zmiana roweru

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • idas
    Elegance
    • 2006
    • 828

No roznica dla mnie pomiedzy instrukcja do auta, a do roweru jest znaczna
    W aucie mam opisany kazdy przelacznik, dzwigienke, ustawienia fotela kierownicy itp. Dodatkowo sa do nabycia "sam naprawiam"
    Tutaj nie ma tych podstawowych rzeczy jak np. regulacja amorka, czy ogolne ustawienie roweru
    Grunt ze sa ludzie tacy jak tutaj, ktorzy sie dziela wiedza i mozna szybko wszystko wylapac. Tylko czasu potrzeba.
    Mi oczywiscie nie chce sie bawic w nic zaawansowanego przy grzebaniu, ale zaawansowanym uzytkownikiem warto byc

Ps. Do mebli z Ikei daja grubsze i dokladniejsze instrukcje niz do roweru, ktory jest przeciez bardziej zaawansowany :P To chyba tylko zalezy od polityki producenta.
    VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
    VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline

Komentarz

• abstinent
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 4842
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

idas, powiem Ci tak

Jak będziesz jeździł, dużo jeździł, zwłaszcza w terenie i to najlepiej po górach to będziesz najlepszym serwisantem dla swojego roweru :!:
      będą pewne elementy których nie zrobisz np amor, hydraulika ale nawet do tego są instrukcje np

a tu opis reby

ogólnie pooglądaj wszystkie ich filmy, i będziesz bardzo dużo już wiedział :idea:

za jakiś czas będziesz się z tego śmiał i większość rzeczy sam wymienisz/ustawisz

małe ot
      mam kolegę i razem śmigamy czasem, do niedawna miał taki średni rower
      teraz już rebe ma, ramę zmienił, koła i napęd, z tym że ten jego rower dalej taki klocek trochę
      kiedyś tam zamiana rowerami na chwilę :diabelski_usmiech
      siadam, manetki XT (nowszy model od moich), tylna, kaseta i łańcuch XT, nowe pancerze i co :?:
      prawie że całą ręką trzeba było zmieniać biegi tak ciężko to wszystko chodziło :shock:

oczywiście wszystko robi w słynnym serwisie "Korala" w B-B
      śmiech na sali :lol:
      lekko zdziwiony był jak zszedł z mojego z precyzji i lekkości działania i roweru
      no może poza hamplami bo on ma tarcze :szeroki_usmiech

Komentarz

• Karql
        L&K
        • 2010
        • 1124

http://www.sadistic.pl/rowerzysta-sz...e-vt110192.htm :diabelski_usmiech
        Było: 117,5KM / 238,9 Nm
        Jest: 144 KM / 301,4 Nm by CompSport

-> MOJA SKODA <-

Komentarz

• abstinent
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 4842
          • Octavia II combi (1Z5)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Karql, jakie pierdoły :ble
          nigdy nie uwierzę jak nie zobaczę
          ja ledwo 75,5km/h miałem i to nie mała górka była (brakowało już korby), a co dopiero po prostym
          jak wiem że to szosa, ale nie :lol:

Komentarz

• Karql
            L&K
            • 2010
            • 1124

Zamieszczone przez abstinent
            Karql, jakie pierdoły :ble
            nigdy nie uwierzę jak nie zobaczę
            ja ledwo 75,5km/h miałem i to nie mała górka była (brakowało już korby), a co dopiero po prostym
            jak wiem że to szosa, ale nie :lol:
            Ważne, że śmieszne Nie przyglądałem się tak dokładnie, ale on tam szosówki też nie ma W tunelu spokojnie mógłby tyle jechać, rekord świata jest chyba coś ponad 260 http://www.youtube.com/watch?v=nMrZUUVcI_g Musiałbym dokładnie przeanalizować, ale dalsza część jest całkiem realna Mój rekord koło 80km/h na terenowych oponach po asfalcie, w terenie blisko 70, jedno i drugie na XC :diabelski_usmiech

