Nastroje panujące w szeregach policjantów przypominają otwartą beczkę prochu. Wystarczy jedna iskra - ostrzega Antoni Duda, przewodniczący ZG NSZZ Policjantów.
(...)Podkreślam a zarazem ostrzegam, że wszelkie wymienione pomysły "geniuszy" odpowiedzialnych za funkcjonowanie policji i innych służb mundurowych są źródłem ogromnej frustracji środowiska, w którym panują nastroje przypominające otwartą beczkę prochu - wystarczy jedna iskra, żeby zdetonować otwarty konflikt. Po wypowiedzi ministra Boniego podczas spotkania w dniu 4 maja br., „…iż wprowadzenie propozycji zgodnej ze stanowiskiem podzespołów 1 i 2 oraz związków zawodowych, tzn. 20 lat służby i 50 lat życia, wymagałoby objęcia nowym systemem osób przyjętych do służby po 1 stycznia 1999 roku…" powstała sytuacja, która mogła doprowadzić do faktycznego zerwania rozmów. Rozgorzała gorąca dyskusja, w której zwróciłem uwagę, że negowanie ustaleń, jakie zapadły na pierwszym spotkaniu z udziałem premiera w dniu 10 grudnia - jest niedozwolonym chwytem, który może doprowadzić do zniweczenia wszelkich wysiłków zmierzających do wynegocjowania rozsądnych warunków reformy systemu emerytalnego służb mundurowych.(...)
Komentarz Tomasza Krzemieńskiego - Pan minister Boni apelował do związków zawodowych o odwagę patrzenia do przodu....Warto też przypomnieć, że obecną ustawę emerytalną uchwalono w 1994 roku, a więc już po zmianie ustrojowej, jej uchwalenie było poprzedzone długotrwałymi negocjacjami, podczas których zapewniano związki zawodowe o trwałości i nienaruszalności przyjętych rozwiązań, ustawa miała obowiązywać „po wieczne czasy”. Ta trwałość i nienaruszalność oznaczała w praktyce 15 lat, bo już w 2009 roku rozpoczęły się dyskusje o zmianie ustawy emerytalnej dla służb mundurowych, których rezultatem była fala odejść funkcjonariuszy. Ta tendencja nadal się utrzymuje.
Komentarz Andrzeja Szarego:.....Mówienie, że nowe rozwiązania będą dotyczyć nowo przyjętych osób, jest nieprawdziwe, ponieważ należy stworzyć możliwość wyboru systemu dla obecnie służących funkcjonariuszy poprzez progresywną wysługę lat i progresywny wzrost dodatku służbowego i funkcyjnego. Jednak rząd musi na ten cele znaleźć pieniądze, bez których nie zatrzymamy w służbie wielu funkcjonariuszy.... Zakaz łączenia rent i emerytur to również rozwiązanie, które może dotknąć obecnie służących funkcjonariuszy, co przy braku waloryzacji płac i podwyżek nie jest do zaakceptowania.....Szkoda, że po raz kolejny szefostwo poszczególnych służb nie potrafiło z siebie wydusić żadnych ocen, opinii, propozycji w obronie interesów podległych im funkcjonariuszy. http://www.nszzp.pl/index.php?option=co ... &Itemid=30
Eeee...w cywilu od 7 do 15 ? :shock: Nie przeginajmy znów w drugą stronę. Miodu tam nie mają. No bo jeśli jest tak dobrze w cywilnej pracy to...dlaczego jest tak źle na rynku pracy ?
Tylko spokój nas może uratować i w jednym przyznaję rację: świat na mundurze się nie kończy jak niektórzy politycy o nas myślą...
WIELKIBONGO, racja...Ale trochę szkoda będzie bo nie tak miało być.
Wiem, że nikt mi nie gwarantował dożywotnich i niezmiennych zasad ale też z zasady bardzo nie lubię być szantażowany w żadnej postaci. A już przez tych pożal się Boże polityków w szczególności ! Niech ich wszystkich szlag trafi !
A najbardziej wqrwia mnie ta bezsilność w obliczu zakłamanej, jednostronnej i populistycznej akcji propagandowej jakiej jesteśmy ostatnio świadkami ! Media są potężne i wiele można popsuć i osób skrzywdzić poprzez nie...
A cywilom się nie dziwię, że tak reagują.Wiele razy spotykałem się z podobnymi komentarzami ale miałem szansę osobiście wyjaśnić konkrety i stawało się jasne, że u nas to nie taki miód jak piszą i mówią w mediach. Obecnie jesteśmy świadkami jednostronnej nagonki. Marne nasze szanse... No i jeszcze te wybory i "mega" oszczędności dla budżetu na horyzoncie...
Przecież żeby ta "reforma" faktycznie miała sens w kwestii kasy państwowej to musiałaby od jutra objąć 100% służb ! Inaczej to mrzonka obliczana na 30-50 lat ! Boże ! Jeśli w naszym kraju nikt nie wie co będzie za pół roku, rok, to na Jowisza, co za brednie tworzą licząc "zyski" w np. 2050 roku ?!
Na NFoW jest link do prezentacji o wszystkich służbach...Obejrzałem i cycki mi opadły... :shock: Wam również polecam. Bez żenady piszą o obniżaniu świadczeń w dalszej kolejności.Słowo klucz: OSZCZĘDNOŚCI ! Ale się teraz qrwa oszczędni porobili ! Patrzcie no ich ! Istni Szkoci cholera ! A po wyborach jak nie jedni to drudzy utworzą kolejne 50 tys. stanowisk w administracji motywując to EURO 2012 albo inną chorobą...
