Budujemy Dom z OCP

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sebu
    L&K
    • 2008
    • 1304
    • Octavia II (1Z3)
    • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
    • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Witam
    Mam pytanie do osób,które robiły projekt budynku.Potrzebuje kogoś z okolic W-wa - Wołomina,kto mógłby coś takiego wykonać.Macie może kogoś z polecenia.
    Nie pij za kierownicą. Stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz
    jak pomogłem to daj punkcik
    sprzęgło od G 60

Komentarz

• arturo_freestyl
      Rider
      • 2010
      • 704

Zamieszczone przez piramida
      Zamieszczone przez dwaoka
      piramida, Wiesz co, moi rodzice od 5 lat grzeją kominkiem w domu, co prawda bez płaszcza, ale nie oto tu chodzi, nie mają gazu i z oszczędności jadą na kominku. Niestety trzeba się pogodzić z posiadaniem kotłowni w salonie, nie ma takiej możliwości żeby nie usyfić ścian i sufitu od dymu podczas podkładania... W tym roku zmieniają piec elektryczny, na paliwo stałe (pellet i pojemnik ze ślimakiem) bo mają dość. Na początku jest to przyjemne i jest fun, ale na dłuższą metę, niestety uciążliwe...

Moje 3 grosze

ps. masz możliwość upuszczenia nagrzanej wody z instalacji, jak będziesz chciał w ciepły dzień dla przyjemności napalić?
      chyba nie mam ale za to mam w sumie 1200l wody w zbiornikach które spokojnie przejmą nadmiar ciepła z instalacji.

A odnosnie okopconych scian podczas palenia w kominku to pewnie cos sie tam brudzą ale zapewniam cie ze małe dziecko plus dwa koty robią xxx większe spustoszenia na scianach niz kominek :szeroki_usmiech

[ Dodano: Pią 18 Lut, 11 08:30 ]
      Zamieszczone przez Sebastian
      Dylatację między deskami a wełną robi się ze sznurka. Co do nawiewu do wentylacji to pod deskami okapu nie dojeżdżasz styropianem i automatycznie tworzy się wentylacja.
      Ja mam w sumie 35 cm ocieplenia dachu ale nie musiałem dawać żadnej dylatacji i wentylacji ponieważ daszek mam przykryty folią wysoko paroprzepuszczalną.
      Wełne do ocieplenia kupiłem firmy URSA ale nie tą podstawową tylko nieco lepszą.
      u siebie na poddaszu przy ceramicznej dachówce mam 25-30cm wełny, skosy 25cm rockwoola i 30 sufit rookwool i isower

Dodam ze rookwoola kupiłem po bardzo dobrej cenie ale szczerze do isovera to ona sie nie umywa, isover jest dużo lzejszy, mniej pyli i lepiej sie go układa ale niestety jest droższy.

Przede wszystkim trzeba patrzyć na współczynnik przewodzenia ciepła bo to gra główne skrzypce w izolacji :szeroki_usmiech
      ja teraz bede robil poddasze

wybór padł na wełne isover - o wspolczynniku 0,033 - 18cm w krokwie + 5cm poza = 23cm

a miało byc 0,039 -18 + 10cm = 28cm ale zmniejszyly by sie pomieszczenia na całej górze
      Octavia FWD 370KM/460Nm + NX
      ET 14,607 - Bemowo 2011
      ET 13,482 - Ryki 2012
      ET 13,014 - Ełk 2013
      ET 12,939 - Ryki 2015
      0-200km/h - 13,2s
      2 v-ce Mistrz Polski FWD TURBO PROFI 2015 1/4Mili

Komentarz

• 4x4BKF
        L&K
        • 2010
        • 1279

Zamieszczone przez arturo_freestyl

ja teraz bede robil poddasze

wybór padł na wełne isover - o wspolczynniku 0,033 - 18cm w krokwie + 5cm poza = 23cm

a miało byc 0,039 -18 + 10cm = 28cm ale zmniejszyly by sie pomieszczenia na całej górze
        Może kolega przybliżyć co ma na myśli pisząc 0,033 i 0,039??
        4x4

