Lustrzanka

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Samiec
    RS
    S_OCP Member
    • 2004
    • 4287
    • Octavia I (1U2)
    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
    • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Kumpel wlasnie zastanawia sie nad lustrzanka. W makro w oko wpadl mu Nikon D50 cena 2560zl (tak mowil przynajmniej) z jakims obiektywem :roll:
    Patrzylem w necie to ceny samego body zaczynaja sie od 1800zl ,moze warto by kupic samo body i do tego jakas dobra optyke ,tylko wlasnie jaka ? :roll:
    Kumpel jest amatorem i kompletnym laikiem ,wiec zastanawiam sie czy jest sen w jego tez przypadku inwestowanie w dobra optyke ,czy nie lepiej niech kupi ten komplet z makro ustawi funkcje na auto i cyka :P
    TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
    SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
    SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• QBA
      RS
      • 2004
      • 2646

Zamieszczone przez Samiec
      czy nie lepiej niech kupi ten komplet z makro ustawi funkcje na auto i cyka
      W takim przypadku lepiej chyba kupic w tej cenie jakis zaawansowany kompakt. Jest mniejszy i napewno będzie robił lepsze zdjęcia niż przeciętna lustrzanka z kiepskim obiektywen :? A większość takich kompaktów ma już gorącą stopkę do podłoczenia lampy błyskowej i możliwość robienia zdjęć w pełnym manualu Tak więc do bardziej ambitnych zdjęć też się nada

Komentarz

• Samiec
        RS
        S_OCP Member
        • 2004
        • 4287
        • Octavia I (1U2)
        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
        • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez QBA
        W takim przypadku lepiej chyba kupic w tej cenie jakis zaawansowany kompakt.
        Ta opcja odpada :roll: aparat kupuje wspolnie z ojcem ,a na jego ojca lustarznka cyfrowa i firma nikon dzialaja jak magnez :wink:
        Predzej pewno nauczy sie obslugi i zasad fotografowania niz zmieni zdanie :szeroki_usmiech
        A jaka optyke(model i cena) polecacie do tego ?

Komentarz

• QBA
          RS
          • 2004
          • 2646

Zamieszczone przez Samiec
          Predzej pewno nauczy sie obslugi i zasad fotografowania niz zmieni zdanie
          Jeżeli ma takie podejście i bardzo dobrze Gorzej, jakby kupił i całe życie robił zdjęcia na Auto

Ja w analogowych Nikonach do zwykłch zdjęć używan Nikon'a Nikkor AF 28-200mm. Jeżeli potrzebuję tele obiektywu o dobrej jasności to zakładam Nikkor AF 80-200mm z jasnością F2.8 w całym zakresie :diabelski_usmiech

A najlepiej, żeby nie kupował w Makro, tylko pojechał do porządnego sklepu fotograficznego i tam mu doradzą co i jak Bo z tego co widzę, to ta cena z Makro nie wydaje się jakąś wspaniałą okazją :?

[ Dodano: Wto 27 Cze, 06 18:58 ]

Do zwykłych zdjęć ten obiektyw bardzo polecam Naprawdę zdjęcia wychodzą znakomite

[ Dodano: Wto 27 Cze, 06 19:17 ]
          A tu jeszcze wrzucam pare fotek wykonanych tym obiektywem i aparatem Nikon F80D

Komentarz

• Jabar1975
            RS
            • 2006
            • 3331

ewentualnie poszukac jakiejs Sigmy ze stalym swiatlem 2,8 - na pewno wyjdzie taniej niz Nikkor (porownywalny), co do propozycji QBA to na pewno bedzie super funkcjonalny (przekladanie obiektywow to nie jest najprzyjemniejsza rzecz - zwlaszcza jak ci kadr ucieka)
            Wiekszosc uzytkownikow chwali sobie kitowe szkla nikona - tylko ten w d 50 ma bardzo krotki zakres ogniskowych(18-55 a w d 70s - 18-70), ten drugi uchodzi za jeden z lepszych wsrod kitowych..

