tym a 1.8 TSI 4X4 była 100 zł w miesięcznej racie (wynajem długoterminowy na 3 lata), wiec myśle, ze nie było co sie zastanawiać...

Komentarz

• fernando
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 1890

goncjusz, dobry wybór, według mnie to będzie najfajniejsza OIII na forum (do tej pory). Niemniej jednak sam wolałbym za te pieniądze S2 Combi Platinum 2.0 TDI 170KM 4x4 DSG, czyli coś podobnego do auta pokazanego przez jednego z Kolegów w liku wyżej...

Komentarz

• mac_aaron
                                      Elegance
                                      • 2012
                                      • 984
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez fernando
                                      goncjusz, dobry wybór, według mnie to będzie najfajniejsza OIII na forum (do tej pory)
                                      Diesel się nie kwalifikuje do tego tytułu :diabelski_usmiech

Komentarz

• perfex
                                        L&K
                                        • 2005
                                        • 1117

W moim przypadku mogła to być tylko Skoda tez bym pewnie szukał gdzieś indziej...
                                        A zdradzisz czemu mogła być Tylko Skoda ???
                                        Pozdrawiam
                                        perfex

Octavia HTP

Komentarz

• maro rs
                                          Elegance
                                          • 2014
                                          • 948

O wiele cześciej bede startował i korzystał z przyspieszenia w zakresie od 0 do 100 i tu uważam, ze może być lepiej niż z RS :-)
                                          Chyba na śniegu 1
                                          "k..., aleś pan tu bestię postawił"

Komentarz

Zapomnieliście wspomnieć o bardzo ważnej kwestii, to 4x4 w Skodzie to nie Quattro. Tylna oś w Skodzie 4x4 załącza się dopiero kiedy przód ślizgnie czyli za późno w przeciwieństwie tego z Audi. Quattro w Audi dba aby żadne koło nie ślizgało, pracują na to 4 koła. Oczywistym jest, że koncern VAG też chce zarobić na Skodzie dając złudzenie, że klient tych aut dostaje coś ze stajni Audi. Jedynie przełącznik świateł jest 1:1 Audi.

Jeżeli ktoś mieszka w trudnych warunkach to takie 4x4 pozwoli mu w zimie wrócić do garażu. Nie przyda mu się podczas dynamicznej jazdy w trudnych warunkach gdyż Octavia z napędem 4x4 wpierw podeprze się dachem zanim dupa zdąży pomóc. Dla tych co kupili Octavię 4x4 i nie mieszkają w górach proponuję założyć zeszyt 16 kartkowy i zapisywać każdą sytuację kiedy inni stali a Octavia 4x4 jechała. Założę się, że nawet pierwszej strony nie zapełnią. Ja wolę poczekać na piaskarkę w RS-ce te kilka razy na 5 lat.

Lada Niva u nas sukcesów w sprzedaży nie zrobiła bo nie mamy tak trudnych warunków żeby terenówki ludzie kupowali. A gdzie zrobiła, wszyscy się domyślają.

Komentarz

• pawel934
                                              Rider
                                              • 2007
                                              • 344

Nie powołuj się na Quattro jako rozwiązanie napędu, ponieważ "Quattro" to tylko nazwa handlowa Audi napędu na 4 koła, tak jak w Mercedesie "4 Matic", w Skodzie "4x4", czy w BMW "Xdrive".

I tak np. w Audi A3, S3, Q3, TT napęd Quattro to dołączany Haldex, tak samo jak w Octavii.
                                              BMW 130i - klik
                                              kiedyś: Octavia 1.4 TSI - klik
                                              BMW E36 '92 na tor

Komentarz

• fernando
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 1890

Zamieszczone przez mac_aaron
                                                fernando napisał/a:
                                                goncjusz, dobry wybór, według mnie to będzie najfajniejsza OIII na forum (do tej pory)

Diesel się nie kwalifikuje do tego tytułu :diabelski_usmiech
                                                Nie bardzo rozumiem Twoją wypowiedź, chociaż wyczuwam tu problemy z czytaniem :diabelski_usmiech

Komentarz

Pisałem o tym prawdziwym Quattro za który w nowym aucie trzeba ćwierć miliona dać. Idealna trakcja kosztuje a 4x4 służy tylko do ruszania w kałuży i śniegu którego z roku na rok coraz mniej.

Też miałem kupować O3 4x4 ale po analizie jak to się ma do poprawy trakcji wolę już ślizgać się RS-ką.

Komentarz

Pracuję...