Komentarz

• Techno200
          Elegance
          S_OCP Member
          • 2005
          • 782
          • Tesla

wspolczynik przenikalnosci cieplnej. im nizszy tym lepszy. slabe welny maja 0,044-do 0,042. srednie 0,039, a takie lepsze 0,033.
          Old Octavia 1.9 AHF - New Leon 2.0 BKD - New Passat 2.0 HGW ;-) Pontiac Trans Am 7.5

Spoty Lublin - kazda pierwsza sroda miesiaca. Zapraszamy

Komentarz

• bobasek
            Rider
            S_OCP Member
            • 2005
            • 326

Zamieszczone przez Techno200
            maja 0,044-do 0,042. srednie 0,039, a takie lepsze 0,033
            wygrałem!

kupiłem ursa platinum 0,032
            nie znalazłem lepszej za normalne pieniądze
            5,5l/100

Komentarz

• 4x4BKF
              L&K
              • 2010
              • 1279

Zamieszczone przez Techno200
              wspolczynik przenikalnosci cieplnej. im nizszy tym lepszy. slabe welny maja 0,044-do 0,042. srednie 0,039, a takie lepsze 0,033.
              Czyli pisze o współczynniku Lambda? Bo faktycznie im niższy tym lepszy, ale pisząc tu cytuję:

"ja teraz bede robil poddasze

a miało byc0,039 -18 + 10cm = 28cm ale zmniejszyly by sie pomieszczenia na całej górze"

Mam wrażenie że kolega uważa, że im grubszą warstwę ocieplenia wpakuje w poddasze, tym większy współczynnik Lambda uzyska - co jest myśleniem błędnym bo lambda nie zalezy od grubości zastosowanej izolacji.

No chyba że miał na myśli fakt niemożliwości zastosowania wełny o grubości 28cm 0,039 więc dał cieńszą ale o lepszym parametrze czyli 0,033 - co jest logiczne.

W sumie wyszło podobnie, bo w pierwszym przypadku miałby opór cieplny na poziomie 7,2 a obecnie ma na poziomie 6,9. czyli nieco mniej czyli w tym przypadku słabiej.

Więc należałoby zapamiętać: im niższa lambda tym lepiej a im niższy opór cieplny tym gorzej.
              No ale jak to powiedział autorytet w zakresie badań nad materiałami termoizolacyjnymi dr Konarzewski z ITB w Katowicach
              "każdy się bije o lambdę, przedstawiciele handlowi z kalkulatorami w ręku udowadniają wyższość swoich wyrobów a ktoś na 15 min przy -20'C uchyli okno i całą oszczedność jaką da w sezonie grzewczym różnica między 0.40 a 0.38 szlag trafi"

A tu link do bardzo fajnego kalkulatora na którym możemy obliczyć nie tylko opór cieplny poszczególnej warstwy ale całej ściany/dachu/posadzki/stropu
              4x4

Komentarz

• b707
                L&K
                S_OCP Member
                • 2006
                • 1272

Tylko to tez z ta lambda różnie bywa... Bo producent jedno a weryfikacja ITB co innego...

Co do kalkulatora to lepiej sobie samemu w excelu policzyć...
                Dach o konstrukcji drewnianej wymaga innego podejścia niż ściana czy stropodach... a nawet tutaj trzeba sobie doliczać poprawki.
                Adam

Komentarz

• 4x4BKF
                  L&K
                  • 2010
                  • 1279

Gadka od kilkunastu postów o wełnie, ale wełna ma jeden zajebisty minus. Jeśli naciągnie wilgoci to jej własciwości termoizolacyjne są podobne do właściwości jakie ma mokra kurtka puchowa.
                  Co gorsza, tej wilgoci raczej już nie odda czyli sobie gnije.
                  Styropian ma chłonność wody na poziomie 0,3% więc gdybym teraz budował dom i docieplał poddasze to tylko i wyłacznie styropian. Lambda zbliżona też między 042 a 031, krokwy albo rozstawiamy co np 98-99cm czyli dajemy nieco rzadziej ale za to grubsze (licząc m3 wyjdzie podobnie), mamy więcej miejsca na ocieplenie, montujemy między krokwy na wcisk, nie pieprzymy się ze sznurkami itp nie martwimy czy nam do paroizolacji nie przylega itp. Jak mamy krokwy co np. 70cm to zamawiamy sobie płyty pod wymiar i gra muzyka.

