400m czyli drogowe i nie tylko przygody równoległe - cd

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • 4x4BKF
    L&K
    • 2010
    • 1279

Zamieszczone przez Zorr
    piramida,
    właściwie to, co piszesz to masz problem z trakcją
    Takie propozycje na poprawę trakcji mi się zebrało:
    - dołożenie napędu 4x4
    - swap skrzyni biegów i/lub przełożeń biegów
    - zmiana przekładni głównej
    - zwiększenie max obrotów dla mocy maks na rzecz maks niutków
    - założenie większych kół (chyba najtańsze)
    Zorr, dołożenie napędu? Taniej, łatwiej i szybciej dołożyć 30 koła na zmianę samochodu.
    Dołożenia napędu = zmiana skrzyni biegów, zmiana znaczej części płyty podłogowej i tylnej części nadwozia, duuuże zmiany w elektronice/elektryce, dokupienie mnóstwa gratów i jeszcze większa masa roboty.

Wg. mnie z ingerencji mechanicznych przydałaby się szpera
    4x4

Komentarz

• michalse7
      Ambiente
      • 2008
      • 130

ja vs Laguna Kombi II 1.9 120 KM (1, 2 w miarę równo, od trójki to już pozamiatałem ;-)

Chip stage 1

Komentarz

• piramida
        RS
        • 2009
        • 12222
        • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Zorr
        piramida,
        właściwie to, co piszesz to masz problem z trakcją
        Takie propozycje na poprawę trakcji mi się zebrało:
        - dołożenie napędu 4x4
        - swap skrzyni biegów i/lub przełożeń biegów
        - zmiana przekładni głównej
        - zwiększenie max obrotów dla mocy maks na rzecz maks niutków
        - założenie większych kół (chyba najtańsze)

co by tam nie zdziałać to zawsze to ośka i na mokrej nawierzchni przy chu..wym asfalcie to będzie kicha przynajmniej na 1 biegu a nie rzadko i na 2 więc nie ma sie co napinać, startowały dwie ośki wiec było wyrównane starcie :wink:

[ Dodano: Wto 03 Kwi, 12 12:44 ]
        Zamieszczone przez octaviars1
        o kolach nie przypominaj lepiej :P byly duze dywagacje na ten temat ostatnio:P
        :szeroki_usmiech
        superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Zorr
          RS
          • 2011
          • 2110

4x4BKF, no ja nie mówiłem że ma być tanio,
          z drugiej strony na pewno znajdzie się jakaś rozbita skoda octavia (dachowanie?) z której można by wiele gratów przerzucić. Konstrukcyjnie tj. płyta podłogowa jest zbliżona natomiast część napędowo-zawieszeniową trzeba przełożyć. Co do elektroniki to albo przekładamy albo myślimy o czymś wyłącznie mechanicznym (osie spięte na stałe).
          TAK nadal jest to kosztowne.

Problem jest jak chcesz do auta, w którym w ogóle nie było oferowanej wersji 4x4 przerzucić napęd z zupełnie innego autka.

octaviars1 - gdzie były te dywagacje, bo chyba przegapiłem?
          Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
          Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• piramida
            RS
            • 2009
            • 12222
            • Superb III (3V3)

Zorr, w temacie mojej skodzinki

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• sesik
              RS
              • 2006
              • 2165

Zamieszczone przez 4x4BKF
              Zorr, dołożenie napędu? Taniej, łatwiej i szybciej dołożyć 30 koła na zmianę samochodu.
              Dołożenia napędu = zmiana skrzyni biegów, zmiana znaczej części płyty podłogowej i tylnej części nadwozia, duuuże zmiany w elektronice/elektryce, dokupienie mnóstwa gratów i jeszcze większa masa roboty.
              Teoretyzujesz czy wiesz z autopsji ? Pomyliłeś O1 z O2.
              Best ET = 13.666
              Skrome 2.0 tdi ~280KM/500Nm
              PerfectService by DGW

http://allegro.pl/listing/user/listi...?us_id=1233872
              http://tablica.pl/oferty/uzytkownik/1oson/

Komentarz

• 4x4BKF
                L&K
                • 2010
                • 1279

Zamieszczone przez sesik
                A ty kpisz czy o drogę pytasz??

Kolejny raz wrzucasz przy moim poście coś na zaczepkę. Jak jesteś lepiej zorientowany to trochę się rozpisz na ten temat i poprzyj to jakąś merytoryką, bo jebn..ąć zza płotu z worka po cukrze to każdy potrafi.

Pewnie O2 są fabrycznie przystosowane do napędu 4x4 - wystarczy tylko VAGiem pogrzebać i jest napęd na tył.

Komentarz

• sesik
                  RS
                  • 2006
                  • 2165

Zamieszczone przez sesik
                  A ty kpisz czy o drogę pytasz??

