Zamieszczone przez rafiki
Mundurowi na Naszym forum
Zwiń
X
-
To pytanie świetnie pokazuje jak musi być w cywilu super w stosunku do mundurowych skoro czytając jedynie narzekanie w Waszych wpisach kolega zadaje takie o to pytanie
-
-
Biszczu, ale co po co? Pytam żeby się dowiedzieć.
[ Dodano: Nie 01 Gru, 13 20:26 ]
aBencjusz, a to alergia jest jakąś znaczącą przeszkodą? :lol: IMO to chyba nie bardzo :wink: ale jeśli tak, to ja odpadam :roll:
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez rafikiwestwi78, jakbym wiedział to bym nie pytał :P chyba logiczne :P
Zostaw komentarz:
-
-
westwi78, jakbym wiedział to bym nie pytał :P chyba logiczne :P
Zostaw komentarz:
-
-
I potem jest jak wczoraj kolezanka opisala sytuacje w domu. Maz wraca i slyszy ze mlodemu uszkodzil sie jakis sprzet grajacy w szkole. Mlody do pokoju i przesluchanie 45minut jak na komendzie. Pytania szczegolowe i mniej szczegolowe po czym oznajmia, ze juz wie kto to zrobil i jutro idzie do dyrektorki :lol: On juz sam sie na tym lapie, ze rozne nawyki przenosi do domu, mimo ze jest spoko gosciem. Na spacer w pewne rejony tez w zasadzie nie moze isc z rodzina, bo ma szanse spotkac swoich podopiecznych, ktorych trzeba by bylo zatrzymac :roll:
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCOnooo nie przesadzajmy...nie przypominam sobie, by w przysiędze wojskowej którą składałem było coś innego niż "bronić jej niepodległości i granic" ja akurat jestem przeciwny jakiejkolwiek interwencji zbrojnej polskich żołnierzy poza granicami RP...zwłaszcza na terenie suwerennego państwa.Ze słyszenia od znajomych wojskowych to podobno nie ma za bardzo z czym dyskutować jeśli idzie o wyjazd - ty i ty się pakujcie i naprzód, ale to już lepiej naświetlą koledzy z MONu.
Zostaw komentarz:
-
-
Panowie, a tak powiedzcie szczerze. Ciężko teraz do Policji się dostać?
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCOno to już jest jakiś czas. Pamiętam jak "młodzi" przychodzili kontrakty podpisywać i jak się dowiedzieli o zmianach przepisów i że dostaną 2200 na łąpę to powiedzieli "ooo nie to ja dziękuję - tyle to ja na Tirze zarobię" i tyle ich w JW widzieli
Dlatego nie rozumie ludzi w wieku do 35 lat i narzekających na mundur.Panowie macie na tyle mało lat ,że spokojnie jesteście w stanie się przekwalifikować. Ale wiadomo,że w cywilu nikt nie da gwarancji pracy i wypłaty na czas,takich warunków emerytalnych oraz innych przywilejów.
Temat rzeka jak wspomniał kolega wyżej.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez aBencjuszKiedy państwo chce toczyć wojenkę na drugim końcu świata żołnierz ma obowiązek w tym uczestniczyć także z narażeniem zdrowia.