Edit:
            Pierwsza część nie realna, jakby wypadł z tunelu przy takiej prędkości to dupa to po pierwsze, po drugie bez tunelu nie miałby szans utrzymać 100, ale druga część całkiem ok Tak btw. co ile oni tam mają słupki, bo jakieś dziwne rzeczy wychodzą z czasu w jakim je przebywają
            Było: 117,5KM / 238,9 Nm
            Jest: 144 KM / 301,4 Nm by CompSport

-> MOJA SKODA <-

Komentarz

• bradley
              L&K
              • 2008
              • 1465

abstinent, do momentu kiedy jechal za furgonetka bylo wszystko ok. Ale jak wyjechal spoza cienia i jak gdyby nic wyprzedzil jadaca furgonetke jadaca 100km/h, a do tego siedzial jak na rowerze rekreacyjnym... :lol: :lol: :lol:
              Fake jak nic

Mialem jakies 75km/h przy zjezdzie z (C)hrobaczej Laki w strone Miedzybrodzia a blat w XC zamyka sie juz przy 60 :P
              VW Vento 1.9TDI 1Z ++
              Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
              Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol

Komentarz

• blind_walker
                RS
                • 2010
                • 4533
                • Octavia I combi (1U5)
                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez Karql
                Tak btw. co ile oni tam mają słupki, bo jakieś dziwne rzeczy wychodzą z czasu w jakim je przebywają
                No właśnie mi też coś dziwnego wychodzi. :P
                mkII 20VT (600h worked)
                Roooooomster

Komentarz

• abstinent
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 4842
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

bradley, mój rekord padł z Białego stronę Wisły, na tej długiej prostej co ładny asfalt jest, to czemu nie myślę
                  po drodze łyknąłem osobówkę, mina kierownika bezcenna

ale jak bym się wyjebał to nie wiem co by ze mnie zostało :shock:
                  a z dzisiejszej perspektywy = głupota :diabelski_usmiech

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=o8Oh57e7kz0[/youtube]

i realne 90 za samochodem
                  [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=_DpT9irtI68&feature=related[/youtube]

Komentarz

• 4x4BKF
                    L&K
                    • 2010
                    • 1279

Ja często wjeżdżam na Święty Krzyż. 6-7km (zaleznie z którego miejsca w Hucie Nowej jadę) pod górkę z małym ok. 200m wypłaszczeniem. Potem trzeba zjechać. 60-63km/h to predkość spacerowa. Jak się dobrze kręci w dół to spokojnie 76-78 można osiągnąc. Mój własny V-max na poziome 82km/h od 3 lat nie pobity - to już chyba kwestia napompowania opon.
                    Ale musi być pusto, bo tam czasem sporo spacerowiczw bywa.
                    4x4

Komentarz

• blind_walker
                      RS
                      • 2010
                      • 4533
                      • Octavia I combi (1U5)
                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Krowiarki też są dobre do sprawdzania swych sił w v-maxie. Na górze świeży asfalt, dwa ostre hamowania przed łukiem ponad 10km jazdy z górki.
                      Moja prędkość maksymalna 70km/h na oponach szerokości 2,125" z ciśnieniem 2,5 atmosfery. Myślę, że przy 4,5-5atm 75-77 szłoby wyciągnąć.
                      mkII 20VT (600h worked)
                      Roooooomster

Komentarz

• McGan
                        RS
                        • 2010
                        • 3573
                        • Superb III (3V3)

