Ciekawe autko do 10 tys zł

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Udesky
    RS
    • 2007
    • 1692
    • Octavia I (1U2)
    • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez Agamek12
    Ale przecież 2.0 pali niewiele mniej niż 2.5 V6, wiec chyba jeszcze lepiej kupic "fałkę". Dodatkowo GTA wcale nie jest bardziej paliwożernie niż 2.5 - dlaczego więc nie szukać 3.2?
    Swego czasu szukałem AR 156 i wszyscy polecali 2.0 bo pali tyle co 1.8, a osiągi ma znacznie lepsze. Za to 1.6 dla oszczędnych. V6 AR to potwory, palą ile wlejesz.
    W Polsce nie ma kryzysu.
    Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.

Komentarz

• Agamek12
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 9943
      • Ford

No wiesz, każdy tak mówi... Ja mam fajne porównanie na bazie swojego obecnego auta. Moja T25 1.6i pali około 7,4l. Według katalogu 1.8i pali tyle samo co 1.6i, ale mojemu koledze z pracy, który tak jak ja nie jeździ w korkach i generalnie porusza sie poza miastem (trasy i przebiegi niemal identyczne z moimi) pali ponad 8,5l. Z kolei znajomy ma T25 z silnikiem 2.0, który według katalogów palić ma raptem 1l więcej niz mój bolid - a w praktyce spala 10l... A wszyscy poruszamy się identycznym stylem.

Aha, w archiwalnym numerze Auto Motor i Sport z (chyba 10 lub 11) 1997 roku (który to numer był początkiem mojej fascynacji AR156) przeprowadzone testy silnika 1.6i pokazały, ze miał on osiągi lepsze niz podawane przez fabrykę dla 1.8i.

PS: szkoda, że nie zacytowałeś również " :szeroki_usmiech " i " :diabelski_usmiech " - to była integralna część mojej wypowiedzi. :|
      Adam... Używam:
      Rolka: e11FL 97KM/130Nm
      Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Arek
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 3143

a może mazde 323 np1.8 2generacja :idea:
        co prawda tych 1.8 jest nie wiele na aukcjach ale moze gdzieś się uda wyczaić :P

link pogladowy
        -----1.9TDI ASV --StrEet DeMoN----- <--ZaPrAsZaM

Komentarz

• Udesky
          RS
          • 2007
          • 1692
          • Octavia I (1U2)
          • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez Arek
          mazde 323 np1.8 2generacja
          Przyznam, że miałem taką, ale z silnikiem 1.5 88KM(Z5) - omijaj z daleka, lubią się zapiekać pierścienie olejowe i pali jak smok, jak na taką pojemność.
          Co do 1.8 (BP) to te silniki już są nieco lepsze, aczkolwiek też się zdarzają zapieczone pierścienie.
          Są jeszcze 2.0 V6 144KM (KF). Jednak rzadko trzymają moc. Palą od 10l w górę.
          Ogólnie rzecz biorąc silniki Mazdy, czy to eRki czy Vałki, nie są oszczędne, a Vałki rzadko trzymają seryjną moc.
          Oczywiście jeśli by cię interesowała Mazda to możesz pomyśleć nad Mazdą MX6 2.5V6 (KL) odpowiednik Forda Probę.
          Na forum Mazdy zdarzają się 323F (BA) z silnikami 2.5V6 KL-ZE - japońska wersja KL, która ma ok 200KM, normalny KL ma 170KM, ale z hamowni często wynika, że zostało ok 150 - 160KM.
          Jedna sam samochód dobrze wykonany, nie rdzewieje, dobrze się prowadzi no i szyby bez ramek - to mi się podobało.
          W Polsce nie ma kryzysu.

Komentarz

• Big
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 6389

Udesky, jak tak czytam Twoje propozycje to wydaje mi sie że nie przeczytałeś dokładnie tematu tego wątku
            Auta które proponujesz - z reguły srednia klasa premium lub wyższa średnia - za kwotę 10 tyś zł będą wyeksploatowanymi trupami w które należy drugie tyle włożyć aby to zechciało bezawaryjnie jeździć Przy czym części zamienne do aut takich marek jak Saab, Audi, czy też tak żadkich acz niesamowicie awaryjnych aut jak Safrane biturbo, potrafią rozłożyc budżet niejednej rodziny, a więc proponowanie takiego auta na PIERWSZY WŁASNY samochód jest hmmmm ... dla mie powiedzmy to delikatnie, niedopatrzeniem 8)
            Wiem, że takie Safrane biturbo, czy Saab 9/3 cabrio lub Audi cabrio to piękne auta ale powiedzmy sobie uczciwie - te samochody są w swojej eksploatacji cholernie drogie, a zakup takiego auta w stanie bardzo dobrym ZNACZNIE wykracza ponad załozoną przez autora wątku kwotę 10 tys zł
            Tak dla przykładu - Renault 5 GT Turbo czyli małe autko z roku powiedzmy 1991 w stanie bardzo dobrym to wydatek .... 13-15 tys zl !! Czyli tyle co Clio II ph III z 2003/04 r.
            Czarny Elegance

