zmiana roweru

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kazik4x4
    RS
    • 2008
    • 2728

Zamieszczone przez Alonzo_
    Zamieszczone przez kazik4x4
    bo teraz to się kolejnego dzieciaka planuje.
    Żeby Ci tylko siły na ten rower wystarczyło....po tym "planowaniu" :wink:
    Udanego wyjazdu życzę
    No jedziemy właśnie "planować" jak do tej pory każde dziecko jest z innego zakątka świata

Komentarz

• Alonzo_
      RS
      • 2009
      • 2460
      • Hyundai

Udanego wyjazdu życzę
      No jedziemy właśnie "planować" jak do tej pory każde dziecko jest z innego zakątka świata
      Żeby Ci się tu czarny nie urodził :haha: :niewiem

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2004
        • 25757
        • Audi

Zamieszczone przez piramida
        po za tym kilkaset gramów mniej
        Liczyles ile ugrasz ?? 200g 8)
        Spritmonitor.de

Komentarz

• kazik4x4
          RS
          • 2008
          • 2728

Zamieszczone przez Maicroft
          po za tym kilkaset gramów mniej
          Liczyles ile ugrasz ?? 200g 8)
          A dokładnie to o wagę przerzutki, linki i manetki. Bo to co zrzuci z blat z przodu dorzuci w kasecie z tyłu

[ Dodano: Wto 10 Maj, 16 13:49 ]
          Udanego wyjazdu życzę
          Żeby Ci się tu czarny nie urodził :haha: :niewiem
          A nawet jak by, pokocham jak swoje

Komentarz

• piramida
            RS
            • 2009
            • 12222
            • Superb III (3V3)

Maicroft, chłopaki maja zważyć przed i po :wink:
            superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• kazik4x4
              RS
              • 2008
              • 2728

21lat, "sportowy" tryb życia, dwa zawały i deseczki.

A wracając do naszego podwórka, to w zawodach w których startuję w czołówce stawki oprócz osób ewidentnie predysponowanych przez matkę naturę wydolnością, budową ciała, budową mięśni itp są osoby które brak tych przymiotów rekompensują sobie koksem rozmaitej postaci...

Komentarz

• jacog
                Rider
                • 2008
                • 420
                • Felicia I (6U1)

Chcę zakupić rower fitness/hybryda. Do jazdy częściowo po kiepskim asfalcie - mój stary cross się sprawdza ale jest za wolny, szosówka niestety nie (muszę uważnie dobierać trasę, poza tym nie mogę się przyzwyczaić do pozycji na szosie). Doradzono mi żeby poszukać roweru nie tylko z karbonowym widelcem (który w mojej szosie dużo nie daje) ale całego z karbonu.

Przykładowe dwa modele (identyczny osprzęt acz nie wiem czy nie będe celował w 105-ke):

Czy karbonowa rama da mi odpowiednio wiecej komfortu, że warto dopłacić 1300zł? Nie oczekuje pochłaniania wibracji jak na crossie ale żeby też nie było jak na szosówce. Wiadomo wole wydać mniej niż wiecej ale obawiam się, ze tego typu rower z ramą alu (i karbonowym widelcem ale to chyba standard w tej pólce cenowej) może być zbyt hardcorowy. Rower bedę chciał wyposażyć w szersze opony (35mm).

Czy ktoś z forumowiczów doświadczył różnicy w komforcie jazdy na karbonie vs alu czy to ściema handlowca? Pomińmy osprzęt - to jest do zastanowienia na poźniej.

Komentarz

• kazik4x4
                  RS
                  • 2008
                  • 2728

Zamieszczone przez jacog
                  Doradzono mi żeby poszukać roweru nie tylko z karbonowym widelcem (który w mojej szosie dużo nie daje) ale całego z karbonu.

Czy karbonowa rama da mi odpowiednio wiecej komfortu, że warto dopłacić 1300zł? Nie oczekuje pochłaniania wibracji jak na crossie ale żeby też nie było jak na szosówce. Wiadomo wole wydać mniej niż wiecej ale obawiam się, ze tego typu rower z ramą alu (i karbonowym widelcem ale to chyba standard w tej pólce cenowej) może być zbyt hardcorowy. Rower bedę chciał wyposażyć w szersze opony (35mm).

