Budujemy Dom z OCP

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • BADYL
    RS
    • 2011
    • 2396
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Enriquez, taką winiarnie to chętnie???? załatw mi te dwa zera to z mojej strony zaproszenie na zacny trunek masz gwarantowany????

A tak na poważnie mi piwnica do niczego nie potrzebna to po pierwsze. Po drugie koszty a po trzecie podłoże się nie nadaje????
    nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Zamieszczone przez wesol
      Mając piwnice masz piec CO miejsce na drewno węgiel a tak to gdzie?.
      Nie kazdy pragnie babrania sie w weglu budujac nowy dom.

Po to ludzie buduja parterowki na plycie, aby mozna to bylo grzac pradem, albo zrobic wodna podlogowke na gaz/olej opalowy zeby nie kombinowac.
      Spritmonitor.de

Komentarz

• wesol
        Rider
        • 2008
        • 689

W piwnicy masz pralnie i suszarnie. To pomieszcznei nie jak kibel w bloku tylko ma zazwyczaj 6-10 a nawet wiecej metrow kawadratowych. Migomat narzedzia to gdzie trzymac?? w pokoju? W piwnicy spawam bo tam mam jedno imadlo na trójnogu a drugie zamontowane do sciany. Tam sobie z powodzeniem spawam kolektory pod turbo GTB czy inne prace.

Czmeu ma sie podloze nei nadawac?? Chyba e chata ma stanac na bagnistym terenie. Tka czy siak robiac wykop musisz sie dokopac do żółtego piasku by wylewac fundamenty.
        Koszty budowy domu z piwnica czy bez mom zdaniem i ojca nei roznia sie zbytnio. Ojciec wyliczal wszystko. Moge pdoac nr tel to sobie pogadacie z nim. Fakt ze troszke zesmy sami tez robili by kase zaoszczedzic. Postawienie samego stanu surowego robili nam gosciu z dwoma synami. Nazwisko co smieszne mieli Bakalarz. Koszt postawienia bez dachu to 22 tys zl. Oczewicie nie liczy sie w to wykop, SPrawy hydrauliczne te pierwsze czy elektryczne czy lanie posadzek itd. Postawienie murów poprostu. Nie pameitam ile koszty wylewania posadzek, ile ziomki od scian, gladzi itd. Elektryk tez cos kolo 3 tys choc moglismi sami ale brak czasu. Ojciec ma swoja prac eja mam swoja a znjaomy to zrobil wlasnie za 3 tys zl. Hydraulik juz nie pamietam z tym ze nie liczymy pieca bo to 3500 zl kaloryferów to nie wiem al epewnie ze 5-7 tys. Tu rurku i robota szpeca od miedzi chyba cos kolo 10 tys jesli sie myle. Okna drogie i drzwi meidzy pokojami i wejsciowe. Zrobie fotki to wam pokaze co i jak jelsi sie zgadzacie. Kase rodzic eoszczedzali chyba ze 15 lat jelsi mnei pamiec nie myli( cos kolo 300-350 tys zl). Sporo ludiz mowilo do rodzicow na starosc sobie dom budujecie?? Ano tak wyszlo. Wkoncu ojciec zrobil sobie z pominieciem roznych bledow ze starego domu tu gdzie ja mieszkam. Lepsza izolacja. lepsze rozplanowanie itd.
        Tak mi si eprzypomnialo dach kosztowal troche bo cos kolo chyba 35 tys czy nawet wiecej. chody w domu tylko nic nas neikosztowaly bo do piwnicy sa betonowe ktore wylalismy sami z ojcem a na pietro to juz ażurowe debowe bo ojciec jest stolarzem i wlansie tym sie zajmuje. Wkleje fotki to sobie kukniecie.

