zmiana roweru

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • abstinent
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 4842
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

kiki, zapytaj o lepsze zdjęcia, również z napędu, czy był składany czy kupiony jako nowy czy jak, czy widelec miał jakiś przegląd czy nie cieknie i nie ma luzów
    serwis takiego widelca nie będzie drogi, a na pewno posłuży długo w przeciwieństwie do innych xcr-ów itp wynalazków
    sądząc po opisie aukcji kierownik nie zna się za bardzo :diabelski_usmiech
    nie jest głupi ten rower :szeroki_usmiech

Komentarz

• kiki
      Rider
      • 2010
      • 359

abstinent, dziekuje za pomoc :szeroki_usmiech

Komentarz

• abstinent
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 4842
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

a i podstawa czy rama nie jest gdzieś pęknięta czy wgnieciona

Komentarz

• 4x4BKF
          L&K
          • 2010
          • 1279

Może nie w temacie zmiana roweru, ale zmiana opon a być może kół:

Mam rower "góralski". Z jakieś półtora miesiąca kroi mi się mała impreza w formule rajdu przygodowego, gdzie ok. 75% trasy będzie po asfalcie - więc potrzebuję opon bardziej szosowych.
          Obecnie na rowerze mam 26x2,25(lub2,2) Bontrager JonesXC jak się nie mylę. Potrzebuję założyć coś węższego, ale żeby czasami po drodze gruntowej też przejechać bezstresowo.

Może ktoś coś polecić??

Mogą być całe koła, ale raczej nie chcę wydawać floty - bo aż tak dużo nie jeżdżę.
          Jeśli koła to z tarczowymi na przód/tył.
          Moja waga to obecnie 91kg więc ma co dźwigać
          4x4

Komentarz

• abstinent
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 4842
            • Octavia II combi (1Z5)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

4x4BKF, koła a opony to dwie inne rzeczy, które raczej kupuje się osobno :lol:

Komentarz

• 4x4BKF
              L&K
              • 2010
              • 1279

abstinent, Własnie myślałem o tym Land Cruiserze tylko to schwalbe będzie mi nie tak wyglądać jak trzeba, no ale nie widzę nic ciekawego bontragera.
              Poza tym myślałem o 1,5 ale to chyba za wąska opcja - no ale jak fachowiec mi mówi 1,75 to tak ma być

Wiem że koła i opony kupuje się raczej osobno, ale nie zaszkodziłoby mieć dwóch kompletów teren/szosa wzorem samochodowego zima/lato. Tym bardziej że zmiana kompletu kół trwa ok. minuty a zmiana opony+dętki kilkanaście minut.
              Zasadniczy minus takiego rozwiązania jest taki, że za kpl kół z tarczami trzeba dać jakieś 800pln minimum - więc odpada z wiadomych względów.
              4x4

Komentarz

• abstinent
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 4842
                • Octavia II combi (1Z5)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

4x4BKF, podoba mi się Twoje myślenie
                dwa komplety jak najbardziej, ale ze zmianą to nie tak do końca, bo kasetę trzeba przełożyć :idea:
                bez sensu jeździć na dwóch, zawsze to pogorszy żywotność napędu i nie koniecznie musi później działać ze sobą
                ze zmianą raczej nie ma problemu, dodatkowe 2min oraz klucz i bat do odkręcenia kasety
                komplet kół na połowę tej ceny co podałeś dostaniesz

na szerokościach to ja tam za bardzo się nie znam :lol:
                po górach na 1.95 śmigam :diabelski_usmiech

Komentarz

• 4x4BKF
                  L&K
                  • 2010
                  • 1279

Zamieszczone przez abstinent
                  4x4BKF, podoba mi się Twoje myślenie
                  dwa komplety jak najbardziej, ale ze zmianą to nie tak do końca, bo kasetę trzeba przełożyć :idea:
                  bez sensu jeździć na dwóch, zawsze to pogorszy żywotność napędu i nie koniecznie musi później działać ze sobą
                  ze zmianą raczej nie ma problemu, dodatkowe 2min oraz klucz i bat do odkręcenia kasety

na szerokościach to ja tam za bardzo się nie znam :lol:
                  po górach na 1.95 śmigam :diabelski_usmiech
                  1.95 powiadasz?? Ja mam dokładnie 26x2.2 - bardzo dobre gumy, ale nie na asfalt. JonesAcX. No i ważę pewnie ze 20 więcej niż Ty
                  A po co kasetę odkręcać? Nie mogę sobie kupić drugiego kompletu z kasetą??