Komentarz

• Udesky
              RS
              • 2007
              • 1692
              • Octavia I (1U2)
              • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez Big
              czy też tak żadkich acz niesamowicie awaryjnych aut jak Safrane biturbo
              Ta była tak z przymrużeniem oka.
              Zamieszczone przez Big
              Przy czym cześci zamienne do aut takich marek jak Saab, Audi
              A jakie części mogą być droższe od standardu w Audi czy Saabie (choć tu niektóre części są nieco droższe), aczkolwiek nie zrujnują.
              Zamieszczone przez Big
              te samochody są w swojej eksploatacji cholernie drogie, a zakup takiego auta w stanie bardzo dobrym ZNACZNIE wykracza ponad załozoną przez autora watku kwotę 10 tys zł
              Najpierw powiedzmy sobie uczciwie, kupienie samochodu większego od Fabii, do 10 000zł, który był by w bardzo dobrym stanie jest praktycznie niemożliwe. Mniejsze owszem, ale większe, a takim już jest A3, G4 już nie.

Ewentualnie kupić coś takiego:

A za resztę kasy naprawiać. Oczywiście trzeba to policzyć, aby się opłacało. Ideałem była by nie ruszona buda z padniętym silnikiem.
              W Polsce nie ma kryzysu.

Komentarz

• Big
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 6389

Zamieszczone przez Udesky
                Ta była tak z przymrużeniem oka.
                A to sorry nie odczytłem przesłania
                Najpierw powiedzmy sobie uczciwie, kupienie samochodu większego od Fabii, do 10 000zł, który był by w bardzo dobrym stanie jest praktycznie niemożliwe. Mniejsze owszem, ale większe, a takim już jest A3, B4 już nie.
                Tym bardziej proponowanie, za te pieniądze, aut takich drogich marek jak Audi czy Saab uważam za niepotrzbne.
                Niestety 10 tys to kwota która pozwala na wybieranie wśród aut matek mniej prestiżowych a przez to tańszych i chyba nie ma co porywać się na znaczek na masce, bo za te pieniadze może on przyspożyć więcej kłopotów niz pożytku
                Powiem szczerze, że za 10 tyś zł wolałbym kupić dużo młodszego i zadbanego Lanosa niż starego jak świat i zajechanego Audi A3 czy Saaba 9/3. Chyba, że mowilibyśmy o autach na ładnego Youngtimera, wtedy priorytety odwróciłyby się o 180 stopni, ale to nie ten temat

[ Dodano: Nie 16 Sty, 11 11:53 ]
                Ewentualnie kupić coś takiego:

A za resztę kasy naprawiać.
                Myslę ze tu i 15 tyś bylo by mało To auto ma ... 14 lat !!! To że naprawisz w nim blacharkę to jeszcze nic. To dopiero początek wydatków dla tak starego samochodu i akurat marka w tym wieku nie ma nic do rzeczy, choć nie , moze i ma , cześci do takiej marki będą zauważalnie droższe od cześci do innych marek uwazanych za mniej prestiżowe.
                Czarny Elegance

Komentarz

• Udesky
                  RS
                  • 2007
                  • 1692
                  • Octavia I (1U2)
                  • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez Big
                  Powiem szczerze, że za 10 tyś zł wolałbym kupić dużo młodszego i zadbanego Lanosa niż starego jak świat i zajechanego Audi A3 czy Saaba 9/3.
                  Ja osobiście wolał bym jakiegoś Fiata Bravo/Brava. Za te pieniądze to już w JTD można kupić w całkiem przyzwoitym roczniku i wyposażeniu.

Ewentualnie Corolle:

No ale auto miało mieć swój styl i pazur.

Zamieszczone przez Big
                  Myslę ze tu i 15 tyś bylo by mało To auto ma ... 14 lat !!! To że naprawisz w nim blacharkę to jeszcze nic. To dopiero początek wydatków dla tak starego samochodu i akurat marka w tym wieku nie ma nic do rzeczy, choć nie , moze i ma , cześci do takiej marki będą zauważalnie droższe od cześci do innych marek uwazanych za mniej prestiżowe.
                  Dlatego przed zakupem takiego auta (niekoniecznie Audi, to było jako przykład) trzeba dokonać rachunku ekonomicznego czy się opłaca. Aczkolwiek jest to jakieś rozwiązanie.
                  W Polsce nie ma kryzysu.

