zmiana roweru

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zwolin
    Rider
    • 2010
    • 656

looker, tego jest mnooooostwo w intermetach. Po wkrótce to jest tak : duże koło to duży moment zarówno przy rozpędzaniu jak i hamowaniu, dlatego bardziej odczuwa się zarówno masę opon i obręczy jak i zbyt małe tarcze przy hamowaniu.

Co do geometrii, im krótsza rama i wyższa główka ramy tym bardziej wyprostowana pozycja czyli większy opór powietrza, trudniejszy balans ciałem, ale pozornie przyjemniej dla osób które mało jeżdżą. Z kątami to upraszczając maksymalnie duże kąty rury podsiodłowej wymuszają wyższą kadencję, a w przypadku widelca ułatwiają podjazdy i skręcanie. Niestety powodują, że rower mniej wybacza.

Odnośnie widelcy, to dobry widelec kosztuje tyle co tani rower. Sprężynowe uginacze tylko przeszkadzają. Osobiście nie widzę potrzeby posiadania amortyzatora przy lajtowych wycieczkach. A do sportu to ci co się bawią to wiedzą co kupić albo na ile ich nie stać

[ Dodano: Czw 14 Maj, 15 22:36 ]
    bws34, kellys bardziej mi się podoba. Ile masz wzrostu, na pewno 29 "?
    Co do osprzętu to moim zdaniem to deore jest optymalnym wyborem do cywilnej jazdy. Alivo nadaje się tylko do sporadycznych wycieczek, albo do szybkiej wymiany.
    Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
    O II Tour Combi 1.6
    Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• kris75
      Ambiente
      • 2010
      • 217

Zamieszczone przez zwolin
      looker, tego jest mnooooostwo w intermetach. Po wkrótce to jest tak : duże koło to duży moment zarówno przy rozpędzaniu jak i hamowaniu, dlatego bardziej odczuwa się zarówno masę opon i obręczy jak i zbyt małe tarcze przy hamowaniu.

Co do geometrii, im krótsza rama i wyższa główka ramy tym bardziej wyprostowana pozycja czyli większy opór powietrza, trudniejszy balans ciałem, ale pozornie przyjemniej dla osób które mało jeżdżą. Z kątami to upraszczając maksymalnie duże kąty rury podsiodłowej wymuszają wyższą kadencję, a w przypadku widelca ułatwiają podjazdy i skręcanie. Niestety powodują, że rower mniej wybacza.

Odnośnie widelcy, to dobry widelec kosztuje tyle co tani rower. Sprężynowe uginacze tylko przeszkadzają. Osobiście nie widzę potrzeby posiadania amortyzatora przy lajtowych wycieczkach. A do sportu to ci co się bawią to wiedzą co kupić albo na ile ich nie stać

[ Dodano: Czw 14 Maj, 15 22:36 ]
      bws34, kellys bardziej mi się podoba. Ile masz wzrostu, na pewno 29 "?
      Co do osprzętu to moim zdaniem to deore jest optymalnym wyborem do cywilnej jazdy. Alivo nadaje się tylko do sporadycznych wycieczek, albo do szybkiej wymiany.
      a alivio się jakoś popsuło przy przejściu z 8 na 9 czy co dokładnie jest z nim nie tak? 3 lata temu założyłem manetki alivio (8-ki), no są faktycznie dość ciężkie i zmiana biegów jest tylko co 1, ale za to są właśnie bardzo trwałe, działają do tej pory jak nowe. Kaseta alivio też bardzo przyjemna, wersja 11-32. Koszt bodajże 48zł. Założyłem ją wiosną 2014 i z tego co widzę to wytrzyma spokojnie 12kkm.

Komentarz

• zwolin
        Rider
        • 2010
        • 656

kris75, no to gratuluję. Mi kasety alivio to na maks 2-3 kkm starczały. Jak dla mnie to przerzutka bardzo szybko łapała luzy. Przy przesiadce na deore różnica jest bardzo duża. Do tego jest z zasady mało sztywna, a manetki to zupełnie inna bajka.
        O II Tour Combi 1.6
        Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• kazik4x4
          RS
          • 2008
          • 2728

Jak już mowa o MTB to czy ktoś z OCP startuje w jakichś zawodach MTB w ogólnie pojętym centrum polski?
          Jedzie ktoś w niedzielę

lub

?

Komentarz

• bws34
            Rider
            • 2011
            • 543

zwolin, Mam 188 cm wzrostu, a co myślisz żeby pchać się w 27.5?
            "Byli to ludzie, których łączyło coś więcej niż tylko wspólna gra w piłkę. Dla których honor i obrona barw klubowych nie były pustymi pojęciami."

