Mundurowi na Naszym forum

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • puciłek
    Drive
    • 2013
    • 55

pewnie tak, jedno zauważyłem, praca uwstecznia ale cóż nikt mnie nie zmuszał,
    zanim na emeryturę i tak kilka razy zmienią ustawę więc jak już na niej będę nie starczy mi sił na pracę
    kp

Komentarz

• WIELKIBONGO
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 1594
      • Superb II (3T4)

Zamieszczone przez Borsuk2
      Bez urazy, ale postawa niektórych nas emerytów mundurowych jest IMO trochę dziwna.
      Skoro mam jeszcze siłę i zdrowie psychiczne i fizyczne by pracować - to powinienem siedzieć w tej pracy, którą wykonywałem przez wiele lat i byłem w niej dobry.
      Przyjmować trudności na klatę, a nie odchodzić na emeryturę i szukać nowej pracy.

Nie wszyscy mundurowi po iluś latach spaczonej pracy i spaczonych nawyków nadają się do tego, by około pięćdziesiątki zaczynać coś od nowa, przebranżawiać się lub szukać szczęścia gdzieś poza ochroną.

Ale to tylko takie moje głupie przemóżdżenia :wink: :P .

Może i nie głupie ale bardzo celne :cry:

tylko powiedz mi ile można "paprać" się w trupach,jeździć np informowac rodziców ze ich dziecko nie żyje, zbierać resztki "pacjenta" po drodze i nie mieć spaczonej psychiki??? :roll:
      I nie chodzi mi o nawyki nabrane w pracy ale nawet o zwykłe zdrowie psychiczne.
      Niektórzy juz po prostu nie daja rady "brać tego na klatę" i odejście na emeryture nie jest wyskokiem ale koniecznościa.
      A to,ze szukaja pracy jest spowodowane ekonomią i warunkami socjalnymi w naszym kochanym kraju a nie ich widzimisie.
      Po 30 latach pracy każdy by chciał siedzieć w domu i korzystać z dobrodziejstw emerytury, uwierz mi.

[ Dodano: Pią 29 Lis, 13 15:30 ]
      Zamieszczone przez westwi78
      WIELKIBONGO, a Ty już też?
      Ale,że co ja tez??? :lol:
      NajtFukinPatrol North-West

UNIDEN 510 XL + ML145

BYŁ ASZ
      PÓŹNIEJ BYŁ BKD
      BYŁA TEŻ CEGA
      A TERAZ JEST SUPERB CBBB
      MAMY NOWEGO KANDYTATA DO OCP,MA JUż JEDENAŚCIE LAT !!!!!!!!!!

Komentarz

• endryu
        RS
        • 2006
        • 3777
        • Octavia II combi (1Z5)
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Fajnie, że oprócz tych życiowych stwierdzeń nic nie wspominacie o pomagających w pracy-służbie specjalistach wysokiej klasy-przełożonych, którzy mają bardzo duży wpływ na podejmowanie decyzji o M-ce :!: :!: :!:

A WIELKIBONGO chyba jeszcze ciągnie lub pcha ten drabiniasty wóz :szeroki_usmiech
        O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
        O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
        =================================================

Komentarz

• Eidos71
          RS
          • 2011
          • 2050
          • Octavia II (1Z3)
          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Biszczu
          Panowie, ale przecież według społeczeństwa możemy iść po 15 latach na emeryturę !!! i mamy tyle kasy i przywilej goni przywilej ...
          Z drugiej strony nie mamy aż tak źle... Od jakiegoś roku czasu (gdy przejrzałem na oczy - chodzi o zarobki i świadczenia emerytalne/rentowe 90 % społeczeństwa) stwierdziłem, że po nieco ponad 18 latach służby mam emeryturę wyższą, niż większość osób, które pracowały w cywilu 30-40 lat... Ale wiadomo - zawsze mogłoby być lepiej :diabelski_usmiech
          Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
          MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• chrisk_89
            Elegance
            • 2010
            • 834
            • Octavia II (1Z3)
            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Borsuk2
            Skoro mam jeszcze siłę i zdrowie psychiczne i fizyczne by pracować - to powinienem siedzieć w tej pracy, którą wykonywałem przez wiele lat i byłem w niej dobry.
            Komisja Lekarska orzekła niezdolność do pracy w służbach mundurowych (w zw. z wypadkiem w służbie).
            Myślisz, że się pchałem na emkę?