Zamieszczone przez Maicroft
        Nie kazdy pragnie babrania sie w weglu budujac nowy dom.
        Moze i tak ale ile kosztuje ogrzanie pozniej domu pradem?? to najdrozsze medium. Gazem?? to zaraz po pradzie. Olej opalowy hmm tez nei za ciekawie. Drewno i wegiel to najtaniej. Ja gdybym mial ogrzewac gazem to ja nic placil bym co meisiac 1500 albo nawet 2000 a tak weglem mam za 3000 calosc. Drewno mam gratis jeszcze. Pradu braknie to przy tychnowych ogrzewaniach masz zimno w domu. Przerabialem to juz.
        G4 ASZ + oraz sharan AUY +++ by TUNE UP

Komentarz

• Rok z Bagien
          L&K
          • 2010
          • 1172

Zamieszczone przez Enriquez
          edyna zaleta piwnicy - to jest winiarnia - byliśmy z Rokiem z Bagien w takiej jednej - zajeb...ta, ale to za przeproszeniem nie ten poziom cen, a nawet nie następny bym powiedział, w tym przypadku trzeba dodać dwa zera na końcu kosztorysu
          Tiaaaa....
          Na mnie i tak największe wrażenie zrobiła garderoba, coś koło 8x4 m.... :shock: :wink:

Co do piwnicy, to sprawa jest dość skomplikowana.
          Sensowność jej robienia mocno zależy od gruntu. Jak jest mokro, glina z wysoką wodą, to żeby nie wiem co, woda będzie podchodzić pod ściany piwnicy. Można zrobić wymianę gruntu i odwodnienie oraz zaizolować solidnie ściany. Ale to koszt. A do tego dochodzą schody i jeden extra dodatkowy strop. Jak chcesz mieć tam instalacje wodną typu pralnia, WC to trzeba popatrzyć na spadki kanalizacyjne.
          Jak działka mała i na wzgórzu, to można rozważyć. Jak działka duża to można sobie wybudować domek na narzędzia. itd itd

Generalnie dużo zmiennych. Licząc każdy grosz na pewno w piwnicę bym nie wchodził.

Komentarz

• Tobi77
            Rider
            • 2012
            • 509
            • Octavia I combi (1U5)
            • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

I ja mam taką rozkminkę właśnie - z piwnicą czy bez. Działka malutka, poniżej 500 m i chcę, żeby bryła domu była jak najmniejsza, żeby trochę zielonego jeszcze na działce zostało. I teraz tak - jak się okaże, że nie ma gdzie trzymać gratów (narzędzia, kosiarka i co tam jeszcze), to się zawali tym wszystkim pomieszczenie gospodarcze i garaż. Piwnica ma też taki plus, że można sobie zrobić z tego np. siłownię, co by mi bardzo odpowiadało. Jasne, można też na to przeznaczyć któryś pokój, tylko czy tych pokoi potem nie braknie.
            Z drugiej strony właśnie każdy inaczej przedstawia koszty - nawet w tym wątku. To jak to naprawdę jest z tymi kosztami?
            Zaznaczę, że większość prac jestem w stanie przeprowadzić sam, jeden dom już wybudowałem, niestety nie dla siebie.
            Moja Octavia

Komentarz

• krzynol
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 10960
              • Superb II combi (3T5)
              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
              • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

domek ogrodowy z wiatką na drewno
              załatwia ci sprzęty ogrodowe, rowery i co tam jeszcze masz

też mam działkę niewielką ale w bliźniaku i sporo to daje że jeden bok stoi na granicy
              ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
              ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
              poprzednie modele:
              ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
              ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
              O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• lu5asz
                RS
                • 2011
                • 2006
                • Octavia II combi (1Z5)
                • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Ile mniej wiecej liczy sie za wykonczenie mieszkania (stan developerski) ,chodzi mi o cene za 1m2.Mieszkanie 44 m ,standard średni-to inwestycja skierowana pod wynajem.
                Kondziu

OCP

Komentarz

• wesol
                  Rider
                  • 2008
                  • 689

za dom place co roku podatek okolo 270 zl. Jesli bedzie budynek gospodarczy wielkosci gwoch garazy to podatku bedzie nie 30 zl tylko bedzie gdzies chyba okolo 200 zl. inny jest podatek za budynek mieszkalny a inny za gospodarczy. CO innego podatek jak ma sie warsztat, sklep a co innego podatek za mieszkanie i tak jest tez tu. Tak samo prad woda w mieszkaniu grosze a w warsztacie placisz duzo wiecej nie dwa razy tyle tylko chyba nawet trzy czy cztery razy tyle. Zreszta budowanie innego budynku gospodarczego to latanie w zime do niego i odsniezanie co opal tez bede nosil do pokoju do kominka?? Co taki budynek osobny gospodarczy to dach ma za darmo postawiony fundamenty to co z gliny i slomy ma nic nie kosztuje??

