Budujemy Dom z OCP

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Big Wojtek
    Rider
    • 2010
    • 440
    • Hyundai

RALF bardzo współczuję. Sam zakończyłem budowę w zeszłym roku, więc mogę sobie wyobrazić jak się czujesz.

Cysterniarz - czym Ci tak podpadł Solid? Ja właśnie z nich korzystam. Ciężko powiedzieć czy jestem zadowolony, bo na szczęście nie miałem włamania, ale jak zrobiłem alarm próbny to przyjechali w 2 min ! Musieli chyba przejeżdżać ulicę obok.

Ja z kolei miałem problemy z Juwentusem. Ochraniali firmę w której pracowałem i olewali nas pod każdym względem. Zainteresowali się dopiero jak dostali wypowiedzenie umowy.

Komentarz

• cysterniarz
      RS
      • 2008
      • 1887
      • Octavia II combi (1Z5)
      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez Big Wojtek
      Cysterniarz - czym Ci tak podpadł Solid? Ja właśnie z nich korzystam. Ciężko powiedzieć czy jestem zadowolony, bo na szczęście nie miałem włamania, ale jak zrobiłem alarm próbny to przyjechali w 2 min ! Musieli chyba przejeżdżać ulicę obok.
      Kolega miał umowę z "S" do czasu jak miał włamanie. Patrol był na miejscu po ok 10-15 min w tym czasie nie było już okna balkonowego i lekkiego sprzętu rtv i hi-fi.
      Miał u nich wykupione jakies dodatkowe ubezp. że partycypują w kosztach po włamaniu. No i sie zaczelo. Awantura, kupa nerwów a i tak g... dostał. Wykręcali się przez kilka miesięcy, w końcu sobie odpuścił bo za dużo nerwów go to kosztowało.
      Na próbne alarmy przyjezdzali po ok 5min, nawet nie wysiedli z auta, zobaczyli że jest ciemno i odjechali, nie sprawdzali tyłu budynku.
      Przypadek 2 - kolega ma sklep, był na urlopie, 2 tyg sklep zamkniety, i akurat padła sieć energetyczna, bateria pociągnęła kilka dni i kaplica. "S" nawet nie zareagował, dostawał komunikaty o braku prądu i nic, panienki w biurze były wielce zdziwione ze klient sie awanturuje, że prądu nie było, przecież nic się nie stało. Oczywisie w umowie było co innego - obowiązek powiadomienia i zabezpieczenia obiektu jak sygnał padł.
      Znam jeszcze kilka kwiatków dot. montażu alarmu przez tych panów "S" ale to już patologia i nie warto o tym pisać bo tak jak kowal 2002, napisał wystrzegać się takich instalatorów na kilometr i alarm zakładać we własnym zakresie, a im pozwolić tylko nadajnik założyć i to najlepiej w obecności swojego instalatora alarmu.
      Wszystko jest cacy jak się płaci i nie ma prawdziwej interwencji.
      "S" daje dampingowe ceny na ochronę ale nie ogarniają tematu do końca (chyba że w innych miastach wygląda to inaczej, ale wszyscy których znam co mieli styczność z "S" twierdza że to pułapka).

Komentarz

• Big Wojtek
        Rider
        • 2010
        • 440
        • Hyundai

chyba że w innych miastach wygląda to inaczej
        i tego się będę musiał trzymać :wink:

Komentarz

• RALF
          Elegance
          • 2008
          • 974

Zamieszczone przez RALF
          w tym miesiącu ( daty bliżej nie określono) skradziono mi z zamkniętego budynku mieszkalnego w stanie surowym instalacje elektryczną
          Dzięki wszystkim za słowa otuchy. dziś wstawiłem nowe stalowe drzwi, był u mnie elektryk który powiedział że szkody wycenia na ok 8 tyś zł .
          Co do ochrony to solid zakładał u mojego ojca , 4 czujki , najtańsza instalacja chyba 1600 zł, my umowę mamy z solidem podpisaną na 6.5 tys za instalacja alarmowa , z tym że jest to maxymalny wypas a na umowie nie jest jeszcze wpisany termin realizacji.
          Póki budowa się nie zakończy chcemy najprostszą instalację na 6 czujek podpiętą do sieci alarmowej , żeby przypadkowy żul nie wyniósł nam czegoś znowu z domu, bo w okolicy gdzie mieszkam do porządni złodzieje nie łaszczą się na domy w budowie , mi np. do domu to weszły pijaczki lub inne menelstwo