Nawet do innej formacji nie przyjmą z takim wpisem w papierach.

W USA, Anglii poszedłbym siedzieć za biurko, przekładać papiery. W Niemczech i krajach skandynawskich może nawet dzieliłbym się doświadczeniem przez jakiś czas jako szkoleniowiec/wykładowca (też bez munduru).
            KAŻDA FORMACJA MUNDUROWA w innych krajach chce odzyskać zainwestowane w człowieka pieniądze (każdy z nas przechodził albo szkolenia, albo całe cykle: szkołę podoficerską, chorążówkę czy szkołę oficerską).
            Kumpel strażak po wypadku w pożarze (Australia) trafił na dyspozytorkę.

TYLKO w Polsce daje się kopniaka i wpycha pociotka na Twoje stanowisko...
            Szukam STAŁEGO zajęcia/pracy w rejonie Bochni/Tarnowa/Krakowa

Komentarz

• andrzej1962
              L&K
              • 2010
              • 1306
              • Octavia III combi (5E5)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
              • DADA 1.5 TSI 150 KM

Zamieszczone przez endryu
              pomagających w pracy-służbie specjalistach wysokiej klasy-przełożonych
              zwłaszcza jak są świeżakami w służbie

Komentarz

• puciłek
                Drive
                • 2013
                • 55

jasne całe społeczeństwo aż huczy ile mundurowi maj przywilejów, tylko dlaczego nikt nie mówi czego nie mamy a co mają cywile, u nas nocki święta nadgodziny ku chwale Ojczyzny, potem patrzysz na kolego i pytasz ile masz lat on mówi 34 a ty myślisz w duchu wyglądasz na 50 ale my Mundurowi nic nie robimy tylko śpimy w Pracy
                kp

Komentarz

• crom.de
                  RS
                  • 2012
                  • 1545
                  • Superb II (3T4)
                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

stwierdziłem, że po nieco ponad 18 latach służby mam emeryturę wyższą, niż większość osób, które pracowały w cywilu 30-40 lat..
                  Dobrze, że chociaż jeden patrzy pod kątem innych
                  KAŻDA FORMACJA MUNDUROWA w innych krajach chce odzyskać zainwestowane w człowieka pieniądze (każdy z nas przechodził albo szkolenia, albo całe cykle: szkołę podoficerską, chorążówkę czy szkołę oficerską).
                  W Niemczech niekoniecznie. Mam w pracy parę osób po wojsku. Pracują normalnie, nie ma zmiłuj.
                  Zamieszczone przez puciłek
                  u nas nocki święta nadgodziny ku chwale Ojczyzny,
                  Co za friko te nadgodziny? Za święto też żadnych dodatków?
                  - Superb
                  - Panda 1.2

Komentarz

• shok
                    RS
                    • 2009
                    • 2070
                    • Octavia I (1U2)
                    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez Eidos71
                    Z drugiej strony nie mamy aż tak źle... Od jakiegoś roku czasu (gdy przejrzałem na oczy - chodzi o zarobki i świadczenia emerytalne/rentowe 90 % społeczeństwa) stwierdziłem, że po nieco ponad 18 latach służby mam emeryturę wyższą, niż większość osób, które pracowały w cywilu 30-40 lat... Ale wiadomo - zawsze mogłoby być lepiej

Zamieszczone przez chrisk_89
                    TYLKO w Polsce daje się kopniaka i wpycha pociotka na Twoje stanowisko...
                    To jest smutna prawda. Potem taki zostaje wciśnięty na stanowisko i marudzi jak to mu źle,za niedziele i nad godziny nie płacą a w cywilu był by już co najmniej biegłym rewidentem lub v-ce prezesem dużej firmy.A tak od 3 lat mundur nosi i codziennie sprawdza media czy przypadkiem zmian w M-ce nie ma...

