Silnik 1,6 MPI = ból głowy od hałasu, a 1,4 16v?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Maciek81
    Drive
    • 2011
    • 42

I Kris75 i Zwolin, pewnie macie rację. Ja właśnie jako nieprzyzwyczajony dźwięk 1,6 na obrotach 3-4 tys. uważam za niemiły, mam identyczne wrażenie jak Ty. A co do tego, że 1,6 jest BARDZO CICHY przy 1-2 tysiącach to prawda - nie słyszałem tak cichego silnika, serio, w ogóle go nie słychać. To może być właśnie powód kompletnie sprzecznych opinii - jeśli ktoś jeździ głównie 2-2,5 tysiąca (no bo nie przekracza 90 km/h), to silnik jest bardzo cichy. Jak ktoś jeździ głównie 100-120 (bo na trasie), to może uważać, że jest głośny.

Meesha, ja się też zgadzam, że przy 5 tys. obrotów nie jest specjalnie głośno. Problem taki, że względnie głośno jest przy 3 tysiącach czyli typowej prędkości podróżnej. Nie jestem nadwrażliwcem, któremu przeszkadza, że silnik słychać np. przy wyprzedzaniu - niech sobie będzie. Ale jeśli non stop jadąc np. dwupasmówką mam słyszeć lekkie wycie (wysokie, nieprzyjemne buczenie, takie yyyyyy, zamiast mrrrrrr, że napiszę obrazowo , to nie jest to fajne i to jest problem. Dlatego skłaniam się ku TSI, gdzie absolutnie czegoś takiego nie było. Podobnie 1,6 TDI CR. O 1,9 TDI PD nie mówię, bo faktycznie przy nim 1,6 jest cichy .

Big, co do Meganki też kiedyś jechałem na testowej właśnie benzyną i moim zdaniem O2 lepiej jest wyciszona i w ogóle lepsza pod chyba każdym względem.

Szkoda, dzięki za wytłumaczenie i filmiki .

Acha, powiem jeszcze o co mnie z tym hałasem chodzi - ktoś zresztą to napisał. Hałas może być i niezbyt przeszkadzać, np. pęd powietrza, ale to, co jest nieprzyjemne to dźwięki w średnim zakresie częstotliwości i drgania. Niskie dźwięki są OK, ale średnie - bardzo nieprzyjemne. I mam tak w Nubirach - w 1,6 dźwięk silnika jest właśnie jak w O2, a w Nubii 2,0 jest szlachetniejszy - takie brum brum i mniej przeszkadza, chociaż jest niestety też głośniejszy! Paradoks? Nie, po prostu inna częstotliwość i inny odbiór. Na przykład szum wiatru może być dość głośny i mnie w ogóle nie przeszkadza (nawet lubię jak wieje), ale piszczenie drzwi czy łożyska już jest nieprzyjemne. Chyba większość ludzi to odbiera podobnie.

Komentarz

• baca10
      RS
      • 2009
      • 6225

Maciek81, 1.6 jest cichy, nawet powyzej 160km/h, przynajmniej ja tak mam :diabelski_usmiech glosny to on sie robi przy prawie 200km/h testowane :twisted:

Komentarz

• szkoda
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 22543

Zamieszczone przez baca10
        Maciek81, 1.6 jest cichy, nawet powyzej 160km/h, przynajmniej ja tak mam
        ale jemu chodzi o coś zupełnie innego
        saport techniczny baj DGW
        była BKD+DSG '05 120kkm
        była BXE '08 190kkm
        no i nie ma :-)

Komentarz

• skipper.u
          Rider
          • 2011
          • 480
          • Superb III (3V3)
          • CGGA 1.4 MPI 80 KM

Zamieszczone przez leff
          jak ida na piechote
          ha, ha, ha...

Komentarz

• baca10
            RS
            • 2009
            • 6225

szkoda, ale w pierwszym poscie pisal o halasie, dlatego odnosze sie czy jest glosny czy nie, a nawiasem mowiac, ze wszystkich aut, skoda jest najcichsza

Komentarz

• loyd
              RS
              • 2010
              • 2342

Fajny temat. Ostatnio taki (podobny) był zamknięty .....