Zamieszczone przez AdamB
          Ameryki nie odkryłeś. W mojej okolicy nikt nie zostawia domu w budowie bez nadzoru w którym znajdują się grzejniki, piec itp. Przypuszczam, że goście przyszli po coś bardziej wartościowego niż po kable. Liczyli na grzejniki, armaturę, a że nie było to wzięli to co było czyli kable ze ścian.
          Za bardzo nie mam jak nadzorować bo budowę mam ok 25 km od obecnego miejsca zamieszkania. i jak bym miał codziennie tam jeździć na kontrolę to bym majątek na benzynę wydał. Poza tym nie wiedziałem że ktoś może się połasić na instalację elektryczną , słyszałem o tym że wyjmują drzwi, okna , czy piece ale żeby wydłubywać kable ze ścian...

Komentarz

• Arek
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 3143

Pytanie mam.
            Moze macie jakieś sprawdzone sposoby do wyczyszczenia cegły i jej zaimpregnowania żeby trochę wolniej sie brudziła i dobrze było ja potem przemywać.(kominek z cegły) :?:
            z góry dziękuje
            -----1.9TDI ASV --StrEet DeMoN----- <--ZaPrAsZaM

Komentarz

• Arti_r1
              RS
              • 2008
              • 2626

Zamieszczone przez kowal 2002
              nie daj się przypadkiem naciągnąć na czujki bezprzewodowe
              a jest coś z nimi nie tak? Pytam bo firma która montuje mi alarm(nie jakaś solid,itp), zaproponowała takowe do garaży
              Fabryka Barw :]

Czarna O1 rs-line tdi
              Srebrna O2 Scout

DACAR.team

Komentarz

• Arek
                RS
                S_OCP Member
                • 2005
                • 3143

Co do alarmu mogę polecić powiadamianie smsem .Podpina sie centrale do alarmu i za każdym razem jak coś się dzieje to wysyła nam smsa.koszt centrali to ok 350zł z telefonem.

Komentarz

• kowal 2002
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 5161

Zamieszczone przez Arti_r1
                  Zamieszczone przez kowal 2002
                  a jest coś z nimi nie tak? Pytam bo firma która montuje mi alarm(nie jakaś solid,itp), zaproponowała takowe do garaży
                  Ogólnie montuje się je tylko tam, gdzie zwyczajnie nie ma możliwości pociągnięcia przewodu i jest to ich jedyna zaleta w stosunku do zwykłych, przewodowych.

Z wad to właśnie transmisja radiowa, która jak by nie było jest czuła na zakłócenia. Dużo łatwiej zakłócić jej pracę zdalnie, bez wchodzenia "na teren" obiektu. Dodatkowo obecna tendencja do robienia wszystkiego "bezprzewodowo" sprawia, że eter staje się masakrycznie zaśmiecony, co znacznie zwiększa ryzyko wystąpienia przypadkowych zakłóceń.
                  Pomijam konieczności wymiany baterii, bo to oczywiste ( średnio raz na rok ( max dwa ), zależy od czujki, baterii i natężenia ruchu; bateria zazwyczaj litowa w cenie ok. 15-20 pln za szt. ).

