Budujemy Dom z OCP

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Evil
    Rider
    • 2009
    • 721

Pytanko mam:
    Ocieplam domek letniskowy z zastosowaniem od wczesnej wiosny do późnej jesieni lub spokojnej zimy (ogrzewanie: kominek z płaszczem wodnym + grzejniki w każdym pomieszczeniu)
    styropian położony i zapiankowany w szczelinach. Oglądałem chyba już wszystkie filmiki na YT z ocieplania ale zostało mi kilka szczegółów:
    1) zastosowałem listwę startową, czy przy nakładaniu siatki zbojącej i kleju i tynku moge połączyć siatką styropian z listwą ? czy listwa ma zostać widoczna (czego nigdy nie widziałem osobiście gdzieś na ociepleniu)
    2)zastosuje (już zamówiłem) tynk akrylowym nakłada się go pacą plastykową, ale czy do baranka też się go tą pacą zaciera?
    3) dobrze rozumie kolejność styropian->piankowanie->szlifowanie->gruntowanie->obrabianie narożników->zatopienie siatki zbrojącej->wygładzenie klejem po siatce zbrojącej->nakładanie tynku->zacieranie wzoru

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Listwa od dolu, siatka na listwe i styropian, tak, zeby wentylacja w listwie zostala drozna, bo w tym celu ta listwa tez jest.

Inaczej ta listwa przeciez lata, bo jest zbyt cienka, zeby przy 10cm styropianu byla sztywna
      Spritmonitor.de

Komentarz

• Evil
        Rider
        • 2009
        • 721

Maicroft, kurde nic nie rozumie z tego co napisałeś , wiem że litwa od dołu - już dawno zamontowana i na niej stawiałem i przyklejałem styropian. Tera mam problem czy siatką i tynkiem na tą listwę wjeżdżać, bo ma ona ok 3mm rantu od strony jak się patry na styropian

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• AdamB
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 8030
          • Octavia IV (NX3)
          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez Maicroft
          zeby wentylacja w listwie zostala drozna,
          Tak z ciekawości to co ma wentylować listwa startowa ? Wentyluje się wełnę a nie styropian. A w zasadzie do wełny stosuje się tynki przepuszczające wilgoć "oddychające" . Na styropian kładziesz cokolwiek co Ci pasuje. Co do listwy wyjeżdżasz na nią siatką z klejem i potem tynkiem. Listwy ma nie być widać. Od spodu to z nią nic nie zrobisz bo to gładki ocynk.Ona jest tylko po to aby równo wystartować i tyle, no może ochrona jakaś przed gryzoniami aby Ci od spodu nie weszły. Ale jak mają wejść to i tak wejdą.

[ Dodano: Wto 13 Maj, 14 22:26 ]
          Evil, http://www.izolacje.com.pl/artykul/i...-w-bso?print=1 tu masz jasno pokazane

Pamiętaj aby tynk kłaść od razu na jednej całej ścianie, jak przerwiesz w połowie i zaczniesz na drugi dzień to będzie widać łączenie oraz będzie inny odcień.
          Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

AdamB, Przeciez styropian nie kleisz na rowno, tylko na plackach, po to, zeby miedzy sciana a styropianem byla szczelina powietrzna.
            Spritmonitor.de

Komentarz

• SS
              RS
              • 2010
              • 16209
              • Superb III (3V3)

Maicroft, ale każda płyta styropianowa powinna mieć na obwodzie "wałek z zaprawy" tak, aby zamknąć powietrze w przestrzeni pomiędzy ociepleniem i ścianą. Jak masz szczelinę od cokołu po szczyt to żadne ocieplenie a w przypadku pożaru, czego nie życzę masz dodatkowy cug i ogień na dachu w chwilę
              Pisał Sebastian

Komentarz

• AdamB
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 8030
                • Octavia IV (NX3)
                • DKZA 2.0 TSI 190 KM

AdamB, Przeciez styropian nie kleisz na rowno, tylko na plackach, po to, zeby miedzy sciana a styropianem byla szczelina powietrzna.
                EE tam dorabiasz teorię do szczeliny . Styropian klei się na packach dla oszczędności kleju i dla lepszego prostowania krzywej ściany. Stąd ociepla się domu styropianem min 5cm z powodu jego lepszej sztywności, mimo że np stara konstrukcja domu np. ściana trójwarstwowa wymaga w zasadzie 4cm styropianu.

Komentarz

• SS
                  RS
                  • 2010
                  • 16209
                  • Superb III (3V3)

AdamB, a do tego jak żle położysz placki to przy kołkowaniu płyty się gną od ich dociskania i krawędzie pionowe płyt uciekają do środka lub sterczą, a zacieranie nie ma końca :diabelski_usmiech
                  Pisał Sebastian

Komentarz

• AdamB
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 8030
                    • Octavia IV (NX3)
                    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez SS
                    AdamB, a do tego jak żle położysz placki to przy kołkowaniu płyty się gną od ich dociskania i krawędzie pionowe płyt uciekają do środka lub sterczą, a zacieranie nie ma końca :diabelski_usmiech
                    Dobry przykład. Ale wszystko wymaga wprawy

Komentarz

• SS
                      RS
                      • 2010
                      • 16209
                      • Superb III (3V3)

AdamB, bo tak można w nieskończoność. To są technologie znane od lat a można spotkać na budowach "fachowców" używających pianki wysokorozprężnej która rozrywa klej pomiędzy sytropianem i ścianą albo nie używają siatek ochronnych (zacienienie) wbrew zaleceniom producentów chemii budowlanej.
                      Zamieszczone przez AdamB
                      Ale wszystko wymaga wprawy
                      ładnie to ująłeś Polityk czy jak :wink:
                      Pisał Sebastian

Komentarz

• AdamB
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 8030
                        • Octavia IV (NX3)
                        • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez SS
                        dnie to ująłeś Polityk czy jak :wink:
                        Tak mi się wyrwało. :lol:

Komentarz

• Maicroft
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratorr
                          • 2004
                          • 25757
                          • Audi

A po co jeszcze kilka lat temu, w styropianie montowalo sie u gory wywietrzniki ?? Zmienila sie az tak technologia ??
                          Spritmonitor.de

Komentarz

• SS
                            RS
                            • 2010
                            • 16209
                            • Superb III (3V3)

Maicroft, nie wiem. Idea jest tak, że zamykasz powietrze które się nie nagrzewa ani nie chłodzi i masz efekt termosu. Jak tą pustkę wentylujesz to nic z tego ocieplenia nie masz
                            Pisał Sebastian

Komentarz

• AdamB
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 8030
                              • Octavia IV (NX3)
                              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

A po co jeszcze kilka lat temu, w styropianie montowalo sie u gory wywietrzniki ?? Zmienila sie az tak technologia ??
                              Ktoś kiedyś miał teorię, chociaż ja się nie spotkałem z zamykaniem ściany. Może zapożyczyli ten patent z ocieplania wełną. Ocieplanie styropianem tworzy jak kolega wyżej napisał "termos" z domu i dlatego dom powinien mieć dobrą wentylację. Częstym zjawiskiem po ociepleniu starego domu była niewielka wilgoć wychodząca w przeciągu pierwszego roku w miejscach narażonych na duże zawilgocenie przed ociepleniem.

Komentarz

• hubert78
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 1576

Evil,
                                A z czego masz zbudowany domek letniskowy

Komentarz

• Evil
                                  Rider
                                  • 2009
                                  • 721

AdamB, pamiętam o kładzeniu tynku na całe ściany. Tylko jeszcze sprawa wyszła z "barankiem na tynku". Jak dobrze widzę nakładają ją zwykłą pacą i po chwili robią okręgi na tym tynku przez co się tworzy owy baranek. Czy to zacieranie też się odbywa gładką pacą? Ja zakupiłem jakieś podobno specjalne pace plastykowe do tego (ale gładki)

hubert78, Dokładnie nie wiem, bo właścicielem jestem od kilku lat, ale przy wierceniu z zewnątrz np. pod listwę startową to widzę że wiercę w cegle, jak od środka coś wieszałem to tez w cegle.

Ogólnie o sprawę wentylacji się nie martwię za bardzo, bo domek jest używany prawie co weekend i sprawa wietrzenia jest priorytetem przy przyjeździe

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• hubert78
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 1576

Zamieszczone przez Evil
                                    Czy to zacieranie też się odbywa gładką pacą? Ja zakupiłem jakieś podobno specjalne pace plastykowe do tego (ale gładki)
                                    Tak zacierasz gładką pacą a dzięki "kamyczkom" w materiale podczas zacierania robią się efekty.

