zmiana roweru

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Maicroft
    Moderator
    S_OCP MemberModeratoRS
    • 2004
    • 25757
    • Audi

Najpierw to by trzeba bylo go skonczyc skladac, bo zimowym przegladzie :lol:
    Spritmonitor.de

Komentarz

• kazik4x4
      RS
      • 2008
      • 2728

Zamieszczone przez Maicroft
      Zamieszczone przez kazik4x4
      To zalezy jakie masz koła. Przy 26" najlepiej zostać przy 3x10, przy 27,5 można tak i można nie. Trzymanie napędu 3x10 przy 29" jest bez sensu.
      I to jest powod, po co powstaja te nowe napedy. Poszly kola 29", za chwile pewnie urosna do 30-31" i wtedy taki naped 1x14 bedzie idealny :lol:
      nie urosna. 29cali to tak na prawde gorna wartość przy zachowaniu rozsądnego skoku, przekroku i ogolnej geometrii. Zobaczcie jaka kiedys byla dluga glowka ramy/rura sterowa przy kolach 26. Przy 29 jest ok polowe krotsza przy zachowaniu skoku ok 100mm.

[ Dodano: Pon 28 Mar, 16 15:11 ]
      Zamieszczone przez piramida
      Wy tu pitu, pitu, a tym czasem 15 stopni za oknem, czas na rower spalić trochę poświątecznych kalorii
      17,5 u mnie. 10.00 byla zbiorka, 9chlopa, 108km, 2860kcal. Szosa rzecz jasna.

[ Dodano: Pon 28 Mar, 16 15:15 ]
      Najpierw to by trzeba bylo go skonczyc skladac, bo zimowym przegladzie :lol:
      a to w tym roku byla zima? :shock:

[ Dodano: Pon 28 Mar, 16 15:19 ]
      To zalezy jakie masz koła. Przy 26" najlepiej zostać przy 3x10, przy 27,5 można tak i można nie. Trzymanie napędu 3x10 przy 29" jest bez sensu.
      I to jest powod, po co powstaja te nowe napedy. Poszly kola 29", za chwile pewnie urosna do 30-31" i wtedy taki naped 1x14 bedzie idealny :lol:
      wy się nie smiejcie, ale DSG w rowerach jest juz faktem. Poczytajcie sobie o Di2 i jak to działa jak się dobrze to sparuje z garminem/mio + ew.pomiarem mocy... Az strach pomyśleć co będzie dalej...

Komentarz

• piramida
        RS
        • 2009
        • 12222
        • Superb III (3V3)

No to spaliłem dzisiaj trochę poświątecznych kalorii dzisiaj i przy okazji rozwaliłem sobie goleń pinami od platform :evil:

superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratoRS
          • 2004
          • 25757
          • Audi

a to w tym roku byla zima?
          Byla, na czas kiedy narty ubralem
          Spritmonitor.de

Komentarz

• kazik4x4
            RS
            • 2008
            • 2728

a to w tym roku byla zima?
            Byla, na czas kiedy narty ubralem
            sumie racja, jak pod koniec stycznia do Szczyrku to snieg zaczal sypac...

[ Dodano: Pon 28 Mar, 16 21:18 ]
            No to spaliłem dzisiaj trochę poświątecznych kalorii dzisiaj i przy okazji rozwaliłem sobie goleń pinami od platform :evil:
            W SPD byś sobie nie rozwalił

Komentarz

• Mr0czny
              Elegance
              • 2009
              • 948
              • Octavia III (5E3)
              • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

piramida to u mnie forma poświateczna trochę lepsza

Komentarz

• piramida
                RS
                • 2009
                • 12222
                • Superb III (3V3)

Mr0czny, Brawo TY Ja jeżdżąc wokół komina pracuję bardziej nad techniką niż kondycją, generalnie na moim sprzęcie zrobić 50km po górach to już dobry wynik, zaj..ać się idzie :lol:

[ Dodano: Pon 28 Mar, 16 22:59 ]
                Mr0czny, Po za tym w fajnym miejscu mieszkasz, góry na wyciągniecie korby

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• AdamB
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 8039
                  • Octavia IV (NX3)
                  • DKZA 2.0 TSI 190 KM

To jak się chwalimy to https://www.endomondo.com/users/1031...outs/695177737
                  Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• przemo9
                    Ambiente
                    • 2009
                    • 228
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

bez mapki się nie liczy
                    O II fl kombi elegance

Komentarz

• Luk_as2
                      Ambiente
                      • 2014
                      • 106

nie ma na endomondo znaczy ze nie bylo

Komentarz

• AdamB
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 8039
                        • Octavia IV (NX3)
                        • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez przemo9
                        bez mapki się nie liczy
                        Następna jazda będzie z mapką

Komentarz

• Mr0czny
                          Elegance
                          • 2009
                          • 948
                          • Octavia III (5E3)
                          • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

piramida w terenie to przejechane jest moze ze 3 km reszta po drogach.