Kolejny raz wrzucasz przy moim poście coś na zaczepkę. Jak jesteś lepiej zorientowany to trochę się rozpisz na ten temat i poprzyj to jakąś merytoryką, bo jebn..ąć zza płotu z worka po cukrze to każdy potrafi.

Pewnie O2 są fabrycznie przystosowane do napędu 4x4 - wystarczy tylko VAGiem pogrzebać i jest napęd na tył.
                  W O2 nie trzeba robić nic przy płycie podłogowej, jak już piszesz jakieś rzeczy to poprzyj to swoją wiedzą, masy gratów nie trzeba i nie kosztuje to 30 tyś jak napisałeś ale oczywiście Ty wiesz wszystko najlepiej. Powodzenia z mojej strony EOT.
                  Best ET = 13.666
                  Skrome 2.0 tdi ~280KM/500Nm
                  PerfectService by DGW

http://allegro.pl/listing/user/listi...?us_id=1233872
                  http://tablica.pl/oferty/uzytkownik/1oson/

Komentarz

• Le-Ce
                    L&K
                    • 2010
                    • 1313
                    • Octavia I (1U2)
                    • AUM 1.8 20VT 150 KM

Chyba będę brał kase za powiedzonko :diabelski_usmiech

Oczywiście, że kpi :haha: :haha: :haha:

bo drogę zna, aż nadto
                    Moja ADELA

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=58788

i jej najlepszy wynik 15,75 l/ 100km

Komentarz

• abstinent
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 4842
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

dzisiaj jakiś stary civic 6 z młodymi łepkami na pokładzie
                      gumy to chyba 215 jak nie lepiej, a ledwo to jechało :szeroki_usmiech
                      na jedynce wyskoczył, na trójce już nie mogli doczytać co ich łyknęło

a wczoraj mbw 3-ka sedan e46, z uwaga: czterema końcówkami, oczywiście przypalone dwie, wieśniackie lusterka z diodami i młody gniewny z fajką w gębie :lol:
                      wyskoczył na jedynce ja spokojnie, na trójce doszedłem go, a miał sporą przewagę, ale odpuściłem dalej bo było widać że jakiś nie opanowany i narwany za kierownicą
                      na bank klekot pod maską
                      a mówią że BXE nie jedzie, jak jedzie :diabelski_usmiech

Komentarz

• Ayu
                        RS
                        • 2009
                        • 4154

Tutorial jak zrobić sobie 4x4 w O2: http://forum.skoda-club.ru/viewtopic...71836&start=60
                        Tylko, że to "Ruscy" więc pewnie się nie liczy i jakoś zapomnieli wyrzucić skrzynię biegów na początek :szeroki_usmiech :lol

Komentarz

• TomekRs
                          RS
                          • 2011
                          • 1670

oni to wogole inna galaktyka
                          Yeti 1.8DSG Revo Stage2, APR Intake,S3 IC,3"DP, 345mm S5 brakes
                          ciekawe ile to yeti ma koni

Komentarz

• Ayu
                            RS
                            • 2009
                            • 4154

octaviars1,
                            Вопрос: Здраствуйте!Есть skoda yeti 1.8tsi на механике 152л.с,хотелось бы узнать какие данные получатся после stage1 и stage2,цена вопроса,и какие доработки нужны на stage2?заранее спасибо!
                            Ответ: Здравствуйте! 210-220 л.с. и 300+ н.м. на Stage 1. Stage 2 подразумевает под собой установку выхлопной системы, мощность составит в пределах 230-235 л.с.
                            Jak widzisz z wersji Family Revo robi tyle co wytłuściłem :wink: EOT.

Komentarz

• piramida
                              RS
                              • 2009
                              • 12222
                              • Superb III (3V3)

4x4BKF, sesik, graty do założenia haldexu to około 10kzł plus min 5kzł robota, trzeba jedynie wymienić tylną belkę, bak, wsadzić wał na który jest miejsce, pociąc i pospawać trochę spód bagażnika.

Dostałem ofertę na wykonanie takiego moda w cenie do 20kzł :wink:

Komentarz

• 4x4BKF
                                L&K
                                • 2010
                                • 1279

Zamieszczone przez piramida
                                4x4BKF, sesik, graty do założenia haldexu to około 10kzł plus min 5kzł robota, trzeba jedynie wymienić tylną belkę, bak, wsadzić wał na który jest miejsce, pociąc i pospawać trochę spód bagażnika.

