zmiana roweru

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • abstinent
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 4842
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

no dokładnie jak kazik4x4 pisze
    albo spd albo ubijaki
    nic innego
    jest dobry sposób na spd i błoto :diabelski_usmiech

nie wypinać się :haha:

Komentarz

• ernestowski
      Ambiente
      • 2012
      • 228

Chyba sobie kupie takie zabezpieczenie. :diabelski_usmiech
      Jakby to nie był program telewizyjny to byś i tak nie odzyskał roweru, co najwyżej siodełko. Ciekawe ile czasu taki GPS może pracować na jednych bateriach. Poza tym po tym programie złodziejaszki raczej będą trzepać rowery pod kątem stosowania takich zabezpieczeń. W rowerze GPS łatwiej i szybciej znaleźć niż w samochodzie.

Komentarz

• Mr0czny
        Elegance
        • 2009
        • 948
        • Octavia III (5E3)
        • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Shimano zaprezentowało nowe XT z kasetą 11

Shimano XT M8000

Shimano XT M8000

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratoRS
          • 2004
          • 25757
          • Audi

Kaseta 11 to jedna nowosc i to jej "wirtualne" mocowanie najwiekszej zebatki. Ciekawe czy to bedzie az tak mocne.

Ciekawsze moim zdaniem jest kolejne podejscie do tematu przerzutek przod + tyl.
          Spritmonitor.de

Komentarz

• przemo9
            Ambiente
            • 2009
            • 228
            • Octavia II combi (1Z5)
            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Mam pytanie nieco "na odwrót":
            Czy jak założę nowszy model np przerzutkę deore xt z serii m7... - generalnie do napedu 10 rzedowego- z manetką deore 1-8,
            to bedzie taka przerzutka działała na kasecie 8 rzedowej????
            Kasety raczej nie bede zmieniał na 9 czy 10 bo :
            mam manetki z klamkami hamulca do 8 biegów
            nie wiem czy taka kaseta wejdzie w ramę
            Czy muszę szukac starego modelu przerzutki deore dedykowanego do kaset 8 rzedowych????
            O II fl kombi elegance

Komentarz

• Mr0czny
              Elegance
              • 2009
              • 948
              • Octavia III (5E3)
              • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

przerzutka z 9 będzie pasować z 10 raczej nie

kaseta 10 wejdzie na ramę (a raczej na bębenek i rama nie ma tu nic do tego) bo zmiena się odległość między zębatkami a nie szerokość kasety

Komentarz

• przemo9
                Ambiente
                • 2009
                • 228
                • Octavia II combi (1Z5)
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Mr0czny

kaseta 10 wejdzie na ramę (a raczej na bębenek i rama nie ma tu nic do tego) bo zmiena się odległość między zębatkami a nie szerokość kasety
                Wiem, że "sprzetowo w górę" to znaczy do kasety 10 rzędowej musi być przerzutka 10 rzedowa i inna nie bedzie chodziła.
                Ja się usiłuję dowiedzieć czy "lepsza" przerzutka dedykowana do napedu 10 - będzie działała z kasetą 8 rzędową?
                O II fl kombi elegance

Komentarz

• kazik4x4
                  RS
                  • 2008
                  • 2728

Zamieszczone przez przemo9

Wiem, że "sprzetowo w górę" to znaczy do kasety 10 rzędowej musi być przerzutka 10 rzedowa i inna nie bedzie chodziła.
                  Ja się usiłuję dowiedzieć czy "lepsza" przerzutka dedykowana do napedu 10 - będzie działała z kasetą 8 rzędową?
                  Przerzutkę masz skalibrowaną na określony skok w lewo lub prawo tj. skok równy odległości między zębatkami na kasecie. Na siłę da się zrobić wszystko i na siłę pewnie da się obsłużyć taką kasetę 8 przez przerzutkę 10, ale na bank będa występować duuże problemy z:
                  - trafieniem w odpowienią zebątkę
                  - zużywanie łańcucha
                  - zużywanie zebatki
                  - przeskakiwanie łańcucha pod obciążeniem itp.
                  - notoryczne wrażenie próby zrzucenia lub wrzycenia kolejnego biegu itp

Ogólnie trochę to traci znachorstwem. Da się zrobić - bo co, że nie. MisiekWro z diesla ośki zrobił benzynę 4x4 tylko z jakim efektem?

Jeszcze wracając do pojęcia "lepsza przerzutka" - czyli bardziej precyzyjna czyli mniej podatna na użycie nie z tym osprzętem, do którego została zaprojektowana...

Komentarz

• Mr0czny
                    Elegance
                    • 2009
                    • 948
                    • Octavia III (5E3)
                    • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

przerzutka z 10 rzędowej grupy nie będzie chodzić z 8 i 9 rzędową kasetą

Komentarz

• kazik4x4
                      RS
                      • 2008
                      • 2728

przerzutka z 10 rzędowej grupy nie będzie chodzić z 8 i 9 rzędową kasetą
                      Zgadza się, w cywilizowany sposób nie będzie współpracować.