Na pocieszenie autorowi wątku napiszę, że przy 120 km/h mam 2300 krpm i super ciszę w kabinie, ale boję się o jakiś tam nastawnik wałka rozrządu ..... (czy inny napinacz) - padnie czy nie padnie ?? :twisted: :wink:

Komentarz

• marlej108
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 4976
                • Octavia III (5E3)
                • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez Maciek81
                Acha, powiem jeszcze o co mnie z tym hałasem chodzi - ktoś zresztą to napisał. Hałas może być i niezbyt przeszkadzać, np. pęd powietrza, ale to, co jest nieprzyjemne to dźwięki w średnim zakresie częstotliwości i drgania. Niskie dźwięki są OK, ale średnie - bardzo nieprzyjemne. I mam tak w Nubirach - w 1,6 dźwięk silnika jest właśnie jak w O2, a w Nubii 2,0 jest szlachetniejszy - takie brum brum i mniej przeszkadza, chociaż jest niestety też głośniejszy! Paradoks? Nie, po prostu inna częstotliwość i inny odbiór. Na przykład szum wiatru może być dość głośny i mnie w ogóle nie przeszkadza (nawet lubię jak wieje), ale piszczenie drzwi czy łożyska już jest nieprzyjemne. Chyba większość ludzi to odbiera podobnie.
                hmmm....

PIERWSZY RAZ od lat na tym forum slysze, zeby ktos narzekal na halas silnika 1.6.....

w tym watku:

pisales, ze po jezdzie 1.9 TDI bylo ci niedobrze od halasu i wibracji, cytat:
                "Jechałem O2 1,9 TDI jako pasażer i po godzinie bolała mnie głowa od hałasu silnika i było mi niedobrze od wibracji, których nie słychać, ale się czuje nawet nie zdając sobie sprawy."

moze powinienes isc do lekarza.... bo to nie jest normalne...
                :twisted:
                http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• leff
                  Elegance
                  • 2004
                  • 862

Zamieszczone przez skipper.u
                  Zamieszczone przez leff
                  jak ida na piechote
                  ha, ha, ha...
                  no sorry, ale to jest zwyczajny dupowoz bez jakichkolwiek osiagow

czlowiek na ziemi jest tylko sekunde, nie zmieni nic a zostawi burdel

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

Zamieszczone przez baca10
                    ze wszystkich aut, skoda jest najcichsza
                    na świecie :?: :szeroki_usmiech
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

• sew1981
                      RS
                      S_OCP MemberModeratoRS
                      • 2009
                      • 10918
                      • Fiat

rkb, a gdzie w octavii znajdziesz 1.9 i 130 km z 5 biegami? bo takiej wersji nie było. W OI była z 6 biegami 130 km, a w OII jest 105 km z pięcioma gangami. Ja mam silnik o którym piszesz w SI (fakt, lepsze wyciszenie) i nie narzekam przy prędkości na hałas silnika, dopiero powyżej 150 jest ponad 3 tyś. obrotów, auto ma 5 biegów. Myśle że diesel mimo wszystko nadaje się bardziej na wyższe prędkości.

Komentarz

• Maciek81
                        Drive
                        • 2011
                        • 42

Zamieszczone przez marlej108

PIERWSZY RAZ od lat na tym forum slysze, zeby ktos narzekal na halas silnika 1.6.....

w tym watku:

pisales, ze po jezdzie 1.9 TDI bylo ci niedobrze od halasu i wibracji, cytat:
                        "Jechałem O2 1,9 TDI jako pasażer i po godzinie bolała mnie głowa od hałasu silnika i było mi niedobrze od wibracji, których nie słychać, ale się czuje nawet nie zdając sobie sprawy."

moze powinienes isc do lekarza.... bo to nie jest normalne...
                        :twisted:
                        Dziękuję za radę. Myślę, że z moją głową wszystko OK, po prostu nie lubię (subiektywnego) hałasu w aucie, bo na długich trasach (10-12 godzin kilka razy w miesiącu) po prostu mnie to męczy. Mam wyjątkowo wrażliwy słuch, mieszkam na wsi, praktycznie w lesie, gdzie jest naprawdę cicho. A niechcianych dźwięków nie lubię tak, że nawet wybierałem monitor LCD pod kątem.... emitowanego hałasu. Większość ludzi tego nie słyszy, ale monitory LCD piszczą. I nie jestem (jedynym) wariatem, bo są rankingi cichych monitorów i grupy ludzi, którzy to badają .

A wracając do Skody i silnika 1,6 absolutnie nie twierdzę, że coś z nim jest nie tak, po prostu po jeździe z TSI jestem zaskoczony hałasem w granicach 3-4 tysięcy obrotów. Poza tym zakresem uważam, że silnik nie przeszkadza, wręcz jest cichy.