[ Dodano: Wto 27 Cze, 06 19:34 ]
            polecam rowniez obejrzenie zdjec na http://www.pbase.com/cameras
            wystarczy wybrac aparat ew. obiektyw i mozna sprawdzic co mozna zrobic - a czasami jak mozna schrzanic zdjecie nawet najlepszym aparatem.
            nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• QBA
              RS
              • 2004
              • 2646

Zamieszczone przez Jabar1975
              polecam rowniez obejrzenie zdjec na http://www.pbase.com/cameras
              Świetna strona , potwierdzająca, że najważniejsze to optyka (oraz fotograf ).

Samiec niech kolega bierze D50. Tylko nie w MAKRO :!: :!:
              Niech odwiedzi sobie porządny sklep dla fotografów. Pogada z obsługą, powie co i za ile go interesuje. Na pewno coś dla niego znajdą i fachowo doradzą Wciągnie się, to każdą kasę będzie odkładał na akcesoria i nowe obiektywy :P Bo fotografia to wspaniałe hobby

Polecam Fotokonsorcjum CH Targówek, oraz sklep fotograficzny a tyłach Riviery obok Trasy Łazienkowskiej (Nie pamiętam nazwy).

Komentarz

• Jabar1975
                RS
                • 2006
                • 3331

A ja polecam sklepy internetowe np. www.sklepfotograficzny.pl - ceny lepsze niz w sklepie ale gorsze (aktualnie) niz w innych sklepach internetowych. Ale z czystym sumieniem moge polecic na wszystko polskie papiery, gwarancje itd, rzeczowa obsluga ludzi ktorzy sie znaja i potrafia doradzic.

co do pbase to jest tam kilka naprawde rewelacyjnych fotek (robionych czasami calkiem badziwenymi - z punktu widzenia niektorych profesjonalistow - aparatow) polecam przegladanie:

oraz pobranie tej gazetki (juz chyba 5 numer) sa ciekawe rzeczy.

Komentarz

• QBA
                  RS
                  • 2004
                  • 2646

Jabar1975, jak poprzeglądałem tą stronkę, to aż chyba starego Zenita wyciągnę z szafy :twisted: A nie wierzyłem, jak ojciec mi mówił, żebym się nim pobawił, bo naprawdę rewelacyjne zdjęcia można nim zrobić. No tak ja młody, jakoś nie chciało mi się wierzyć, że takie mechaniczne starocie może dobrze cykać zdjęcia ops: :roll:

[ Dodano: Sro 28 Cze, 06 00:11 ]
                  A Zorki jakie zdjęcia robi :twisted: A jaki teraz byłby oldschool :diabelski_usmiech

Komentarz

• Jabar1975
                    RS
                    • 2006
                    • 3331

Na zachodzie powstaj kluby np. smieny i zorki - zarty zartami ale to sie staje naprawde bardzo trendy. Juz inz. Mamon wiedzial co jest dobre

Komentarz

• QBA
                      RS
                      • 2004
                      • 2646

Kurcze, a gdzie można dostać klisze starego typu (te takie długie, nie wiem jaki to rozmiar), bo w szafie prócz Zenita też Start 66 leży :diabelski_usmiech

Komentarz

• bernardo
                        L&K
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 1083

Zamieszczone przez QBA
                        Kurcze, a gdzie można dostać klisze starego typu (te takie długie, nie wiem jaki to rozmiar), bo w szafie prócz Zenita też Start 66 leży :diabelski_usmiech
                        Chodzi Ci zapewne o negatywy średnioobrazkowe typu 120 (6x6), mam do dzisiaj prawie sprawnego jeszcze Flexaret'a ...
                        zobacz tutaj: http://www.czarno-biale.pl/sklep/index.php?cPath=23_29
                        aczkolwiek...
                        NajtFukinPatrol North-West
                        Techno-destroyed by dobrygrzeswawa
                        WhitePride :smokedevil

6,92 s do setki by DGW

Komentarz

• QBA
                          RS
                          • 2004
                          • 2646

bernardo, tak chodzi mi o to :szeroki_usmiech
                          a są takie klisze w kolorze? :roll:

Komentarz

• bernardo
                            L&K
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 1083

