Normalnie wysylasz. Skoro widnieje w folderze "do wysłania", znaczy, ze jeszcze nie przeczytał. Wiem, brzmi dziwnie, ale jak przeczyta i odpisze, to zobaczysz ze bedzie gdzie indziej..
1.8 TSI 4x4 liftback DSG czy 2.0 TDI DSG
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez krzyzakpPaddington, powinno.... Mea culpa, tak sie konczy pisanie na forum w pracy Zaraz poprawie dla potomnych
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PaddingtonNie wiem dlaczego porównując ekonomikę spalania TDI i TSI (czy inaczej dieseli i benzyna) większość zwraca uwagę na przebieg roczny i używanie w trasie. Właśnie w mieście TDI generuje większe oszczędności niż TSI - na 100 km. Pomijam tutaj możliwe ale nie konieczne problemy w trakcie eksploatacji TDI w mieście.
No i o ile na trasie różnica między dieslem i benzyną nie będzie powalająca, to już w mieście owszem."k..., aleś pan tu bestię postawił"
Komentarz
-
-
Osobne podziękowania za opinię (informacje) na pw dla "Rok z Bagien". Zachęcam do przekazania kolejnych informacji (porównań) zgodnie z tematem - chociaż pytań dodatkowym na razie nie mam.
[ Dodano: Wto 17 Lut, 15 20:04 ]
Zamieszczone przez maro rsZamieszczone przez PaddingtonNie wiem dlaczego porównując ekonomikę spalania TDI i TSI (czy inaczej dieseli i benzyna) większość zwraca uwagę na przebieg roczny i używanie w trasie. Właśnie w mieście TDI generuje większe oszczędności niż TSI - na 100 km. Pomijam tutaj możliwe ale nie konieczne problemy w trakcie eksploatacji TDI w mieście.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez maro rsZamieszczone przez PaddingtonNie wiem dlaczego porównując ekonomikę spalania TDI i TSI (czy inaczej dieseli i benzyna) większość zwraca uwagę na przebieg roczny i używanie w trasie. Właśnie w mieście TDI generuje większe oszczędności niż TSI - na 100 km. Pomijam tutaj możliwe ale nie konieczne problemy w trakcie eksploatacji TDI w mieście.
No i o ile na trasie różnica między dieslem i benzyną nie będzie powalająca, to już w mieście owszem.Skoda Octavia Combi 2007 2.0 TDI PD MAN 140 KM - była
Skoda Octavia Combi 2010 2.0 TDI PD DSG 140 KM - była
Skoda Octavia Combi 2012 2.0 TDI CR MAN 140 KM - była.
Skoda Octavia Combi 2014 2.0 TDI CR MAN 150 KM - była.
Skoda Superb Combi 2016 2.0 TDI CR MAN 190 KM - jest
Komentarz
-
-
Paddington, nawet się nie zastanawiaj 1.8tsi
naprawdę będziesz zadowolony
często mam możliwość jeżdżenia właśnie po Wawie albo diesel albo pb i bez zastanowienia brałbym tsi
jak chcesz może uda się załatwić jazdę testową w asokliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM
Komentarz
-
-
Wojti2, czerwona SG http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=84294
Z Katowic kojarzę 2 białe rs-ki - kombi (z forum) i liftbacka (chyba nie z forum)."k..., aleś pan tu bestię postawił"
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez maro rsWojti2, czerwona SG http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=84294
Z Katowic kojarzę 2 białe rs-ki - kombi (z forum) i liftbacka (chyba nie z forum).Skoda Octavia Combi 2007 2.0 TDI PD MAN 140 KM - była
Skoda Octavia Combi 2010 2.0 TDI PD DSG 140 KM - była
Skoda Octavia Combi 2012 2.0 TDI CR MAN 140 KM - była.
Skoda Octavia Combi 2014 2.0 TDI CR MAN 150 KM - była.