Musze w końcu opony jakieś kupić bo Geax Mezcal to się tylko na bardzo lajtowy teren i najlepiej suche nadaje.

Komentarz

• looker
                            RS
                            • 2008
                            • 1886
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Koledzy a tak przy okazji zapytam: jakie polecacie zaciski do kół na piastach DT 240s (100mm przód i 135mm tył) ? Chodzi mi o zwykłe, porządne QR. Ew. jakieś RWS-y chociaż tam ponoć plastikowe dźwigienki za bardzo się nie spisują...
                            OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
                            SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• kazik4x4
                              RS
                              • 2008
                              • 2728

Zamieszczone przez przemo9
                              Zamieszczone przez Mr0czny
                              przerzutka z 9 będzie pasować z 10 raczej nie

kaseta 10 wejdzie na ramę (a raczej na bębenek i rama nie ma tu nic do tego) bo zmiena się odległość między zębatkami a nie szerokość kasety
                              Wiem, że "sprzetowo w górę" to znaczy do kasety 10 rzędowej musi być przerzutka 10 rzedowa i inna nie bedzie chodziła.
                              Ja się usiłuję dowiedzieć czy "lepsza" przerzutka dedykowana do napedu 10 - będzie działała z kasetą 8 rzędową?
                              Wiem że minał już rok, ale temat może być dla kogoś aktualny - XT RD-M771 SGS ta przerzutka pracuje z napędami 7,8,9s.

Komentarz

• przemo9
                                Ambiente
                                • 2009
                                • 228
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Dzięki za info :lol:
                                Przyda się na przyszłosc .
                                Udało mi się znaleźć starą przerzutkę DEORE i wsadziłem ją do średniego roweru.
                                O II fl kombi elegance

Komentarz

• piramida
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 12222
                                  • Superb III (3V3)

Mój rzęch dzisiaj poszedł na swap napędu, z seryjnego 2x10 wlatuje 1x11 XT, kaseta 11-42 plus korba 30, do tego nowe hele XT. Jak będzie mało pod górę to zamiast 42 wsadzimy 46 :P

Komentarz

• kazik4x4
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 2728

Mój rzęch dzisiaj poszedł na swap napędu, z seryjnego 2x10 wlatuje 1x11 XT, kaseta 11-42 plus korba 30, do tego nowe hele XT. Jak będzie mało pod górę to zamiast 42 wsadzimy 46 :P
                                    A co taka zmiana da???

Pod górę ciężej, z góry nie będzie czym na kawałku prostej dokręcić.

Ten mod to raczej z tych: nie wiem po co, ale chcę to mieć

Komentarz

• piramida
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 12222
                                      • Superb III (3V3)

To była bardziej zachcianka niż mus, plus takiego swapa to brak konieczności mieszania przednią przerzutką w terenie, wywala się trochę bebechów typu, jedną tarczę, przerzutkę, manetkę, napinacz łańcucha, linki itp
                                      Nie jeżdżę po asfalcie więc nie muszę dokręcać po 45km/h, jedynie obawiam się trochę targania pod górę ale goście podjeżdżają to samo na jednym blacie co i dwóch wcześniejszych więc tragedii nie powinno być, po za tym kilkaset gramów mniej :szeroki_usmiech

Komentarz

• looker
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 1886
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Ten mod to raczej z tych: nie wiem po co, ale chcę to mieć
                                        Amen :diabelski_usmiech

Komentarz

• AdamB
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 8039
                                          • Octavia IV (NX3)
                                          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

po za tym kilkaset gramów mniej :szeroki_usmiech
                                          To będziesz miał mega lżej pod górkę :szeroki_usmiech

Komentarz

• kazik4x4
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 2728

To była bardziej zachcianka niż mus, plus takiego swapa to brak konieczności mieszania przednią przerzutką w terenie, wywala się trochę bebechów typu, jedną tarczę, przerzutkę, manetkę, napinacz łańcucha, linki itp
                                            Nie jeżdżę po asfalcie więc nie muszę dokręcać po 45km/h, jedynie obawiam się trochę targania pod górę ale goście podjeżdżają to samo na jednym blacie co i dwóch wcześniejszych więc tragedii nie powinno być, po za tym kilkaset gramów mniej :szeroki_usmiech
                                            30/42 - 0,71
                                            24/36 - 0,66

W tamtej konfiguracji przełożenie było lepsze.

