zmiana roweru

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • winni77
    RS
    • 2009
    • 2183
    • Octavia II combi (1Z5)
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez abstinent
    winni77, jeżeli wszystko jest poskładane z głową(a na pewno nie w sklepie), to v-ki są na równo z tarczami :idea:

ogólnie to się dzieli na tych co wygrywają na v-kach
    na tych co wygrywają na tarczach
    i na tych co maja dużo pieniędzy i nie wiedzą co z nimi robić, jeżdżą na tarczach i co chwile jadą do serwisu :jaja
    no ale tarcze są cool
    Nigdy nie uważałem, że tarcze są cool. Opierałem się bardzo długo i z tyłu wciąż mam vałki. Przedni założyłem przy "okazji" zderzenia z autobusem, bo musiałem zamówić nowe koło Wierz mi, że przetestowałem przeróżne zestawy, klocki, rodzaje vałków, obręczy (rower składałem sam ). Zgadza się na suchym jest ekstra, ale w deszczu jest lipa i vłki nigdy nie będą miały takiej modulacji jak tarcze. Poza tym nie trzeba kupować nie wiadomo czego, żeby to miało ręce i nogi. A jeśli chodzi o zjazdy to ja osobiście vłką dziękuję. Kosztowały mnie 8 szwów na brodzie :lol:

No i jak Piramida kupi jakiegoś "gotowca" z tarczami, to może być ciężko przesiąść się na vałki - po prostu felga może nie być przystosowana do tego typu hamulców.
    Mój "Batmobil"

Komentarz

• piramida
      RS
      • 2009
      • 12222
      • Superb III (3V3)

winni77, w poprzednich rowerach posiadałem vki, teraz dziekuje, wolę tarcze i to z jednego prostego powodu, w czasie zjazdów w błocie vki potrafią znikać w oczach a z tarczą mozna brodzic "po pachy" :szeroki_usmiech
      Z tarczami to jest tak jak z fullem, jeżeli sie przyzwyczaisz do tarcz to cięzko zamienic je na vki :wink:
      superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• 4x4BKF
        L&K
        • 2010
        • 1279

Jakimś wielkim rowerzystą nie jestem, raptem ok. 30 dni na rowerze w roku, ale powiem jedno - tylko tarcze. Szczególnie w góry. Nawet w niewysokich świętokrzyskich kilka razy przy zjazdach np. Św.Krzyż - Trzcianka zdarzyło mi się poczuć swąd rozgrzanej tarczy. Mam Treka na osprzęcie Bontrager, hamulce hydrauliczne, całkiem galanty rowerek. 12.6kg, przód ok. 100mm skok, koła 26x2,5, felgi "kapslowane". W zasadzie seria jeśli nie liczyć dołożonego koszyka na bidon, i przedniej lampki z chińskiej czołówki ledowej.
        P.S. Ostatnio zauwazyłem na tejże lampie pozabijane owady
        4x4

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2004
          • 25757
          • Audi

To ma byc rower rekreacyjny, a nie maszyna na zawody PŚ gdzie trzeba schodzic ponizej 8kg, a opony to sa takie grubsze tradycyjne detki :diabelski_usmiech
          Spritmonitor.de

Komentarz

• piramida
            RS
            • 2009
            • 12222
            • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Maicroft
            To ma byc rower rekreacyjny, a nie maszyna na zawody PŚ gdzie trzeba schodzic ponizej 8kg, a opony to sa takie grubsze tradycyjne detki :diabelski_usmiech
            Rekreacyjny który dan fan z jazdy i nie zajebie kierownika pedałującego pod górę tak jak jest obecnie

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• bradley
              L&K
              • 2008
              • 1465

piramida, wklej zdjecie swojego faitha. Kolega z reignem pewnie by sie chcial zamienic bo zawsze biadoli, ze nie ma roweru do zjazdu i dlatego zostaje w tyle :P
              VW Vento 1.9TDI 1Z ++
              Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
              Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol

Komentarz

• piramida
                RS
                • 2009
                • 12222
                • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez bradley
                piramida, wklej zdjecie swojego faitha. Kolega z reignem pewnie by sie chcial zamienic bo zawsze biadoli, ze nie ma roweru do zjazdu i dlatego zostaje w tyle :P
                bardzo podobny do tego:

Komentarz

• 4x4BKF
                  L&K
                  • 2010
                  • 1279

Piramida, weź ty sobie kup to:

nie będziesz mieć zadyszki na podjazdach, skok widelca większy niż chciałbyś, tył też amortyzowany, tarcze przód/tył, po mieście też pośmigasz.
                  4x4