Co do weryfikacji ITB - w tej chwili to producent określa na podstawie własnych badań i deklaracji zgodności parametry wyrobu.
                  4x4

Komentarz

• Jabar1975
                    RS
                    • 2006
                    • 3331

Jak ktoś woli to robi styro, ja jestem zwolennikem wełny i znam masę osób z tak zaizolowanymi chałupami - nikomu nic nie wilgnie. Jedno i drugie rozwiązanie ma wady. A największą wadą wełny jest cena
                    nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• piramida
                      RS
                      • 2009
                      • 12222
                      • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Jabar1975
                      Jak ktoś woli to robi styro, ja jestem zwolennikem wełny i znam masę osób z tak zaizolowanymi chałupami - nikomu nic nie wilgnie. Jedno i drugie rozwiązanie ma wady. A największą wadą wełny jest cena
                      ja mam na poddaszu wełnę 15cm plu 10cm na zakładkę, roockwool plus isover nie pamiętam jaką ma przenikliwość cieplna ale poniżej 0.040, w zimie mam zawsze powyżej 21 stopni a średnia temp w pomieszczeniach to 21-23 stopnie nie zależnie czy na zew jest -20 czy -5 w lecie podczas upałów temp sięga około 25-27 stopni ale głównie przez to że okna sa pootwierane i okna nie zasłonięte. Dodam że na dachu siedzi dachówka ceramiczna.

Z wełną od kilku lat nic sie nie dzieje ale dodam że sam ocieplałem poddasze aby maxymalnie uniknąć błędów lub niechlujstwa wykonawców :szeroki_usmiech
                      superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Rok z Bagien
                        L&K
                        • 2010
                        • 1172

Jak ktoś woli to robi styro, ja jestem zwolennikem wełny i znam masę osób z tak zaizolowanymi chałupami - nikomu nic nie wilgnie.
                        Zapytam z głupia frant: a skąd wiesz ??

Komentarz

• pandzik
                          RS
                          • 2011
                          • 2254
                          • Seat

w zimie mam zawsze powyżej 21 stopni a średnia temp w pomieszczeniach to 21-23 stopnie nie zależnie czy na zew jest -20 czy -5
                          No niestety fizycznie jest to niemożliwe. Chyba, że dostarczasz mniej "ciepła" przy -5 i wiecej przy -20 na poddasze.

Z wełną od kilku lat nic sie nie dzieje ale dodam że sam ocieplałem poddasze aby maxymalnie uniknąć błędów lub niechlujstwa wykonawców
                          Słusznie.

Komentarz

• krzynol
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 11004
                            • Superb II combi (3T5)
                            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                            • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

ja mam na poddaszu wełnę 15cm plu 10cm na zakładkę, roockwool plus isover
                            mam podobnie na strychu i nic nie wilgotnieje i nie gnije

strych nie ogrzewany, ale temperatury zimą około kilku stopni na plusie przy -20 na dworze
                            też sam ocieplałem - sympatycznie, szybko między krokwie, obite płytą osb i już
                            ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
                            ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
                            poprzednie modele:
                            ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
                            ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
                            O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• piramida
                              RS
                              • 2009
                              • 12222
                              • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez pandzik
                              w zimie mam zawsze powyżej 21 stopni a średnia temp w pomieszczeniach to 21-23 stopnie nie zależnie czy na zew jest -20 czy -5
                              No niestety fizycznie jest to niemożliwe. Chyba, że dostarczasz mniej "ciepła" przy -5 i wiecej przy -20 na poddasze.