Komentarz

• chrisk_89
                      Elegance
                      • 2010
                      • 834
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez crom.de
                      W Niemczech niekoniecznie. Mam w pracy parę osób po wojsku. Pracują normalnie, nie ma zmiłuj.
                      Mam kolegów w Bawarskiej Służbie Więziennej. Nie dość, że obowiązuje tam BEZWZGLĘDNA rotacyjność - to właśnie tak to wygląda.
                      Przykład: kolega był felczerem w więzieniu. Po 5 latach dostał propozycję przejścia do szpitala dla skazanych. Odmówił. Po 10 latach odmówić nie mógł. W 15 roku służby otrzymał propozycję pracy w ośrodku szkoleniowym lub powrotu do więzienia na poprzednie stanowisko. Wybrał szkołę (Straubing). Po kolejnych 5 latach znów propozycja - szpital lub więzienie - stanowisko kierownicze: przełożony pielęgniarzy i pielęgniarek. Ze względów rodzinnych pozostał w Straubing - w końcu uczący się funkcjusze też potrzebują czasem pomocy przedlekarskiej.

Zamieszczone przez crom.de
                      Co za friko te nadgodziny? Za święto też żadnych dodatków?
                      :shock: No jasne, że są dodatki! Uśmiech szefa odbity w betonie uzbrojonym po zęby :shock:
                      A na serio - co jakiś czas (2-3 razy do roku) w tajemnicy, kierownictwo podzieli nagrody (200-300 zł BRUTTO!!!!!). Dokonując podziału oprze się na następujących dyrektywach: najpierw dupolizy i uszatki/podp***dalacze, później ci, którzy na zwolnieniu w roku nie byli wcale (nawet jeśli nie spędzili 5 minut nadgodzin w pracy!)....
                      Najczęściej u nas w dziale otrzymywały nagrody 1 do 3 osób na 15.
                      ZAWSZE nagrodę dostawał sąsiad Kierownika (obecnie Dyrektora)....

Zamieszczone przez andrzej1962
                      endryu napisał/a:
                      pomagających w pracy-służbie specjalistach wysokiej klasy-przełożonych

zwłaszcza jak są świeżakami w służbie
                      Który został Z-cą DYREKTORA Zakładu Karnego w... ÓSMYM roku służby.
                      Kierownikiem działu był w 4 roku służby - rok po ukończeniu szkoły oficerskiej...

Koniec narzekań Panowie:

Wszystkiego Najlepszego dla Kolegów Andrzejów w Mundurach!!!!!!
                      Szukam STAŁEGO zajęcia/pracy w rejonie Bochni/Tarnowa/Krakowa

Komentarz

• aBencjusz
                        Ambiente
                        • 2013
                        • 103

Witam mundurowych wszystkich kolorów. Takiego tematu się nie spodziewałem na forum skody - ale z drugiej strony pod jednostką rzeczywiście jakby najwięcej czeszek

Komentarz

• ahmed799
                          RS
                          • 2009
                          • 6871
                          • Ford

aBencjusz, Witaj W jakiej formacji służysz??

филип
                          Mój czarny bandzior http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...r-focus-2-0-pb

Komentarz

• WIELKIBONGO
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 1594
                            • Superb II (3T4)

Zamieszczone przez endryu
                            A WIELKIBONGO chyba jeszcze ciągnie lub pcha ten drabiniasty wóz
                            No niestety jeszcze musze pchac do "pełnej"
                            NajtFukinPatrol North-West

UNIDEN 510 XL + ML145

BYŁ ASZ
                            PÓŹNIEJ BYŁ BKD
                            BYŁA TEŻ CEGA
                            A TERAZ JEST SUPERB CBBB
                            MAMY NOWEGO KANDYTATA DO OCP,MA JUż JEDENAŚCIE LAT !!!!!!!!!!

