zmiana roweru

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kiki
    Rider
    • 2010
    • 359

Panowie mam pytanie. Planuje w końcu kupić sobie jakiś rower do jazdy rekreacyjnej - tj jazda po ulicy, troche po lesie, troche po jakich szutrach. Żadnych ekstremalnych wycieczek .
    Kaska do wydania to ok 1000zl .
    Mam 182 cm wzrostu i ok 100kg wagi.

Wypatrzyłem takie cuda:
    OLX.pl to darmowe ogłoszenia lokalne w kategoriach: Praca, Dom i Ogród, Elektronika, Moda, Rolnictwo, Zwierzęta. Dla Dzieci, Sport i Hobby, Muzyka i Edukacja, Usługi i Firmy. Szybko znajdziesz tu ciekawe ogłoszenia i łatwo skontaktujesz się z ogłoszeniodawcą. Na OLX.pl czeka na Ciebie m.in. praca biurowa, mieszkania, pokoje, samochody. Jeśli chcesz coś sprzedać - w prosty sposób dodasz ogłoszenia. Chcesz coś kupić - tutaj znajdziesz ciekawe okazje, taniej niż w sklepie. A wszystkie te ogłoszenia bez konieczności zakładania konta. Sprzedawaj po sąsiedzku na OLX.pl

oraz

Chociaż bardziej mi pasuje ten pierwszy bo ma wiekszą ramę, a na większej wygodniej mi sie po prostu jeździ.
    Co możecie doradzić?

Komentarz

• looker
      RS
      • 2008
      • 1886
      • Octavia II (1Z3)
      • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Osprzęt lepszy w Kellysie, rama wielkością też bardziej ci podpasuje. Trzeba gościa zapytać o jaką regulację chodzi i czy nie pomylił jej z naprawą czegoś ;-)
      OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
      SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• abstinent
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 4842
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

teoretycznie i praktycznie rower górski zawsze się bierze z mniejszą ramą
        ale to do jazdy w terenie

Komentarz

• soszek81
          L&K
          • 2010
          • 1245

Też jestem na poszukiwaniach czegoś do rekreacji w cenie "budżetowej"

to mój tym (jak tylko będę miał wolny 1k)

Tak porównując do czegoś markowego to za napis na ramie trzeba dodać do tej ceny kolejne 600-700PLN.
          Gadałem też z sąsiadem (zapalony rowerowiec amator) to powiedział tylko że za tą cenę nic tylko brać.
          Była O1 kombi ALH++ 150/340
          Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

• kiki
            Rider
            • 2010
            • 359

soszek81, to mi dałeś do myslenia

ten fajny a i ma większe koła troche (chociaz nie wiem czy to przydatne)

Komentarz

• abstinent
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 4842
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

soszek81, to niezły ten sąsiad :lol:
              ja bym w tej cenie szukał używki i tyle
              fakt alivio jest, ale na ile wystarczy to alivio
              ogólnie dużo plastiku
              i nie jest prawdą że za napis się płaci

Komentarz

• kiki
                Rider
                • 2010
                • 359

a rowery Cube dobre są ?

myslę że koncowa cena tez bedzie ok 800-1000 zł

Komentarz

• soszek81
                  L&K
                  • 2010
                  • 1245

abstinent - nie szukam czegoś wyczynowego, przeglądam oferty od jesieni i jak mam za jakiś rower dać 800 (kilkuletni) , to wolę dać za tego 1000.
                  Prawdą jest że za napis się płaci.

Napisz mi tylko że te które teraz podałem mają mniej plastiku i że osprzęt wystarczy na więcej.

Zrozum - każdy ma swój budżet i zamiary. Ja szukam czegoś do rekreacji, aby z dzieciakiem w foteliku pojeździć po okolicy. Nie zależy mi na nalepce na ramie. Do tego jestem total amator - po co mi jakieś full itp jak nie zamierzam uprawiać DH.
                  A sąsiad, napisałem że amator, rok temu wrócił do jeżdżenia. Potrafi sobie pojechać i wrócić rowerem z pracy (łącznie prawie 60km). Jest lepiej zorientowany jak ja.

Fakt - jakbym nie musiał się z kasą liczyć to już bym jechał po Trek'a, GT, Gianta czy jakąś Meridę. Tylko za coś sensownego trzeba liczyć od 3k (około) - a na to mnie nie stać.