Komentarz

• Big
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 6389

Ja osobiście wolał bym jakiegoś Fiata Bravo/Brava.
                    Oooo widzisz, teraz mówisz do rzeczy A Lanos był tylko przykładem
                    Czarny Elegance

Komentarz

• szkoda
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 22543

pakowanie mati160 w jakiegoś starego diesla jest IMO grubą pomyłką, no ale od początku się chyba mocno rozjeżdżamy
                      ja tam jestem blisko ziemi
                      saport techniczny baj DGW
                      była BKD+DSG '05 120kkm
                      była BXE '08 190kkm
                      no i nie ma :-)

Komentarz

• Udesky
                        RS
                        • 2007
                        • 1692
                        • Octavia I (1U2)
                        • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez szkoda
                        pakowanie mati160 w jakiegoś starego diesla jest IMO grubą pomyłką
                        No to 2.0 20V

Moc jest, wyposażenie jest, wygląd jest jest no i tani w utrzymaniu. :P
                        W Polsce nie ma kryzysu.

Komentarz

• Agamek12
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 9943
                          • Ford

Powiem szczerze, że za 10 tyś zł wolałbym kupić (...)Ewentualnie Corolle:

No ale auto miało mieć swój styl i pazur.
                          Może G6. To wersja "pseudosportowa" wyglądajaca dość interesująco:

nie bedzie to pocisk, bo silnik ma jedynie 86MK, ale odwdzięczy się bezawaryjnością...
                          Adam... Używam:

Komentarz

• szkoda
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 22543

no, i taką corollą, niekoniecznie G6 na pewno bym się zainteresował
                            no i ona ma własny styl, czy się komuś podoba czy nie
                            saport techniczny baj DGW
                            była BKD+DSG '05 120kkm
                            była BXE '08 190kkm
                            no i nie ma :-)

Komentarz

• Agamek12
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 9943
                              • Ford

Zamieszczone przez szkoda
                              no, i taką corollą, niekoniecznie G6 na pewno bym się zainteresował
                              no i ona ma własny styl, czy się komuś podoba czy nie
                              i do takiej Corolli (przedliftowej) mozna założyć zwykły gaz za 1200zł...
                              Adam... Używam:

Komentarz

• Dzida
                                RS
                                • 2006
                                • 2253

Adam, proszę Cię....

Komentarz

• mati160
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 2453
                                  • Octavia III combi (5E5)
                                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Przeliczyłem wszystkie koszta i padło na benzynowe auto kompakt ewentualnie klasa średnia ale nic prestiżowego. Silnik to benzyna bez gazu, nie po to kupuje auto by je truć. A Corolla ciekawa koncepcja.
                                  Wiec co zostaje:
                                  Ford Focus
                                  Fiat Stilo
                                  Opel Astra II
                                  Mitsubishi Carisma
                                  Volvo S/V40
                                  Toyota Avensis
                                  Toyota Corolla
                                  Alfa 156
                                  VW Bora
                                  Renault Megane
                                  Peugeot 406

może Peugeot 307

имплантация зубов киев

Komentarz

• zwolin
                                    Rider
                                    • 2010
                                    • 656

Zamieszczone przez mati160
                                    Ford Focus
                                    no niech Cię ręka Boska broni. Chyba, że lubisz jak Ci samochód rośnie po każdym deszczu Na palcach jednej ręki drwala można policzyć takie co nie rdzewieją, i one pewnie nie kosztują 10k.

Z tego zestawienia to w kategorii cena/jakośc i koszty utrzymania/serwisu/dostępność części to najlepiej moim zdaniem wypada astra tylko że...
                                    - duuuuża część to totalne golasy
                                    - trudno znaleźć coś z rozsądnym przebiegiem, bo to standardowa firmówka
                                    - jak się trafi coś sensownego odnośnie wyposażenia i przebiegu/stanu to kosztuje dużo za dużo.....
                                    Wiem, bo mój dobry kolega przez pół roku szukał takiej za ok 12-14kpln i w końcu kupił trupa i do tego na 90% topielca. Ale za to lakier nówka sztuka.
                                    Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
                                    O II Tour Combi 1.6
                                    Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• Agamek12
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 9943
                                      • Ford

Zamieszczone przez Dzida
                                      Adam, proszę Cię....
                                      no ale jeśli ktoś szuka oszczędnosci, to akurat tani gaz jest potężnym argumentem ZA takim autem
                                      Adam... Używam:

