Mundurowi na Naszym forum

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • makog
    Rider
    • 2010
    • 345

Dziekuje, dziekuje, dziekuje
    http://www.wimeb.markomp.net
    Już nie moja Skodzina
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=31952

Komentarz

• Kiniu
      RS
      • 2010
      • 1746

Nastroje panujące w szeregach policjantów przypominają otwartą beczkę prochu. Wystarczy jedna iskra - ostrzega Antoni Duda, przewodniczący ZG NSZZ Policjantów.

(...)Podkreślam a zarazem ostrzegam, że wszelkie wymienione pomysły "geniuszy" odpowiedzialnych za funkcjonowanie policji i innych służb mundurowych są źródłem ogromnej frustracji środowiska, w którym panują nastroje przypominające otwartą beczkę prochu - wystarczy jedna iskra, żeby zdetonować otwarty konflikt. Po wypowiedzi ministra Boniego podczas spotkania w dniu 4 maja br., „…iż wprowadzenie propozycji zgodnej ze stanowiskiem podzespołów 1 i 2 oraz związków zawodowych, tzn. 20 lat służby i 50 lat życia, wymagałoby objęcia nowym systemem osób przyjętych do służby po 1 stycznia 1999 roku…" powstała sytuacja, która mogła doprowadzić do faktycznego zerwania rozmów. Rozgorzała gorąca dyskusja, w której zwróciłem uwagę, że negowanie ustaleń, jakie zapadły na pierwszym spotkaniu z udziałem premiera w dniu 10 grudnia - jest niedozwolonym chwytem, który może doprowadzić do zniweczenia wszelkich wysiłków zmierzających do wynegocjowania rozsądnych warunków reformy systemu emerytalnego służb mundurowych.(...)

Komentarz Tomasza Krzemieńskiego - Pan minister Boni apelował do związków zawodowych o odwagę patrzenia do przodu....Warto też przypomnieć, że obecną ustawę emerytalną uchwalono w 1994 roku, a więc już po zmianie ustrojowej, jej uchwalenie było poprzedzone długotrwałymi negocjacjami, podczas których zapewniano związki zawodowe o trwałości i nienaruszalności przyjętych rozwiązań, ustawa miała obowiązywać „po wieczne czasy”. Ta trwałość i nienaruszalność oznaczała w praktyce 15 lat, bo już w 2009 roku rozpoczęły się dyskusje o zmianie ustawy emerytalnej dla służb mundurowych, których rezultatem była fala odejść funkcjonariuszy. Ta tendencja nadal się utrzymuje.

Komentarz Andrzeja Szarego:.....Mówienie, że nowe rozwiązania będą dotyczyć nowo przyjętych osób, jest nieprawdziwe, ponieważ należy stworzyć możliwość wyboru systemu dla obecnie służących funkcjonariuszy poprzez progresywną wysługę lat i progresywny wzrost dodatku służbowego i funkcyjnego. Jednak rząd musi na ten cele znaleźć pieniądze, bez których nie zatrzymamy w służbie wielu funkcjonariuszy.... Zakaz łączenia rent i emerytur to również rozwiązanie, które może dotknąć obecnie służących funkcjonariuszy, co przy braku waloryzacji płac i podwyżek nie jest do zaakceptowania.....Szkoda, że po raz kolejny szefostwo poszczególnych służb nie potrafiło z siebie wydusić żadnych ocen, opinii, propozycji w obronie interesów podległych im funkcjonariuszy.
      http://www.nszzp.pl/index.php?option=co ... &Itemid=30

Komentarz

• ahmed799
        RS
        • 2009
        • 6871
        • Ford

Robią sobie z Nas cyrk. Jak tak dalej pojdzie trzeba będzie sie przebranżowić. I pracować sobie po 8 h w cywilu od 7 do 15.