Komentarz

• Big
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 6389

patrzysz na kolego i pytasz ile masz lat on mówi 34 a ty myślisz w duchu wyglądasz na 50
                              Wystarczy tyle nie pić 8)
                              P.S.
                              Wiem co mówię. Pracowałem w KWP. Nigdzie wcześniej, ani później nie widziałem takiego picia i takiego olewactwa przepisów i norm.

[ Dodano: Sob 30 Lis, 13 23:03 ]
                              tylko dlaczego nikt nie mówi czego nie mamy a co mają cywile
                              cywile w służbach mundurowych mają... zapierdalać, są od brudnej roboty i zarabiają 50% tego co mundurowi i taka właśnie jest prawda.

[ Dodano: Sob 30 Lis, 13 23:11 ]
                              jasne całe społeczeństwo aż huczy ile mundurowi mają przywilejów
                              bo mają i to niewiadomo po co i na co. Jaką ciężką i wykańczającą pracę wykonuje naczelnik i policjanci służący w wydziale zaopatrzenia czy transportu lub Inspektoracie (obecnie BSW) czy też informacji niejawnych lub prezydialnym, żeby przysługiwało im prawo wcześniejszego przejścia na emeryturę ???
                              Przeciez ich praca nie różni się niczym od pracy referenta w Urzędzie Miasta.
                              Czarny Elegance

Komentarz

• ruwado
                                RS
                                • 2009
                                • 14893
                                • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez Big
                                Przeciez ich praca nie różni się niczym od pracy referenta w Urzędzie Miasta.
                                no i to jest sedno sprawy - u nas w PL przywileje nie są dla osób!!!!, którym się należą, są dla grup!!! wśród których są tacy, co nie powinni mieć do nich prawa.

Sam znam emeryta wojskowego (młodego bardzo), który wprost mówi "ja tam całą służbę przy kawie i komputerze przesiedziałem w WKU i się nic nienarobiłem :szeroki_usmiech ".

Właśnie o to chodzi. A mój Tata, który już nie żyje pozapierdalał się na poligonach, delegacjach itp. i odszedł ze służby z chorobą...

I jakie to porównanie? Operacyjny, pilot, czołgista - kontra sprzątaczka. Sorry za aluzję do sprzątaczki :evil:
                                pozdrawiam - Darek

Komentarz

• rafiki
                                  RS
                                  • 2012
                                  • 15975
                                  • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Big
                                  Jaką ciężką i wykańczającą pracę wykonuje naczelnik i policjanci służący w wydziale zaopatrzenia czy transportu lub Inspektoracie (obecnie BSW)(...)Przeciez ich praca nie różni się niczym od pracy referenta w Urzędzie Miasta.
                                  rozumiem, że masz na myśli tylko tych siedzących za biurkiem, tak? Mój ojciec poszedł rok temu na emeryturę po 18 latach służby: najpierw prewencja, potem kryminalny, a ostatnie 7 albo 8 lat służył właśnie w BSW i wierz mi, nie przekładał papierków z jednej szuflady do drugiej pomimo wysokiego stopnia (podinspektor, albo jak kto woli to major) i funkcji (nie wiem jak się to dokładnie nazywa), tylko jak się zajmował jakąś sprawą i był jakiś problem, to nie raz po 3 dni z roboty nie wracał.
                                  رافال
                                  Spoty
                                  Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• Eidos71
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 2050
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Generalnie - tak, jak napisali Big i ruwado - przywileje dla grup, a nie dla spełniających określone wymagania osób/stanowisk to błąd, który skutkuje wytykaniem przez społeczeństwo posiadania przywilejów w ogóle. "Policjant" z Wydziału Zaopatrzenia, lub z Kadr (pracując 5 dni w tygodniu od 7:30-15:30) nie powinien być obdarowywany przywilejami na tym samym poziomie, co policjanci z "kryminalnego", "dochodzeniówki", lub prewencji, którzy zasuwają w "piątek, świątek i niedzielę", mają służby i dyżury po 12 godz., a często są ściągani do roboty dodatkowo po godzinach, gdy coś się poważnego "zesra"... A za wszystko otrzymują najczęściej możliwość (często teoretyczną) odebrania sobie wyrobionych nadgodzin w terminie wskazanym przez naczelnika/kierownika... Przywileje nie powinny przysługiwać za pracę w określonej "firmie" (np. w Policji, WP, czy górnictwie), a jedynie za pracę na określonych stanowiskach w danej "firmie". Co prawda pojawiłby się kolejny problem: jak określać przywileje dla osób, które z czasem zmieniają stanowiska z objętych przywilejami na te nie objęte... Ale to już byłoby do zrobienia. A tak - mamy, co mamy wg systemu: czy się stoi, czy się leży...
                                    Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                                    MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• puciłek
                                      Drive
                                      • 2013
                                      • 55