Osobiście nie jestem wrogiem rozwiązań bezprzewodowych, ale akurat w systemach alarmowych, nie polecam ( no chyba, że nie ma innego wyjścia ).
                  Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                  Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• cysterniarz
                    RS
                    • 2008
                    • 1887
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez Arek
                    Moze macie jakieś sprawdzone sposoby do wyczyszczenia cegły i jej zaimpregnowania żeby trochę wolniej sie brudziła i dobrze było ja potem przemywać.(kominek z cegły)
                    z góry dziękuje
                    m.in atlas robi takie preparaty.
                    Ja klinkier na kominku po robotach tynkarskich (syf wgryzł się w cegłę) wyszorowałem Szopem Atlasa. Środek jest żrący i pięknie odświeżyło kolor klinkieru, później zaimpregnowałem też czymś z atlasa /nie pamiętam nazwy ale jest chyba 1 do cegły/ i jest spokój na długo. Jak się ostro przysyfi przemywam szopem bo jeszcze mi został i cegła lśni jak nówka. Pewnie są specjalne środki do tego ale na razie szop mi styka.

[ Dodano: Nie 19 Gru, 10 22:34 ]

Dodam tylko do tego co napisal kowal 2002, że S proponuje bezprzewodowe bo to łatwa robota, nakleją kilka czujek i skasują a Ty sie martw. Za 60 zeta kupi się na allegro duperel do zakłócania, a bateria pewnie padnie jak będziesz na urlopie leżał na plaży Jednym słowem ostateczność.

Komentarz

• Arti_r1
                      RS
                      • 2008
                      • 2626

no to mam chyba problem :P Bo garaż to osobny budynek :?

Czarna O1 rs-line tdi
                      Srebrna O2 Scout

DACAR.team

Komentarz

• cysterniarz
                        RS
                        • 2008
                        • 1887
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

no to mam chyba problem Bo garaż to osobny budynek
                        Skoro osobny budynek to może być jeszcze zonk z transmisją do centrali. Wszelkie przegrody ograniczają sygnał. Nie wiem jaka odległość garażu od centrali i ile ścian po drodze ale trzeba dobrać odpowiedni przęt (jeżeli już musi być bezprzewodowa), żeby co chwila nie wywalało błędu na centrali że nie ma transmisji z garażem. Zastanawia mnie jeszcze jak chcesz rozwiązać kwestię manipulatora w garażu? też bezprzewodowy czy w ogóle bez manipulatora a rozbrojenie z pilota bo inaczej byłoby to trochę upierdliwe podjechać pod garaż, zasuwać do domu wyłaczyć alarm i dopiero wprowadzać brykę.

Komentarz

• Arek
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 3143

cysterniarz, dzieki wielkie,przynajmniej wiem czego szukać

Komentarz

• Arti_r1
                            RS
                            • 2008
                            • 2626

cysterniarz no właśnie chciałem to tak że podjeżdżam i ide do chaty alarm rozbroić a potem auto do garażu wstawiam.Jest po drodze :P Odległości budynku garaży od centrali po linii prostej to może z jakieś 3-4m wiec nie dużo heh. O pilocie nie wiedziałem :? nie doinformowali mnie o takiej możliwości. Tylko teraz pytanie, czy za pomocą pilota dezaktywuje czujkę alarmu do którego wjeżdżam czy z całego budynku?

Czarna O1 rs-line tdi
                            Srebrna O2 Scout

DACAR.team

Komentarz

• cysterniarz
                              RS
                              • 2008
                              • 1887
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

cysterniarz no właśnie chciałem to tak że podjeżdżam i ide do chaty alarm rozbroić a potem auto do garażu wstawiam.Jest po drodze
                              no można i tak, przejścia do domu i tak nie masz, więc jak będzie ulewa to i tak zmokniesz i tak :P
                              Odległości budynku garaży od centrali po linii prostej to może z jakieś 3-4m wiec nie dużo heh.
                              nie jest źle
                              O pilocie nie wiedziałem nie doinformowali mnie o takiej możliwości. Tylko teraz pytanie, czy za pomocą pilota dezaktywuje czujkę alarmu do którego wjeżdżam czy z całego budynku?
                              Zależy od pilota i kodowania, możesz rozkodować całość i tylko strefę - np. garaż, albo np zrobić opóźnienie na kilka minut i wprowadzić auto a rozbroić alarm w domu - możliwości jest wiele ale zależy to od sprzętu.