Zamieszczone przez QBA
                            bernardo, tak chodzi mi o to :szeroki_usmiech
                            a są takie klisze w kolorze? :roll:
                            Tak, i chyba jest to Ci znajome... :wink: http://www.allegro.pl/item111308497_...160c_120_.html
                            aczkolwiek...
                            NajtFukinPatrol North-West
                            Techno-destroyed by dobrygrzeswawa
                            WhitePride :smokedevil

6,92 s do setki by DGW

Komentarz

• oranvag
                              Drive
                              • 2006
                              • 41

Zamieszczone przez QBA
                              Kurcze, a gdzie można dostać klisze starego typu (te takie długie, nie wiem jaki to rozmiar)
                              W każdym salonie fotograficznym. :-) Ja używałem Fuji Superii.

Komentarz

• Kmab
                                Rider
                                • 2005
                                • 269

Ja mam Konike Minolte 5D i mi starcza, biorąc pod uwagę moje amatorskie potrzeby. Nie pretenduje do tego by być rasowym "fotografem" raczej bawię się tylko fotografią. Dużo analizowałem rynek i czytałem sporo przed zakupem aparatu. U mnie przeważyło za zakupem to, że miałem obiektyw z analogowiej lustrzanki z tego systemu.
                                Każdy z systemów ma swoje wady i zalety.

Minolta (obecnie Sony)
                                Zalety:
                                doskonale odwozrowuje kolory, niektórzy twierdzą że najlepiej. Posiada całkiem niezłe obiektywy (jakość/cena) Najlepszy obiektyw w kit'cie (18-70). Do niedawna bardzo dobra relacja body (D5D) do ceny. Niestety już prawie niedostępne. Anti shake w korpusie, w nowej lustrzance Sony - automatyczne czyszczenie matrycy
                                Wady: Niestety AF nie jest najszybszy. Dla ludzi przyzwyczajonych do compactów barwy mogą być nieco za mdłe (nie są landrynkowe jak w kompaktach)

Canon
                                Zalety: bardzo dobry bagnet, doskonały system szkieł (ale drogi), szybki AF, największy wybór szkieł w Polsce, w tym szkieł z wysokiej półki. Najlepszy chyba system dla profesjonalistów.
                                Wady: Mało ergonomiczny (dla faceta z dużymi łapami) ich model ekonomiczny - EOS350. Kolorystyka zdjęć w modelach z niższej półki (w tym EOS 350) wychodzi lekko cieplejsza niż w rzeczywistości - dla niektórych może być to wada. Cena E350 trochę za wysoka (według mnie)

Nikon:
                                Zalety: Drugi po Canonie w Polsce. Dobre aparaty, dobre szkła. D50 - bardzo dobry wybór biorąc jakość do ceny. Zdjęcia wychodzą dobrze nasycone. AF dość szybki (nie tak szybki jak Canona, ale szybszy niż w Minoltach)
                                Wady: bagnet wydaje się być małorozwojowy. (o bagnetach poniżej)

Olympus, Pentax/Samsung:
                                Olympus: Mało wiem o tym systemie - z tego co słyszałem szybki AF, ale nie przekonuje mnie ten ich system 4:3
                                Pentax/Samsung: dobra optyka, ale mało popularny w Polsce, słaby wybór obiektywów. Bawiłem się modelem ist DL - bardzo lekki, o wiele lżejszy od Minolty, całkiem przyzwoite zdjęcia robił.
                                Obecnie Pentax/Samsung też montuje system czyszczenia matrycy w nowych modelach.

Poniżej jeszcze opis systmu bagnetów, zaczerpnięty z jednej z list o fotografii. Gość który to pisał jest zawodowym fotografem, ma Minolte :wink: :

"1) Bagnet Canona, według mnie jeden z lepszych pomysłów. Świetnie przemyślany przy zmianie z FD. Całkowite odejście od mechanicznej komunikacji pomiędzy korpusem i obiektywem daje bardzo duże możliwości. U Canona wszystko dzieje się elektrycznie, każdy obiektyw ma własny silnik, co jest bardzo dobrym posunięciem zarówno marketingowym (można łatwo różnicować szybkość obiektywów zależnie od ich przeznaczenia, jak i praktycznym, można łatwo optymalizować silnik pod dane szkło. Bardzo duży otwór bagnetu daje możliwość konstruowania bardzo jasnych szkieł (np. 85mm 1.2, lub 50mm 1.0), lub telecentrycznych do cyfry