"Możemy działać na zasadach demokratycznych ale rację będę miał Zawsze Ja"- Hubert Jerzy Wagner(1941-2002)

www.zoltar.bielsko.pl

Komentarz

• zwolin
              Rider
              • 2010
              • 656

bws34, tak. 27,5 jakoś normalnej dla mnie wygląda i z reguły normalniejszą geometrię mają te rowery.
              O II Tour Combi 1.6
              Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• bws34
                Rider
                • 2011
                • 543

To teraz już mam mętlik w głowie
                "Byli to ludzie, których łączyło coś więcej niż tylko wspólna gra w piłkę. Dla których honor i obrona barw klubowych nie były pustymi pojęciami."

"Możemy działać na zasadach demokratycznych ale rację będę miał Zawsze Ja"- Hubert Jerzy Wagner(1941-2002)

www.zoltar.bielsko.pl

Komentarz

• looker
                  RS
                  • 2008
                  • 1886
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Gdybym dziś szukał roweru to byłby to właśnie 27,5. Wydaje mi się to dobrym kompromisem pomiędzy 26 a 29.
                  OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
                  SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• arturas03
                    L&K
                    • 2009
                    • 1298
                    • Toyota
                    • AGN 1.8 20V 125 KM
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez kris75
                    Zamieszczone przez arturas03
                    Trochę z innej beczki... Zastanawiam się nad kamerką sportową na rower i nie tylko. Myślę że czasami by się przydało takie coś. Macie jakieś kamery przy rowerach/kaskach? Jeśli tak to co braliście pod uwagę wybierając kamerkę?
                    no ja mam kamerkę, gopro hero 2, sprawdź sobie na tube cheest mount, ja tak ją mocuję, a co konkretnie chciałbyś wiedzieć na temat kamerki? Weź przede wszystkim pod uwagę wagę - hero 2 jest bardzo lekka.
                    Jakbym miał jakie takie pojęcie to bym wiedział o co spytać :lol: A tak pytam czego używacie i czy to jest dobre wg Was?
                    Octavia II FL 1,9 TDI 2009 r.
                    Toyota Auris II TS Hybrid 2016r.

Komentarz

• kazik4x4
                      RS
                      • 2008
                      • 2728

bws34, tak. 27,5 jakoś normalnej dla mnie wygląda i z reguły normalniejszą geometrię mają te rowery.
                      No jak się widzi gościa w wzroście 168 pomykającego na 29erze z ramą 18" to wygląda jakby małolat po komuni wsiadł na ojca rower, co innego jak rama ma 21" a jeździec ca 188cm.

[ Dodano: Pią 15 Maj, 15 17:38 ]
                      Zamieszczone przez looker
                      Gdybym dziś szukał roweru to byłby to właśnie 27,5. Wydaje mi się to dobrym kompromisem pomiędzy 26 a 29.
                      27,5 dobry na wszystko, ale jak wspomniałem w teren lub do ścigania 29" robi różnicę.
                      Koła większe to i lepiej wybierają wyboje, promień większy co się przzekłada na większa powierzchnię styku opony z gruntem a co za tym idzie lepszą przyczepność.
                      Koła 29 wymagają większej siły w trzymaniu kiery, co za tym idzie kierownice są w nich szerokie na 720 i więcej.
                      I jak wspomniałem wyżej, jak się widzi człowieczka mikrej budowy na rowerku o dużych kołach i rozpłaszczonego na szerokiej kierownicy to wygląda to komicznie.

[ Dodano: Pią 15 Maj, 15 17:42 ]
                      Trochę z innej beczki... Zastanawiam się nad kamerką sportową na rower i nie tylko. Myślę że czasami by się przydało takie coś. Macie jakieś kamery przy rowerach/kaskach? Jeśli tak to co braliście pod uwagę wybierając kamerkę?
                      no ja mam kamerkę, gopro hero 2, sprawdź sobie na tube cheest mount, ja tak ją mocuję, a co konkretnie chciałbyś wiedzieć na temat kamerki? Weź przede wszystkim pod uwagę wagę - hero 2 jest bardzo lekka.
                      Jakbym miał jakie takie pojęcie to bym wiedział o co spytać :lol: A tak pytam czego używacie i czy to jest dobre wg Was?
                      GoPro bije konkurencję dwiema rzeczami:
                      - stabilizacją obrazu a co za tym idzie jakości nagrania
                      - mnogością rozwiązań mocowania

Większość innych producentów o ile w miarę sobie radzi z jakością nagrania - ale i tak do GoPro im jeszcze brakuje, o tyle warianty mocowań mają ubogie.

Komentarz

• bws34
                        Rider
                        • 2011
                        • 543

Zamieszczone przez kazik4x4
                        No jak się widzi gościa w wzroście 168 pomykającego na 29erze z ramą 18" to wygląda jakby małolat po komuni wsiadł na ojca rower, co innego jak rama ma 21" a jeździec ca 188cm.