Z wełną od kilku lat nic sie nie dzieje ale dodam że sam ocieplałem poddasze aby maxymalnie uniknąć błędów lub niechlujstwa wykonawców
                              Słusznie.
                              grzaniem steruje centralka więc jak jest nastawiona powiedzmy na 21 to pewnie częsciej grzejniki się włączają przy -20 niż -5, generalnie grzeje mnie to po cyckach jedna sztabka do kominka więcej, jedna mniej :szeroki_usmiech
                              Posiadam bufor 800l który nadmiar ciepłej wody z kominka zbiera i praktycznie od około 21-22 nie dokładamy do kominka a ciepłej wody starcza do ogrzania domu do godzin porannych, paląc normalnie bez przesady w buforze wieczorem woda ma temp około 70-80stopni natomiast piec gazowy praktycznie jest wyłączony ale za to trzeba co dziennie palić w kominku.

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Rok z Bagien
                                L&K
                                • 2010
                                • 1172

Zamieszczone przez krzynol

Ponawiam pytanie: skąd wiesz (wiecie), że nie wilgotnieje ?

Sprawdzacie to ? Jak ?

Wełna jest zasłonięta bądź to przez płyty KG, bądź przez OSB i tak naprawdę jej nie widać. NIe można także jej dotknąć

Skąd zatem pewność, że okresowo nie wilgotnieje i nie traci swoich izolacyjnych właściwości ?

By tak się nie stało, wełna MUSI być wentylowana tak, by wilgoć, która się do niej dostanie (a dostanie się i zapewniam Was, że okresowo jest ona zawilgocona) mogła się z niej wydostać. Wówczas zapewni ona prawidłową izolację cieplną na lata.

Komentarz

• piramida
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 12222
                                  • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Rok z Bagien
                                  Zamieszczone przez krzynol

Ponawiam pytanie: skąd wiesz (wiecie), że nie wilgotnieje ?

Sprawdzacie to ? Jak ?

Wełna jest zasłonięta bądź to przez płyty KG, bądź przez OSB i tak naprawdę jej nie widać. NIe można także jej dotknąć

Skąd zatem pewność, że okresowo nie wilgotnieje i nie traci swoich izolacyjnych właściwości ?

By tak się nie stało, wełna MUSI być wentylowana tak, by wilgoć, która się do niej dostanie (a dostanie się i zapewniam Was, że okresowo jest ona zawilgocona) mogła się z niej wydostać. Wówczas zapewni ona prawidłową izolację cieplną na lata.
                                  wełna bedzie zmieniać swoja wilgotność, dlatego dach musi byc wentylowany a jak całkiem zamoknie to wtedy jest problem, przykład ocieplanych murów wełną gdzie gościowi wełna namokła przy tarasie i musiał demontować troche elewacji co by pozbyc sie wilgoci która wchodziła do wnętrza.
                                  Wiec wydaje mi sie ze jak jest dach wentylowany to zaden problem dla wełny natomiast jeżeli jest pełne udeskowanie to mozna pokusic ise o styropian.

Komentarz

• Jabar1975
                                    RS
                                    • 2006
                                    • 3331

Rok z Bagien, znajomy dobudowywał dwa pokoje na parterze - od strony północnej po "otworzeniu" w środku wiór - w sensie sucho. Ponadto twierdzi ze welna jest lepszym zabezpieczeniem przed gryzoniami (myszy lubia styro).

przy okazji mamy tu jakiego dilera ociepleń, (moze wykonawce elewacji - drewno +tynk) i gontów bitumicznych (dobrych) bo szukam, a jak mam komus dac zarobic to lepiej "swojemu" (inaczej niz normalny Polak )
                                    nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• djczas
                                      RS
                                      • 2005
                                      • 9612

Jabar1975, chcesz dom stawiać z drewna to wal na Podhale

Komentarz

• Rok z Bagien
                                        L&K
                                        • 2010
                                        • 1172

Ponadto twierdzi ze welna jest lepszym zabezpieczeniem przed gryzoniami (myszy lubia styro).
                                        To bez dwóch zdań. Myszy wcinają styro, że ho ho.
                                        Wełna jest nadto niepalna i lepiej się dopasowuje do przestrzeni między krokwiami.