Komentarz

• Arti_r1
                                RS
                                • 2008
                                • 2626

dzięki wielkie cysterniarz za info. Przyjdą zakładać inne czujki to zagadam na temat pilota i funkcji :wink:

Czarna O1 rs-line tdi
                                Srebrna O2 Scout

DACAR.team

Komentarz

• aldam
                                  L&K
                                  • 2006
                                  • 1036

wreszcie po 5 latach zamknąłem temat działki i biorę się za wybór projektu
                                  Także będę niedługo spamował ten wątek.

No to zaczynam,
                                  Może ktoś ma jakieś DOBRE doświadczenia z ekipami z okolic: Wawer-Otwock?
                                  Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• Sebastian
                                    Rider
                                    • 2004
                                    • 412

Zamieszczone przez cysterniarz
                                    Zależy od pilota i kodowania, możesz rozkodować całość i tylko strefę - np. garaż, albo np zrobić opóźnienie na kilka minut i wprowadzić auto a rozbroić alarm w domu - możliwości jest wiele ale zależy to od sprzętu.
                                    Ja zrobiłem tak u siebie, mam trzy strefy góra, dół, garaż. Garaż mogę "wstrzymać" na 3 min.

[ Dodano: Sro 26 Sty, 11 14:54 ]
                                    Zamieszczone przez pic2ek
                                    Zamieszczone przez Techno200
                                    Bez tego w takim sprzecie ciezko sie rozpala
                                    jakby to delikatnie ująć - to bzdura jak moze sie ciezko rozpalać w kominku? chyba ze cofa ci do pokoju ale to wina pogody lub niskiego cisnienia,
                                    Zamieszczone przez Techno200
                                    No i kolejna wazna sparawa. doprowadzenie powietrza z zewnatrz, najczesciej pod kominkiem instaluje sie przewod ktory dostarcza powietrze z zewnatrz. Bez tego taki kominek wypala tlen z pomieszczenia i moze np bolec glowa itp.
                                    wygląda mi na to, że kolega wyczytał to chyba w jakimś "fachowym" poradniku, owszem jest to prawda, ze zabiera tlen no ale nie popadajmy w paranoje przecież do domu się wchodzi i wychodzi i "rotacja" tlenu jest. więc doprowadzanie jakiś rur pod kominek to też zbędny wydatek. no chyba, ze kolega stawia od podstaw dom i nie musi się szczypac z kasą to może i faktycznie rura spiro się może pzrydać
                                    ale jesli ja też moge doradzic jedną rzecz - nie rób kolego takiej rzeczy by kominek był podstawowy do grzania. lepiej niech bedzie dodatkowym
                                    i sprawa moim zdaniem najważniejsza - jesli się ktoś stawia od podstaw i chce mieć w domu:
                                    - kolektory,
                                    - kominek z płaszczem wodnym,
                                    - piec na groszek,
                                    - i co tam jeszcze sobie wymyśli
                                    NIECH NAJPIERW ROZMAWIA Z FACHOWCEM A NIE Z HANDLOWCEM!!!! BO HANDLOWIEC WSZYSTKO WCISNIE A POZNIEJ SA SAME PROBLEMY, a to się kocioł przegrzewa, a to termostat nie działa, i wiele wiele innych rzeczy. najlepiej powiedziec fachurza co chcemy a on niech zrobi schemat. i to jest bardzo ważna rzecz by później nie ponosić zbędnych kosztów, ze coś się kupiło a nie działa lub nie będzie działać.
                                    pozdrawiam wszystkich nowo budujących się
                                    Masz racje. Doprowadzenie jest BARDZO istotne wówczas kiedy mamy np. wentylację mechaniczną (najczęściej rekuperator w bud. mieszkalnych)
                                    Doprowadzenie się robi po to by nie wytwarzać podciśnienia w wentylacji, czyli żeby kominek nie zabierał więcej m3 powietrza do komory spalania niż wentylacja jest w stanie wymienić. Kominki mają spore zapotrzebowanie na tlen.
                                    RS BLUE