Komentarz

• soszek81
                          L&K
                          • 2010
                          • 1245

Każdy ma inne odczucie hałasu i ciszy.
                          A kolega wydaje się że jest wrażliwszy. Bo jeśli tak opisuje 1,9 TDI to po jeździe busem mojego ojca (MERC 309D z 1988r, 3.0 diesel, 90KM) by chyba słuch stracił. W tym demonie rozsądna Vprzelotowa to 80km/h a cisza taka że telefonu nie ma sensu odbierać bo się i tak nie dogadasz TTTM Przejechałem nim kilkaset tyś km z ojcem przez te 17 lat jak go mamy (zwykle po 3-5h jazdy bez postoju) i słuch mamy obaj, na migreny nie cierpimy. Nawiasem auto "żyleta" - zawsze odpala góra od drugiego strzała :diabelski_usmiech
                          Była O1 kombi ALH++ 150/340
                          Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

• hizoku
                            Ambiente
                            • 2011
                            • 186

Na jeździe próbnej o2 tour 1.6 też odczułem, że silnik robi się głośny powyżej 120km/h. Na pewno jest bardzo cichy przy niskich prędkościach. Na szczęście nie słychać opływu wiatru, świstu itp. (przynajmniej do 140km/h, bo tyle tylko miałem okazje pojechać). Osobiście to mi nie przeszkadza ten hałas silnika, nie ma co przesadzać.

W auto-moto 3/2011 są podane pomiary głośności w kabinie:
                            0km/h - 47db
                            50km/h - 59db
                            100km/h - 65db
                            130km/h - 70db

Dla porównania BMW 318d za ok 140tys zl ma odpowiednio: 48db, 58, 66, 68 albo Insignia ST 2.0. CDTI za 120tys: 49, 61, 68, 70
                            Nie ma akurat w tym numerze jakiejś benzyny żeby porównać.
                            Octavia2 Tour

Komentarz

• rkb
                              RS
                              • 2008
                              • 2152
                              • Rapid Spaceback (NH1)
                              • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Zamieszczone przez sew1981
                              rkb, a gdzie w octavii znajdziesz 1.9 i 130 km z 5 biegami? bo takiej wersji nie było. W OI była z 6 biegami 130 km, a w OII jest 105 km z pięcioma gangami. Ja mam silnik o którym piszesz w SI (fakt, lepsze wyciszenie) i nie narzekam przy prędkości na hałas silnika, dopiero powyżej 150 jest ponad 3 tyś. obrotów, auto ma 5 biegów. Myśle że diesel mimo wszystko nadaje się bardziej na wyższe prędkości.

chodzilo mi o 130 KM / H -> predkosc

Abstrachujac - dzis mi sie bardzo spieszylo, wyprzedzajac wbijalem 3ci bieg i od 4 do 6 kRPM z gazem w podlodze, jest ok Silnik nie jest za glosny i daje rade
                              Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• pandzik
                                RS
                                • 2011
                                • 2254
                                • Seat

Co ciekawe , na jeździe próbnej 1.6 także zwróciłem uwagę na dość wysoki poziom hałasu przy prędkości 110km/h (DTŚ).
                                Na co dzień jeżdżę Pandą i służbową Astrą III.

Komentarz

• astw
                                  Ambiente
                                  • 2011
                                  • 107

Czy tu uwagi oznaczają, iż O II Tour z silnikiem 1, 6 jest słabiej wyciszona od O I Tour z silnikiem 1, 6 i O II FL z silnikiem 1, 6?
                                  Jakaś oszczędność? Można wyciszyć i jaka jest cena takiej usługi?

Piękny dźwięk? Superb 6 cylindrów.

Komentarz

• t271828
                                    Elegance
                                    • 2008
                                    • 928

Re: Silnik 1,6 MPI = ból głowy od hałasu, a 1,4 16v?

Zamieszczone przez Maciek81
                                    I mam pytanie - czy silniki 1,4 16v (te zwykłe 80 KM) też tak się zachowują (wysokie wycie) jak jedzie się 100-120 km\h? W ogóle warto to brać pod uwagę? Czy też są cichsze niż 1,6 8v, bo 16-zaworowe?
                                    Przy Twoich wymaganiach co do poziomu halasu nie masz co szukac innych silnikow tylko musisz kupic cos z 6-biegowa skrzynia i w ogole poszukiwania nowego samochodu zaczac od czytania opinii na temat wyciszenia.