Zamieszczone przez aBencjuszteraz jest już nie 15 a 25 lat dla nowo przyjmowanych.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez Eidos71Generalnie - tak, jak napisali Big i ruwado - przywileje dla grup, a nie dla spełniających określone wymagania osób/stanowisk to błąd, który skutkuje wytykaniem przez społeczeństwo posiadania przywilejów w ogóle. "Policjant" z Wydziału Zaopatrzenia, lub z Kadr (pracując 5 dni w tygodniu od 7:30-15:30) nie powinien być obdarowywany przywilejami na tym samym poziomie, co policjanci z "kryminalnego", "dochodzeniówki", lub prewencji, którzy zasuwają w "piątek, świątek i niedzielę", mają służby i dyżury po 12 godz., a często są ściągani do roboty dodatkowo po godzinach, gdy coś się poważnego "zesra"... A za wszystko otrzymują najczęściej możliwość (często teoretyczną) odebrania sobie wyrobionych nadgodzin w terminie wskazanym przez naczelnika/kierownika... Przywileje nie powinny przysługiwać za pracę w określonej "firmie" (np. w Policji, WP, czy górnictwie), a jedynie za pracę na określonych stanowiskach w danej "firmie". Co prawda pojawiłby się kolejny problem: jak określać przywileje dla osób, które z czasem zmieniają stanowiska z objętych przywilejami na te nie objęte... Ale to już byłoby do zrobienia. A tak - mamy, co mamy wg systemu: czy się stoi, czy się leży...Druga rzecz to to, że przywileje zmieniono i teraz jest już nie 15 a 25 lat dla nowo przyjmowanych. Cywile zapewne woleli by do 67 roku ale czym wtedy miało by być rekompensowane narażanie zdrowia i życia w ich obronie ? Ogólnie temat rzeka
Zostaw komentarz:
-
-
Ale,że co ja tez??? :lol:ale widzę,że nie
Zostaw komentarz:
-
-
Generalnie - tak, jak napisali Big i ruwado - przywileje dla grup, a nie dla spełniających określone wymagania osób/stanowisk to błąd, który skutkuje wytykaniem przez społeczeństwo posiadania przywilejów w ogóle. "Policjant" z Wydziału Zaopatrzenia, lub z Kadr (pracując 5 dni w tygodniu od 7:30-15:30) nie powinien być obdarowywany przywilejami na tym samym poziomie, co policjanci z "kryminalnego", "dochodzeniówki", lub prewencji, którzy zasuwają w "piątek, świątek i niedzielę", mają służby i dyżury po 12 godz., a często są ściągani do roboty dodatkowo po godzinach, gdy coś się poważnego "zesra"... A za wszystko otrzymują najczęściej możliwość (często teoretyczną) odebrania sobie wyrobionych nadgodzin w terminie wskazanym przez naczelnika/kierownika... Przywileje nie powinny przysługiwać za pracę w określonej "firmie" (np. w Policji, WP, czy górnictwie), a jedynie za pracę na określonych stanowiskach w danej "firmie". Co prawda pojawiłby się kolejny problem: jak określać przywileje dla osób, które z czasem zmieniają stanowiska z objętych przywilejami na te nie objęte... Ale to już byłoby do zrobienia. A tak - mamy, co mamy wg systemu: czy się stoi, czy się leży...
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez BigJaką ciężką i wykańczającą pracę wykonuje naczelnik i policjanci służący w wydziale zaopatrzenia czy transportu lub Inspektoracie (obecnie BSW)(...)Przeciez ich praca nie różni się niczym od pracy referenta w Urzędzie Miasta.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez BigPrzeciez ich praca nie różni się niczym od pracy referenta w Urzędzie Miasta.
Sam znam emeryta wojskowego (młodego bardzo), który wprost mówi "ja tam całą służbę przy kawie i komputerze przesiedziałem w WKU i się nic nienarobiłem :szeroki_usmiech ".
Właśnie o to chodzi. A mój Tata, który już nie żyje pozapierdalał się na poligonach, delegacjach itp. i odszedł ze służby z chorobą...
I jakie to porównanie? Operacyjny, pilot, czołgista - kontra sprzątaczka. Sorry za aluzję do sprzątaczki :evil:
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez puciłekpatrzysz na kolego i pytasz ile masz lat on mówi 34 a ty myślisz w duchu wyglądasz na 50
P.S.
Wiem co mówię. Pracowałem w KWP. Nigdzie wcześniej, ani później nie widziałem takiego picia i takiego olewactwa przepisów i norm.