Witajcie! Tak wyskocze jak Krzysiek z konopii, nie czytalem tematu jeszcze calego, a chcialbym dowiedziec sie czy w budzecie do 5000zl jestem w stanie zakupic jakis fajny mocny i dosc lekki rower do downhillu i hopek? Jezeli byloby cos uzywanego naprawde dobrego w tej cenie to tez moge sie zastanowic. W ogole na co trzeba patrzec przy zakupie takiego roweru, na jakich elementach skupic uwage, czy firma tez ma znaczenie itd? Moj wzrost 175, 80kg, jezeli jest to potrzebne.
                        Jest: Kodiaq 2024 2.0 TSI 4x4 DSG Sportline, Nissan Patrol 2.8 1992 Long, Ford Mustang 4.6 V8 2010
                        Było: Audi S6 Avant Quattro 4.2 340KM 420Nm,​ Octavia 2 2.0 TDI BMM 230KM 490Nm, Ford Mustang 3.7 2012 350KM, Nissan Patrol 2.8 1995 Long, Opel Astra G 1.6

Komentarz

• abstinent
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 4842
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez McGan
                          Tak wyskocze jak Krzysiek z konopii...
                          fajny mocny i dosc lekki rower do downhillu i hopek

no to wyskoczyłeś :lol:
                          ja tam nie znam się na DH
                          ale lekkie to to nie będzie
                          tzn dla kogoś lekkie to może być 20kg :diabelski_usmiech

Komentarz

• McGan
                            RS
                            • 2010
                            • 3573
                            • Superb III (3V3)

abstinent, z ta lekkoscia to moze przesadzilem, bo w sumie do DH to musi byc pancerne... Gdyby ktos posiadal jakies informacje, to bede wdzieczny
                            Jest: Kodiaq 2024 2.0 TSI 4x4 DSG Sportline, Nissan Patrol 2.8 1992 Long, Ford Mustang 4.6 V8 2010
                            Było: Audi S6 Avant Quattro 4.2 340KM 420Nm,​ Octavia 2 2.0 TDI BMM 230KM 490Nm, Ford Mustang 3.7 2012 350KM, Nissan Patrol 2.8 1995 Long, Opel Astra G 1.6

Komentarz

• bradley
                              L&K
                              • 2008
                              • 1465

Za 5tys nowy czy uzywany? Hardatail czy full? I czy typowy DH czy jednak cos w stylu FR/DH jak np. Giant Reign X.
                              Bedziesz pewnie na Rumii jezdzil :P
                              VW Vento 1.9TDI 1Z ++

Komentarz

• McGan
                                RS
                                • 2010
                                • 3573
                                • Superb III (3V3)

bradley, jeszcze nie wiem, gdzie, wkręcam się dopiero w temat Ale takie zjazdy mnie kręcą - jednak czas już najwyższy kupić maszynę przeznaczoną do DH. Limit na rower (sam rowerek, zabezpieczenie sobie kompletuję już) niech będzie do 6tys. Bardziej chyba skłaniam się do full, aczkolwiek jeszcze nie wiem, jakie korzyści niesie za sobą sztywna rama... :P Bardziej typowy DH. Widzę miejscówki masz obeznane - gdzie w Rumii jest jakaś traska? Na razie po lesie śmigam sobie w Gdyni, sam kombinuję różne szybkie trasy.

Komentarz

• bradley
                                  L&K
                                  • 2008
                                  • 1465

Rok temu na otwarciu bike parku w Koninkach poznalem ekipe z Rumii. Przejechali cala Polske zeby wpasc tam na weekend i pojezdzic. Respekt Korzysci ze sztywnej ramy jakie widze to nizsza waga, uczy bardziej techniki, jest tansza a i mniejsza konkurencja na zawodach jest :lol: Reszta to same wady.
                                  Z kupowaniem uzywek roznie bywa. Czesto gesto, rowery sprzedaja male gnojki, ktore zatajaja wady, o ktorych dowiadujesz sie po sfinalizowaniu zakupu. Takze, w takim rowerze trzeba w szczegolnosci zwrocic uwage na stan spoin w ramie (czy gdzies nie jest pekniete/ spawane), luzy w lozyskach nie sa az tak straszne bo lozyska zmienic mozna. Praca zawieszenia, czy amortyzator/damper nie ciekna itd.
                                  Za 5,5k kolega kupil Gianta Glory, rocznik 08 ( http://ap1.pinkbike.org/p4pb7912925/p4pb7912925.jpg ) a do tej pory ujezdzal Reigna X ( http://ap1.pinkbike.org/p4pb7912929/p4pb7912929.jpg ). Tez sie na tym da pojezdzic i poskakac jednak roznica w jezdzie jest duza.
                                  Do 6tys da sie kupic na prawde cos fajnego z fulli tylko trzeba sie dobrze rozgladnac
                                  Poszukaj w tematach albo sam sie spytaj: http://dh-zone.com/forum/viewforum.php?f=2
                                  VW Vento 1.9TDI 1Z ++