Czy ktoś z forumowiczów doświadczył różnicy w komforcie jazdy na karbonie vs alu czy to ściema handlowca? Pomińmy osprzęt - to jest do zastanowienia na poźniej.

Po pierwsze brawa dla handlowca - celująco zdał szkolenie, gdzie naczelną zasadą jest: wciskaj droższy towar bo na droższym zarabiamy więcej, ale do rzeczy:

Karbonowa rama może i da odczuć swoją karbonowość, ale w rowerze szosowym gdzie koła masz napompowane 12-15bar i jedziesz jak na obręczach.

W trekingu/crossie tego na bank nie odczujesz, no chyba że jesteś w stanie odczuć w samochodzie czy masz 2,1 bara czy 2,15 w kołach

Tym bardziej zakładając szersze opony minimalizujesz możliwość odczucia amortyzacji przez ramę, bo koła będą bardziej amortyzowały.

Jakiś czas temu kupiłem rower górski HT z karbonową ramą. Dlaczego? Nie dlatego że jest lżejsza o 200-300g od alu. Nie dlatego, że prawdopodobnie lepiej amortyzuje drgania niż alu - od tego jest sztucieć i koła 2,2- tym bardziej bezdętkowe, które dają możliwość jazdy na niższym ciśnieniu, a co za tym idzie lepszej amortyzacji.

Dlaczego kupiłem? No bo chciałem mieć carbona, bo na pewnym poziomie ambicji sportowych nie wypada mieć alu, a przy poziomie osprzetu xt i wyżej nie ma sensu żałować 1,5k na ramę carbon, bo wspomniane 1,5k to dwóch kaset i dwóch łańcuchów które przez sezon spokojnie zajedziesz o ile 100% jazdy jaką robisz, robisz na tym rowerze.

Komentarz

• looker
                    RS
                    • 2008
                    • 1886
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Ogólnie zgadzam się z przedmówcą. Zaszalałeś tylko trochę z cenami kaset i łańcuchów (1500zł za 2 kpl. to sporo za dużo jeżeli miałeś na myśli grupę XT).
                    OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
                    SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• kazik4x4
                      RS
                      • 2008
                      • 2728

Zamieszczone przez looker
                      Ogólnie zgadzam się z przedmówcą. Zaszalałeś tylko trochę z cenami kaset i łańcuchów (1500zł za 2 kpl. to sporo za dużo jeżeli miałeś na myśli grupę XT).
                      Racja, trochę zaszalałem, ale raczej niewiele.
                      Kaseta 11s 11-42 - 270-360pln w necie+ przesyłka
                      Łańcuch XT 120-180pln w necie + przesyłka
                      Kasetę mało kto zmieni sam bo potrzebny bat+klucz - więc wymiana ok. 30pln.
                      Więc spokojnie mamy ponad 1100pln/sezon nie mówiąc o blacie który też pewnie po sezonie będzie się kwalifikował do wymiany czyli ok. 200pln z przesyłką i wymianą.
                      Poza tym jak ktoś dużo jeździ to albo nowy łańcuch co 2000km albo trzy łańcuchy i przekładać co 2-3 tygodnie i w ten sposób napęd spokojnie sezon wytrzyma.

Komentarz

• looker
                        RS
                        • 2008
                        • 1886
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Niepotrzebnie też policzyłeś koledze kasety 11s. W szukanym przez niego rowerze jest 2x10 więc i ceny niższe.
                        Kaseta ok. 200zł x2+ wysyłka do tego łańcuch ok. 120 x2 + wysyłka (a można od jednego sprzedawcy :-)
                        Wychodzi jakieś 700zł wliczając montaże. Dlatego napisałem, że sporo zaszalałeś.

Komentarz

• jacog
                          Rider
                          • 2008
                          • 420
                          • Felicia I (6U1)

Dzięki za odpowiedzi! Nie ukrywam, że odpowiedz mnie cieszy bo wydać 6kzł i nie czuć tego (pomijam satysfakcję z posiadania karbonowej ramy) mi się nie uśmiecha. A wrzucenie opony 35mm zasugerował mi sprzedawca w innym sklepie po wysłuchaniu moich wymagań - i tam też miał ciekawy rower Fuji Absolute 1.1 z 2015r w cenie poniżej 3kzł (osprzęt identyczny jak Giant SLR1) - niestety rozmiar L więc zdecydowanie nie pod wzrost 174cm. Ale przynajmniej wiem czego szukać. Pozdr!