филип
        Mój czarny bandzior http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...r-focus-2-0-pb

Komentarz

• WIELKIBONGO
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 1594
          • Superb II (3T4)

Zamieszczone przez ahmed799
          Robią sobie z Nas cyrk. Jak tak dalej pojdzie trzeba będzie sie przebranżowić. I pracować sobie po 8 h w cywilu od 7 do 15.

dokładnie tak jak mówisz :lol:
          NajtFukinPatrol North-West

UNIDEN 510 XL + ML145

BYŁ ASZ
          PÓŹNIEJ BYŁ BKD
          BYŁA TEŻ CEGA
          A TERAZ JEST SUPERB CBBB
          MAMY NOWEGO KANDYTATA DO OCP,MA JUż JEDENAŚCIE LAT !!!!!!!!!!

Komentarz

• looker
            RS
            • 2008
            • 1886
            • Octavia II (1Z3)
            • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Eeee...w cywilu od 7 do 15 ? :shock: Nie przeginajmy znów w drugą stronę. Miodu tam nie mają. No bo jeśli jest tak dobrze w cywilnej pracy to...dlaczego jest tak źle na rynku pracy ?
            Tylko spokój nas może uratować i w jednym przyznaję rację: świat na mundurze się nie kończy jak niektórzy politycy o nas myślą...
            OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
            SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• Kiniu
              RS
              • 2010
              • 1746

Zamieszczone przez looker
              świat na mundurze się nie kończy jak niektórzy politycy o nas myślą...
              Dokładnie tak jak piszesz, jedynie za mundurem panny sznurem... :wink:

Komentarz

• WIELKIBONGO
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 1594
                • Superb II (3T4)

looker, ja nie twierdzę bynajmniej że w cywilu jest różowo z pracą :roll:

ale nie można też dać sobie zabrać wszystkiego :roll:

i niestety w razie czego pożegnać się z firmą :wink:
                NajtFukinPatrol North-West

UNIDEN 510 XL + ML145

BYŁ ASZ
                PÓŹNIEJ BYŁ BKD
                BYŁA TEŻ CEGA
                A TERAZ JEST SUPERB CBBB
                MAMY NOWEGO KANDYTATA DO OCP,MA JUż JEDENAŚCIE LAT !!!!!!!!!!

Komentarz

• looker
                  RS
                  • 2008
                  • 1886
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

WIELKIBONGO, racja...Ale trochę szkoda będzie bo nie tak miało być.
                  Wiem, że nikt mi nie gwarantował dożywotnich i niezmiennych zasad ale też z zasady bardzo nie lubię być szantażowany w żadnej postaci. A już przez tych pożal się Boże polityków w szczególności ! Niech ich wszystkich szlag trafi !
                  A najbardziej wqrwia mnie ta bezsilność w obliczu zakłamanej, jednostronnej i populistycznej akcji propagandowej jakiej jesteśmy ostatnio świadkami ! Media są potężne i wiele można popsuć i osób skrzywdzić poprzez nie...
                  A cywilom się nie dziwię, że tak reagują.Wiele razy spotykałem się z podobnymi komentarzami ale miałem szansę osobiście wyjaśnić konkrety i stawało się jasne, że u nas to nie taki miód jak piszą i mówią w mediach. Obecnie jesteśmy świadkami jednostronnej nagonki. Marne nasze szanse... No i jeszcze te wybory i "mega" oszczędności dla budżetu na horyzoncie...
                  Przecież żeby ta "reforma" faktycznie miała sens w kwestii kasy państwowej to musiałaby od jutra objąć 100% służb ! Inaczej to mrzonka obliczana na 30-50 lat ! Boże ! Jeśli w naszym kraju nikt nie wie co będzie za pół roku, rok, to na Jowisza, co za brednie tworzą licząc "zyski" w np. 2050 roku ?!
                  Na NFoW jest link do prezentacji o wszystkich służbach...Obejrzałem i cycki mi opadły... :shock: Wam również polecam. Bez żenady piszą o obniżaniu świadczeń w dalszej kolejności.Słowo klucz: OSZCZĘDNOŚCI ! Ale się teraz qrwa oszczędni porobili ! Patrzcie no ich ! Istni Szkoci cholera ! A po wyborach jak nie jedni to drudzy utworzą kolejne 50 tys. stanowisk w administracji motywując to EURO 2012 albo inną chorobą...
                  Kończy mi się cierpliwość po prostu a z natury przecież optymista jestem... albo byłem...
                  No to se pogadałem :P
                  OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
                  SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• Kiniu
                    RS
                    • 2010
                    • 1746

19 maja 2011 w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów odbędzie się decydujące spotkanie Zespołu rządowo - związkowego ds. reformy emerytur mundurowych.