Komentarz

• McGan
                                    RS
                                    • 2010
                                    • 3573
                                    • Superb III (3V3)

bradley, a jak coś z NS Bikes, albo Dartmoor? Warte to uwagi jest? Na rowerowy.com sobie przeglądałem ofertę wstępnie. No i do ochrony - warto całą zbroję kupować, czy lepiej oddzielnie ochraniacze na łokcie itd?

Dzięki Ci za informacje Będę musiał się wkręcić w jakąś ekipę. Rowerem DH da się też podjechać pod górę? :P

Komentarz

• bradley
                                      L&K
                                      • 2008
                                      • 1465

Zamieszczone przez McGan
                                      Rowerem DH da się też podjechać pod górę? :P
                                      Tak, przez pierwsze 20m
                                      Zamieszczone przez McGan
                                      NS Bikes, albo Dartmoor?
                                      Firmy w porzadku ale raczej slyna z produkcji hardtaili. Hardtaile to nie dla mnie. Kolana bola, a jak raz skoczylem z metrowego murka to myslalem, ze kregoslup zlamalem ;P

Co do ochrony to zbroja jest o tyle dobra, ze zakladasz calosc na siebie i juz. Ale jak np. wybierasz sie w gory turystycznie to w zbroi jest upiornie cieplo, zolwia nie potrzebujesz bo masz na plecach plecak, wiec na zjazdy idealem bylyby tylko ochraniacze na lokcie No i do tego zbroja dosc duzo miejsca zajmuje (jesli jest zdjeta), wiec mobilnosc dosc kuleje. Mimo wszystko bralbym zbroje, na to jakis jersey zeby nie brudzic blotem zbroi.
                                      Na nogi mam 661 race pro, ale jakbym mial jeszcze raz kupowac ochraniacze to zastanowilbym sie nad czyms pokroju 661 kyle strait bo w wiekszosci przypadkow dostawalem od kierownicy w dolna czesc uda, tam gdzie ochraniacz juz nie siegal
                                      Do tego rekawiczki calopalczaste, kask (szczegolnie na tym nie oszczedzaj i nie kupuj czegos co ma odkrecana szczeke sic(!)) i mozna smigac. Jak ociekasz hajsem, mozesz kupic jeszcze leatt brace - stabilizator karku.
                                      VW Vento 1.9TDI 1Z ++

Komentarz

• abstinent
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 4842
                                        • Octavia II combi (1Z5)
                                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez McGan
                                        Rowerem DH da się też podjechać pod górę? :P
                                        no, ja jeszcze nie widziałem takich cudów w mojej okolicy :lol:

Komentarz

• McGan
                                          RS
                                          • 2010
                                          • 3573
                                          • Superb III (3V3)

bradley, hajsem nie ociekam niestety, chcę po prostu zrobić dobry zakup Troszkę mnie zasmuciłeś, że się tym pod górę nie podjedzie, bo chcę się latem w góry wybrać, jakieś traski porobić, a gdzieniegdzie poszaleć :lol:

Zamieszczone przez bradley
                                          jak raz skoczylem z metrowego murka to myslalem, ze kregoslup zlamalem ;P
                                          Dlatego właśnie wolałbym full, jest lepsza amortyzacja przy lądowaniu przynajmniej :wink:

Czyli mówisz, polecałbyś coś z rodziny Giant, jeśli o full chodzi? Kurcze, muszę się przekonać, bo firma mi się mocno kojarzy z marketowymi rowerkami :lol: :P

No i chyba zdecyduję się na żółwia jednak, szkoda byłoby się gdzieś zabić.