Komentarz

• Udesky
                                        RS
                                        • 2007
                                        • 1692
                                        • Octavia I (1U2)
                                        • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez zwolin
                                        no niech Cię ręka Boska broni. Chyba, że lubisz jak Ci samochód rośnie po każdym deszczu
                                        No niestety to przypadłość Focusów, rdzewieją na zgrzewach drzwi i klapy tylnej. Z tego co kiedyś czytałem jest to spowodowane procesem tłoczenia. Najpierw cynkują potem tłoczą, przez to powstają mikrouszkodzenia z których rosną później rudę kwiatki. Jednak pomimo tego, Focus z 1.8 lub 2.0 pod maską to bardzo sympatyczne auto.
                                        W Polsce nie ma kryzysu.

Komentarz

• zwolin
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 656

Jednak pomimo tego, Focus z 1.8 lub 2.0 pod maską to bardzo sympatyczne auto.
                                          No tak, tylko co z nim zrobisz jak zacznie rdzewieć z każdej strony? Robić się nie opłaca (i nie bardzo da, bo ogniska rdzy są niedostępne), a i sprzedać nie bardzo będzie komu.
                                          Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
                                          O II Tour Combi 1.6
                                          Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• Udesky
                                            RS
                                            • 2007
                                            • 1692
                                            • Octavia I (1U2)
                                            • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez zwolin
                                            a i sprzedać nie bardzo będzie komu.
                                            Patrząc na ulice i na to ile tego jeździ, to dochodzę do wniosku, że nie jest to takie straszne.
                                            Poza tym, lakiernikiem nie jestem, ale pewnie są jakieś metody naprawy i lepszego zabezpieczenia tych newralgicznych punktów, aby problem ponownie nie występował?
                                            mati160, nie pozostaję nic innego jak przejrzeć fora internetowe dotyczące interesujących go modeli. Trochę to trwa, jest męczące i pracochłonne, ale przynosi efekty.
                                            Z tej listy:
                                            Ford Focus
                                            Fiat Stilo
                                            Opel Astra II
                                            Mitsubishi Carisma
                                            Volvo S/V40
                                            Toyota Avensis
                                            Toyota Corolla
                                            Alfa 156
                                            VW Bora
                                            Renault Megane
                                            Peugeot 406
                                            może Peugeot 307
                                            Najrozsądniejszym rozwiązaniem są:
                                            - Toyota Corolla i Avensis (bezawaryjność)
                                            - Opel Astra 2 (tanie utrzymanie)
                                            - może jeszcze Pug 406 i Meganka
                                            Cała reszta w tej cenie może być mocno zmęczona, szczególnie AR 156 (która też lubi rdzewieć), Bora, Stilo, 307.
                                            Może warto też pomyśleć o Roverze 400/45.
                                            W Polsce nie ma kryzysu.

Komentarz

• mati160
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 2453
                                              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Na forach już działam, co do Rovera odpada mój znajomy mechanik nie ma właściwych narzędzi i takich tam cudów do rovera. Czekam na jeszcze jakieś kompaktowe propozycje może nawet być klasa średnia.

имплантация зубов киев

Komentarz

• Udesky
                                                RS
                                                • 2007
                                                • 1692
                                                • Octavia I (1U2)
                                                • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Na forach już działam, co do Rovera odpada mój znajomy mechanik nie ma właściwych narzędzi i takich tam cudów do rovera.
                                                Przecież to Honda Civic w innej obudowie. Co tam takiego innego? :shock
                                                Z tego najpopularniejsze 1.4 było w Polonezach.
                                                W Polsce nie ma kryzysu.

Komentarz

• mati160
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 2453
                                                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Na forach już działam, co do Rovera odpada mój znajomy mechanik nie ma właściwych narzędzi i takich tam cudów do rovera.
                                                  Przecież to Honda Civic w innej obudowie. Co tam takiego innego? :shock:
                                                  Podobno śruby calowe i takie tam głupoty. Ja w to nie wnikam to on jest moim ASO :lol: bez względu na markę auta.

имплантация зубов киев

Komentarz

• Big
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 6389

może nawet być klasa średnia.
                                                    Jeśli tak to ja zdecydowanie polecam Lagunę I ph II z 1.8 16V lub 2.0 16V pod maską, z 2000 r. z polskiego salonu w wersji Millenium RXE lub RXT. Auto bardzo komfortowe, dobrze wyposażone i naprawdę mało awaryjne.
                                                    Czarny Elegance

Komentarz

Pracuję...