2) Bagnet Nikona jest obciążony częściowo zgodnością z manualami. Ma małą średnicę i widać że Nikonowi trochę ciąży. Możliwe że własnie z powodu małej średnicy Nikon upiera się przy matrycy APS-C, choć bardziej prawdopodobny jest brak odpowiedniej matrycy
                                Nikon wyraźnie odchodzi od obiektywów napędzanych silnikiem w korpusie, choć jeszcze długo będzie musiał w takie silniki wyposażać swoje aparaty. Nie wiem w jaki sposób jest realizowane przymykanie przysłony w obiektywach AF-S, ale zwykłe raczej popychaczem, pewnie też pozostałość z manuali.

3) Minolta, jedna z większych wtop inżynierów. Szkoda że zmieniąjąc całkowicie bagnet pozostawiono popychacz przysłony i zastosowano silnik w korpusie. No ale nie można mieć wszystkiego. Niestety błąd ten powtórzono wprowadzając SSM (Super Sonic Motor) które dalej przymykają przysłonę za pomocą popychacza."
                                Obecnie na tapecie Subarak OBK 2.0D

Komentarz

• Samiec
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2004
                                  • 4287
                                  • Octavia I (1U2)
                                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                  • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez QBA
                                  Polecam Fotokonsorcjum CH Targówek, oraz sklep fotograficzny a tyłach Riviery obok Trasy Łazienkowskiej (Nie pamiętam nazwy).
                                  Wyslalem kumpla na targowek i mowil ze w tym sklepie fotokonsorcjum to jakis malo fachowy byl gosciu z obslugi. Poszedl do sklepu Canona ,tam tez maja i Nikona.
                                  W tym sklepie gosciu z obslugi zrobil lepsze wrazenie. Polecil mu D50 z obiektywem od D70 (oznaczenie 18-70 ,cena ~1800zl).
                                  Czy warto brac ten obiektyw czy lepiej jakis inny(jakiej firmy i model) ? :roll:

Komentarz

• QBA
                                    RS
                                    • 2004
                                    • 2646

Na początek poszukałbym czegos o podobnych parametrach z Sigmy. Cena dużo niższa. No chyba, że to najmniejszy problem, to niech bierze obiektyw Nikona

Komentarz

• Samiec
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2004
                                      • 4287
                                      • Octavia I (1U2)
                                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez QBA
                                      Na początek poszukałbym czegos o podobnych parametrach z Sigmy. Cena dużo niższa. No chyba, że to najmniejszy problem, to niech bierze obiektyw Nikona
                                      Jezeli w podobnej cenie mozna cos lepszego lub w nizszej takie same parametry to lepiej cos innego

Komentarz

• QBA
                                        RS
                                        • 2004
                                        • 2646

Wiesz, paramety na papierze to nie wszystko. Ale myślę, że na początku nie odczuje różnicy

Komentarz

• Samiec
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2004
                                          • 4287
                                          • Octavia I (1U2)
                                          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                          • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez QBA
                                          Wiesz, paramety na papierze to nie wszystko. Ale myślę, że na początku nie odczuje różnicy
                                          No wlasnie chodzi o parametry rzeczywiste
                                          To jaki dokladnie model (firma) obiektywu polecasz/cie ? :roll:

Komentarz

• QBA
                                            RS
                                            • 2004
                                            • 2646

Akurat w tym momencie się nie wypowiem, gdyż posiadam tylko obiektywy Nikona.
                                            Z tego co się orientuję, to Jabar1975 używa jakiejś Sigmy, to niech powie

Komentarz

• oranvag
                                              Drive
                                              • 2006
                                              • 41

Tu znajdziesz profesjonalne testy obiektywów:

A ceny to na Allegro :-)