[ Dodano: Nie 01 Kwi, 12 23:17 ]
                                          Zamieszczone przez abstinent
                                          no, ja jeszcze nie widziałem takich cudów w mojej okolicy :lol:
                                          Rozumiem... No to będę musiał mój obecny rowerek zostawić na wypady turystyczne.

Komentarz

• abstinent
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 4842
                                            • Octavia II combi (1Z5)
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

McGan, najlepsze rozwiązanie nie iść w typowe DH
                                            najlepiej AM chyba :idea:
                                            w miarę lekkiego coś złożyć i w dół fajnie się zjedzie, i pod górę wyjedzie

Komentarz

• bradley
                                              L&K
                                              • 2008
                                              • 1465

Zamieszczone przez McGan
                                              bo chcę się latem w góry wybrać, jakieś traski porobić, a gdzieniegdzie poszaleć :lol:
                                              No to szukaj cos w stylu AM`a czyli takiego Gianta Reigna. Tam masz z przodu 2 blaty. Jeden 36 zebow drugi 20cos. Da sie podjechac, da sie zjechac, da sie poskakac (tylko na dzien dobry w takim rowerze trzeba zmienic klocki z zywicznych na metaliki i zapodac wieksza tarcze). Kumpel do tego dokupil sztyce pneumatyczna, wiec ciagnie tylko wajche, sztyca idzie do gory moze podjezdzac. Zaczyna sie zjazd, naciska, siada na siodelku i wchodzi do konca w dol.

W wakacje 2010 na moim dh teamie zwiedzilem kazdy szczyt Beskidow lacznie z takimi nielegalami jak Pilsko czy Babia Gora. W sumie i tak teren w 30-40% zmuszal do podchodzenia nawet kolege, ktory na XCku jechal wiec na jedno wychodzi
                                              Zamieszczone przez McGan
                                              polecałbyś coś z rodziny Giant, jeśli o full chodzi?
                                              Nie ograniczalbym sie tylko do tej marki ale po prostu z nia mam stycznosc, jezdzilem na tym i owym i sam mam. Jest to dosc pancerne. Co prawda po roku zjazdow w Reignie 2010 pekl dolny link zawieszenia (wada fabryczna) ale w koncu giant international wymienil. W roczniku 2011 link ma juz inna geometrie. I tak jestem pod wrazeniem bo ten rower duzo przeszedl ;P No i w instrukcji jest napisane, ze nie nadaje sie do DH ani FR :P
                                              VW Vento 1.9TDI 1Z ++

Komentarz

• abstinent
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 4842
                                                • Octavia II combi (1Z5)
                                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez bradley
                                                W sumie i tak teren w 30-40% zmuszal do podchodzenia nawet kolege, ktory na XCku jechal wiec na jedno wychodzi
                                                jak się ma słaba formę, to i szosa nie pomoże
                                                ale zawsze to im mniej, tym lepiej
                                                forma tez ma znaczenie, co wiem po sobie
                                                kiedyś pewne odcinki nie do zdobycia, dzisiaj się z tego śmieje

Komentarz

• bradley
                                                  L&K
                                                  • 2008
                                                  • 1465

abstinent, ciezko wjezdzac po rowach marianskich zrobionych przez ciagniki czy kamieniach wielkosci glowy
                                                  Forma jak forma. Zjazd tez meczy i to nawet bardziej niz podjazd bo w zasadzie to masz tylko jazde interwalowa non stop. 4min Skrzycznego i wypluwasz pluca, a i tak prosi robia to ponizej 3
                                                  VW Vento 1.9TDI 1Z ++

Komentarz

Pracuję...