Komentarz

• kazik4x4
                            RS
                            • 2008
                            • 2728

Zamieszczone przez looker
                            Niepotrzebnie też policzyłeś koledze kasety 11s. W szukanym przez niego rowerze jest 2x10 więc i ceny niższe.
                            Kaseta ok. 200zł x2+ wysyłka do tego łańcuch ok. 120 x2 + wysyłka (a można od jednego sprzedawcy :-)
                            Wychodzi jakieś 700zł wliczając montaże. Dlatego napisałem, że sporo zaszalałeś.
                            Sorki, zmierzyłem swoją miarką te 11s

A co do tego, że jedna paczka - jedne koszty, to nie do końca się zgodzę. Jakoś tak dziwnie trafiam, że jak ma kasetę to nie ma łańcucha, a jak ma przerzutkę to nie ma manetki itp...
                            Często to wuja prawda, bo ma tylko mówi, ze będzie mieć za dwa dni to wyśle drugą paczką za 20 zeta (a w dhl płaci 7,9pln )

Ale faktycznie XT10s, można obskoczyć za połowę kwoty którą podałem.

[ Dodano: Sro 11 Maj, 16 12:44 ]
                            Zamieszczone przez jacog
                            Dzięki za odpowiedzi! Nie ukrywam, że odpowiedz mnie cieszy bo wydać 6kzł i nie czuć tego (pomijam satysfakcję z posiadania karbonowej ramy) mi się nie uśmiecha. A wrzucenie opony 35mm zasugerował mi sprzedawca w innym sklepie po wysłuchaniu moich wymagań - i tam też miał ciekawy rower Fuji Absolute 1.1 z 2015r w cenie poniżej 3kzł (osprzęt identyczny jak Giant SLR1) - niestety rozmiar L więc zdecydowanie nie pod wzrost 174cm. Ale przynajmniej wiem czego szukać. Pozdr!
                            A tak na prawdę, to niech zdecytuje to jak CI się jeździ ( w sensie pozycja, równowaga itp) a nie ile kosztuje.

Ja jak szukałem roweru, to pod względem ergonomii i jakości powadzenia był Kross Level B9.
                            Specializedy, Gianty, Cube, i inne wysiadały... Trener http://www.cyclotrener.pl/pl/ polecił mi Canyona, sceptycznie byłem nastawiony, ale przed jednym z maratonów miałem możliwość przejechania się na CF no i spodobał mi się bardzo. Tym bardziej, że mogłem nim pojechać w okoliczny teren. No i sobie kupiłem. Ale gdybym się opierał tylko na doznaniach ze sklepu to wziąłbym Krossa

Komentarz

• jacog
                              Rider
                              • 2008
                              • 420
                              • Felicia I (6U1)

Canyon jest fajny (kolega biurko obok kupował i szosę i fitnessa) - wyjdzie 4.9kzł leciutka alu rama na osprzęcie 105. Ale termin oczekiwania 1.5 miesiąca (i też się potrafi wydłużyć) - szkoda marnować pięknej pogody tym bardziej, że urlop za tydzień Pojeżdze po sklepach i się przymierzę - problem trafić rozmiar M bo popularny.

Komentarz

• kazik4x4
                                RS
                                • 2008
                                • 2728

Zamieszczone przez jacog
                                Canyon jest fajny (kolega biurko obok kupował i szosę i fitnessa) - wyjdzie 4.9kzł leciutka alu rama na osprzęcie 105. Ale termin oczekiwania 1.5 miesiąca (i też się potrafi wydłużyć) - szkoda marnować pięknej pogody tym bardziej, że urlop za tydzień Pojeżdze po sklepach i się przymierzę - problem trafić rozmiar M bo popularny.
                                Potrafi Ale był też przypadek, gdzie chłopak złożył zamówienie ale nie opłacił a rower i tak przysłali...

Czasami warto popatrzeć ten sam model ale inny kolor lub niżej sprzętowo - bo może być na magazynie.

