zmiana roweru

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Agamek12
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 9935
    • Ford

LEMUR_, a jak oceniasz jakość tego roweru?
    Adam... Używam:
    Rolka: e11FL 97KM/130Nm
    Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• LEMUR_
      Ambiente
      • 2016
      • 153
      • Octavia III (5E3)
      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Agamek12 chodzi ci o jakość? Zadowalająca. Nie mam czego się doczepić. Do marketówy na pewno nie ma co porównywać.
      pozdro!
      LEMUR

Moja Kura: ubrana w dżinsowe wdzianko / MY2016 / 1.4TSI LIFT / DSG / Style / Amazing

Komentarz

• Agamek12
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 9935
        • Ford

LEMUR_, zamowilem ten Sam rower w kolorze bialym. Corcia stwierdzila ze jest idealny.
        Adam... Używam:

Komentarz

• LEMUR_
          Ambiente
          • 2016
          • 153
          • Octavia III (5E3)
          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Agamek12
          Na pewno z jazdy również będzie zadowolona jak moja, już czekać aż będziesz domawiał koszyczek do przodu :szeroki_usmiech
          pozdro!
          LEMUR

Moja Kura: ubrana w dżinsowe wdzianko / MY2016 / 1.4TSI LIFT / DSG / Style / Amazing

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

A ja ciagle sie lamie, czy wymienic naped i w sumie hamulce na nowy XT/XTR 2x10 na kolach 26" czy zmienic rower na 29" i naped 1x10(11) z tymi "smiesznymi" korbami 30T.

Moj Giant NRS to juz weteran, ale kola ma poskladane w granicy 1650g z zaciskaczami, wiec bez dramatu jak na 26" do normalnej jazdy.
            Spritmonitor.de

Komentarz

• piramida
              RS
              • 2009
              • 12222
              • Superb III (3V3)

Maicroft, nie pakuj kasy w stary rower, kup sobie nowy z nowoczesną geometrią, koniecznie 29 cali? Jak jeździsz i po czym?
              superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Agamek12
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 9935
                • Ford

LEMUR_, zamowilem z koszyczkiem
                Adam... Używam:

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratorr
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

piramida, Ostatnio jezdze duzo mniej niz kiedys. Kiedys tygodniowo robilem po 500km.

Jakbym mial isc w nowy to ide w 29" inaczej to dla mnie bez sensu zmiana, chyba ze ten 27,5".

Geometria tamtego to w sumie jedna z lepszych na tamte czasy i na tym rowerze dobrze sie jezdzi.

Pewnie w zimie bede myslal
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• kazik4x4
                    RS
                    • 2008
                    • 2728

Zamieszczone przez Maicroft
                    piramida, Ostatnio jezdze duzo mniej niz kiedys. Kiedys tygodniowo robilem po 500km.

Jakbym mial isc w nowy to ide w 29" inaczej to dla mnie bez sensu zmiana, chyba ze ten 27,5".

Geometria tamtego to w sumie jedna z lepszych na tamte czasy i na tym rowerze dobrze sie jezdzi.

Pewnie w zimie bede myslal
                    Maicroft, tak samo mówiłem o Treku, że mi się dobrze jeździ, geo lux, że to, że tamto.
                    Jak zaczałem wsiadac na 29 i jeździć na nich wokół sklepu to nie widziałem większej różnicy. Ale jak pojechałem na testy Scotta, Cannona, Kellysa itp. to mi kopara opadła, że taka może być różnica. W mojej okolicy mamy taka górę na której jeździmy i kiedyś kolega dał mi swojego 29. Tu gdzie na 26 bez SPD pchałem, z SPD przepychałem korby, to na 29 przejechałem bez problemów odcinka.

Jak nie jesteś PRO, nie ścigasz się nie idź w 1x10/11. To jest napęd pod ściganie i każdy kto się ściga wie, że ustawia się go pod konkretną trasę. Na szybkie leśne PB wrzucają 34-36, na pure mtb idzie 30. Do codziennej jazdy 2x10/11 jest super. Masz i szybkość i moment na podjazdach. A że 30dag więcej?

A co do dylematu XT czy XTR - ja bym w ciemno wziął całą grupę XT8000. Do niewyczynowej jazdy będzie tak samo dobra jak XTR, a tańsza przy ewentualnym serwisie.