crom.de, a jak innej opcji nie ma
                                      kp

Komentarz

• westwi78
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 2940

Ale,że co ja tez??? :lol:
                                        no czy na emce ale widzę,że nie

Komentarz

• aBencjusz
                                          Ambiente
                                          • 2013
                                          • 103

Zamieszczone przez Eidos71
                                          Generalnie - tak, jak napisali Big i ruwado - przywileje dla grup, a nie dla spełniających określone wymagania osób/stanowisk to błąd, który skutkuje wytykaniem przez społeczeństwo posiadania przywilejów w ogóle. "Policjant" z Wydziału Zaopatrzenia, lub z Kadr (pracując 5 dni w tygodniu od 7:30-15:30) nie powinien być obdarowywany przywilejami na tym samym poziomie, co policjanci z "kryminalnego", "dochodzeniówki", lub prewencji, którzy zasuwają w "piątek, świątek i niedzielę", mają służby i dyżury po 12 godz., a często są ściągani do roboty dodatkowo po godzinach, gdy coś się poważnego "zesra"... A za wszystko otrzymują najczęściej możliwość (często teoretyczną) odebrania sobie wyrobionych nadgodzin w terminie wskazanym przez naczelnika/kierownika... Przywileje nie powinny przysługiwać za pracę w określonej "firmie" (np. w Policji, WP, czy górnictwie), a jedynie za pracę na określonych stanowiskach w danej "firmie". Co prawda pojawiłby się kolejny problem: jak określać przywileje dla osób, które z czasem zmieniają stanowiska z objętych przywilejami na te nie objęte... Ale to już byłoby do zrobienia. A tak - mamy, co mamy wg systemu: czy się stoi, czy się leży...
                                          Swego czasu zdarzyło mi się pracować w hipermarkecie - godziny pracy i dyspozycyjność były bardziej wymagające niż teraz kiedy pracuje w Policji - według tego co piszesz to powinienem mieć za to te same przywileje co teraz. Moim zdaniem (o czym zarówno my jak i cywile zapominamy) przywileje mamy nie za godziny pracy, stres, świątki piątki itp. tylko za przysięgi i ślubowania. Kiedy do mnie podejdzie ktoś i powie, że za rogiem mordują to mam obowiązek tam iść i zareagować także z narażeniem zdrowia. Kiedy państwo chce toczyć wojenkę na drugim końcu świata żołnierz ma obowiązek w tym uczestniczyć także z narażeniem zdrowia. Cywile takiego obowiązku nie mają - i moim zdaniem za to mamy przywileje. Gaciowi i tyłowi składali te same przysięgi i ślubowania. To, że jakiś magazynier całe 15 lat odpęka przy gaciach w magazynie nie znaczy, że 16 roku nie może zginąć w ostrzale bazy w Afganistanie. Kilka razy byłem świadkiem jak interewencje podejmowali np. przewodnicy psa którzy akurat przejeżdżali w okolicy. Raz widziałem nawet interwencje pana komisarza na patrolu oficerskim Druga rzecz to to, że przywileje zmieniono i teraz jest już nie 15 a 25 lat dla nowo przyjmowanych. Cywile zapewne woleli by do 67 roku ale czym wtedy miało by być rekompensowane narażanie zdrowia i życia w ich obronie ? Ogólnie temat rzeka