Zakładka factory outlet też czasami ma coś ciekawego.

Komentarz

• jacog
                                  Rider
                                  • 2008
                                  • 420
                                  • Felicia I (6U1)

Przejechałem się na aluminiowym SLR1 i jest super Niestety mieli tylko rozmiar M/L który jest ciut za duży, wersje karbonową też mieli ale sprzedawca stwierdził, że niekoniecznie poczuje różnicę (i też rozmiar M/L). Zamówiłem M-kę w jedynym sklepie jaki się chwali, że go ma w tym rozmiarze (i z 2015, 2016 400zł droższy i trzeba czekać). Canyon outlet sprawdzałem, M-ki popularne i wszędzie na zamówienie.

Komentarz

• piramida
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 12222
                                    • Superb III (3V3)

Fura odebrana, schudła o 700g, portfel również troszkę się odchudził, obecna waga 14.2kg :wink:
                                    Załączone pliki

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• kazik4x4
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 2728

obecna waga 14.2kg :wink:
                                      Kowadło

Komentarz

• AdamB
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 8033
                                        • Octavia IV (NX3)
                                        • DKZA 2.0 TSI 190 KM

piramida, pedała też obciosałeś dla kilku gram ??? :diabelski_usmiech
                                        Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• kazik4x4
                                          RS
                                          • 2008
                                          • 2728

Zamieszczone przez AdamB

Łańcucha tez nie smaruje, bo kilka krpoli oleju swoje waży przecież

Mnie zawsze rozbijają ludzie (nie piję tu do Piramidy, absolutnie i na serio bo on zmieniał "dla mania" a waga był raczej ubocznym efektem) co zmieniają sobie np. kierę na carbon lub koszyk od bidonu na lżejszy o kilka gram a sami sadła mają 10-15kg za dużo

Komentarz

• AdamB
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 8033
                                            • Octavia IV (NX3)
                                            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Mnie zawsze rozbijają ludzie (nie piję tu do Piramidy, absolutnie i na serio bo on zmieniał "dla mania" a waga był raczej ubocznym efektem) co zmieniają sobie np. kierę na carbon lub koszyk od bidonu na lżejszy o kilka gram a sami sadła mają 10-15kg za dużo
                                            Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• LEMUR_
                                              Ambiente
                                              • 2016
                                              • 153
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Łańcucha tez nie smaruje, bo kilka krpoli oleju swoje waży przecież
                                              pozdro!
                                              LEMUR

Moja Kura: ubrana w dżinsowe wdzianko / MY2016 / 1.4TSI LIFT / DSG / Style / Amazing

Komentarz

• piramida
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 12222
                                                • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez AdamB
                                                Jeździłem w zeszłym roku na platformach ale po kilkukrotnym zmasakrowaniu swoich piszczeli wróciłem do spd :szeroki_usmiech

Odnośnie redukcji wagi, do jazdy w ciężkim terenie maszyna musi być wytrzymała a wiec nie ma co schodzić z wagą kosztem wytrzymałości, co innego ściganie w XC gdzie klepie sie maratony i tutaj waga ma już kluczowe znaczenie, przy enduro nie ma ciśnienia i nie ma co na zegarek patrzyć :wink:

[ Dodano: Pią 13 Maj, 16 09:58 ]
                                                obecna waga 14.2kg :wink:
                                                Kowadło
                                                No jest kowadło w stosunku do waszych szczypiorków ale taki rower musi ważyć swoje, idąc piecem po rąbance musisz czuć komfort psychiczny odnośnie wytrzymałości sprzętu do nie sztuka mieć np karbonową sztyce czy kierę i w razie dzwona wbić sobie taką sztyce w dupsko!

Komentarz

• kazik4x4
                                                  RS
                                                  • 2008
                                                  • 2728

piramida, Pietruś, przeca my to wiemy tylko bekę kręcimy, bo tak na poważnie i na smutno to lipa tu siedzieć.

Komentarz

• looker
                                                    RS
                                                    • 2008
                                                    • 1886
                                                    • Octavia II (1Z3)
                                                    • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

portfel również troszkę się odchudził, obecna waga 14.2kg :wink:
                                                    Ciężki ten portfel :diabelski_usmiech

Komentarz

Pracuję...