[ Dodano: Sob 30 Lis, 13 23:03 ]
Zamieszczone przez puciłektylko dlaczego nikt nie mówi czego nie mamy a co mają cywile
[ Dodano: Sob 30 Lis, 13 23:11 ]
Zamieszczone przez puciłekjasne całe społeczeństwo aż huczy ile mundurowi mają przywilejów
Przeciez ich praca nie różni się niczym od pracy referenta w Urzędzie Miasta.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez endryuA WIELKIBONGO chyba jeszcze ciągnie lub pcha ten drabiniasty wóz
Zostaw komentarz:
-
-
Witam mundurowych wszystkich kolorów. Takiego tematu się nie spodziewałem na forum skody - ale z drugiej strony pod jednostką rzeczywiście jakby najwięcej czeszek
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez crom.deW Niemczech niekoniecznie. Mam w pracy parę osób po wojsku. Pracują normalnie, nie ma zmiłuj.
Przykład: kolega był felczerem w więzieniu. Po 5 latach dostał propozycję przejścia do szpitala dla skazanych. Odmówił. Po 10 latach odmówić nie mógł. W 15 roku służby otrzymał propozycję pracy w ośrodku szkoleniowym lub powrotu do więzienia na poprzednie stanowisko. Wybrał szkołę (Straubing). Po kolejnych 5 latach znów propozycja - szpital lub więzienie - stanowisko kierownicze: przełożony pielęgniarzy i pielęgniarek. Ze względów rodzinnych pozostał w Straubing - w końcu uczący się funkcjusze też potrzebują czasem pomocy przedlekarskiej.
Zamieszczone przez crom.deCo za friko te nadgodziny? Za święto też żadnych dodatków?
A na serio - co jakiś czas (2-3 razy do roku) w tajemnicy, kierownictwo podzieli nagrody (200-300 zł BRUTTO!!!!!). Dokonując podziału oprze się na następujących dyrektywach: najpierw dupolizy i uszatki/podp***dalacze, później ci, którzy na zwolnieniu w roku nie byli wcale (nawet jeśli nie spędzili 5 minut nadgodzin w pracy!)....
Najczęściej u nas w dziale otrzymywały nagrody 1 do 3 osób na 15.
ZAWSZE nagrodę dostawał sąsiad Kierownika (obecnie Dyrektora)....
Zamieszczone przez andrzej1962endryu napisał/a:
pomagających w pracy-służbie specjalistach wysokiej klasy-przełożonych
zwłaszcza jak są świeżakami w służbie
Kierownikiem działu był w 4 roku służby - rok po ukończeniu szkoły oficerskiej...
Koniec narzekań Panowie:
Wszystkiego Najlepszego dla Kolegów Andrzejów w Mundurach!!!!!!
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez Eidos71Z drugiej strony nie mamy aż tak źle... Od jakiegoś roku czasu (gdy przejrzałem na oczy - chodzi o zarobki i świadczenia emerytalne/rentowe 90 % społeczeństwa) stwierdziłem, że po nieco ponad 18 latach służby mam emeryturę wyższą, niż większość osób, które pracowały w cywilu 30-40 lat... Ale wiadomo - zawsze mogłoby być lepiej
Zamieszczone przez chrisk_89TYLKO w Polsce daje się kopniaka i wpycha pociotka na Twoje stanowisko...
Zostaw komentarz:
-
-
stwierdziłem, że po nieco ponad 18 latach służby mam emeryturę wyższą, niż większość osób, które pracowały w cywilu 30-40 lat..
KAŻDA FORMACJA MUNDUROWA w innych krajach chce odzyskać zainwestowane w człowieka pieniądze (każdy z nas przechodził albo szkolenia, albo całe cykle: szkołę podoficerską, chorążówkę czy szkołę oficerską).
Zamieszczone przez puciłeku nas nocki święta nadgodziny ku chwale Ojczyzny,
Zostaw komentarz:
-
-
jasne całe społeczeństwo aż huczy ile mundurowi maj przywilejów, tylko dlaczego nikt nie mówi czego nie mamy a co mają cywile, u nas nocki święta nadgodziny ku chwale Ojczyzny, potem patrzysz na kolego i pytasz ile masz lat on mówi 34 a ty myślisz w duchu wyglądasz na 50 ale my Mundurowi nic nie robimy tylko śpimy w Pracy
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez endryupomagających w pracy-służbie specjalistach wysokiej klasy-przełożonych
Zostaw komentarz:
-
Zostaw komentarz: