Silnik 1,6 MPI = ból głowy od hałasu, a 1,4 16v?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szkoda
    RS
    S_OCP Member
    • 2005
    • 22543

Zamieszczone przez coma79
    1.6 BFQ, padły w nim termostat i czujnik Halla a miał to byś silnik bez awaryjny
    :lol:
    popłynąłeś z kosztami :?:
    saport techniczny baj DGW
    była BKD+DSG '05 120kkm
    była BXE '08 190kkm
    no i nie ma :-)

Komentarz

• coma79
      Classic
      • 2009
      • 18
      • Octavia II combi (1Z5)
      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez szkoda
      Zamieszczone przez coma79
      1.6 BFQ, padły w nim termostat i czujnik Halla a miał to byś silnik bez awaryjny
      :lol:
      popłynąłeś z kosztami :?:
      Jasne że nie termostat na gwarancji, czujnik ok 400 zł (nie pamiętam dokładnie). Chodziło mi o to że w każdym silniku coś się może popsuć a TSI nie jest jakieś szczególnie wadliwe.

Komentarz

• paweł2
        L&K
        • 2010
        • 1405

Tak bierz 1.2tsi osiagi lepsze niz w 1.6 o niebo,a i sporo ciszej i mniej pali a awaryjnosc tego akurat bym sie nie obawial,najwyzej wykup dluzsza gwarancje
        Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• romman
          Ambiente
          • 2009
          • 201

Słowo ode mnie,

Mam wprawdzie O1 Tour (2 letnią) i właśnie jakieś 1,5 roku temu narzekałem na to samo. Przy prędkościach autostradowych jest głośno jak w samolocie! Całe szczęście za często nie jeżdżę autostradami, bo by mnie szlag trafił.

W moim wątku wyszło na to, że diesel przy prędkościach >120 km/h jest cichszy od 1.6 BFQ.

Ogólnie silnik jest super, ale w O1 skopali dwie sprawy:

- skrzynia biegów jest kompletnie do niczego
          - skrzynia biegów powinna mieć 6-ty bieg, lub być przynajmniej inaczej zestopniowana.

Komentarz

• astw
            Ambiente
            • 2011
            • 107

Można łatwo sprawdzić różnice: jazda próbna O II Tour i O II FL. Ten sam silnik.
            Od samochodu za blisko 50 tys zł. można oczekiwać, że będzie cichy. Porównywanie z Maybachem jest nietrafne , porównać trzeba z innymi autami segmentu 42-50 tys. PLN.
            Na pewno nie zrezygnowano w TOUR z części wyciszenia?

Komentarz

• rkb
              RS
              • 2008
              • 2152
              • Rapid Spaceback (NH1)
              • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Co do skrzyni to w O1 jest jakis fakap chyba bo wszyscy piszcza, ale w O2FL czasem jedynka raz na ruski rok nie chce wejsc i trzeba sprzeglo wciskac jeszcze raz ale nic pozatym

A moze 1.6 W Tourze jest glosniejszy przez norme EU5??? O ile taka ma ale chyba musi
              Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• Octavianos
                L&K
                • 2010
                • 1130

Nie sądzę, by 1.6 w Tourze był głośniejszy niż ten sam silnik w O2 FL... Jak patrzyłem to są tak samo z zewnątrz wyciszone. 1.4 80KM w Tourze za to prawie w ogóle nie jest wyciszony - wiem, co mówię, bo kolega kupił...i się mocno rozczarował...a sam jeździłem takim i wiem, że różnica w stosunku do 1.6 jest spora
                SIMPLY CLEVER
                Wiesz co dobre :-)

Moja Maszyna
                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=53846

Komentarz

• Maciek81
                  Drive
                  • 2011
                  • 42

Dzięki wszystkim za konstruktywne uwagi. Jak widać kilka osób potwierdziło, że te silniki powyżej 3,000 obrotów słychać. Kwestia gustu czy to przeszkadza czy nie, ale po prostu je wyraźnie słychać, podczas gdy do ok. 3,000 jest naprawdę cicho.

Co do wyciszenia - faktycznie BWM są super. Jeździłem nowym 325i i było dużo ciszej niż w jakimkolwiek innym samochodzie, nawet Superbie. Dźwięk silnika było słychać na wyższych obrotach, ale był on przyjemny, niski, nawet to miłe.

Dzięki za radę co do 1,2 TSI - możliwe, że kupię, tylko że 1,6 kosztuje 50 tysięcy, a 1,2 TSI kosztuje 60-parę + ewentualne kłopoty... Jak za lepsze wyciszenie to trochę drogo - nie lubię przepłacać, ale może innego rozwiązania nie ma.

Co do wyciszania - myślałem o tym, ale chyba idiotyczne pakować 5-10 tysięcy w auto warte 50 żeby położyć kilka mat, a tyle to kosztuje w dobrym warsztacie. Już lepiej kupić lepsze auto po prostu, na przykład właśnie 1,2 TSI.