Komentarz

• sebastian7905
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 3488
                                      • Volkswagen
                                      • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Evil, chcesz to sam robić ?
                                      Sebastian
                                      Dyskusja z idiotą jest jak zapasy ze świnią w błocie ,po pewnym czasie zauważasz ,ze świni się to podoba
                                      Jest Passat B7 Highline by sebastian7905
                                      Była Black ELEGANCE by sebastian7905
                                      Wczasy nad morzem - klik

Komentarz

• Evil
                                        Rider
                                        • 2009
                                        • 721

sebastian7905, planuje to sam, ale to ze względu na to że nie jest tego dużo (ok. 20mkw) gdzie są trzy okna i drzwi wejściowe. Jest to rozłożone na dwóch ścianach, a więc nie będzie kłopotu z odcieniami. Jedną ścianę chce zrobić i mam nadzieje że uda się to zatrzeć.

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• hubert78
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 1576

Zacznij od tej mniej widocznej ściany

Komentarz

• bws34
                                            Rider
                                            • 2011
                                            • 543

To teraz ja. Po ostatnich ulewach nad południem Polski, a co za tym idzie suszeniem domu, nadszedł czas na poważne plany zmiany dachu. Teraz na dachu jest papa (7lat).
                                            Czas zrobił na niej swoje ale jakoś kasy nie ma na wymianę pokrycia. No i tutaj pytanie co robić? Co będzie najtańsze do położenia? Dach spadzisty ok 250m2.
                                            "Byli to ludzie, których łączyło coś więcej niż tylko wspólna gra w piłkę. Dla których honor i obrona barw klubowych nie były pustymi pojęciami."

"Możemy działać na zasadach demokratycznych ale rację będę miał Zawsze Ja"- Hubert Jerzy Wagner(1941-2002)

www.zoltar.bielsko.pl

Komentarz

• Jark7
                                              Elegance
                                              S_OCP Member
                                              • 2008
                                              • 777

bws34, możliwości jest dużo, wszystko zależy ile kasy możesz na to wyłożyć.
                                              Najtańszej wersji Ci nie polecę, bo to nie dział Humor ... ale jedną z najtańszych i w miarę solidnych jest blacha trapezowa powlekana, jakiś niski profil.
                                              Jak napiszesz coś więcej, to na pewno parę porad dostaniesz.
                                              Człowiek planuje, Bóg decyduje ...
                                              Jark7
                                              było 119/296 jest 143/328 by Aligator

Komentarz

• SS
                                                RS
                                                • 2010
                                                • 16209
                                                • Superb III (3V3)

bws34, Jark7, z blachą na papę to jest trochę roboty bo musi zostać pustka pomiędzy papą a blachą i w efekcie dochodzi "stelaż" z łat i kontłat. Są jeszcze rozwiązania z powłok na zasadzie natrysku/malowania zbrojone siatką z tworzywa ale to tanie nie będzie (nie mogę sobie przypomnieć nazwy )
                                                Pisał Sebastian

Komentarz

• Krzysztoff
                                                  Classic
                                                  • 2014
                                                  • 9

hej! widzę, że jest tu sporo z was, którzy już swoje domu stawiają lub postawili. Możecie mi ocenić jeden projekt? na tej stronce (nie wiem jak dokładnie dodać link ://) to będzie trzeci domek z tej strony, nazywa się Projekt domu Nuta (E-863)

Jak oceniacie cenę która jest przewidywana na postawienie tego domku? Czy o dużo wyjdę poza ten budżet. Nie przewiduję większych zmian w projekcie, chyba że np. warunki gruntowo - wodne mnie zmuszą.

Komentarz

• piramida
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 12222
                                                    • Superb III (3V3)

Panowie, jest ktoś kto siedzi w temacie domów z bali, znajoma buduje takie o to domki

i nie ukrywam że projekt mi się podoba z tym że stan surowy zamknięty to u nich około 370kzł z ziemią i udziałem z drodze.
                                                    Wydaje mi się że taki dom w stanie surowym zamkniętym można postawić za około 150kzł nie licząc ziemi, zakładając ze górale nie wezmą więcej niż 30kzł za robotę?

Co o tym sadzicie?
                                                    superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

Pracuję...