No i jesteśmy na miejscu. Miała być Rogożnica albo Primosten, ale w Rogożnicy nie spodobało mi się,a nie chciało mi sie wracać te pare kilometrów do Primosten, więc na miejscu padło hasło - Brela , no i jesteśmy. Z noclegami łatwo nie było, strasznie dużo ludzi, ale po przeszło godzinie udało sie coś znaleźć i jestem chyba bardziej zadowolony z kwatery niz w zeszłym roku, chodziaż wyżej mam i trzeba stromiej podchodzić.Dziś pogoda zajebista, zara ide do wody poszukać jakichś rybek.
Jeślki chodzi o ceny to wg mnie wszystko podrożało od zeszłego roku mniej więcej o połowe, zsa posiłek za który ostatnio dawałem 40kun, dziś kosztuje 60. kurs kuny do złotówki też nieciekawy. Aha, no i zlikwidowali moją ulubioną restaurację przy konzumie a na jej miejscu jakiś market zrobili i to właśnie jest dla mnie największą tragedią... nawet nie pamiętam jak sie ona nazywała....
szkoda że nie miałem za dużo czasu by do Ciebie kolego zaskoczyć i kopnąć się na piwko mieszkałem na tej samej ulicy kilka domów dalej. Twojemu małemu głodowi zrobiłem nawet fotkę.
Pozdrowienia już z Polski!
a co do przerw technicznych banków... są z reguły z soboty na niedzielę pomiędzy 1 a 3 w nocy. Da się ominąć
Ja miałem w dniu wyjazdu z cro przerwę w mbanku od 23 do 9 rano następnego dnia . Dobrze, że o niej wiedziałem i przygotowałem sobie gotówkę bo bym się już na promie odbił od kasy...
1.9 TDI rulezzz...
Było 116.6HP 287,4Nm Jest 139,6HP 325,5 Nm
Beżowa strzała kombi
a co do przerw technicznych banków... są z reguły z soboty na niedzielę pomiędzy 1 a 3 w nocy. Da się ominąć
Ja miałem w dniu wyjazdu z cro przerwę w mbanku od 23 do 9 rano następnego dnia . Dobrze, że o niej wiedziałem i przygotowałem sobie gotówkę bo bym się już na promie odbił od kasy...
dlatego pisałem że da się ominąć - trzeba tylko upewnić się co do działalności banku w interesującym nas okresie; poza tym, tak długie okresy nieczynnego banku zdarzają się rzadko
If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.
Palnuje wracać już przez Węgry, Słowację ale zastanawiam się czy jest sens dopłacać więcej za winiety...
kris17009, jedź A1 do Czech zamiast przez Cieszyn. Jadąc od Warszawy S1 w okolicach Siewierza wjeżdżasz na nią, przecinasz węzeł "Sośnica" w Gliwicach.
to poproszę jeszcze o podpowiedź którym zjazdem zjechać przed granicą i gdzie wjechać już na granicy z Chorwacją żeby ominąć płatną autostradę w Słowenii. Z Googli wychodzi ze zjazd 228 przed granicą 437 na Maribor potem krajową 1 czy 710 na Ptuj (PS. zatrzymanie planuje w Mariborze) i wjazd TUTAJ ???
dokładnie tutaj, albo inną trasą i wjeżdżasz w Trżcu.
Ja zawsze tak jeżdżę:
1) zjazd a autostrady nr 226 (na Gersdorf chyba) i pod autosradą jedziesz w lewo na Mureck
2) uważaj na odcinku od zjazdu do Mureck - jest tam zakamuflowany fotoradar - ktoś się już na niego nadział
3) w Mureck jedziesz cały czas po głównej i na końcu miasta (pominięciu charakterystycznego domu z podcieniami po lewej stronie na łuku) jest tabliczka w prawo na Slowenien
4) przejeżdżasz przez most graniczny i z mostu skręcasz w prawo (jesteś w SLO)
5) jedziesz cały czas na Lenart - prosta droga
6) w Lenart dojeżdżasz do skrzyżowania w kształcie litery T i8 skręcasz w prawo
7) tuz za skrzyżowaniem są światła i jedziesz w lewo
8 ) jedziesz prosto na Ptuj (mijasz autostradę do Lendawy jadąc nad nią)
9a)w Ptuju jedziesz po głównej i w centrum w lewo na stary most i w lewo na Trżec
9b) w Ptuju jedziesz tak jak kierują znaki na Zagreb - na pierwszym skrzyżowaniu ze światłami w lewo i potem za znakami na Zagreb - jedziesz przez nowy most i wyjeżdżasz na rozjazdach z twojego postu (jedziesz w lewo, w prawo jest autostrada do Mariboru)
Jak w Macelju masz korek możesz pojechać do Cvetlina lub Dobovca pri Rogatcu - popatrz na mapie.
Z Dobovca wjeżdżasz na autostradę Chorwcką w Dumanec, a z Cvetlina albo tuż za przejściem w Macelju, albo jedziesz kawałkiem starą drogą wzdłuż autostrady do Durmanca.