Skoda Superb Combi 2016 2.0 TDI CR MAN 190 KM - jest
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez LUKIPaddington, nawet się nie zastanawiaj 1.8tsi
naprawdę będziesz zadowolony
często mam możliwość jeżdżenia właśnie po Wawie albo diesel albo pb i bez zastanowienia brałbym tsi
jak chcesz może uda się załatwić jazdę testową w aso
I jeszcze byłbym wdzięczny za opisanie Twoich wrażeń z jazdy po W-wie
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ketivvjak sądzę nie miałeś problemu z podnoszeniem się poziomu oleju ?
ja niestety po Yeti TDI z DSG mam kolejnego diesla z DPF jakby trochę z przypadku i niestety ten dał mi się mocno we znaki
dla mnie obecny nowy diesel ma sens tylko przy dużych przebiegach w trasach
do tego skrzynia DSG z TDI w trybie D pracuje na irracjonalne niskich obrotach silnika co bywa mocno nieprzyjemne
>Nie miałem problemów z podniesionym poziomem oleju w opisanych warunkach miejskich. Oleju raczej mi ubywało ale wszystko w normie.
> A co u Ciebie wydarzyło się z DPF w Yeti - rozumiem, że jazda w warunkach miejskich.
> Irracjonalnie niskie obroty w dieslu z DSG ? faktycznie niskie obroty szczególnie w dieslu są mało pożądane z mojego punktu widzenia tzn. trudno o elastyczność silnika startując z niskich obrotów, natomiast utrzymywanie ich gdy nie zachodzi konieczność sytuacyjnych przyśpieszeń wpływa chyba na ekonomikę spalania. Mało przyjemna staje się również praca silnika. Chyba o to chodziło ? czy może jeszcze wpływa to na trwałość silnika lub osprzętu ?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PaddingtonA co u Ciebie wydarzyło się z DPF w Yeti - rozumiem, że jazda w warunkach miejskich.
problemy z DPF-em miałem w innym aucie, paradoksalnie był "czysty" tzn nie zatkany sadzą
w warunkach typowo miejskich jeżdżę bardzo mało, mieszkam w niewielkim mieście gdzie najczęściej łatwiej jest podejść jak dojechać
Zamieszczone przez PaddingtonIrracjonalnie niskie obroty w dieslu z DSG ?
Komentarz
-
-
Na przeglądzie pod koniec grudnia zdiagnozowano wyciek płynu chłodzącego (faktycznie jakieś 2 tygodnie wcześniej zapaliła mi się czerwona lampka, ale dolałem i tyle).
Umówiłem się na początek lutego na naprawę.
Wstawiłem samochód do serwisu na cały dzień. Po kilku godzinach telefon, że nie mają jednej z potrzebnych części. Mają pompę wody, którą trzeba wymienić, nie mają oringów.
Odebrałem nie naprawiony i czekam na telefon jak zamówią brakującą część.
Mój tajny informator o nicku zaczynającym się na E a kończącym się na Z :wink: :lol: wybadał temat.
Do wymiany jest jakiś regulator (mnie nie pytajcie jaki, ale kosztuje ok. 1400 zł.) i nie ma akceptacji od Skody - póki co.
Ergo ? Jeżdżę na wpół sprawnym samochodem.... :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
Nie ogarniam co znaczy "nie ma akceptacji skody". Kur..., jest gwarancja, jest część do wymiany, czy może być coś bardziej oczywistego? Do d...y z taką gwarą, lepiej se 4 letnią m3 kupić i jak się coś sypnie mieć wybór - naprawiać albo olać, ale własny wybór, a nie jakiejś "centrali". A przyjemność z jazdy jakby większa...
No chyba że gwarancja jest tylko po to, żeby przez 2-4 lata serwisować w aso - przy takim podejściu dziwne, że nie dają 10 lat gwarancji - przecież i tak w tym czasie nic nie naprawią, a wpływy z serwisu będą większe...