Komentarz

• piramida
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 12222
                                      • Superb III (3V3)

Często słysze opinie ze kominek z płaszczem wodnym jest do dupy i nie da sie nim dobrze dogrzać w domu, guzik prawda :szeroki_usmiech
                                      Sam stałem przed problemem instalacji w swoim nowym domu i po konsultacji padło na kominek z płaszem wodnym, zbiornik na wode użytkową 400l i uwaga :!: zbiornik buforowy 800l co by sie nagrzewał równoczesnie ze zbiornikiem na wode uzytkową.

Teraz pytanie po co taki duzy bufor a po to aby sie nagrzał do temp około 80 stopni i poniej po wygasnięciu kominka zazwyczaj tak około północy rozprowadzał ciepło do grzejników i ewentualnie mieszał sie z wodą uzytkową.

Tym oto sposobem do rana mamy ciepło w grzejnikach i nad ranem ciepłą wode a oprócz tego mozna całkowicie wyłączyć piec gazowy :!: pod warunkiem ciągłego dokładania do pieca :szeroki_usmiech

Dodam jeszcze ze bez tego bufora instalacja była by znacznie mniej wydajna :!:
                                      superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• bobasek
                                        Rider
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 326

będę docieplał poddasze użytkowe wełną z rolki
                                        mam deskowanie i 45' nachylenia, nie robię podbitki, na widoczne elementy dachu (okapy i szczyty) wykonałem z pomalowanej na gotowo boazerii
                                        pytanie - jak wykonać szczelinę wentylacyjną między połacią a ociepleniem i jak zrobić nawiew "na styku" ocieplenia zewnętrznego, ocieplenia dachu i desek
                                        mam parę pomysłów ale chcę poznać Wasze zdanie

i jeszcze jedno:
                                        jaką macie grubość w/w ocieplenia i jakiej firmy wełnę polecacie?
                                        5,5l/100

Komentarz

• dwaoka
                                          Elegance
                                          • 2010
                                          • 927

piramida, Wiesz co, moi rodzice od 5 lat grzeją kominkiem w domu, co prawda bez płaszcza, ale nie oto tu chodzi, nie mają gazu i z oszczędności jadą na kominku. Niestety trzeba się pogodzić z posiadaniem kotłowni w salonie, nie ma takiej możliwości żeby nie usyfić ścian i sufitu od dymu podczas podkładania... W tym roku zmieniają piec elektryczny, na paliwo stałe (pellet i pojemnik ze ślimakiem) bo mają dość. Na początku jest to przyjemne i jest fun, ale na dłuższą metę, niestety uciążliwe...

Moje 3 grosze

ps. masz możliwość upuszczenia nagrzanej wody z instalacji, jak będziesz chciał w ciepły dzień dla przyjemności napalić?
                                          bkc+dsg

Komentarz

• Sebastian
                                            Rider
                                            • 2004
                                            • 412

Dylatację między deskami a wełną robi się ze sznurka. Co do nawiewu do wentylacji to pod deskami okapu nie dojeżdżasz styropianem i automatycznie tworzy się wentylacja.
                                            Ja mam w sumie 35 cm ocieplenia dachu ale nie musiałem dawać żadnej dylatacji i wentylacji ponieważ daszek mam przykryty folią wysoko paroprzepuszczalną.
                                            Wełne do ocieplenia kupiłem firmy URSA ale nie tą podstawową tylko nieco lepszą.
                                            RS BLUE

Komentarz

• piramida
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 12222
                                              • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez dwaoka
                                              piramida, Wiesz co, moi rodzice od 5 lat grzeją kominkiem w domu, co prawda bez płaszcza, ale nie oto tu chodzi, nie mają gazu i z oszczędności jadą na kominku. Niestety trzeba się pogodzić z posiadaniem kotłowni w salonie, nie ma takiej możliwości żeby nie usyfić ścian i sufitu od dymu podczas podkładania... W tym roku zmieniają piec elektryczny, na paliwo stałe (pellet i pojemnik ze ślimakiem) bo mają dość. Na początku jest to przyjemne i jest fun, ale na dłuższą metę, niestety uciążliwe...