Komentarz

• sebastian7905
                    RS
                    • 2009
                    • 3488
                    • Volkswagen
                    • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

wesol, matematyki nie oszukasz ,wierz mi znam się na tym ,ostatnio wybudowałem takie osiedle dla developera http://orlexinvest.pl/oferta/8.html teraz buduję takie dla tego samego developera http://orlexinvest.pl/oferta/9.html i wiem jak to się liczy naprawdę ,a z drugiej strony chciałbym zobaczyć te piwnicę . I pamiętaj nie każdy umie sam sobie dużo zrobić ,nie każdy ma tyle kasy aby móc , mimo wszystko Twoja matematyka mi się nie zgadza ,co do terenu to nie każdy ma żwir pod domem i na całej działce ,gadasz jakbyś miał na tym zęby zjedzone ,nie musisz sypać tu cenami ,bo to są widełki bardzo duże ,możesz wybudować dom 100 m2 za cenę nawet milion złotych z zagospodarowaniem , możesz i za 300000 zł to porównanie jest bez sensu. Co do gospodarczego to kotłownia na gaz ,olej i co tam chcesz może być w pomieszczeniu za garażem ,a pomieszczenie gospodarcze na działce nie po to aby tam zrobić kotłownię bo rury w izolacji też będą drogie. Nie zrozum mnie źle ,ja też jestem za tym aby wybudować dom z piwnicą ,ale czasami jest to nieekonomiczne z różnych względów
                    Sebastian
                    Dyskusja z idiotą jest jak zapasy ze świnią w błocie ,po pewnym czasie zauważasz ,ze świni się to podoba
                    Jest Passat B7 Highline by sebastian7905
                    Była Black ELEGANCE by sebastian7905
                    Wczasy nad morzem - klik

Komentarz

• b707
                      L&K
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 1272

Zamieszczone przez wesol
                      Czmeu ma sie podloze nei nadawac??
                      Bo może mieć wodę zaraz pod fundamentem i jak zacznie kopać piwnice to skończy z basenem.

Zamieszczone przez wesol
                      Chyba e chata ma stanac na bagnistym terenie. Tka czy siak robiac wykop musisz sie dokopac do żółtego piasku by wylewac fundamenty.
                      Czyli jak się nie dokopie po 6 metrach to powinien kopać w innym miejscu... Oj kolega ma niewiele pojęcia o budowlance. Warunki gruntowe są naprawdę przeróżnie, i nie wszędzie można wykopać dziurę do żółtego piasku, bezstresowo postawić piwnice, zasypać i gotowe.

Na jednej budowie pod Warszawą po wykonaniu wykopu okazało się, że w jedynym miejscu zaczęła wybijać woda - ot, kapryśne warunki gruntowe. Skończyło się wykonaniem szczelnej wanny z płytą fundamentową grubości 60cm.

Zamieszczone przez wesol
                      Koszty budowy domu z piwnica czy bez mom zdaniem i ojca nei roznia sie zbytnio.
                      Różnica jest. Zwłaszcza ja ktoś nie ma czasu sam wylewać ścian. Zresztą j.w. warunki są różne i czasem odpowiednie zaizolowanie piwnicy wygeneruje ogromne koszty. Zrobiłem w swoim życiu naprawdę sporo kosztorysów zarówno dla inwestorów, projektantów czy firm wykonawczych. Uczestniczyłem też w kilkudziesięciu budowach m.in. pod kątem analizy ich od strony finansowej. Dobrze wykonane podpiwniczenie to naprawdę spory koszt. A jak znajduje się pod całym budynkiem, to w przypadku piętrowego będzie stanowiła 1/3 kosztów.
                      pzdr
                      Adam

Komentarz

• wesol
                        Rider
                        • 2008
                        • 689

Powodzenia stawiania chaty na np torfie. Nie da sie pewnych warunkow czasami przeskoczyc i trzeba stosowac inne warunki ale odbiegacie w przypadki ze tak powiem ekstremalne. Tak jak to ze nie dostanie sie zgody na postawienie haty wyzszej o iles tam i np z piwnica jelsi saseidzi z trzech stron nie psoaidaja takze takich wlasnie elementow. to sa przepisy w sumie idiotyczne ale prawdziwe. WIem bo budowa tego domu rodzicow niejako jest tez na moje konto bo wlascicilem jestem ja. Teraz ostatnimi czasy tylko przepisalem rodzicom pol domu by mogli bez przeszkod zalatwiac rozne sprawy bo tak to musialem ja byc ciagany. Na "czarnej ziemi" to nie wolno wylewac fundamentów bo siadzie jak nic. To sa stare zasady jeszcze naszych dziadkow. Nie wiem czmeu sie tak uparliscie. Chcialem dobrze doradzic a odrazu akcja zwrotna. Nei chesz to nie. Ja wiem jedno cieplej jest jak jest piwnica- nie ciagnietak w nogi bo zadne tam izolacje przy parterówie nie pomogą. Ja tam sie ciesze ze mam gdzie te wszystkie graty schowac a troszke tego tez mam- taka moja natura ze wszystko sie przyda.

Komentarz

• sebastian7905
                          RS
                          • 2009
                          • 3488
                          • Volkswagen

wesol, to ,ze się przydaje jest faktem ,ale to co piszesz o torfie ,to jest abstrakcja i wierz mi sa i na to sposoby ,i na bagno ,i na wiele innych jeszcze ,ale co sąsiedzi mają do Twojej piwnicy ? jeżeli u Ciebie są na to przepisy ,to ja takich nie znam ,a jakby były ,to bym je przeskoczył ,na to jest też wiele sposobów.

Zamieszczone przez wesol
                          Chcialem dobrze doradzic
                          i doradziłeś ,ale przegiąłeś z ceną budowy tej piwnicy
                          Sebastian
                          Dyskusja z idiotą jest jak zapasy ze świnią w błocie ,po pewnym czasie zauważasz ,ze świni się to podoba
                          Wczasy nad morzem - klik

Komentarz

• SS
                            RS
                            • 2010
                            • 16209
                            • Superb III (3V3)

sebastian7905, bo kolega miał materiał za "free", koparkę "po znajomości" to i różnica w cenie niepodpiwniczony/podpiwniczonego nie wyszła duża :wink: To co się dostaje gratis tego się nie liczy
                            Pisał Sebastian

Komentarz

• Wally
                              RS
                              • 2012
                              • 3790
                              • Volkswagen

Panie Prezesie
                              przestań się udzielać - nie dość, że się nie znasz :wink:
                              to napromieniowany jeszcze jesteś :lol:
                              Ale za tydzień przywiozę 2 skrzynki lekarstwa i temat w Twojej dziedzinie do obgadania
                              Była Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally

=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
                              => Volkswagen Passat City 1.6 TDI
                              => Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG
                              "Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."

Komentarz

• krzynol
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 10960
                                • Superb II combi (3T5)
                                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez Wally
                                to napromieniowany jeszcze jesteś
                                :diabelski_usmiech
                                ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
                                ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
                                poprzednie modele:
                                ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
                                ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
                                O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• AdamB
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 8030
                                  • Octavia IV (NX3)
                                  • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                                  Po to ludzie buduja parterowki na plycie, aby mozna to bylo grzac pradem,
                                  A kto teraz buduje dom i robi piwnicę aby wstawić piec ważący 500kg na eko groszek.

Planowanie piwnicy to chyba tylko na przetwory i kompoty, worek ziemniaków.
                                  Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• sebastian7905
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 3488
                                    • Volkswagen

Wally, uważaj bo cię dotknę i po tobie ,byliśmy przy ścianie 4 reaktora w Czarnobylu ,więc uważaj
                                    Sebastian
                                    Wczasy nad morzem - klik

Komentarz

• wesol
                                      Rider
                                      • 2008
                                      • 689

Obiecalem pare fotek:

Pytalme rodziców dzisiaj. Koszt calosci to jakies 6 lat temu co ten bum byl i cement wozili z DE itd to wyszlo tak: 300 tys wybudowanie domu razem z materjalami i fachowcami i mablami w srodku itd plus dzialka 50 tys zl. Dzialak akurat kosztowala 49 tys -wiem bo byla na mnie kupowana ale notariusz znajoma ze Szczecina wziela tylko symboliczną oplate wiec chyba wyszlo cos kolo 50-51 tys.

Komentarz

• utek
                                        Elegance
                                        • 2007
                                        • 867
                                        • Superb II combi (3T5)
                                        • APK 2.0 MPI 115 KM

Najeżdżacie na kolegę, a można tanio zbudować dom gospodarczym sposobem.

Komentarz

• sebastian7905
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 3488
                                          • Volkswagen

utek, nikt ,go nie najeżdża ,ale nie m0żna wszystkich wrzucać do jednego worka ,już pisałem ,że nie wszyscy maja taka możliwość aby wybudować dom systemem gospodarczym,ja też wybudowałbym ten dom jeszcze taniej ,chociażby ze względu na zniżki jakie mam w hurtowniach ,ale tego nie mówię ,nie mówię również ,ze ma wykop zrobić sam łopatą ,bo to by było najtaniej ,ale nie uniknie kupna pustaków ,zrobienia izolacji ,zrobienia stropu wykończenia tej piwnicy itp. a tu już są koszta ,naprawdę ludzie znam się na tym
                                          Sebastian
                                          Wczasy nad morzem - klik

Komentarz

• wesol
                                            Rider
                                            • 2008
                                            • 689

Spokojnie. Wykop pod dom i tak sie robi zawsze jakis bo tak czy siak kopac lopata nikt nie bedzie. jak kopiesz tyko pod fundamenty pod parterowke to ile to taniej wychodzi jak wykop pod taki dom z piwnicą?? Na piwnice o ile pamietam to byly uzyte jakies bloczki chyba cementowe jakies. Reszta to co wyzej juz idzie to z porotermu bylo. Ojciec ma teczke z rachunkami to moge tez to przedstawic dla upartych. Owszem wiadomo jak to budje polak. Ma w rodzinie elektryka to juz ma to prawie gratis czy tam hydraulika itd. Sasiedzi rodzicow maja parterowke i plakali jak pradu nie bylo ze 3 dni chyba 5 lat temu bo zimno w domu bo ogrzewanie bez pradu nie smiga. A my co cieplutko i bez problemu bo ojciec ma 70 % ogrzewania grawitacyjnie. Ja mam 100% grawitacyjnei ale mam chate w starym stylu po rodzicach.
                                            Nie wiem jak to jest z tymi przepisami ale jakos jest tak idiotycznie ze jelsi masz wkolo siasiadow bez piwnicy to i ty nie mozesz miec piwnicy. Tak jak wysokosc domu jest scisle okreslona. Ojciec ma po lewej wysoki szeregowiec a po prawej niski parterowiec i niestety nei mogl przekoroczyc 7 metrów wysokosci chaty. Oczewisci ei tak nagielismy troszke i dolozylismy chyba po pustaku czy poltora by bylo wyzej by sciany nie byly tak sciete. Cegle zesmy tylko wozili od jakiegos znajomego ojciec kupil wiadomo taniej jak nową.

Komentarz

• leonn
                                              RS
                                              • 2011
                                              • 2726
                                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Koledzy budowlańcy, a co myślicie o budowie domu z prefabrykowanych płyt keramzytowych?
                                              W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

Komentarz

• sebastian7905
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 3488
                                                • Volkswagen

Nie chce mi się już dyskutować na ten temat ,ale

Zamieszczone przez wesol
                                                to ile to taniej wychodzi jak wykop pod taki dom z piwnicą??
                                                no wychodzi co najmniej jeszcze raz tyle

Zamieszczone przez wesol
                                                Na piwnice o ile pamietam to byly uzyte jakies bloczki chyba cementowe jakies
                                                tak powinno być ,ale tu również jest różnica ,bo jest ich jeszcze raz tyle

Zamieszczone przez wesol
                                                Ma w rodzinie elektryka to juz ma to prawie gratis czy tam hydraulika itd.
                                                no to zmienia postać rzeczy ,ale tę elektrykę i hydraulikę i tak trzeba tam zrobić,więc są i koszta