Komentarz

• cysterniarz
                      RS
                      • 2008
                      • 1887
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Maicroft, pojeździj na 29" nim zainwestujesz. Mnie ostatnio też nosiło ze zmianą. Kolega kupił krosa b8 i przejechałem się nim po "swojej" trasie. Osobiście 29" mi nie leży, Ogólnie fajnie płynie na szutrach, piaskach itp ale na leśne ściechy między drzewami wydaje mi się mniej zwrotny, 1x11 totalnie nie dla mnie, czasem muszę błyskawicznie zrzucić na mniejszy blat żeby szybko się wspiąć a przerzucenie tyłu o kilka tarcz zabiera za dużo czasu.
                      Wszystko zależy od stylu jazdy, dla mnie idealnie byłoby 27,5" i 2x10.

Komentarz

• kazik4x4
                        RS
                        • 2008
                        • 2728

cysterniarz, 27,5 a 29 - kwestia przyzwyczajenia/wzrostu/techniki.

Komentarz

• piramida
                          RS
                          • 2009
                          • 12222
                          • Superb III (3V3)

cysterniarz, jeżeli idealne dla ciebie jest 27.5 i 2x10 to jest spory wybór na rynku od ściezkowców po enduro

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• cysterniarz
                            RS
                            • 2008
                            • 1887
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

piramida, a to to wiem, tylko żeby mieć jeszcze te wolne 7-9k

Komentarz

• piramida
                              RS
                              • 2009
                              • 12222
                              • Superb III (3V3)

cysterniarz, a to jest druga strona medalu :P

Komentarz

• kazik4x4
                                RS
                                • 2008
                                • 2728

Zamieszczone przez cysterniarz
                                piramida, a to to wiem, tylko żeby mieć jeszcze te wolne 7-9k
                                Jak kolega się nie ściga to i 5k wystarczy z zapasem, no chyba że chcemy mieć dla "mania" a nie dla jazdy.

Komentarz

• cysterniarz
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 1887
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

kazik4x4, ścigać się nie ścigam, jeżdżę dla siebie ale apetyt rośnie w miarę "jeżdżenia" a nie "mania". Teraz się ograniczam bo sprzęt by nie wytrzymał, a chciałoby się szybciej, wyżej, dalej :diabelski_usmiech
                                  Jak zmieniać to na coś co da frajdę i większe możliwości i będzie trwałe, a nie że po kilku jazdach będę siedział w garażu i niwelował luzy. Obecny bajk przekroczył już 5k, a wcale sprzętowo szału nie robi i nie rzuca się w oczy.
                                  Teraz zamierzam iść w stronę enduro więc, sama amortyzacja to lekko 3k a za te 2k to ramy, kół i napędu nie kupię dobrego.
                                  Zależy po czym i jak się jeździ. Sam wiesz jakie są ceny, na niektórych rzeczach można zejść niżej ale na niektórych się nie da bo inaczej worek pieniędzy idzie na naprawę albo bajk stoi unieruchomiony.
                                  Temat enduro wróci, myślę że za sezon - dwa.

Komentarz

• mamaj12
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 1956
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Koledzy rowerowcy

Szukam kapci do swojego 29era. Budżet raczej skromny (opisane niżej to ok 60-70 zeta), a wymagania jak zwykle :szeroki_usmiech
                                    Przeloty to głównie asfalt, ścieżki chodniki dajmy 80%. Reszta to głównie ubite ścieżki w parkach/lasach. Ale szczególnie nad Wisłą wbiję czasem na mniej uczęszczane szlaki gdzie i jakiś luźny piasek, trawsko będzie. Dodatkowo jak się znudzi i daleko do podjazdu na wał to żeby można było wbić na niego nie złażąc.

Obecnie mam Race King 2.2. Fajne w terenie, sprawdzają się na piachu, mokrej trawie, czy właśnie podjazdach pod górkę. Nabite na asfalcie też się toczą, głośno, pewnie ciężko, ale idą.
                                    Bieżnik jest ok, ale cholery poparciałe i popękane więc czas na zmianę.

Z racji głównie asfaltów chciałoby się coś szybszego, aby się lżej kręciło. Głaskie, asfaltowe odpadają bo po trawie, szczególnie mokrej to tym już nie pojedzie o górkach nie wspominając.
                                    A właśnie z tych ostatnich 20% nie chciałbym rezygnować. Gdzieś polecali Schwable Huricane, ale czy dadzą radę w tych 20%? Podobnie Double Fighter 2.0.
                                    Czy zostać przy Race Kingach, ew. Smart Sam'y (chyba bardziej "szosowe").