[ Dodano: Pią 15 Maj, 15 17:38 ]
                        27,5 dobry na wszystko, ale jak wspomniałem w teren lub do ścigania 29" robi różnicę.
                        Koła większe to i lepiej wybierają wyboje, promień większy co się przzekłada na większa powierzchnię styku opony z gruntem a co za tym idzie lepszą przyczepność.
                        Koła 29 wymagają większej siły w trzymaniu kiery, co za tym idzie kierownice są w nich szerokie na 720 i więcej.
                        I jak wspomniałem wyżej, jak się widzi człowieczka mikrej budowy na rowerku o dużych kołach i rozpłaszczonego na szerokiej kierownicy to wygląda to komicznie.
                        Ja właśnie chcę ramę 21` dla mojego wzrostu

www.zoltar.bielsko.pl

Komentarz

• kris75
                          Ambiente
                          • 2010
                          • 217

możesz się spytać np. o czas pracy na baterii - lepiej aby kamerka sportowa miała baterię która nie padnie np. po godzince nagrania. Hero 2 pozwala na zapisanie około 2,5-3h materiału w 1080p w 30klatkach (latem). Zmiana na 720 powinna nieco wydłużyć ten czas.

Komentarz

• piramida
                            RS
                            • 2009
                            • 12222
                            • Superb III (3V3)

Jak już mowa o MTB to czy ktoś z OCP startuje w jakichś zawodach MTB w ogólnie pojętym centrum polski?
                            Jedzie ktoś w niedzielę

lub

?
                            Ja startuje ale w enduro, ostatnio byłem w Bielsku na enduro trails natomiast jutro miałem być na joyride w Kluszkowcach ale po ostatniej glebie jaja do tej pory mam opuchnięte więc nici z jutrzejszego wyjazdu :evil:
                            superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• abstinent
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 4842
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

piramida, a chcesz dostać ? :hammer

czemu nic nie pisałeś
                              byśmy może pogadali, co prawda nie byłem bo liga i te klimaty ale na chwile bym wyskoczył :P
                              swoją drogą ładnie chłopaki objeżdżali skrótami
                              z remikiem (teraz drugi na pudle) "często" w miarę możliwości śmigamy jak się uda
                              tyle że jakoś ostatnio prawie nic nie jeżdżę :P

objazd ścianki na dziabarze moje dzieło :diabelski_usmiech
                              mówili że się nie da zrobić :lol:
                              ja na to owszem że się nie da, ale na sztywnym tam zjechać
                              a objazd się wymyśli
                              no i teraz wszyscy objazdem śmigają a ścianka zarasta powoli :haha:

Komentarz

• looker
                                RS
                                • 2008
                                • 1886
                                • Octavia II (1Z3)
                                • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Koła większe to i lepiej wybierają wyboje, promień większy co się przekłada na większa powierzchnię styku opony z gruntem a co za tym idzie lepszą przyczepność.
                                Powiem tak: z moim nikczemnym wzrostem (171cm) 27.5 to optimum. O kierze powyżej 700mm nawet nie myślę - chyba bym mostek zębami gryzł ;-) Ja to wiem i nie ma co się napalać. Co do różnic... Hmmm... Ja na 26 zrobię często to czego inni na 29 nie dadzą rady. Wniosek jest jeden: rower techniki nie zastąpi ale może pomóc... Stąd moja teoria o 27.5 bo mi czasem brakuje obwodu koła ;-)
                                OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
                                SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• kris75
                                  Ambiente
                                  • 2010
                                  • 217

Koła większe to i lepiej wybierają wyboje, promień większy co się przekłada na większa powierzchnię styku opony z gruntem a co za tym idzie lepszą przyczepność.
                                  Powiem tak: z moim nikczemnym wzrostem (171cm) 27.5 to optimum. O kierze powyżej 700mm nawet nie myślę - chyba bym mostek zębami gryzł ;-) Ja to wiem i nie ma co się napalać. Co do różnic... Hmmm... Ja na 26 zrobię często to czego inni na 29 nie dadzą rady. Wniosek jest jeden: rower techniki nie zastąpi ale może pomóc... Stąd moja teoria o 27.5 bo mi czasem brakuje obwodu koła ;-)
                                  Jeżdżę z kolegą który mając 165cm jeździ na 29-er, ma ramę na zamówienie, zbudował sobie na tej ramie fulla z rollhofem (14 biegowym) i uzyskał bardzo wygodny rower pod maratony. Wzrost nie jest zatem żadną przeszkodą w tym, aby normalnie jeździć na 29-er.