Ciekawe porównanie 1,4 w Fabii do 1,6 w Octavii. Jak widać wciąż są skrajne opinie. Ciekawy jestem jak słychać ten 1,4 w Octavii.... Czy też jest ten dźwięk przy 100-120 km/h, który potwierdziło kilka osób z 1,6.

Co do pomiarów głośności w testach - one nie mówią całej prawdy. Odbiór dźwięków to nie tylko ich głośność, ale i wysokość. Szum wiatru może być głośniejszy niż pisk piszczałki, a piszczałka będzie przeszkadzać, wiatr nie. Wyobraźcie sobie, że macie średnio głośny sygnał niezapięcia pasów przez całą drogę - jest on często cichszy niż wiatr przy 140 km\h, ale denerwuje nieporównanie bardziej, nie?

Oczywiście można włączyć muzykę. Lub założyć nauszniki. A może jednak lepiej dobrać odpowiednie auto? .

Komentarz

• gebek
                    L&K
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 1214

Maciek81, ja ciebie bardzo dobrze rozumiem :diabelski_usmiech
                    Tato,tato...czy to auto jest chore?
                    Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
                    Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• AdamskiTg
                      Classic
                      • 2009
                      • 52

Zamieszczone przez Maciek81
                      Ciekawy jestem jak słychać ten 1,4 w Octavii.... Czy też jest ten dźwięk przy 100-120 km/h, który potwierdziło kilka osób z 1,6.
                      Przy tej prędkości silnik nie dokucza. Ma ogólnie fajną kulturę pracy - w końcu to 16V, często latam z takimi prędkościami na krajówkach i expresach, wiem co mówię.
                      126p->Nexia->Micra K11 1.0 16V->OCTAVIA 1.4 16V

Komentarz

• tomecki994
                        Ambiente
                        • 2009
                        • 201

U mnie 01 Tour ( 2009 ) - 1.6 BFQ - prędkości rzędu 100-130 jak dla mnie nie są uciążliwe, oczywiście mogło być ciszej, ale bez przesady. Od 130 dopiero zaczyna być uciążliwie w aucie...
                        Octavia jest jak dobry lokaj - czasami zapominasz, że on w ogóle istnieje, ale gdyby go nie było, to świat zwaliłby Ci się na głowę.

Komentarz

• Maciek81
                          Drive
                          • 2011
                          • 42

Zamieszczone przez AdamskiTg
                          Ciekawy jestem jak słychać ten 1,4 w Octavii.... Czy też jest ten dźwięk przy 100-120 km/h, który potwierdziło kilka osób z 1,6.
                          Przy tej prędkości silnik nie dokucza. Ma ogólnie fajną kulturę pracy - w końcu to 16V, często latam z takimi prędkościami na krajówkach i expresach, wiem co mówię.
                          Dzięki bardzo za info! Właśnie na to liczę. Jeśli jest cichszy przy tych obrotach niż 1,6 i da się tym jeździć (jak widać zdania podzielone - była już na ten temat dyskusja, niektórzy twierdzili, że jak się popcha, to nawet pod górkę wjedzie) to naprawdę dla mnie super wybór. I będę miał wygodne, bezpieczne i ekonomiczne auto za 45,000... I bez problemów z gazem. Jak tylko zrobię test porównawczy 1,4 i ,1,6 to dokładnie opiszę - nie mogę się doczekać, a auto z 1,4 niestety będzie najwcześniej w maju. Bo naprawdę płacenie 63,000 za 1,2 TSI zamiast 45,000 za 1,4 16v tylko po to, żeby było ciszej, to nieporozumienie.

Komentarz

• szkoda
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 22543

a auto z 1,4 niestety będzie najwcześniej w maju
                            :shock:
                            to nikt wcześniej koledze nie udostepni swojego 1,4 do testu :?: :?: :?:
                            była BKD+DSG '05 120kkm
                            była BXE '08 190kkm

Komentarz

• pandzik
                              RS
                              • 2011
                              • 2254
                              • Seat

Zamieszczone przez szkoda
                              a auto z 1,4 niestety będzie najwcześniej w maju
                              :shock:
                              to nikt wcześniej koledze nie udostepni swojego 1,4 do testu :?: :?: :?:
                              Jeśli chodzi o forumowych kolegów to zapomnij. Nawet o przewózce nie masz co marzyć. Na forum gadka szmatka, a jak przyszło do konkretów to cisza...

Komentarz

• szkoda
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 22543

Zamieszczone przez pandzik
                                Nawet o przewózce nie masz co marzyć. Na forum gadka szmatka, a jak przyszło do konkretów to cisza...
                                tiaaaa :lol:
                                :?
                                co za wstyd.
                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• TREI
                                  Ambiente
                                  • 2008
                                  • 176
                                  • Alfa Romeo
                                  • BUD 1.4 MPI 80 KM
                                  • CJZA 1.2 TSI 105 KM

Wpadnij do Bydgoszczy, z chęcią pomogę , ale tak na prawde to 1.4 nie należy do najcichszych i moim skromnym zdaniem też wydaje nieprzyjemne dźwięki przy trzech tys.obrotów, może nie tak głośne jak 1.6 no ale są. Ale powtarzam po raz kolejny 1.4 to nie jest zły silniczek, 1.6 jest dobry i prawie nieśmiertelny ale dopłata 5tys. to troszke za dużo.