Komentarz

• Jabar1975
                                                RS
                                                • 2006
                                                • 3331

obiektyw 18-70 Nikkora jaki byl w zestawach kitowych to jesli sie nie myle dosc dobre szklo. Ja mam u siebie Sigme 24-60 f2,8 w internecie mozna kupic za okolo 1800-2200 - IMO bardzo dobry i jasny obiektyw (jak za ta cene), mam jeszcze 12-24 z tej firmy (to juz ponad 3k pln - warty kazdej zlotowki) + jakies tele - tez sigma (takie monstrum 50-500 - nie polecam za ciemny - przy sporcie trzeba podbijac ISO do 400 - czasami 640 )
                                                Roznica w cenie w stosunku do porownywalnych obiektywow Nikkora czy Canona to max 30% czasami mniej - za trzy moje obiektywy )pokrywajace zakres rzeczywisty 18-750mm mialbym dwa z Nikkora. Dlugo jeszcze moje umiejetnosci nie wykorzystaja potencjalu tych obiektywow

Komentarz

• Kmab
                                                  Rider
                                                  • 2005
                                                  • 269

Zamieszczone przez Jabar1975
                                                  obiektyw 18-70 Nikkora jaki byl w zestawach kitowych to jesli sie nie myle dosc dobre szklo. Ja mam u siebie Sigme 24-60 f2,8 w internecie mozna kupic za okolo 1800-2200 - IMO bardzo dobry i jasny obiektyw (jak za ta cene), mam jeszcze 12-24 z tej firmy (to juz ponad 3k pln - warty kazdej zlotowki) + jakies tele - tez sigma (takie monstrum 50-500 - nie polecam za ciemny - przy sporcie trzeba podbijac ISO do 400 - czasami 640 )
                                                  Roznica w cenie w stosunku do porownywalnych obiektywow Nikkora czy Canona to max 30% czasami mniej - za trzy moje obiektywy )pokrywajace zakres rzeczywisty 18-750mm mialbym dwa z Nikkora. Dlugo jeszcze moje umiejetnosci nie wykorzystaja potencjalu tych obiektywow
                                                  Podobno bardzo dobre oceny zbiera wśród "nikonowców" obiektyw: NIKKOR AF-S 18-200 f/3.5-5.6 DX VR, ale to spory wydatek. Bardzo dobrym obiektywem - też zbiera dobre opinie jest: TAMRON AF 28-75 f/2.8. Cena około 1200 PLN.

Przed wydawaniem pieniędzy na obiektyw jednak warto się przede wszystkim zastanowić do czego się bedzie używało aparat. Jeśli do zdjęć w pomieszczeniach albo w budynkach takich jak kościół, to warto wybrać obiektyw jasny i możliwie z najbardziej szerokim kątem. (Tamron spełnia pierwszy warunek). Jeśli chce się mieć spacerozoom - żeby był dobry na każdą okazję to warto kupić tego 18-200, ewentulanie jego tańszy odpowiednik ze stajni Sigmy: SIGMA 18-200mm F3.5-6.3 DC. Moim zdaniem wystarczy do półprofesjonalnych zastosowań spokojnie.
                                                  Jeśli chce sie bawić naprawdę poważnie to warto zastanowić się nad kupnem zestawu "stałek". :lol:
                                                  Obecnie na tapecie Subarak OBK 2.0D

Komentarz

• zeb
                                                    Rider
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2004
                                                    • 415

Nie wracam już do dyskusji :wink:
                                                    Za to polecam sporo stron WWW, kopalnia wiedzy :!:

sprzęt

The Latest on Digital Cameras, New Cameras, Scanners, Printers, & More. Current Digital Camera Reviews, Specifications and Comparison Shopping!

LetsGoDigital is uw online magazine voor Technologie en Lifestyle, met het laatste nieuws, diepgaande achtergrond artikelen en product reviews

Dyxum is a website devoted to Alpha system (Minolta / Sony a-mount and e-mount cameras) with lens and camera database and active forum community

zdjęcia

Nature photography and outdoor photography. Articles on hiking, camping, gear, backpacking, snowshoeing, skiing, kayaking, birding, trails, national parks, digital editing, photoshop and more.

technika robienia zdjęć
                                                    Stock Photography for Photo Researchers and Business Resource for Photographers

Luminous Landscape - The Photographer's Knowledge Resource

Komentarz

Pracuję...