[ Dodano: Wto 24 Kwi, 12 08:02 ]
                  No nie znalazłem nic z bontragera co by kosztowało 400pln
                  4x4

Komentarz

• Karql
                    L&K
                    • 2010
                    • 1124

Zamieszczone przez 4x4BKF
                    A po co kasetę odkręcać? Nie mogę sobie kupić drugiego kompletu z kasetą??
                    Masz odpowiedź. Napęd się zużywa, zębatki wycierają łańcuch naciąga. Przy jednym napędzie zużycie masz proporcjonalne i wszystko chodzi, ale jeśli np. założysz nowy łańcuch na starą kasetę to już może tak kolorowo nie być, łańcuch będzie przeskakiwał po zębach, biegi będą źle wchodzić itp.
                    Było: 117,5KM / 238,9 Nm
                    Jest: 144 KM / 301,4 Nm by CompSport

-> MOJA SKODA <-

Komentarz

• abstinent
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 4842
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

moja waga przez zimę spadła do 77-78, w ciągu ostatnich kilku ładnych lat cały czas 80-82
                      pomimo że latem na rowerze tego potu wyleje i to nie mało, widać że tenis stołowy lepiej na mnie działa :diabelski_usmiech
                      1.95 po górach mi pasuje
                      wcześniej miałem 2.1 albo 2.2 i chyba gorzej z tym że mam bieżnik na błoto i 30tpi chyba

kaseta lepiej jedna, inaczej napęd będzie nie równomiernie się "zużywał" tzn szybciej
                      pojeździsz trochę na jednej, łańcuch będzie wyciągnięty i dasz nową kasetę i szybko się zjedzie
                      na upartego można, ale po co sobie życie utrudniać :P

te koła to muszą być z bontragera :?:
                      rozumiem jak byś się uparł na DT190 czy 240 :diabelski_usmiech np ale bontrager

[ Dodano: Wto 24 Kwi, 12 09:12 ]

Komentarz

• Maicroft
                        Moderator
                        S_OCP MemberModeratoRS
                        • 2004
                        • 25757
                        • Audi

Ja teraz kupilem wlasnie takie Kendy jak te Khan, tyle ze nie antyprzebiciowe. Zrobilem na nich jakies 60km przez weekend i nawet daja rady. Poprzednio mialem Debica Iguana czy jakos tak, ale po kilku latach polegly, wiec teraz takie zalozylem.
                        Spritmonitor.de

Komentarz

• Szkodnicki
                          L&K
                          • 2011
                          • 1084

wcześniej miałem 2.1 albo 2.2 i chyba gorzej z tym że mam bieżnik na błoto
                          Ja w swoim GT mam kendy (modelu nie pamiętam ) 2.15 z bierznikiem na błoto. W terenie z przyczepnością bajka, na asfalcie tragedia :P Jedyny minus w terenie tego bierznika jest taki, że cały syf idzie w buty...
                          Spoty w Rzeszowie i Tarnowie - info w poszczególnych wątkach. Zapraszamy!
                          ----
                          Jeśli nie używam polskich liter, to znaczy, że piszę na komórce

Komentarz

• abstinent
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 4842
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Szkodnicki

Ja w swoim GT mam kendy (modelu nie pamiętam ) 2.15 z bierznikiem na błoto.
                            Kenda Komodo

jak za tą kasę to całkiem niezłe i lekkie oponki :!:

Komentarz

• Szkodnicki
                              L&K
                              • 2011
                              • 1084

abstinent, być może Nie miałem czasu dziś sprawdzić Ale jutro napiszę jakie

Poza tym sezon już otworzyliscie?
                              ----

Komentarz

• abstinent
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 4842
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

ja w tym roku nie otwieram :lol:
                                rower idzie w odstawkę
                                :diabelski_usmiech

Komentarz

• Szkodnicki
                                  L&K
                                  • 2011
                                  • 1084

abstinent, co Cię skłoniło do tak drastycznych posunięć? :shock:
                                  ----

Komentarz

• Maicroft
                                    Moderator
                                    S_OCP MemberModeratoRS
                                    • 2004
                                    • 25757
                                    • Audi

Jak nie skonczyl ubieglego sezonu, to nie musi otwierac nowego
                                    Spritmonitor.de

Komentarz

• abstinent
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 4842
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

jakie dam drastyczne :P
                                      muszę wymienić kilka rzeczy w rowerze (łańcuchy, opony, linki, pancerze),muszę coś z kasetą zrobić (nowa XT albo piłować trochę tą) bo i mieli młynek, do tego nowe spd by się przydało i jeszcze pewno parę rzeczy by się znalazło, a wiadomo kasa potrzebna do tego, a że raczej nie zakładam ciężkich rzeczy no to kasa większa :diabelski_usmiech

a druga sprawa ważniejsza, bardzo dużo trenuję w tenisa stołowego
                                      i tu rower zdecydowanie przegrywa :szeroki_usmiech
                                      wiadomo, na razie liga amatorska, ale kto wie co za jakiś czas będzie :diabelski_usmiech

rower to taki element w moim życiu że na pewno za jakiś czas powróci jak bumerang i znowu będę trenował
                                      czas pokaże :wink:

Komentarz

• Szkodnicki
                                        L&K
                                        • 2011
                                        • 1084

Zamieszczone przez Maicroft
                                        No to też jakieś wytłumaczenie

druga sprawa ważniejsza, bardzo dużo trenuję w tenisa stołowego
                                        To w takim razie powodzenia i wielu sukcesów, w tym awansu do zawodowców :!:
                                        ----