EOT
                  Była O1 kombi ALH++ 150/340
                  Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

• looker
                    RS
                    • 2008
                    • 1886
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

soszek81, masz dużo racji. To nie jest tak, że albo należy sobie wypruć flaki i przekroczyć zakładany budżet o 200% albo zapomnieć o rekreacyjnym jeżdżeniu rowerem. :diabelski_usmiech Przecież my też nie jesteśmy klubem posiadaczy Aston Martinów :wink:
                    Jest też prawdą, że w WIĘKSZOŚCI przypadków sprzęt droższy i markowy po prostu NAJCZĘŚCIEJ będzie wykazywał się lepszą trwałością czy ergonomią tudzież walorami estetyczno-wizualnymi. Jednak jeśli docelowo rower ma służyć TYLKO do typowo rekreacyjnych, niedzielnych, rodzinnych przejażdżek lub wypadów na leśne dukty z kumplami i bez szaleństw to porady w stylu "albo dołóż xxx pln albo nie zawracaj sobie głowy" uważam za nietrafione. Są różne "targety" i różne potrzeby jak również możliwości. I z tym też należy się liczyć. Poza tym dla niektórych np. fakt posiadania 2-letniej gwarancji też jest ważny.
                    OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
                    SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• abstinent
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 4842
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

a co ma do rzeczy że rower jest kilku letni :?:
                      taki kilku letni będzie na 20-30 lat, a i dzieciom posłuży. Wymienia się tylko napęd, jakieś łożyska, i tyle
                      wykonanie jest o wiele lepsze, sztywność roweru i wiele innych czynników
                      to co podałeś to wszystkie trzy są takie same, różnica w wyborze rozmiaru ramy, widelcu korby, dodatkowo giant ma dożywotnią gwarancję na ramę jeżeli jesteś pierwszym właścicielem i masz papiery odpowiednie
                      o wykonaniu ram technologii nie będę się rozpisywał

pisze szczerze co myślę o rowerze, właściwie o takich rowerach raczej się nie wypowiadam z wiadomych przyczyn i chyba tak zostanie nadal :|

za 1000zł można mieć w miarę porządny używany rower który w podobnej specyfikacji jako nowy kosztuje ok 3 koła

i z rowerami jest jednak inaczej niż z samochodami, i nie płaci się za napis

owszem w pewnych przypadkach płaci się za "napis" np nowe manetki XT i XTR, po wycięciu kawałka plastiku w XT mamy to samo co w XTR tylko za połowę ceny
                      ale nie ma napisu XTR tylko XT :P

Komentarz

• kiki
                        Rider
                        • 2010
                        • 359

abstinent, a tak na szybko z allegro mógłbyś coś podsunąć ?

Komentarz

• abstinent
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 4842
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

kiki,

OLX.pl to darmowe ogłoszenia lokalne w kategoriach: Praca, Dom i Ogród, Elektronika, Moda, Rolnictwo, Zwierzęta. Dla Dzieci, Sport i Hobby, Muzyka i Edukacja, Usługi i Firmy. Szybko znajdziesz tu ciekawe ogłoszenia i łatwo skontaktujesz się z ogłoszeniodawcą. Na OLX.pl czeka na Ciebie m.in. praca biurowa, mieszkania, pokoje, samochody. Jeśli chcesz coś sprzedać - w prosty sposób dodasz ogłoszenia. Chcesz coś kupić - tutaj znajdziesz ciekawe okazje, taniej niż w sklepie. A wszystkie te ogłoszenia bez konieczności zakładania konta. Sprzedawaj po sąsiedzku na OLX.pl

taki na deore http://tablica.pl/oferta/piekny-i-w-...eo-IDWYHx.html

ogólnie teraz mało widzę jakiś fajnych
                          trzeba wiedzieć wzrost itp
                          te dwa co podałeś też nie są złe, ja bym stawiał na ten pierwszy z nich

Komentarz

• Maicroft
                            Moderator
                            S_OCP MemberModeratorr
                            • 2004
                            • 25757
                            • Audi

21,5" rama to tak lekko 195cm trzeba miec, zeby jakos na tym wygladac

Jakas mania na kupno takiej kozy, a potem zmiana
                            Spritmonitor.de

Komentarz

• miguello
                              RS
                              • 2008
                              • 1849

Ja od 3 sezonów latam na takiej meridzie i generalnie polecam!

Komentarz

• kiki
                                Rider
                                • 2010
                                • 359

abstinent, dziekuje - juro będzie dzwonił

[ Dodano: Pon 16 Kwi, 12 07:50 ]
                                http://allegro.pl/rower-gorski-felt-...274329042.html za tego chce 900 zł warto? Rama 19" chyba tez dobra do moich 182cm ?

[ Dodano: Pon 16 Kwi, 12 09:11 ]
                                kolejny sprzet który wpadł mi w głowe http://allegro.pl/scott-solution-shi...271237267.html

Osprzęt chyba dobry -tylko czy nie zajechany ? Dużo wytrzymują takie deore?