Niestety ma ona i wady. Chłonie wilgoć co skutkuje okresowym pogorszeniem właściwości termoizolacyjnych. Jeśli będzie prawidłowo wentylowana nic się z nią dziać nie będzie.
                                        Ponadto wełna jest paro-przepuszczalna, co może być wadą. Szczelny dom = ciepły dom.

pzdr

Komentarz

• 4x4BKF
                                          L&K
                                          • 2010
                                          • 1279

Zamieszczone przez Rok z Bagien
                                          Ponadto wełna jest paro-przepuszczalna, co może być wadą.

pzdr
                                          Styropian też jest paroprzepuszczalny I to w całkiem dużym stopniu. Gdyby nie był paroprzepuszczalny, nie dałoby się go wyprodukować
                                          4x4

Komentarz

• Rok z Bagien
                                            L&K
                                            • 2010
                                            • 1172

Styropian ma bardzo małą paroprzepuszczalność, wilgoć napotyka bardzo duży opór dyfuzyjny w postaci zwartego bloku styro, który składa się z bardzo dużej ilości pęcherzyków powietrza pozamykanych w spienionym polistyrenie. Kulki spienionego polistyrenu bardzo ściśle do siebie przylegają, stąd duży opór dyfuzyjny.

Dla potrzeb i skali budownictwa jednorodzinnego styropian jest materiałem nie przepuszczającym pary wodnej i w zależności od kilku parametrów bardzo mało nasiąkliwym.
                                            Dlatego jest bardziej stabilny izolacyjnie.

Komentarz

• piori
                                              Ambiente
                                              • 2010
                                              • 116

Witam, pozwolicie że przyłącze się z moim problemem.
                                              Będę wykańczał dom, jest w nim strop kleina, wygląda w tej chwili mniej więcej jak na tym zdjęciu (znalezione w necie)

W części budynku chcę robić ogrzewanie podłogowe, niżej jest nieogrzewana piwnica.
                                              I tu moje pytanie: Czym najlepiej wypełnić przestrzenie między treglami?
                                              Znalazłem w necie taką koncepcję: na spód izolacja paro-przepuszczalna, dookoła taśma dylatacyjna na całą wysokość podłogi. Na to wysypka z keramzytu równo do wysokości belek stalowych i wtedy na wszystko twardy styropian, następnie w części budynku podłogówka i wszędzie na równo wylewka.
                                              Miał ktoś do czynienia z tym keramzytem? Może jakieś inne propozycje?

Komentarz

• b707
                                                L&K
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 1272

Wal keramzyt Lekki, wytrzymały, odporny na wilgoć i do tego dość izolacyjny.
                                                Adam

Komentarz

• Rok z Bagien
                                                  L&K
                                                  • 2010
                                                  • 1172

Zrób wylewkę betonową do wysokości tregli.
                                                  Zastąp w tej wylewce piach perlitem:
                                                  Perlit Polska Sp. z o.o. to doświadczony na rynku producent perlitu z okolic Cieszyna.

Na to styropian, ogrzewanie podłogowe i wylewkę docelową.
                                                  Stabilnie, ciepło i zdrowo.

Keramzyt równie dobry, ale ja wybrałbym perlit.

pzdr

Komentarz

• 4x4BKF
                                                    L&K
                                                    • 2010
                                                    • 1279

Nie wysypuj na to samego keramzytu. Keramzyt nie da się zagęścić, a co za tym idzie będzie luźnym podłożem. Keramzyt możesz wymieszać z suchym betonem, zagęścić, rozłożyć izolację poziomą czyli folię, pamiętać aby zachodziła na ściany, rozłożyć styropian i na to wylewkę.

Keramzyt możesz zastąpić granulatem styropianowym - wychodzi najtaniej i jest najłatwiej dostępny.
                                                    4x4

Komentarz

Pracuję...