Jest w blokach pomiarowych tylko nie pamiętam dokładnie w którym bloku.
Pismo od Dealera ASO Korczyk
Zwiń
X
-
Pismo od Dealera ASO Korczyk
Witajcie,
Wczoraj otrzymałem pismo od Aso Korczyk któremu odsprzedałem kilka miesięcy temu swoją zresztą zakupiona tam rok wcześniej skodę octavię - o sprawie zdążyłem zapomnieć cieszac się nowym samochodem.
A mianowicie ASO zgłasza roszczenia z tytułu rękojmi za wady fizyczne twierdząc że sprzedałem im samochód z zatartymi wszystkimi czterema pompowtryskiwaczami i dają mi 7 dni od daty otrzymania pisma na przelanie im 2.312 zł za komplet nowych (4szt.) pompowtryskiwaczy plus koszty wymiany w sumie 2.700 zł.
Sprawa prawie zwaliła mnie z fotela bo samochód sprzedałem im 12.10.2010 r. w mojej i ojca obecności sprawdzali samochód i nie wykryli żadnych usterek po kilku dniach przelali mi kasę i wystawili ogłoszenie że w super stanie i zadbany i sprawdzony bo zawsze sprawdzają przed skierowaniem do dalszej odsprzedaży (nota bene o które mnie kilka osób pytało tu na forum mam korespondencję) i które wisi nadal na oto moto i ich stronie internetowej:
- KORCZYK UZYWANE KOMIS
- OTO MOTO
Pisze tam: "JEDNOCZESNIE INFORMUJEMY PAŃSTWA: IŻ WSZYSTKIE SAMOCHODY ZANIM SKIEROWANE ZOSTANĄ DO DALSZEJ SPRZEDAŻY, SĄ UPRZEDNIO SZCZEGÓŁOWO SPRAWDZANE NA ŚCIEŻCE DIAGNOSTYCZNEJ, Z WYDRUKIEM STANU ZAWIESZNIA....... , AMORTYZATORÓW......., KODÓW BŁĘDÓW ODCZYTU Z KOMPUTERA !! I ANALIZY SPALIN NABYWAJĄ PAŃSTWO POJAZD SPRWADZONY I SPRAWNY TECHNICZNIE”
Nikt ani słowem przez 4 miesiące nie pisał że samochód ma jakiś problem przy mnie i ojcu był sprawdzany na ich serwisie !! odpalany i po kilku dniach zapłacili. Twierdzą że jakobym wiedział o usterce której przyczyną była zła jakoś paliwa albo że wlałem benzynę zamiast ropy co jest śmieszne - w dniu sprzedaż na który byłem umówiony dużo wcześniej przyjechaliśmy z ojcem z Cieszyna do nich i samochód działał bez awaryjnie (mam świadków rodzinę i innych).
Kilka dni później byłem tam wygłaszałem ubezpiecznie itp i nikt nic mi nie zgłaszał.
Oni doskonale znali stan i przeszłość samochodu bo on nich go odkupiłem samochód był sprowadzony przez jakiegoś gościa z Niemiec dwa lata przed moim zakupem. Ja miałem w nim problemy z przekładnią kierowniczą i nawet samochód trafił do autoświata po którego interwencji naprawiali przekładnię. Tyle że mi auto zepsuło się po 20 min od zakupu a oni piszą do mnie po kilku miesiącach że lałem złe paliwo... :shock:
W umowie jest zapis że kupujący zapoznał się ze stanem technicznym pojazdu.
Co wy na to ?
-
-
Może to pomoże:
Z tytułu rękojmi sprzedawca nie odpowiada:
* jeżeli kupujący wiedział o wadzie w chwili nabycia rzeczy (Z. Radwański 1996, s.59-60),
* jeżeli wady powstały z winy kupującego po dokonaniu sprzedaży,
* jeżeli kupujący nie zawiadomił sprzedawcy o wadzie w przeciągu miesiąca od dnia jej wykrycia (W. Jaślan 1994, s.25),
* jeżeli upłynął termin składania roszczeń z tytułu rękojmi, który dla wad fizycznych wynosi 1 rok , a dla budynków 3 lata licząc od dnia kiedy rzecz została kupującemu wydana , w przypadku wad fizycznych z upływem roku, od dnia kiedy kupujący dowiedział się o wadzie (art. 568 §1, art. 576 §1),
* jeżeli towar został nabyty na drodze sprzedaży licytacyjnej w postępowaniu egzekucyjnym lub upadłościowym (Z. Radwański 1996, s.60)..
Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k
Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów
Komentarz
-
-
Znalazłem w Kodeksie Cywilnym
art. 563
§ 1. Kupujący traci uprawnienia z tytułu rękojmi za wady fizyczne rzeczy, jeżeli nie zawiadomi sprzedawcy o wadzie w ciągu miesiąca od jej wykrycia, a w wypadku gdy zbadanie rzeczy jest w danych stosunkach przyjęte, jeżeli nie zawiadomi sprzedawcy o wadzie w ciągu miesiąca po upływie czasu, w którym przy zachowaniu należnej staranności mógł ją wykryć. Minister Handlu Wewnętrznego może w drodze rozporządzenia ustalić krótsze terminy do zawiadomienia o wadach artykułów żywnościowych.
§ 2. Jednakże przy sprzedaży między osobami prowadzącymi działalność gospodarczą utrata uprawnień z tytułu rękojmi następuje, jeżeli kupujący nie zbadał rzeczy w czasie i w sposób przyjęty przy rzeczach tego rodzaju i nie zawiadomił niezwłocznie sprzedawcy o dostrzeżonej wadzie, a w wypadku gdy wada wyszła na jaw dopiero później - jeżeli nie zawiadomił sprzedawcy niezwłocznie po jej wykryciu.
§ 3. Do zachowania terminów zawiadomienia o wadach rzeczy sprzedanej wystarczy wysłanie przed upływem tych terminów listu poleconego..
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez radek radziszewskiZamieszczone przez DzidaNiech ktoś spróbuje wymienić w ASO kpl pompek za 2700 PLN :lol:
phoneman prawnik mi to samo podał i gdzie sie klika pomógł ?
Komentarz
-
-
Zapytaj lucasrally, który tam pracuje, co on na to :twisted:
Odpisz powołując się na art. 563, żeby Cię cmokneli w d...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tomekradek radziszewski,
1. czy pismo przyszło listem poleconym, czy zwykłym?
2. czy jest tam numer konta na które należy przelać pieniądze?
jest nr konta na który mam do 7 dni przelać pieniądze
Nie będę pisał do Łukasza bo jego ta sprawa nie dotyczy a po co ma mieć jakieś nie przyjemności w pracy.
Komentarz
-
-
radek radziszewski, Ale ja bym im pisemkiem odpowiedział Niestety off topic nie ma punktów :P.
Komentarz
-
-
radek radziszewski
Lepiej odpisz im na to pismo i powołaj się na artykuł KC, który podał phoneman.
Wyślij oczywiście za potwierdzeniem odbioru, a najlepiej jakby była na tym piśmie pieczątka jakiegoś choćby prawnika.
Dlaczego? Będziesz miał dowód odpowiedzi na ich pismo, to raz. Dwa, zobaczysz, że możesz mieć z tego tytułu nieprzyjemności, dlatego że w takich firmach są zatrudniani prawnicy i bawią się takimi sprawami. Według prawa jesteś w lepszej pozycji o ile sprzedawałeś samochód jako prywatna, a nie osoba prowadząca/wykonująca działalność gospodarczą.
To, że istnieje art. 563 KC, nie wyklucza pozwania Cię chociażby z art. 564 KC , z tymże to na nich spoczywać będzie ciężar dowodu i to oni będą musieli wykazać, że podstępnie wadę zataiłeś, ale lepiej sprawę zakończyć już na wstępie, niż chodzić po sądach. Moim zdaniem: nie płać, sprawę masz najprawdopodobniej wygraną.
Daj znać jak sprawa się potoczy dalej - powodzenia .
Komentarz
-
Komentarz