Dostałem ofertę na wykonanie takiego moda w cenie do 20kzł :wink:
                                20kpln + niespodzianki takie jak np. nowe felgi bo może się okazać że to ET nie pasuje do nowego zawiasu na tyle, trochę elektroniki - jakiś komp do sterowania haldkiem, trochę instalacji na tył do tego, przy okazji dojdzie pełnoprzelotowy wydech z nierdzewki za parę groszy i już całkiem blisko tych wspomnianych 30 koła. Sprzegło też by się zdało wymienić na mocniejsze)
                                Ale oczywiście dla sesika to da się zrobić góra za 15 z robotą (chyba Le-Ce by mu to wszystko poskręcał za free, bo kiedyś to ho-ho, nie takie drobnostki robił), gratami i marginesem na niespodzianki takie jak gumy.
                                4x4

Komentarz

• Ayu
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 4154

4x4BKF, zanim znów wyskrobiesz jakiś poemat "co by było gdyby" rzuć okiem na link z rosyjskiego forum jaki wrzuciłem kilka postów wstecz. Jak nie kumasz po rosyjsku to użyj translatora, a może Le-ce Ci pomoże jak mu się zachce bo akurat wiem że włada tym językiem całkiem nieźle :wink:
                                  niespodzianki takie jak np. nowe felgi bo może się okazać że to ET nie pasuje do nowego zawiasu
                                  a to już jest KWIATEK wielkości palmy kokosowej. MSPANC :diabelski_usmiech

I skończcie ten "off top" bo wpadnie misiekwaw i zamknie nam temat rozwojowy. Tak, tak mówię tez do siebie :lol:

Komentarz

• misiekwaw
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2004
                                    • 7715
                                    • Ford

kolega niestety najwyraźniej ma duże problemy z przyznaniem się do błędu
                                    Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                                    http://www.disi-tune.pl
                                    Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                                    Był WRX
                                    Była Octa

Komentarz

• Le-Ce
                                      L&K
                                      • 2010
                                      • 1313
                                      • Octavia I (1U2)
                                      • AUM 1.8 20VT 150 KM

Nie,

wydaje "siem" koledze, że jest "Mądrzyckiej Babci Wnunio" :diabelski_usmiech

a tak zupełnie na marginesie,
                                      to jak się używa nie swoich określeń,
                                      to trzeba jeszcze wiedzieć kiedy i jak,
                                      je użyć
                                      Moja ADELA

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=58788

i jej najlepszy wynik 15,75 l/ 100km

Komentarz

• Zorr
                                        RS
                                        • 2011
                                        • 2110

hotrain, cyrylica i ten ~5kg młot z linka mnie trochę przerażają.
                                        Wychodzi mi na to, iż taką zmianę warto przemyśleć jak nam ktoś mocno w tyłek wjedzie.
                                        Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                                        Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• kabanos
                                          RS
                                          • 2011
                                          • 4544
                                          • Octavia I combi (1U5)
                                          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

hotrain, już raz był zamykany, myślę że wystarczy :P

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• szkoda
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2005
                                            • 22543

jetta 1,4 160KM, od zera do "końca" odchodziłem delikatnie cały czas, zdziwiłem się, bo stawiałem, że wujek mi wklepie nowym nabytkiem...
                                            wprawdzie spieprzył start koncertowo, ale to nie zmienia faktu.
                                            saport techniczny baj DGW
                                            była BKD+DSG '05 120kkm
                                            była BXE '08 190kkm
                                            no i nie ma :-)

Komentarz

• piramida
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 12222
                                              • Superb III (3V3)

Dzisiaj miałem dwa starcia z merolami cl lub cls w nowych budach, pierwsze starcie ze świateł na Opolskiej, nie wiem jaki miał silnik ale dwwi rury i fele amg posiadał jegomość, trochę przyspałem start bo nie sądziłem że gość da w palnik i niestety wyjebał mnie na około 3 długości i dalej wydawało mi się że odchodził.
                                              Drugie starcie jak wracałem z Szarowa A4, wyprzedziłem merola 350cdi i zjechałem na prawy, po chwili widze że kierownik merola sie podjarał i obaj daliśmy w palnik, przy 2.5zł merolowi prawdopodobnie zadziałał ogranicznik prędkości a u mnie jeszcze by poszedł ale jak zobaczyłem na zegarach że wskazówka wyszła po za skalę to od razu noga z gazu :shock:

Komentarz

• TomekRs
                                                RS
                                                • 2011
                                                • 1670

cl jest chyba najmniejszy silnik 5l i ma chyba ok 400KM.
                                                cls juz ma te wszystkie 320,350 w dieslu i benzynie i 500 benzynowa.
                                                Widomo, ze dochodzi do tego 6.3 i 6.5 AMG ale to by mialo 4 rury i warczalo

Komentarz

• szkoda
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2005
                                                  • 22543

a mnie złomotał nowy focus, tak ze 3 razy :lol:
                                                  kurna załadowany byłem -> 4 osoby + bagażnik to jeszcze się wstydu najadłem :lol:
                                                  ciężko powiedzieć jaka wersja ale podejrzewam, że albo:
                                                  1.6 EcoBoost 150 KM
                                                  albo
                                                  2.0 TDCi 163 KM
                                                  ehh :lol:
                                                  saport techniczny baj DGW
                                                  była BKD+DSG '05 120kkm
                                                  była BXE '08 190kkm
                                                  no i nie ma :-)

Komentarz

• TomekRs
                                                    RS
                                                    • 2011