Komentarz

• Maicroft
                                  Moderator
                                  S_OCP MemberModeratorr
                                  • 2004
                                  • 25757
                                  • Audi

Opona do jazdy na wstecznym - lubie to
                                  Korba nie wyglada na zjechana masaktycznie, poza tym, ze ktos ma problemy z trzymaniem buta, bo ja nie mam zadnej korby tak obcioranej. Lancuch juz sie konczy, ale po stanie kasety mozna wnioskach ze duzego przebiegu to nie ma maks jakies 2-3kkm. Wstawic nowy lancuch i jezdzic. Na poczatek wystarczy. To jest jedna z ostatnich serii LX/XT z tych starych dobrych pancernych elementow niczym szary XTR
                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• abstinent
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 4842
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

kiki, nawet jeśli coś będzie do wymiany, to nie jest taki duży wydatek
                                    przykładowo komplet deore ok 200zł albo i mniej (kaseta+łańcuch 130zł i zębatki do korby ale dokładnie to nie wiem ile by ori kosztowały)
                                    Nowy napęd klasy deore wytrzyma ok 5-8tyś na kilku łańcuchach jak nie lepiej

Z tych dwóch chyba jednak bym się zdecydował na ten pierwszy, a ten scott to już taki rarytas, będzie kiedyś problem z blatem do korby
                                    A tak rzeczywiście stary porządny mocny osprzęt

Maicroft, takie wycieranie to normalne często jest, zależy od korby, butów i spd
                                    wiele osób ma z tym problem

Komentarz

• Maicroft
                                      Moderator
                                      S_OCP MemberModeratorr
                                      • 2004
                                      • 25757
                                      • Audi

Wycieranie korb to wiem skad sie bierze, ale jak mialem ze 3 komplety SPD i kilka korb to nigdy takiego problemu nie mialem :roll:
                                      Spritmonitor.de

Komentarz

• kiki
                                        Rider
                                        • 2010
                                        • 359

Panowie chyba się zdecydowałem -

950 zł

Osprzęt chyba ok, widelec też no i co ważne nie jest bardzo ściachany (ale przednia zębatka chyba ma już dosyć -tak mi się wydaje po zdjeciach)
                                        Warty tej kasy ?
                                        Dajcie proszę znać panowie bo jeśli wart to piszę, żeby kończyli akcje

Komentarz

• abstinent
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 4842
                                          • Octavia II combi (1Z5)
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

kiki, ogólnie to teraz nie za dobry czas na zakup dwóch kółek bo sezon się zaczyna
                                          co do tego co podałeś to ja bym się wstrzymał
                                          poza tylną xt to nic z xt tam nie ma jak pisze w aukcji
                                          widelec trochę lipny
                                          może się trafić coś lepszego

[ Dodano: Sro 18 Kwi, 12 08:53 ]

Komentarz

• kiki
                                            Rider
                                            • 2010
                                            • 359

abstinent, no właśnie zaczął się sezon- trochę za późno się obudziłem .
                                            Tego co teraz podałeś tez lukałem tylko pewnie cena będzie wyższa- ale zobaczymy. Szkoda, że ma też tarcze - do mojej jazdy spokojnie wystarczą v-brake . No nic będe obserwował i pytał

BTW wczoraj mojej matuli ukradli jubilata - rower mający chyba z 10 lat, poobijany, trzeszczący i ledwo jeżdzący. Wg mnie nie wart nawet 50 zł ale jednak ktoś się skusił-paranoja :evil:

Komentarz

• abstinent
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 4842
                                              • Octavia II combi (1Z5)
                                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

tak na szybko bez patrzenia na rozmiar
                                              http://allegro.pl/author-sector-old-...261756559.html fajny old school

http://allegro.pl/rower-gorski-scott...272118886.html bardzo fajny, długo posłuży zresztą na prawie identycznym osprzęcie kupiłem mój pierwszy na allegro i miło go wspominam, do dzisiaj wszystko śmiga ale tu widać że rama mała jest ale nie głupie by było kupić jakąś ramę większą i przełożyć, im większa rama tym taniej się kupi
                                              http://allegro.pl/rower-mtb-xc-mbike...279644167.html też fajny

Komentarz

• Maicroft
                                                Moderator
                                                S_OCP MemberModeratorr
                                                • 2004
                                                • 25757
                                                • Audi

A ja tam bede marudzil dalej, ze jak ktos nie ma 195cm wzrostu to wieksza rama niz 20" to jest pomylka i bedzie sie meczyc na czyms takim
                                                Spritmonitor.de

Komentarz

• abstinent
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 4842
                                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

oj będzie, ale co tam
                                                  te większe nie schodzą, to też takie ceny fajne są :P

Komentarz

• kiki
                                                    Rider
                                                    • 2010
                                                    • 359

abstinent, powiem szczerze, że ten to mnie się spodobał http://allegro.pl/rower-accent-rock-...284228974.html
                                                    o co pytać dokładnie jak będe dzwonił ?

Komentarz

Pracuję...