No ale "must have" rządzi. I ja to rozumiem.

Ja 14 miesięcy temu uważałem że mam bardzo, ale to bardzo dobry rower. Alu treka ht, z rockshoxem z przodu (regulacja na pokrętło w ladze ), 3x9, hamulce hydrauliczne itp, itd. I uważałem także, inny rower nie jest mi potrzebny, a już jazdę na szosie uważałem za zdradę.

12 miesięcy temu, po dwóch maratonach (w pierwszym omal nie zdechłem w drugim pojechałem zajebiście jak na moje możliwości) zmieniłem nieco pogląd. Stopniowo zmieniałem go coraz bardziej. Najpierw miał być alu slx na 29. Potem może lau na xt, potem może jednak carbon na slx...

Wyszło tak, że mam Canyona CF8.9 na full XT8000, na wejście zrobiony upgrade na bezdętki, carbo mostek, kiera, sztyca itp, teraz czekam na RS1.

Wali mi w dekiel tak, że w lipcu odbiorę takiego tam budżetowego ale jednak Pinarello.

A żeby tego było mało, to zaczęło mi chodzić po bani, czy tego CF8.9 nie zrobić właśnie na "oneby" i jeździć nim tylko takie mazovie, skandie, PBki, a na konkretne góry czyli Cyclokarpaty, SLR, BM nie kupić Cannona Scalpela...

To już nie jest hobby.

Teraz lecimy z kobitą i dzieciakami na 3 tygodnie do Stanów i nie zastanawiam się nad tym czy będę jeździć na rowerze, tylko czy wezmę swój czy tam kupię

Kupiłem sobie na jesieni wóz który chodził mi po głowie od kilku lat, teraz się okazuje że zakup do dupy, bo gdzie ja rower wsadzę? I co? I multivana teraz szukam

[ Dodano: Wto 10 Maj, 16 10:34 ]
                                            Zamieszczone przez AdamB
                                            po za tym kilkaset gramów mniej :szeroki_usmiech
                                            To będziesz miał mega lżej pod górkę :szeroki_usmiech
                                            Z górki będzie słabiej bo lżejszy

Komentarz

• looker
                                              RS
                                              • 2008
                                              • 1886
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Dobry post :diabelski_usmiech
                                              A gdzie konkretnie do tych Stanów ? Byłem tam ponad rok z rowerem i można znaleźć "kilka" fajnych miejscówek (z Moab na czele :-)

Komentarz

• Maicroft
                                                Moderator
                                                S_OCP MemberModeratoRS
                                                • 2004
                                                • 25757
                                                • Audi

Poskladalem mlodej rower na kolach 24". Wyszlo wagowo cos ok. 11kg (przy oponach ktore waza zaledwie 1400g :lol, co przy sklepowych 13+ jest plusem.

Ma tam naped wlasnie na jednym blacie 32t i kasete 11-36 do napedow 2x10. W sumie jej to wystarczy, ale dla mnie przy takich malych kolach naped na jednym blacie, ktory widze w skladakach na 24" jest promowany, to jest nieporozumienie. Ukreci sie, a wcale szybko to nie jedzie. Na plus to pod gore faktycznie jedzie sie jej dosc fajnie. Na nastepny sezon pewnie doloze jej druga manetke, ktora lezy schowana, przerzutke i wsadze dwa blaty 28-40 albo 30-42 i bedzie jej sie duzo lepiej na tym jezdzilo.
                                                Spritmonitor.de

Komentarz

• kazik4x4
                                                  RS
                                                  • 2008
                                                  • 2728

Zamieszczone przez looker
                                                  Dobry post :diabelski_usmiech
                                                  A gdzie konkretnie do tych Stanów ? Byłem tam ponad rok z rowerem i można znaleźć "kilka" fajnych miejscówek (z Moab na czele :-)
                                                  Konkretnie to na Florydę, tydzień w NY.
                                                  Moab tez bym odwiedził, ale bardziej Jeepem

Może kiedyś, jak będzie więcej czasu to się poleci na WestCoast i jakieś Hawaje zrobi, ale to plany raczej za 3 lata, bo teraz to się kolejnego dzieciaka planuje.

Komentarz

• Alonzo_
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 2460
                                                    • Hyundai

bo teraz to się kolejnego dzieciaka planuje.
                                                    Żeby Ci tylko siły na ten rower wystarczyło....po tym "planowaniu" :wink:
                                                    Udanego wyjazdu życzę

Komentarz

Pracuję...