Kończy mi się cierpliwość po prostu a z natury przecież optymista jestem... albo byłem...
No to se pogadałem :P
19 maja 2011 w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów odbędzie się decydujące spotkanie Zespołu rządowo - związkowego ds. reformy emerytur mundurowych.
Stronę społeczną reprezentować będą przedstawiciele Federacji Związków Zawodowych Służb Mundurowych, KSP NSZZ „Solidarność” i Konwentu Dziekanów Korpusu Oficerów Wojska Polskiego.
Podczas ostatniego spotkania, które odbyło się 4 maja 2011' reprezentujący Radę Ministrów Michał Boni podtrzymał wcześniejsze stanowisko rządu, że dla uzyskania cząstkowej emerytury w nowym systemie konieczne powinno być równoczesne spełnienie dwóch warunków: 25 lat stażu służby i 55 lat życia, przy czym tezę o wieku określił jako „otwartą”.
Zdaniem ministra Boni, wprowadzenie propozycji zgodnej ze stanowiskiem podzespołów 1 i 2 oraz związków zawodowych, tzn. 20 lat służby i 50 lat życia, wymagałoby objęcia nowym systemem osób przyjętych do służby po 1 stycznia 1999 roku. M. Boni stwierdził również, że rząd nadal trzyma się ustaleń z 10 grudnia 2010 roku, iż system emerytalny służb mundurowych w Polsce powinien mieć charakter zaopatrzeniowy, tzn. być finansowany z budżetu państwa.
W ostatnich dniach miała jednak miejsce prawdziwa krucjata zorganizowana w mediach za sprawą wystąpienia Rady Gospodarczej przy premierze, której propozycje, nie wykluczające także włączenia służb mundurowych do systemu powszechnego mocno wzburzyły środowisko służb mundurowych.
Jeszcze dzisiaj Federacja zamieści analizę wyliczeń i danych, na których Rada Gospodarcza oparła swoje dywagacje. Również na naszym portalu staramy się na bieżąco wyjaśniać i prostować przekłamania i dawać odpór oszczerstwom, jakie pod adresem funkcjonariuszy padają. Na razie w eterze panuje cisza. Zabrakło amunicji, a może uznano, że "przygotowanie artyleryjskie" zmiękczyło już związkowców i zgodzą się na dyktat rządu?
Wywiad Antoniego Dudy w radiu RMF FM, który nastąpił tuż po wypowiedzi ministra Michała Boni, świadczy o tym, że związkowcy nie zamierzają ustępować.
W czwartek zatem dowiemy się, czy wielomiesięczne rokowania zakończą się protokołem porozumienia, czy protokołem rozbieżności...?
Mi najbardziej podobają się podpunkty "3" do punktów 1 i 2 (o oszczędzaniu i powiązaniu wysokości emki ze stażem pracy). Jak będę chciał i miał z czego oszczędzać to rządzący nie będą mi w tym pomagać a po drugie znam mnóstwo osób które przepracowały po 30 i więcej lat a teraz na emce mają ok. 1500 zł. i wiążą ledwo koniec z końcem. (nie mam na myśli resortu). Tak więc nie widzę powiązania stażu z wysokością emki tym bardziej "grzebania" przy mojej emce z wpływem na moje oszczędzanie?!
Ciekawe dlaczego nikt nie zrobił porównania stopy życiowej - wysokości zarobków tych wszystkich policjantów na świecie z naszymi realiami. Nasi ministrowie niekiedy mówią o podniesieniu pensji mającej na celu motywacji do dalszej pracy. IMO jak będę zarabiał tyle co min. Boni, Rapacki i inni to na pewno rozważę możliwość pracowania do 60 a jak to mawiała Pelagia u Laskowika "może i dłużej". Powiem tak, jak będę dobrze zarabiał sam się nie zwolnię.
Kazdy NORMALNY cywilizowany kraj ma odrębny system emerytalny dla mundurowych, ale oczywiscie Polska musi być inna. Po co zlikwidować stolki posłow i senatorow na ktorych by nasz rzad zaoszczedzil o wiele wiecej?? Lepiej upier****c mundurowych bo beda i tak siedzieli cicho.
Rozwiazanie widze jedno niech Nas wciagna w powszechny system emerytalny ale wtedy pracujmy po 8 h/ dobe 40 h w tygodniu. Od godziny 15 zamykac wszystkie jednostki wojskowe i PSP, komisariaty policji i innych sluzb. Jak rownosc to rownosc wszystkim.
ozwiazanie widze jedno niech Nas wciagna w powszechny system emerytalny ale wtedy pracujmy po 8 h/ dobe 40 h w tygodniu. Od godziny 15 zamykac wszystkie jednostki wojskowe i PSP, komisariaty policji i innych sluzb. Jak rownosc to rownosc wszystkim.
Ale Kowalski nie robi do 15-tej, tylko Kowalki dyma na 3 zmiany dość często za pensyjke ciulacza. Tak wiec nie tylko Wam jest zle - zawsze może byc gorzej :idea:
mariokr, ahmed799, ja też mam ten świstek od Donalda... :wink: lepiej jakby to na powodzian dał co wydano na te kartki, bo to jakoś zaraz po powodzi dostałem :evil:
ha ! jak wszyscy rzucają kwitami do cywila to i ja rzuce :szeroki_usmiech
Komentarz