Napiszę tak - fiat - niby marka niżej pozycjonowana - a przez 3 lata ZAWSZE wymieniali mi wszystko co zgłaszałem - i nie musiałem przyjeżdżać i mieć nadzieję, że usterka wystąpi przy serwisancie, z zapaloną kontrolką, pokazywać zdjęć, filmów, przywozić świadków. Wymieniali, bo miałem gwarancję. Proste.
Że nie wspomnę o tym, że jeśli na naprawę umówiłem się wcześniej, zawsze czekało na mnie auto zastępcze. Oczywiście za darmo."k..., aleś pan tu bestię postawił"
Komentarz
-
-
A bo się denerwuję, ponieważ sam widzę, że będę musiał trochę walczyć w związku z wyłączającym się od czasu do czasu przy odpalaniu auta ogrzewaniem postojowym. Bo na razie podłączyli do kompa, diagnoza: nie ma błędów - nie ma problemu. Mogliby zaktualizować soft, ale ponieważ nie ma aktualizacji - nie mogą I na razie tyle, heh."k..., aleś pan tu bestię postawił"
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Rok z Bagienfaktycznie jakieś 2 tygodnie wcześniej zapaliła mi się czerwona lampka, ale dolałem i tyle
Ale życzę powodzenia i czekam na kolejne rady, informacje jak w temacie.
Komentarz
-
-
Paddington, to juz troche naciagane by bylo, chyba ze wyszly by problemy, ktore mogly powstac przez braki plynu.... Przejezdzilem z padnietym czujnikiem stopu z 120km i jakos problemow nie bylo przy jego wymianie.. Ba, nawet auto spod domu zabrali laweta na swoj koszt Ale to glownie przez to, ze gdy podjechalem do serwisu blizej domu, okazalo sie, ze auto 6dni po sprzedazy, widnieje w systemie nadal jako wyprodukowane, ale nie sprzedane i serwis nie moze nic zrobic :szeroki_usmiech
Komentarz
-
-
Paddington, Ta lampka jest od tego, zeby wlasnie zasygnalizowac brak. Sama instrukcja pisze o tym, ze jesli brak bedzie wlasnie taki jak opisany, zaswieca sie lampka, w zbiorniku plyn jest ponizej minimum nalezy go uzupelnic i tyle.
Tak samo jak z paliwem czy plynem do spryskiwacza. Jak zaswieca sie te lampki masz go uzupelnic plyn lub paliwo i tyle. Jak chcesz moze sobie je uzupelniac co godzine.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftPaddington, Ta lampka jest od tego, zeby wlasnie zasygnalizowac brak. Sama instrukcja pisze o tym, ze jesli brak bedzie wlasnie taki jak opisany, zaswieca sie lampka, w zbiorniku plyn jest ponizej minimum nalezy go uzupelnic i tyle.
Tak samo jak z paliwem czy plynem do spryskiwacza. Jak zaswieca sie te lampki masz go uzupelnic plyn lub paliwo i tyle. Jak chcesz moze sobie je uzupelniac co godzine.
"Jak chcesz moze sobie je uzupelniac co godzine." - Trochę niezrozumiałe. Raczej wtedy gdy kontrolka się zaświeci lub gdy użytkownik lubi/chce jedziździć z pełnym zbiornikiem.
Ja też bym tego płynu dolał ale zaraz potem pojechałbym do ASO. Kolega postąpił nieco inaczej tzn po dwóch tygodniach podczas przeglądu stwierdzono u niego wyciek i chyba wówczas poinformował serwis, że dwa tygodnie temu dolewał płynu.
Intencją mojej wypowiedzi nie był zarzut a rada skierowana do kolegi, który przekazał mi kilka cennych informacji zgodnie z tematem. Moja wypowiedź to też interpretacja dziwnego zachowania Skody, które sygnalizuje kolega"Rok z Bagien" .
krzyzakp może miałeś rację, że jest to naciągane no i wywołało taki komentarz.
Proszę o dalsze rady, informacje zgodnie z tematem.
Komentarz
-
Komentarz