Komentarz

• kazik4x4
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 2728

Tu nie chodzi o licytowanie się kto jaką ma technikę i co zrobi na rowerze ale bardziej o analizę + i - danych rozwiązań konstrukcyjnych.

Tak jak np. do technicznych krótko interwałowych tras wystarczą przełożenia 1x11 to do maratonów takich jak mazovia czy polandbike trzeba miec w minimum 2x9 w zwyż.

Jeden się chwali że na dwóch kołach 26" wyczynia cuda a inny na jednym kole robi trasę 46km po na prawdę niezłych górkach:

od 4:24 https://www.youtube.com/watch?v=08h0IVs4RKQ

profil trasy: http://mtbcrossmaraton.pl/daleszyce-19-04-2015/

Komentarz

• arturas03
                                      L&K
                                      • 2009
                                      • 1298
                                      • Toyota
                                      • AGN 1.8 20V 125 KM
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

:shock: :lol: :?:

Komentarz

• piramida
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 12222
                                        • Superb III (3V3)

abstinent, pisałem ze będę w Bielsku chyba dzień wcześniej :!:

Odnośnie oesow, rzeczywiście miejscowi maja miejscówki objeżdżone, szczególnie Remik

Ścianka bodajże na 3 oesie do zjechania, częsc chłopaków zjechała ale było takie błoto ze większość gości nawet sie nie podchodziła do tematu w tym ja 8)

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• abstinent
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 4842
                                          • Octavia II combi (1Z5)
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

piramida, sorki że fb

a następnym razem pw proszę :P :lol:

Komentarz

• piramida
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 12222
                                            • Superb III (3V3)

abstinent, Remik tym razem pozamiatał wszystko i zajął pierwsze miejsce na joyride w Kluszkowcach :szeroki_usmiech

Komentarz

• Mr0czny
                                              Elegance
                                              • 2009
                                              • 948
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

mam w tej chwili SPDki pd-m980 i zastanawiam się nad zmianą na time atac xc6/8

Jakies +/- przesiadki z Shiemano na Time'y ?

Komentarz

• krissos
                                                Elegance
                                                • 2011
                                                • 840
                                                • Honda
                                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Ciekawe materiały

W Polsce co 7 minut kradziony jest rower. - Złodzieje są bezczelni. Kradną w miejscach publicznych, w środku dnia a policja jest bezradna - to opinia wielu okradzionych rowerzystów, którzy próbują na własną rękę walczyć ze złodziejami. Reporterzy UWAGI! przygotowali zasadzkę na rowerowych złodziei.

W poniedziałek w UWADZE! pokazaliśmy jak rozpoczęła się akcja rozpracowywania szajki złodziei rowerów. Dziś w programie jej finał…

Chyba sobie kupie takie zabezpieczenie. :diabelski_usmiech
                                                "Bądź uczynny, pomagaj innym - a wtedy wszyscy wokół pomyślą, że to co dla nich robisz, jest twoim zasranym obowiązkiem."
                                                ----------------------------------------------------

!!! MOJE RECENZJE PRODUKTÓW !!!

Komentarz

• arturas03
                                                  L&K
                                                  • 2009
                                                  • 1298
                                                  • Toyota
                                                  • AGN 1.8 20V 125 KM
                                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez krissos
                                                  Ciekawe materiały

W Polsce co 7 minut kradziony jest rower. - Złodzieje są bezczelni. Kradną w miejscach publicznych, w środku dnia a policja jest bezradna - to opinia wielu okradzionych rowerzystów, którzy próbują na własną rękę walczyć ze złodziejami. Reporterzy UWAGI! przygotowali zasadzkę na rowerowych złodziei.

W poniedziałek w UWADZE! pokazaliśmy jak rozpoczęła się akcja rozpracowywania szajki złodziei rowerów. Dziś w programie jej finał…

Chyba sobie kupie takie zabezpieczenie. :diabelski_usmiech
                                                  Aż się chce, żeby wróciły czasy kiedy złodziejom ucinano ręce... :evil:

Komentarz

• kazik4x4
                                                    RS
                                                    • 2008
                                                    • 2728

Zamieszczone przez Mr0czny
                                                    mam w tej chwili SPDki pd-m980 i zastanawiam się nad zmianą na time atac xc6/8

Jakies +/- przesiadki z Shiemano na Time'y ?
                                                    To chyba zamiana z dobrych na dobre.

Dla mnie taka zmiana nie wniosłaby nic nowego.

Ja przed niektórymi maratonami lub XC zakładam:

O ile w błocie zwykłe spd czy inne spd-style sprawiaja kłopoty w wbiciem buta w pedał, to w te wkładasz nogę jak w masło nawet jak masz pod spodem 5cm błota wymieszanego z drobnym żwirem.

Komentarz

Pracuję...