No tak, ale pieniądze to nie wszystko przecież.
Wyjazdy w rejon Chorwacji - PODPOWIEDZI od tych co byli
Zwiń
X
-
a jak myślicie jak będzie wyglądało czasowo przekraczanie granic strefy Schengen w związku z nakazem szczegółowej kontroli wszystkich wjeżdzających/wyjeżdzających ze strefy od 7 kwietnia br? ( nie mylić strefy z krajami UE) Chorwacja jest poza strefą i podobno już się potrafi robić niezły młynek np na granicy Słowenia/Chorwacja a to jeszcze nie wakacje. Ja jak zwykle pewnie Bułgaria i już się boje granicy Wegiersko-Serbskiej
"Zmiana regulacji nakłada na wszystkie państwa członkowskie obowiązek dokładnego sprawdzania każdej osoby, która wjeżdża na terytorium strefy Schengen lub je opuszcza. Nowelizacja Kodeksu Granicznego Schengen jest reakcją Unii Europejskiej na utrzymujące się w Europie zagrożenie terrorystyczne"
Do tej pory obywatele UE podlegali tzw odprawie minimalnej.
Będa jaja jak nicOstatnio edytowany przez EŁ; 113.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez eaglemirek Zobacz wpisCoś cisza w wątku a wakacje za pasem
Ja po dwóch latach przerwy ponownie obieram bałkański kierunek
Jakie tereny tym razem?pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ruwado Zobacz wpisJakie tereny tym razem?
Komentarz
-
-
Na Cro pl pojawił się taki komunikat
7 i 8 kwietnia 2017 były ciężkie dla podróżujących do i z Chorwacji. Na szczęście, po dwóch dniach problemów na granicach, sytuacja wróciła do normy.
W związku z korkami na przejściach granicznych, na których czas oczekiwania wynosił nawet ponad pięć godzin, chorwacki rząd zwrócił się do Unii Europejskiej o tymczasowe zawieszenie przepisów o szczegółowej kontroli podróżnych na granicach wewnątrzwspólnotowych. Wniosek został uwzględniony i kontrole na granicy Chorwacji ze Słowenią i Węgrami nie muszą już obejmować skanowania wszystkich dokumentów. Tym samym czas oczekiwania na przejściach granicznych wrócił do normy.
http://www.cro.pl/Zawieszone-szczego...aniczne-45.htm
Ciekawe jak to będzie wyglądało dalej na granicach z BiH i MNE?Ostatnio edytowany przez ruwado; 6444.pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
Nie ma też szans w tym roku na wydłużenie A 5 od Wiednia do Mikulova. W zeszłym roku roboty trwały, ale na razie nic się nie posunie - na te wakacje.Tu też wiadomość z Cro pl:
Odcinek Schrick - Poysbrunn: grudzień 2017
Obwodnica Drasenhofen: może połowa 2019
Za to chociaż to niewiele zmienia, 31.05.2017 roku mają skończyć prace na D 3 od Zwardonia do Svrcinovca
http://www.beskidzka24.pl/artykul,sl...aki,54548.html
pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
Na cro pl jest pierwsze potwierdzenie po majówce, że kontrole na granicy Cro są niestety dłuższe My przez ostatnie 2 lata jeździliśmy w nocy spokojnie przez Macelj, ale biorąc pod uwage płynny przejazd do tej pory przy takiej ilości samochodów jakie były, to przy skanowaniu wszystkich dokumentów - raczej będzie to długi przestój.
W majówkę na przejściu w Ormoż było pusto, a w Macelju - 2-3 godzinki.
Tak więc zostaje Ormoż, Cvetlin i Dobovec.
I ciekawe co będzie na granicy Cro - MNE?pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
Ja to w tym roku to chyba do Cro nie pojadę, pisałem do tych gdzie byłem i w kilka innych miejsc w Chorwacji do których warto jechać i nikt nie ma wolnego apartamentu na pierwszy tydzień lipca no masakra jakaś.
Polecam rozwagę tym co lubią w ciemno jechać skoro w maju już nie ma wolnych pokoi.
Do Władysławowa pisałem i wszędzie mają wole pokoje, ale czy nie będzie czasem padał śnieg w lipcu nad Bałtykiem?
Komentarz
-
-
Wypadła Turcja, Egipt, po klęsce pogody w Pl jednak coraz więcej ludzi woli nie ryzykować, więc....Cro jest obłożona. Trochę mnie niepokoi to czekanie na granicy, Miałem planach w 12h dolecieć na miejsce za Zadar, a tu może być różnie. Lecę specjalnie poza weekendem, żeby minimalizować ryzyko. Ominięcie winiet SLO przez Mureck wciąż aktualne? Nie się nie zmieniło?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez leonn Zobacz wpisPolecam rozwagę tym co lubią w ciemno jechać skoro w maju już nie ma wolnych pokoi.
ALE....jest jedno ale może to być trochę oddalone od wody, może być standard kapkę słabszy lub kilka € więcej...ALE zawsze znajdzie
Zamieszczone przez leonn Zobacz wpisDo Władysławowa pisałem i wszędzie mają wole pokoje, ale czy nie będzie czasem padał śnieg w lipcu nad Bałtykiem?
zimna woda - zimne powietrze w okół
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez himi Zobacz wpisTrochę mnie niepokoi to czekanie na granicy, Miałem planach w 12h dolecieć na miejsce za Zadar, a tu może być różnie. Lecę specjalnie poza weekendem, żeby minimalizować ryzyko. Ominięcie winiet SLO przez Mureck wciąż aktualne? Nie się nie zmieniło?
O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez no_fear Zobacz wpisna 100% zawsze znajdzie kwaterę w ciemno !
Zamieszczone przez endryu Zobacz wpisObjazd aktualny. I jadąc nim jedź na przejście w Cvetlin. Po co stać w korku np. w Macelj.
Ps, a ma może ktoś jakiś namiar na jakąś kwatere od Baśki Vody do Lovka Rogoznicy najlepiej gdzieś w Bratuś?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez leonn Zobacz wpisPs, a ma może ktoś jakiś namiar na jakąś kwatere od Baśki Vody do Lovka Rogoznicy najlepiej gdzieś w Bratuś?
https://www.google.pl/maps/@43.35485...7i13312!8i6656
Prowadzi go radosna bośniaczka, siorka właściciela, wiec wszystko bylo jak trzeba. Poza sezonem biorą smieszna kase - na koniec sezonu, tak ostatni tydzien sierpnia, bylo to 25e/noc za dwojke za 2-os kanciape. Mają apartamenty dla wiekszej liczby osob i troche wyzszym standardzie i mniejsze kanciapki. Lazienka i kuchnia z dwiema lodowko-zamrazarkami wspolna (poza mniejszymi kanciapami, tam jest mniejsza lodowka), ale w wiekszosci maja tv, klimę, rolety antywlamaniowe. Nie lapie angielskiego, ale po polsko-chorwacku i "migowemu" daje sie z nia nawet pozartowac.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ruwado Zobacz wpishimi z Cvetlin kierujesz się na prawo i jedziesz wąską , krętą drogą ale bardzo malowniczą o dobrej jawierzchni, przez las. Jechałem dwukrotnie.
Wbijasz na autostradę na pierwsze bramki tuż za granicą.O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
Komentarz