W Ptuju jak zmienisz zdanie możesz z trasy 9 a (przez stary most) przejechać na trasę 9 b (przez nowy most). Jak miniesz nowy most na pierwszym rondzie za mostem skręcasz w prawo, a na kolejnym w lewo i już jesteś na drugiej trasie.
A jakie są teraz ceny LPG w Czechach i Chorwacji? Przewiduje tankowanie W Breclav lub Mikulov (zależy jaką trasę wybiorę) a potem już w HR dokładnie Svaljkovec.
5.22 przy autostradzie i 5.12 po za nie w chorwcaji
na shhelu w mikulovie w tamten wtorek gaz byl po 18 koron jakos ale gaz bardzo dobry z tego shela pzrejechalem na nim 60 km wiecej przy tych samych predkościach niż na Polskim
ps w chorwacji do butli do ktorej max mieści sie 42 potrafią zatankowac 46 i wiecej
BYŁA o1 rs
BYŁA o2 1.6
JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG
Czyli nie dość że cena wygórowana to jeszcze kręcą na dystrybutorach... no dlatego Polacy czują się jak u siebie :diabelski_usmiech
nie nie krecą tylko pakują do pełna. u nas wyłączają jak zaczyna trzeszczeć. tam tankują trzeszczy trzeszczy trzeszczy co raz wolniej trzeszczy potem przestaje trzeszczeć a oni dalej tankują
w Chorwacji słowo FULL nabiera zupełnie innego znaczenia
BYŁA o1 rs
BYŁA o2 1.6
no to właśnie kręcą bo te trzeszczenie to elektrozawór odcinający więc co oznacza że on odcina dopływ gazu do zbiornika i ten gaz ucieka częściowo w powietrze - a ty za to płacisz. Dlatego u nas na lepszych stacjach jest automat odcinający tankowanie jak tylko zadziała elektrozawór w zbiorniku.
No i jesteśmy na miejscu. Miała być Rogożnica albo Primosten, ale w Rogożnicy nie spodobało mi się,a nie chciało mi sie wracać te pare kilometrów do Primosten, więc na miejscu padło hasło - Brela , no i jesteśmy.
Kurdeeeeeee !!!!!!!!!
dylan80
Cieszę się, że żyjesz. Serio. !!!
Ładnych kilkanaście sekund jechałem z Tobą równolegle po Chorwackiej autostradzie i trąbiłem. Aż się mały koreczek za mną zrobił.
A Ty nic.
Powiem Ci szczerze - martwiłem się, bo wyglądałeś na mocno sztywnego. Było ok. 7.30 w poniedziałek 13.08. Na dowód mogę dokładnie opisać Twoją twarz... :shock:
Wróciłem dziś.
Kwaterki w Rogoźnicy od 40 do 50 Euro, do wyboru do koloru.
Kurs kuny przy 1Euro 4,06 zł. = 0,55 zł.
Przy wymianie złotówek = 0,58 zł.
Z kartami robi się problem, zwłaszcza w sklepach.
Raz mi nie przyjął, raz byłem świadkiem w Trogirze jak kobitce Millenium też nie przyjął terminal.
Ładnych kilkanaście sekund jechałem z Tobą równolegle po Chorwackiej autostradzie i trąbiłem. Aż się mały koreczek za mną zrobił.
no chyba nawalony nie był.... :?
jutro startuje mój synek , czyli meridomaniak/Sławek ze swoją niedawno poślubioną małżonką.., jadą w ciemno , zjeżdżają raczej na Sibenik i poszukają czegoś w okolicy a jak nie to będą się kierowali na dół w stronę Makarskiej . szukają jakiejś bardziej żwirkowej plaży.
jutro startuje mój synek , czyli meridomaniak/Sławek ze swoją niedawno poślubioną małżonką.., jadą w ciemno , zjeżdżają raczej na Sibenik i poszukają czegoś w okolicy a jak nie to będą się kierowali na dół w stronę Makarskiej . szukają jakiejś bardziej żwirkowej plaży.
to polecam vodice 16 km od szibenika ja tam byłem. niech sie tylko upewni czy juz pogasili lasy bo w dzien mego wyjazdu tj 13.08 sie zaczynalo tam paliś. plaża w wodicach żwirkowo-kamienista (małe kamyczki bardzo fajne) i bliżej centrum wybetonowana. świetna miejscówka. można znaleźc apartament blisko plaży. najlepiej szukać od strony Tribunj
BYŁA o1 rs
BYŁA o2 1.6
Z kartami robi się problem, zwłaszcza w sklepach.
Raz mi nie przyjął, raz byłem świadkiem w Trogirze jak kobitce Millenium też nie przyjął terminal.
też mam takie wspomnienia, nie wiem o co chodzi. W sklepach są problemy (ale tylko w mniejszych, w dużych karta jest oki), na bramkach nie ma problemu, na stacjach paliw też się płaci bez problemu.
Komentarz