Zamieszczone przez wesol
                                                Sasiedzi rodzicow maja parterowke i plakali jak pradu nie bylo ze 3 dni chyba 5 lat temu bo zimno w domu bo ogrzewanie bez pradu nie smiga
                                                a to w perterówce musi być ogrzewanie tylko elektryczne ? ,pierwsze słyszę

Zamieszczone przez wesol
                                                A my co cieplutko i bez problemu bo ojciec ma 70 % ogrzewania grawitacyjnie
                                                do zastosowania w parterówce również

Zamieszczone przez wesol
                                                Nie wiem jak to jest z tymi przepisami ale jakos jest tak idiotycznie ze jelsi masz wkolo siasiadow bez piwnicy to i ty nie mozesz miec piwnicy
                                                nie znam takich ,ale nie wszystkie muszę znać.
                                                Może to jedynie wynikać z warunków zabudowy ,jeżeli jest nieodpowiedni teren

Zamieszczone przez wesol
                                                Cegle zesmy tylko wozili od jakiegos znajomego ojciec kupil wiadomo taniej jak nową.
                                                Odbiegasz od tematu nie rozmawiamy tu o tym czy ktoś załatwił sobie tanio jakiś tam materiał ,bo równie dobrze można kupić kradziony (o to Cię nie posądzam) i też będzie taniej.

Nie zapominaj ,że musieliście wykonać izolację budynku ,wykonać strop nad piwnicą położyć tynki (elektryka i hydraulika była za darmo tak ? ) kafle ,drzwi ,zapłacić za robociznę itp. ,a niestety prace ziemne były ,są i będą najlepiej płatne
                                                A ,że udało wam się wykonać wszystko systemem gospodarczym ,to nie znaczy ,że każdemu Kowalskiemu tak się uda ,a koszta wybudowania piwnicy i tak są

Zamieszczone przez wesol
                                                Tak jak wysokosc domu jest scisle okreslona.
                                                warunki zagospodarowania, przepisy zabudowy działki

[ Dodano: Wto 22 Wrz, 15 19:07 ]
                                                leonn, nie znam się na tym ,nie budowałem tym systemem ,więc się nie wypowiem
                                                Sebastian
                                                Wczasy nad morzem - klik

Komentarz

• SS
                                                  RS
                                                  • 2010
                                                  • 16209
                                                  • Superb III (3V3)

leonn, wszystko wygląda fajnie na folderach. Dopiero użytkownik takiego domu, który uczestniczył w budowie jest w stanie coś powiedzieć.
                                                  Pisał Sebastian

Komentarz

• b707
                                                    L&K
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2006
                                                    • 1272

Zamieszczone przez wesol
                                                    Spokojnie. Wykop pod dom i tak sie robi zawsze jakis bo tak czy siak kopac lopata nikt nie bedzie. jak kopiesz tyko pod fundamenty pod parterowke to ile to taniej wychodzi jak wykop pod taki dom z piwnicą??
                                                    Widzisz... i znowu wszystko rozbija się o warunki gruntowe... Przy parterówce pokopiesz na 1,0-1,2 w dół i gotowe. Przy piwnicy idziesz głębiej. Jak woda gruntowa jest nisko to problemu nie ma. Ale jak trafisz na nią przy -1,5ppt to nie dość, że dochodzi Ci odwodnienie wykopu to jeszcze odpowiedni izolacja... bo wysmarowanie bloczków betonowych dysperbitem przy piwku nie wystarczy na wodę pod ciśnieniem.
                                                    Gorzej jak będziesz kopał i na -1,8ppt trafisz na niespodziankę w postaci wody pod ciśnieniem... czasem może nie starczyć czasu by koparkę wyciągnąć.

Przy dobrych warunkach gruntowych piwnica to nadal 1/4-1/3 dodatkowego kosztu. (ściany+ strop+wykończenie jak na wyższych piętrach). Jak warunki są gorsze lub na granicy to może być tak, że ta 1/3 urośnie do 1/2.

No i czasem zdarzają się sytuacje, że inna budowa może zmienić sytuacje wodno-gruntową w okolicy, np. może nastąpić stałe podniesienie poziomu wody gruntowej. I nagle w piwnicy możesz zastać wodę.... i wtedy zaczynają się koszty.
                                                    pzdr
                                                    Adam

Komentarz

Pracuję...