Komentarz

• piramida
                    RS
                    • 2009
                    • 12222
                    • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez 4x4BKF
                    Piramida, weź ty sobie kup to:

nie będziesz mieć zadyszki na podjazdach, skok widelca większy niż chciałbyś, tył też amortyzowany, tarcze przód/tył, po mieście też pośmigasz.
                    nawet w tym samym kolorze żałuje że nie zrobiłem prawka na "A" od razu jak robiłem prawko na "B" bo pewnie dawno bym upalał jakiś motocykl a teraz nie chce mi sie jakoś zebrać :P

Musi byc fan upaląc w terenie na takiej maszynie

Komentarz

• Mihau
                      RS
                      • 2009
                      • 7460
                      • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Mój kolega teraz (jakieś 3 tygodnie temu przesiadka ze ścigacza) i ora wszelkie tereny niezamieszkałe w swojej okolicy podobnym sprzętem i wieczny banan na twarzy.
                      O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• piramida
                        RS
                        • 2009
                        • 12222
                        • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Mihau
                        Mój kolega teraz (jakieś 3 tygodnie temu przesiadka ze ścigacza) i ora wszelkie tereny niezamieszkałe w swojej okolicy podobnym sprzętem i wieczny banan na twarzy.
                        jezdziłem kiedyś off roadowo samochodem, ludzie i służby sa negatywnie nastawieni do takiej działalnosci, motocykle enduro równiez robią popłoch w lasach i polach nie mówiąc o górach więc zostane jednak przy rowerze

Komentarz

• bradley
                          L&K
                          • 2008
                          • 1465

Zamieszczone przez piramida
                          Zamieszczone przez bradley
                          bardzo podobny do tego:
                          http://allegro.pl/giant-faith-3-888-...864197537.html
                          A ja myslalem o tym:
                          Bo ten twoj to faktycznie klocek
                          VW Vento 1.9TDI 1Z ++

Komentarz

• abstinent
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 4842
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

wracając do tych tarcz, to w błocie podobnie hamują jak dobry zestaw v-ek : np mavic 717, klamki XT, nokon, zzyzx magnesium albo xtr, jakieś lepsze klocki i gotowe
                            wystarczy że trochę błota wpadnie na tarcze i pozamiatane
                            a i tak samo szybko mogą się skończyć klocki na tarczach jak w v-kach :diabelski_usmiech

a teraz konkrety z mojej strony

http://allegro.pl/simplon-lexx-xtr-x...864935562.html (trochę pozmieniać i też by było)
                            http://allegro.pl/super-rower-gorski...863538986.html podobnie j.w.

albo coś samemu składać, za czym ja bym się skłaniał

Komentarz

• piramida
                              RS
                              • 2009
                              • 12222
                              • Superb III (3V3)

abstinent, rama juz jest, 4300gramów z damperem :wink:

Komentarz

• Maicroft
                                Moderator
                                S_OCP MemberModeratorr
                                • 2004
                                • 25757
                                • Audi

No to jak rama ma 4300, a dobra "zwykla" ma 1800g to juz mamy roznice ktora 11kg nie dojdziemy na calosci :twisted:

Wg. mnie zla sciezka, bo albo robimy rower XC FS i skladamy na bazie czegos jak Giant NRS, albo idziemy w DH/FR. Przy tym drugim zejscie ponizej 14kg razem i utrzymanie wytrzymalosci zestawu bedzie wyzwaniem
                                Spritmonitor.de

Komentarz

• abstinent
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 4842
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

ja bym poszedł z stronę zwykłego porządnego XC

Komentarz

• piramida
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 12222
                                    • Superb III (3V3)

ciekawe ramy, szczególnie meridy w sumie jak by złożyc rower który waży około 10kg przy skoku 100-120mm to myślę że jazda na takim rowerze będzie już dużo frajdy dawać

Komentarz

• bradley
                                      L&K
                                      • 2008
                                      • 1465

Zamieszczone przez abstinent
                                      wystarczy że trochę błota wpadnie na tarcze i pozamiatane
                                      a i tak samo szybko mogą się skończyć klocki na tarczach jak w v-kach :diabelski_usmiech
                                      Jak bloto wpadnie na rozgrzana tarcze to sie wszytko ladnie wypala w oka mgnieniu.
                                      A odnosnie klockow to jesli ktos jezdzi na zywicznych to raz, ze to w ogole nie hamuje a dwa te klocki znikaja w oczach. Do tarczowek trzeba zakladac tylko metaliki. Ew. jak ktos jezdzi w bike maratonach i rzadko hamuje to polmetaliki beda w sam raz.
                                      Dobry XTR hamuje jak tarcza a nawet i lepiej ale niech tylko popada czy zrobi sie blotko No i Vki niszcza obrecz i sa podatne na kazde boczne scentrowanie. Jedyny aspekt to waga ale czy warto? Rownie dobrze abstinent moglbys sprobowac jezdzic na ostrym kole i wywalic hamulce :P
                                      VW Vento 1.9TDI 1Z ++