Komentarz

• pandzik
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 2254
                                    • Seat

Nie ma problemu. Jeździłem golfem "szwagra" z bodaj 75KM 1.4, jakiś czas.

Komentarz

• TREI
                                      Ambiente
                                      • 2008
                                      • 176
                                      • Alfa Romeo
                                      • BUD 1.4 MPI 80 KM
                                      • CJZA 1.2 TSI 105 KM

pandzik jak mogę to pomogę

Komentarz

• Maciek81
                                        Drive
                                        • 2011
                                        • 42

TREI, dzięki za info i propozycję. W Bydgoszczy nawet bywam (mam po drodze), ale poczekam już na wypożyczalnię, nie będę Ci głowy zawracać. Myślę, że temat zamknięty - trzeba się po prostu przejechać. I prośba - pandzik - jak już dostaniesz tą swoją białą ślicznotkę to opisz jak ten 1,4 jeździ. Jeździłeś na próbnych 1,6 to będziesz miał porównanie. Ci, co latami jeżdżą na 1,4 nie są do końca obiektywni, bo się przyzwyczaili. Szerokości .

Komentarz

• Viniu
                                          Rider
                                          • 2008
                                          • 517

Mam co prawda 1.6 AKL'a ale dla mnie na autostradach równiez jest zbyt głośny Nie dalej jak wczoraj wracałem znad morza nową S3 ze Szczecina go Gorzowa i niestety pow. 120km/h robi sie baaaaardzo nieprzyjemnie

Już kiedyś pisałem przy 120km/h w OI AKL jest moim zdaniem głośniej niż w teścia Polówce 1.4 (60km) czy nawet "śfagra" byłej Corsie 1.2 (45km) !!

Nie wiem jak jest w OII z tym silnikiem ale wierzę, że choć trochę lepiej, bo jeśli nie, to byłaby spora wtopa
                                          Pozdrawiam

Komentarz

• pandzik
                                            RS
                                            • 2011
                                            • 2254
                                            • Seat

Zamieszczone przez TREI
                                            pandzik jak mogę to pomogę
                                            OK. To zapraszam na Śląsk. :szeroki_usmiech

[ Dodano: Pon 14 Mar, 11 16:40 ]
                                            pandzik - jak już dostaniesz tą swoją białą ślicznotkę to opisz jak ten 1,4 jeździ.
                                            Tak zrobię.

Komentarz

• Maciek81
                                              Drive
                                              • 2011
                                              • 42

Zamieszczone przez Viniu
                                              Mam co prawda 1.6 AKL'a ale dla mnie na autostradach równiez jest zbyt głośny Nie dalej jak wczoraj wracałem znad morza nową S3 ze Szczecina go Gorzowa i niestety pow. 120km/h robi sie baaaaardzo nieprzyjemnie

Już kiedyś pisałem przy 120km/h w OI AKL jest moim zdaniem głośniej niż w teścia Polówce 1.4 (60km) czy nawet "śfagra" byłej Corsie 1.2 (45km) !!

Nie wiem jak jest w OII z tym silnikiem ale wierzę, że choć trochę lepiej, bo jeśli nie, to byłaby spora wtopa
                                              No właśnie, dokładnie ten sam problem. Więc nie tylko mnie przeszkadza. Prędkość 120 km/h to normalna prędkość podróżna na dwupasmówce, a czasem i na pustej normalnej drodze - nie oszukujmy się, nie jeździ się 90 km/h jak są dobre warunki tylko dość bezpiecznie można jechać np. 110 km/h jak droga szeroka i pusta.

A powiedz Viniu jeszcze dokładnie, czy głośność masz na myśli silnik czy powietrze\opony? Bo mnie się wydawało, że O2 z TSI była dość cicha przy 100-120 km/h i że główny problem w 1,6 MPI to silnik.

Acha - S3 na tym odcinku jest genialna. Tylko przyznam się, że ostatnio jechałem raczej 160-170 niż 120 . Tak, już wiecie czemu chcę kupić 1,4 80 KM .

Komentarz

• pandzik
                                                RS
                                                • 2011
                                                • 2254
                                                • Seat

Acha - S3 na tym odcinku jest genialna. Tylko przyznam się, że ostatnio jechałem raczej 160-170 niż 120 . Tak, już wiecie czemu chcę kupić 1,4 80 KM .
                                                Zachodzę w głowę.... :niewiem

Komentarz

• Agamek12
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 9943
                                                  • Ford

Zachodzę w głowę.... :niewiem
                                                  ja też...
                                                  Adam... Używam:
                                                  Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                                  Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• t271828
                                                    Elegance
                                                    • 2008
                                                    • 928

Bo zblizasz sie do 24 punktow ?

Komentarz

Pracuję...