Stronę społeczną reprezentować będą przedstawiciele Federacji Związków Zawodowych Służb Mundurowych, KSP NSZZ „Solidarność” i Konwentu Dziekanów Korpusu Oficerów Wojska Polskiego.
                    Podczas ostatniego spotkania, które odbyło się 4 maja 2011' reprezentujący Radę Ministrów Michał Boni podtrzymał wcześniejsze stanowisko rządu, że dla uzyskania cząstkowej emerytury w nowym systemie konieczne powinno być równoczesne spełnienie dwóch warunków: 25 lat stażu służby i 55 lat życia, przy czym tezę o wieku określił jako „otwartą”.
                    Zdaniem ministra Boni, wprowadzenie propozycji zgodnej ze stanowiskiem podzespołów 1 i 2 oraz związków zawodowych, tzn. 20 lat służby i 50 lat życia, wymagałoby objęcia nowym systemem osób przyjętych do służby po 1 stycznia 1999 roku. M. Boni stwierdził również, że rząd nadal trzyma się ustaleń z 10 grudnia 2010 roku, iż system emerytalny służb mundurowych w Polsce powinien mieć charakter zaopatrzeniowy, tzn. być finansowany z budżetu państwa.
                    W ostatnich dniach miała jednak miejsce prawdziwa krucjata zorganizowana w mediach za sprawą wystąpienia Rady Gospodarczej przy premierze, której propozycje, nie wykluczające także włączenia służb mundurowych do systemu powszechnego mocno wzburzyły środowisko służb mundurowych.
                    Jeszcze dzisiaj Federacja zamieści analizę wyliczeń i danych, na których Rada Gospodarcza oparła swoje dywagacje. Również na naszym portalu staramy się na bieżąco wyjaśniać i prostować przekłamania i dawać odpór oszczerstwom, jakie pod adresem funkcjonariuszy padają. Na razie w eterze panuje cisza. Zabrakło amunicji, a może uznano, że "przygotowanie artyleryjskie" zmiękczyło już związkowców i zgodzą się na dyktat rządu?
                    Wywiad Antoniego Dudy w radiu RMF FM, który nastąpił tuż po wypowiedzi ministra Michała Boni, świadczy o tym, że związkowcy nie zamierzają ustępować.
                    W czwartek zatem dowiemy się, czy wielomiesięczne rokowania zakończą się protokołem porozumienia, czy protokołem rozbieżności...?

Komentarz

• delanopl
                      Elegance
                      • 2009
                      • 831

to ja poprosze dotego płatne nadgodziny jak w cywilu 8)

Komentarz

• mariokr
                        Rider
                        • 2009
                        • 590

Zamieszczone przez delanopl
                        to ja poprosze dotego płatne nadgodziny jak w cywilu
                        a nocki?? święta i cała reszta......pracuje na same noce.....byłbym zarobas?? ha ha ha
                        ...JEDEN WARRRRCZY DRUGI TRĄĄĄBI A OCTAVIA KOMBII...

Komentarz

• andrzej1962
                          L&K
                          • 2010
                          • 1306
                          • Octavia III combi (5E5)
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                          • DADA 1.5 TSI 150 KM

Mi najbardziej podobają się podpunkty "3" do punktów 1 i 2 (o oszczędzaniu i powiązaniu wysokości emki ze stażem pracy). Jak będę chciał i miał z czego oszczędzać to rządzący nie będą mi w tym pomagać a po drugie znam mnóstwo osób które przepracowały po 30 i więcej lat a teraz na emce mają ok. 1500 zł. i wiążą ledwo koniec z końcem. (nie mam na myśli resortu). Tak więc nie widzę powiązania stażu z wysokością emki tym bardziej "grzebania" przy mojej emce z wpływem na moje oszczędzanie?!