Komentarz

• szkoda
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 22543

Zamieszczone przez t271828
                                      Przy Twoich wymaganiach co do poziomu halasu
                                      ja bym w ogóle celował w wyższy segment niż O2
                                      była BKD+DSG '05 120kkm
                                      była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Agamek12
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 9943
                                        • Ford

Zamieszczone przez szkoda
                                        W Ave T25 1.6i VVTi po przekroczeniu 3000obr też robi się wyraźnie głośniej (co nie oznacza, że jest głośno)... Ale wystarczy podkręcić troszkę radio i silnik przestaje przeszkadzac...
                                        Jak ktoś ma super wrażliwy na rózne hałasy słuch (a ja tak naprzykład mam), to nawet w Lexusie LS będzie mu głośno...
                                        Adam... Używam:
                                        Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                        Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• t271828
                                          Elegance
                                          • 2008
                                          • 928

Zamieszczone przez astw
                                          Czy tu uwagi oznaczają, iż O II Tour z silnikiem 1, 6 jest słabiej wyciszona od O I Tour z silnikiem 1, 6 i O II FL z silnikiem 1, 6?
                                          Nie sadze zeby producentowi chcialo sie zmieniac technologie produkowania wyciszen, zamawiac nowe (tansze) materialy itd. - po prostu sa rozne wymagania co do ciszy w samochodzie.

Czy jesli za chwile pojawi sie post mowiacy o tym, ze 1.6 w Tourze "nie jedzie", to wyciagniemy wniosek, ze zamontowali jakas slabsza wersje, czy ze tester ma po prostu wyzsze wymagania od kogos ktos uwaza ze ten samochodz "jedzie" ?

Komentarz

• x_cite
                                            L&K
                                            • 2011
                                            • 1478
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Może ja dorzucę od siebie silnik 1.6 MPI do octavii jest bardzo optymalnym rozwiązaniem - jak ktoś chce mieć super cicho musi dołożyć troszkę i kupić maybacha :P od kilku lat miałem okazję jeździć służbowo zarówno Octavią z silnikiem 1.6 i Fabią 1.4 16 V i powiem tak - nie wyobrażam sobie silnika 1.4 16 V w Octavii. Na Fabię wystarcza w zupełności - jest mniejsza i lżejsza, ma inne opory powietrza itd. Jest zrywnym silnikiem do tego auta ale wg mnie za małym do Octavii. Co do głośności jeszcze to mruczenie musi być w aucie cały w tym urok. 6 bieg - hmmm mógłby być faktycznie, ale obejdzie się bez niego. Polecam z całego serca 1.6 bardzo wdzięczny i ekonomiczny silnik pozdrawiam kolegów z 1.4 16 V

szkoda na tym filmu widać jak wskazówka prędkościomierza szybko pnie się w górę - ot to cały komentarz to silnika 1.6 MPI http://www.youtube.com/watch?v=f5f4_...layer_embedded hehehe

Komentarz

• baca10
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 6225

Zamieszczone przez szkoda
                                              Albo zainwestował w ochronniki uszów

Komentarz

• kurczak1985
                                                Rider
                                                • 2009
                                                • 300

a może problem rozwiąże mod do 1.6MPI skrzynie "szóstkę" :?: :diabelski_usmiech
                                                a tak wogóle to jest coś takiego możliwe :?:

Komentarz

• x_cite
                                                  L&K
                                                  • 2011
                                                  • 1478
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

po co wymieniać skrzynię wystarczy sam lewarek z 6-cioma biegami będzie działało na podświadomość to tak gwoli małego żartu

Komentarz

• coma79
                                                    Classic
                                                    • 2009
                                                    • 18
                                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Maciek81, Jeżeli nie zależy Ci na LPG to kup sobie 1.2 TSI, będziesz miał 6 biegów tak też nie będzie problemu z hałasem. Awaryjnością TSI raczej bym się nie przejmował, obecnie posiadam O1 1.6 BFQ, padły w nim termostat i czujnik Halla a miał to byś silnik bez awaryjny. Nie ma takich, zależy na jaki trafisz egzemplarz. Sam się obecnie przesiadam na O2 FL 1.4 TSI DSG. Jednym z głównych powodów zmiany auta jest właśnie hałas przy 110-130 km/h, choć oczywiście nie jedynym.

Komentarz

Pracuję...