Możecie coś podpowiedzieć?
                                    obecnie Mazda 6 GL 2.5 Pb AT
                                    wcześniej O1 1.9 TDI AGR & O2 2.0 TDI BKD

Markizy tarasowe, balkonowe, koszowe, rolety wewnętrzne -> www.x-mark.pl

Komentarz

• piramida
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 12222
                                      • Superb III (3V3)

cysterniarz, jak sprzęt do enduro jeszcze w przyzwoitych pieniądzach to masz do wyboru canyona, gianta, krossa, rometa i jeszcze coś popularnego znajdziesz, rabaty do załatwienia to około 10-15% od cen katalogowych lub szukać używki, pewnie za sezon lub dwa będę swojego zmieniał więc będzie do wzięcia za parę groszy :szeroki_usmiech

Jeszcze jedno, sprzęt do enduro to 160mm skoku i realna waga około 14kg, może wystarczył all mountain i skok rzędu 140-150mm, W Bielsku Białej na Błoniach możesz sobie wypozyczyć krossa moona lub soila za 40zł i polatać po sciezkach enduro trails nieopodal.

Komentarz

• cysterniarz
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 1887
                                        • Octavia II combi (1Z5)
                                        • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

piramida, może all mountain by i starczył, ale najważniejsze to muszę się przymierzyć do ramy. Ja mam 188cm no i nie na każdej się mieszczę a niektóre firmy ograniczają się do ramy L. Jeździłem na Specu L i o mało kolanami sobie zębów nie wybiłem :lol: Krosa moona będę oglądał po urlopie i szukam jeszcze gianta trance XL gdzieś w sklepie co by dupsko posadzić - myślę że ta geo będzie najlepsza. Na razie do tematu podchodzę na lajcie, co by jak najwięcej przetestować przed zakupem. W planach są wypady do wrocławia na trasy enduro i na srebrną górę (tam mają romety). Jak pojeżdżę będę wiedział co dobre :szeroki_usmiech
                                        a jaki masz rozmiar ramy u siebie ? to trance czy reign ?

Komentarz

• kazik4x4
                                          RS
                                          • 2008
                                          • 2728

mamaj12,

Jeśli chodzi o trwałość to sporo ludzi spośród tych z którymi jeżdżę chwali sobie Kendy

Komentarz

• mamaj12
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 1956
                                            • Octavia II combi (1Z5)
                                            • BKD 2.0 TDI 140 KM

A jakiś model do moich potrzeb zaproponujesz.
                                            Kenny dętki zamówiłem ostatnio.

Komentarz

• micrusec
                                              Rider
                                              • 2013
                                              • 559

Czy ktoś ma znajomości lub zna kogoś kto potrafiłby dać rabat na produkty firmy Unibike ? Chciałbym kupić konkretny model na konkretnej ramie danej firmy.

Komentarz

• piramida
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 12222
                                                • Superb III (3V3)

cysterniarz, ja mam reign L i 179cm, przy 188 tez raczej L

Komentarz

• kazik4x4
                                                  RS
                                                  • 2008
                                                  • 2728

Zamieszczone przez mamaj12
                                                  A jakiś model do moich potrzeb zaproponujesz.
                                                  Kenny dętki zamówiłem ostatnio.
                                                  Zaproponowałbym zmianę z 2,2 na 2,1 - mniejsze opory toczenia.
                                                  A co do modelu to KENDA K1104A 50 FIFTY

Bieżnik podobny do race kingów z których byłeś zadowolony.
                                                  Jeździłem i na kendach i na race kingach i mam wrażenie, że race kingi słabiej trzymaja na asfalcie.

Polecam Kendy. Są tanie i solidne. Z reszta na jednym z błotnych maratonów w zeszłym roku taka jedna laska na kendach mnie pod górkę objeżdżała tam gdzie ja na rocket ronach się ślizgałem.

Komentarz

• mamaj12
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 1956
                                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

kazik4x4, zamówiłem te co podałeś, cena git, a i nie ma co za mocno gdybać dla moich potrzeb
                                                    Dzięki

Komentarz

Pracuję...