Moje 3 grosze

ps. masz możliwość upuszczenia nagrzanej wody z instalacji, jak będziesz chciał w ciepły dzień dla przyjemności napalić?
                                              chyba nie mam ale za to mam w sumie 1200l wody w zbiornikach które spokojnie przejmą nadmiar ciepła z instalacji.

A odnosnie okopconych scian podczas palenia w kominku to pewnie cos sie tam brudzą ale zapewniam cie ze małe dziecko plus dwa koty robią xxx większe spustoszenia na scianach niz kominek :szeroki_usmiech

[ Dodano: Pią 18 Lut, 11 08:30 ]
                                              Zamieszczone przez Sebastian
                                              Dylatację między deskami a wełną robi się ze sznurka. Co do nawiewu do wentylacji to pod deskami okapu nie dojeżdżasz styropianem i automatycznie tworzy się wentylacja.
                                              Ja mam w sumie 35 cm ocieplenia dachu ale nie musiałem dawać żadnej dylatacji i wentylacji ponieważ daszek mam przykryty folią wysoko paroprzepuszczalną.
                                              Wełne do ocieplenia kupiłem firmy URSA ale nie tą podstawową tylko nieco lepszą.
                                              u siebie na poddaszu przy ceramicznej dachówce mam 25-30cm wełny, skosy 25cm rockwoola i 30 sufit rookwool i isower

Dodam ze rookwoola kupiłem po bardzo dobrej cenie ale szczerze do isovera to ona sie nie umywa, isover jest dużo lzejszy, mniej pyli i lepiej sie go układa ale niestety jest droższy.

Przede wszystkim trzeba patrzyć na współczynnik przewodzenia ciepła bo to gra główne skrzypce w izolacji :szeroki_usmiech
                                              superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• dwaoka
                                                Elegance
                                                • 2010
                                                • 927

piramida, absolutnie sie z toba zgadzam kolego, nt. zniszczen przez zwierzeta i dzieci

tylko wtracam swoje 3 grosze, bo widze po mojej mamie (jak czasem jezdze na weekend do domu) jak duzo pracy jest z kominkiem, bo to nie tylko podrzucanie do paleniska, ale tez czyszczenie, wynoszenie popiolu, czyszczenie szyby, przynoszenie drewna i tak codziennie (w sezenie grzewczym oczywiscie)

pozdrawiam
                                                bkc+dsg

Komentarz

• bobasek
                                                  Rider
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2005
                                                  • 326

Zamieszczone przez Sebastian
                                                  do nawiewu do wentylacji to pod deskami okapu nie dojeżdżasz styropianem i automatycznie tworzy się wentylacja
                                                  ok. zostawiam 2-3cm przewy ale robale
                                                  czym zabezpieczyć to miejsce przed atakiem owadów i ew.ptaków?
                                                  co do sznurka to planuję zastąpić go nierdzewym drutem (0,3mm) ale mimo to nie jest to rozwiązanie zbyt eleganckie - jest jakiś inny sposób?
                                                  krokwie mam 18x8 i planuję wełnę 15cm unimaty miedzy kozły + 15cm super maty isover mam nadzieję że będzie ok
                                                  5,5l/100

Komentarz

• Sebastian
                                                    Rider
                                                    • 2004
                                                    • 412

czym i jak zabezpieczyć "dziurę" to nie mam pojęcia. Może jakaś bardzo drobna siatka??
                                                    Kurcze, sam nie wiem.
                                                    RS BLUE

Komentarz

Pracuję...