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 6626
                                            • Volkswagen
                                            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez aBencjusz
                                            Kiedy państwo chce toczyć wojenkę na drugim końcu świata żołnierz ma obowiązek w tym uczestniczyć także z narażeniem zdrowia.
                                            nooo nie przesadzajmy...nie przypominam sobie, by w przysiędze wojskowej którą składałem było coś innego niż "bronić jej niepodległości i granic" ja akurat jestem przeciwny jakiejkolwiek interwencji zbrojnej polskich żołnierzy poza granicami RP...zwłaszcza na terenie suwerennego państwa.
                                            Zamieszczone przez aBencjusz
                                            teraz jest już nie 15 a 25 lat dla nowo przyjmowanych.
                                            no to już jest jakiś czas. Pamiętam jak "młodzi" przychodzili kontrakty podpisywać i jak się dowiedzieli o zmianach przepisów i że dostaną 2200 na łąpę to powiedzieli "ooo nie to ja dziękuję - tyle to ja na Tirze zarobię" i tyle ich w JW widzieli :lol:
                                            PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• shok
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 2070
                                              • Octavia I (1U2)
                                              • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                                              no to już jest jakiś czas. Pamiętam jak "młodzi" przychodzili kontrakty podpisywać i jak się dowiedzieli o zmianach przepisów i że dostaną 2200 na łąpę to powiedzieli "ooo nie to ja dziękuję - tyle to ja na Tirze zarobię" i tyle ich w JW widzieli
                                              I to była ich męska decyzja. Bo oni traktowali mundur nie jako służbę i sposób na życie ale jako zwykłą robotę na 8h,emeryturkę po 15 latach i pewność zatrudnienia. Ale część takich ludzi ubiera mundur(przyjmuje się do służby) i ma pretensje ,że mu nadgodzin nie płacą.To jest smutne.
                                              Dlatego nie rozumie ludzi w wieku do 35 lat i narzekających na mundur.Panowie macie na tyle mało lat ,że spokojnie jesteście w stanie się przekwalifikować. Ale wiadomo,że w cywilu nikt nie da gwarancji pracy i wypłaty na czas,takich warunków emerytalnych oraz innych przywilejów.
                                              Temat rzeka jak wspomniał kolega wyżej.

Komentarz

• rafiki
                                                RS
                                                • 2012
                                                • 15975
                                                • Superb III (3V3)

Panowie, a tak powiedzcie szczerze. Ciężko teraz do Policji się dostać?
                                                رافال
                                                Spoty
                                                Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• westwi78
                                                  RS
                                                  • 2008
                                                  • 2940

rafiki, to nie wiesz..?

Komentarz

• aBencjusz
                                                    Ambiente
                                                    • 2013
                                                    • 103

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                                                    nooo nie przesadzajmy...nie przypominam sobie, by w przysiędze wojskowej którą składałem było coś innego niż "bronić jej niepodległości i granic" ja akurat jestem przeciwny jakiejkolwiek interwencji zbrojnej polskich żołnierzy poza granicami RP...zwłaszcza na terenie suwerennego państwa.
                                                    jest tam też : "Za sprawę mojej Ojczyzny w potrzebie, krwi własnej ani życia nie szczędzić" Ze słyszenia od znajomych wojskowych to podobno nie ma za bardzo z czym dyskutować jeśli idzie o wyjazd - ty i ty się pakujcie i naprzód, ale to już lepiej naświetlą koledzy z MONu.

Komentarz

Pracuję...