Komentarz

• piramida
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 12222
                                        • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Maicroft
                                        No to jak rama ma 4300, a dobra "zwykla" ma 1800g to juz mamy roznice ktora 11kg nie dojdziemy na calosci :twisted:

Wg. mnie zla sciezka, bo albo robimy rower XC FS i skladamy na bazie czegos jak Giant NRS, albo idziemy w DH/FR. Przy tym drugim zejscie ponizej 14kg razem i utrzymanie wytrzymalosci zestawu bedzie wyzwaniem
                                        Myslę że chyba pójdę w XC/AM bo jezdzę na rowerze amatorsko i czym człowiek starszy tym bardziej uważa na swą dupe, nie zapierdalam już z góry na złamanie karku więc lekki amortyzowany XC też zrobi robotę

Komentarz

• abstinent
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 4842
                                          • Octavia II combi (1Z5)
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

bradley, dla mnie waga nie liczy się na pierwszym miejscu
                                          Liczy się to żebym wszędzie zjechał, wszędzie dojechał i nie beczał co chwile jak reszta znajomych na tarczach, że coś piszczy itp, i nie jeździł po serwisach i wydawał na to kasę (tu akurat to często bywam, ale jedynie pogadać i pośmiać się z niektórych rowerzystów, albo kupić jakąś pierdołę typu wkładki do okładzin)

no i druga sprawa że z hydrauliki, to avid juicy 7 i wyższe modele czyli od ok 800zł) można uważać za w miarę dobre i bezproblemowe hamulce

jeżeli kogoś na to stać, ma czas się z tym bawić to czemu nie :diabelski_usmiech

piramida, i takie podejście mi się podoba, i będziesz na pewno zadowolony
                                          jest sporo fajnych odcinków, gdzie na dh tak szybko nie pojedziesz, a na lekkim XC możesz szaleć :twisted:

Komentarz

• idas
                                            Elegance
                                            • 2006
                                            • 828

Mysle ze to dobry temat na moje pytania
                                            Mysle nad zakupem roweru full (hardtail odpada, bo tylek boli :P).
                                            To co wpadlo mi w oko, to Giant Yukon FX2 - http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/....2/9164/49290/
                                            Bylem sie nim dzisiaj przejechac i powiem ze jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Nie mam jakis masakrycznych wymagan.
                                            Cenowo chcialbym sie wcisnac do 2900zl. U mnie sprzedawca oferuje mi ten model z rocznika 2011 za 2500zl, a z 2012 za 2700zl.
                                            Myslicie ze to dobra oferta?
                                            Chcialbym go uzywac do jazdy w okolo miesciny (zatem troche po asfalcie), po polnych drogach, lasach, gorkach i pagorkach.
                                            Waze ok. 90kg i zastanawiam, sie czy rower wytrzyma :P
                                            Dzieki za porady
                                            VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
                                            VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline

Komentarz

• abstinent
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 4842
                                              • Octavia II combi (1Z5)
                                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

idas, po co się pchać w takie coś :?: :idea:
                                              ten pewnie będzie za mały

Komentarz

• idas
                                                Elegance
                                                • 2006
                                                • 828

No wlasnie hardtail nie bardzo bo wedlug mnie duzo lepiej jezdzi mi siena fullu :-)
                                                Teraz pytanie jaki inny model moze byc dostepny w takiej kwocie? Na allegro bieda w tym przedzialem cenowym.
                                                Ja po prostu chce na luzie i komfortowo przejechac sie kilka razy w tygodniu (nawet w zimie ;-)) zdala od ludzi.
                                                Z tego co zdazylem sie dowiedziec taka opcja najbardziej mi pasuje.
                                                Jak w ogole oceniasz ta marke / model?
                                                Z tematu widze, ze jestes zwolennikiem skladania, ale ja nie jestem az tak bardzo zaangazowany w sprawy rowerowe.

Komentarz

• abstinent
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 4842
                                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

idas, tylko czy jest sens się pakować w fulla, zwłaszcza że jeździsz na luzie i w terenie gdzie nie wykorzystasz "pełnej mocy fulla"

sztywniak też może dać wiele komfortu jeżeli jest dobrze "dopasowany"

z tego co podałeś to jedynie parę rzeczy bym zostawił, a zaczął od wymiany widelca

a jestem zwolennikiem składania, bo można sporo zaoszczędzić, i masz możliwość wyboru każdej części :P
                                                  no i ta przyjemność...

Komentarz

• idas
                                                    Elegance
                                                    • 2006
                                                    • 828

A ktos jeszcze uzywa tutaj fulla?
                                                    Moze taka osoba podzielilaby sie swoimi spostrzezeniami oraz opinia czy warto?

Komentarz

Pracuję...