Komentarz

• andrzej1962
                            L&K
                            • 2010
                            • 1306
                            • Octavia III combi (5E5)
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                            • DADA 1.5 TSI 150 KM

Ciekawe dlaczego nikt nie zrobił porównania stopy życiowej - wysokości zarobków tych wszystkich policjantów na świecie z naszymi realiami. Nasi ministrowie niekiedy mówią o podniesieniu pensji mającej na celu motywacji do dalszej pracy. IMO jak będę zarabiał tyle co min. Boni, Rapacki i inni to na pewno rozważę możliwość pracowania do 60 a jak to mawiała Pelagia u Laskowika "może i dłużej". Powiem tak, jak będę dobrze zarabiał sam się nie zwolnię.

Komentarz

• delanopl
                              Elegance
                              • 2009
                              • 831

u mnie od rana wszyscy "starzy" biegają i mówią że rzucają kwitami do cywila :diabelski_usmiech

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                RS
                                • 2009
                                • 6626
                                • Volkswagen
                                • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

noooo ja sam się namyślam czy nie rzucić ... chyba pora by już była ... :roll:
                                PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• ahmed799
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 6871
                                  • Ford

Kazdy NORMALNY cywilizowany kraj ma odrębny system emerytalny dla mundurowych, ale oczywiscie Polska musi być inna. Po co zlikwidować stolki posłow i senatorow na ktorych by nasz rzad zaoszczedzil o wiele wiecej?? Lepiej upier****c mundurowych bo beda i tak siedzieli cicho.
                                  Rozwiazanie widze jedno niech Nas wciagna w powszechny system emerytalny ale wtedy pracujmy po 8 h/ dobe 40 h w tygodniu. Od godziny 15 zamykac wszystkie jednostki wojskowe i PSP, komisariaty policji i innych sluzb. Jak rownosc to rownosc wszystkim.

филип

Komentarz

• Maicroft
                                    Moderator
                                    S_OCP MemberModeratorr
                                    • 2004
                                    • 25757
                                    • Audi

Zamieszczone przez ahmed799
                                    ozwiazanie widze jedno niech Nas wciagna w powszechny system emerytalny ale wtedy pracujmy po 8 h/ dobe 40 h w tygodniu. Od godziny 15 zamykac wszystkie jednostki wojskowe i PSP, komisariaty policji i innych sluzb. Jak rownosc to rownosc wszystkim.

Ale Kowalski nie robi do 15-tej, tylko Kowalki dyma na 3 zmiany dość często za pensyjke ciulacza. Tak wiec nie tylko Wam jest zle - zawsze może byc gorzej :idea:
                                    Spritmonitor.de

Komentarz

• ahmed799
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 6871
                                      • Ford

Nie wiem czy tez dostaliscie rok temu takie pismo od Tuska

Ciekawe co Pan premier by powiedzial jakby kazdy mu to odeslal zeby sobie d**e tym podtarl

филип

Komentarz

• mariokr
                                        Rider
                                        • 2009
                                        • 590

ahmed799, pewnie że tak Donaldinio słał chyba wszystkim miałem w ramke oprawić :diabelski_usmiech
                                        ...JEDEN WARRRRCZY DRUGI TRĄĄĄBI A OCTAVIA KOMBII...

Komentarz

• delanopl
                                          Elegance
                                          • 2009
                                          • 831

mariokr, ahmed799, ja też mam ten świstek od Donalda... :wink: lepiej jakby to na powodzian dał co wydano na te kartki, bo to jakoś zaraz po powodzi dostałem :evil:
                                          ha ! jak wszyscy rzucają kwitami do cywila to i ja rzuce :szeroki_usmiech

Komentarz

• piotrek_os
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 8162
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez mariokr
                                            ahmed799, pewnie że tak Donaldinio słał chyba wszystkim miałem w ramke oprawić :diabelski_usmiech
                                            i jeszcze na nie bylejakim papierze.....
                                            Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Kiniu
                                              RS
                                              • 2010
                                              • 1746

Zamieszczone przez mariokr
                                              Donaldinio słał chyba wszystkim
                                              Dokładnie otrzymał to każdy funkcjonariusz i żołnierz.

W niektórych placówkach i jednostkach goście za potwierdzeniem odbioru otrzymywali :lol:

Komentarz

Pracuję...