Komentarz

• 4x4BKF
                                          L&K
                                          • 2010
                                          • 1279

Zamieszczone przez Maicroft
                                          Ja na przykład nie kończyłem, a najlepiej mi się jeździło zimą, późnymi wieczorami po śniegu
                                          4x4

Komentarz

• Szkodnicki
                                            L&K
                                            • 2011
                                            • 1084

Zamieszczone przez 4x4BKF
                                            a najlepiej mi się jeździło zimą, późnymi wieczorami po śniegu
                                            Po śniegu super się jeździ... gorzej po lodzie
                                            ----

Komentarz

• piramida
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 12222
                                              • Superb III (3V3)

abstinent, zastanawiałes sie ostatnio może nad zmianą na rower z 29 calowymi kołami? Troche sie naczytałem na ich temat i teraz chodzi mi to po głowie :roll:
                                              superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• abstinent
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 4842
                                                • Octavia II combi (1Z5)
                                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

piramida, szczerze mówiąc coś tam o tym myślałem, ale żeby ja :?:

nie

nie po to koła za prawie tysiaka składałem żeby teraz składać drugi zestaw za tyle samo jak nie więcej :lol:
                                                do ego nowy widelec kolejny tysiąc

a prawda jest taka że 29er to chwyt marketingowy
                                                chyba że ktoś jeździ w PŚ no to może się bawić w to, rower lepiej zachowuje się w terenie
                                                są plusy i minusy tego
                                                tak samo jak 10sp

w tamtym tygodniu założyłem nowy łańcuch KMC Z9200. Postanowiłem że trzeba wszystkiego próbować co jest tanie i w miarę dobre
                                                No i się...
                                                bardzo zdziwiłem, oczywiście pozytywnie :diabelski_usmiech
                                                Łańcuch działa praktycznie tak samo jak XT, a odpowiednik LX-a ponoć
                                                50zł z paczką i spinką
                                                Jedyny minus to przy powolnym pedałowaniu trochę wolniej zrzuca i tyle
                                                Chodzi tak samo głośno jak XT, z tym że na to składa się wiele rzeczy
                                                rama, koła, kaseta
                                                im sztywniejsze tym napęd będzie głośniejszy
                                                ja lubię jak słychać że działa, do tego jest sztywny

Oczywiście jest nowy, fabrycznie posmarowany
                                                za jakiś czas zobaczymy czy będzie tak samo

Natomiast po założeniu zauważyłem mały wkur.... problem
                                                Na środkowym blacie jak mocno depnąłem to skakał wózek od przerzutki
                                                Trochę się namęczyłem zanim doszedłem co jest
                                                Najpierw kółka w przerzutce, później inna przerzutka bo ta zimą miała spotkanie ze schodami
                                                Na koniec miałem zębatkę zmienić ale nie miałem klucza do korby żeby ściągnąć nową z innej korby, więc zanim się doczekałem na klucz to zdjąłem tą, gumówka w imadło i jazda
                                                Dwa podejścia, wykończenie pilikiem i gotowe

Ciekawe jest to że nie było po niej widać żeby potrzebowała takiej operacji, do tego od nowości zrobione 2tyś max 3 ale bliżej 2, co prawda na dwóch łańcuchach ale doszedłem do wniosku że dzisiejsze napędy pod względem wytrzymałości to chujnia i tyle :evil:

Jedyne co to kupić tytanowe tylko ta cena :roll:

A im mniej napędu czyli wąskie łańcuchy itp tym mniejsza sztywność i szysze zużywanie napędu
                                                Nie ma co się dziwić że coraz więcej na allegro prawie nowych części z dynasys

Wczoraj był pierwszy wypad w góry
                                                uzależnienie wygrało :P

Komentarz

• sew1981
                                                  Moderator
                                                  S_OCP MemberModeratoRS
                                                  • 2009
                                                  • 10986
                                                  • Fiat

piramida, a teraz masz 28?
                                                  mi spokojnie 28 koło starczy, mam ramę 23 cale - największą dostępną jak kupowałem, no ale też 195 wzrostu
                                                  oczywiście mowa o rowerze crossowym a nie góralu
                                                  ja wolę jazdę szosową, i powoli przymierzam się do zakupu szosówki jako drugiego rowerku. Nie chcę wydawać fortuny, wiecie gdzie można dostać dobrą używkę z duża ramą może?

Komentarz

• trooper
                                                    Rider
                                                    • 2011
                                                    • 525
                                                    • Octavia III combi (5E5)
                                                    • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Koledzy mam problem z rowerem, a dokładnie to ma moja siostra. Kupiła właśnie Krossa Hexagon V6, i od razu zaczął skrzypieć widelec. Jest to SR Suntour SF-11-XCT-V3. Skrzypi dość głośno, nawet przy pompowaniu go podczas stania. Próbowałem regulować skok, w ogóle jest jakiś oporny. Macie na to jakiś dobry sposób, czy gwarancja (z czym jest ciężej, bo kupiony był wysyłkowo)?
                                                    Moja Balbina

Komentarz

Pracuję...