Komentarz

• piramida
                        RS
                        • 2009
                        • 12222
                        • Superb III (3V3)

Taka sytuacja, dzisiejszy przedpołudniowy wypad na Turbacz przez Kudłoń.

Jak ktoś szuka solidnego roweru do enduro za rozsądne pieniądze to polecam :szeroki_usmiech
                        Załączone pliki
                        superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• przemo9
                          Ambiente
                          • 2009
                          • 228
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

A co to za sprzęt?
                          O II fl kombi elegance

Komentarz

• abstinent
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 4842
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

romet :lol:

Komentarz

• kazik4x4
                              RS
                              • 2008
                              • 2728

A co to za sprzęt?
                              Przedliftowy Cannondale Scalpel

Komentarz

• przemo9
                                Ambiente
                                • 2009
                                • 228
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez kazik4x4
                                A co to za sprzęt?
                                Przedliftowy Cannondale Scalpel
                                A myślałem że to męska wersja ukrainy - czyli ural
                                O II fl kombi elegance

Komentarz

• kazik4x4
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 2728

Zamieszczone przez Maicroft
                                  Kaseta 11 to jedna nowosc i to jej "wirtualne" mocowanie najwiekszej zebatki. Ciekawe czy to bedzie az tak mocne.

Ciekawsze moim zdaniem jest kolejne podejscie do tematu przerzutek przod + tyl.
                                  Ostatnio na jedno XC miałem udostępniony rower z napędem by SRAM 1x11, gdzie z przodu miałem jeden blacik 36t a z tyłu kasetę 11-44t.
                                  Wrażenia z jazdy są że tak powiem mieszane, ale więcej pozytywnych niż negatywnych wrażeń.

Jedyny minus to brak możliwości zmiany przełożenia na niemal takie samo, ale z innym momentem przykładanym do korb jakie daje korba z dwoma blatami z przodu.
                                  Dla kogoś kto waży 65kg i się ściga niemal zawodowo to nie jest problemem, ale dla mnie przy wadze 90kg to jest mała niedogodność.

"Kręcone" manetki sram mają tą przewagę, że np. można sobie łatwiej zredukować przed ścianką no i nie ma możliwości przycięcia klamką palca który akurat pozostał dzwigience redukcyjnej w "klasycznych" przerzutkach.

Ogólne opcja z jednym blatem z przodu to opcja na typowe XC, pętle o określonej charakterystyce, gdzie nie musimy bardzo mieszać biegami, a podjazdy nie są długie lub na trasy niemal płaskie, ale o dosyć luźnej nawierzchni, jak np. jednej z eliminacji Rock Machine gdzie na 50km było ok. 45m podjazdów a reszta po piaszczystych, leśnych drogach.

Dla tych co myślą, że lewa ręka w takiej opcji nie ma co robić - zależnie od ramy na jakiej zamontowany jest napęd - wrzucane są tam dzwignie sterowania przednim amorem, tylnym lub amortyzacją sztycy.

Komentarz

• piramida
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 12222
                                    • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez abstinent
                                    romet :lol:
                                    proszę sie z rometa nie nabijać :wink:

[ Dodano: Wto 23 Cze, 15 00:13 ]
                                    kazik4x4, swego czasu dużo jeździłem na grip shifcie i brakuje mi tego na co dzień, wystarczy jeden ruch manetką i mamy redukcję o wszystkie przełożenia na raz a nie tak jak obecnie cykanie po jednym biegu lub co najwyżej po dwa w górę

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• abstinent
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 4842
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

piramida,ale ja się nie nabijam :szeroki_usmiech
                                      przecież połowa czołówki enduro i nie tylko jeździ na romecie/krosie
                                      w sumie takiego fajnego krosa ht chętnie bym dosiadł :twisted:

chciałbym przypomnieć że xtr do góry idzie po cztery a w dół po dwie zębatki

Komentarz

• Maicroft
                                        Moderator
                                        S_OCP MemberModeratoRS
                                        • 2004
                                        • 25757
                                        • Audi

Mialem gripy przez wiele lat, potem przerzucilem sie na rapidy i daje rade, mozna przywyknac

kazik4x4, Ten naped 1x11 to mimo wszystko moim zdaniem nadaje sie jedynie do rowera 29". Na 26" to bedziemy mielic w miejscu, bo jednak kolko mniejsze, a te 27,5" to nie wiadomo czy sie przyjmie.

Czyli dla weekendowcow optimum bedzie naped 2x11 z blatami 32-44 i kaseta 10-42.
                                        Spritmonitor.de

Komentarz

• micrusec
                                          Rider
                                          • 2013
                                          • 559

Na mniej największe wrażenie robi cena katalogowa za ten Romet, nie to samo co kiedyś

Komentarz

• kazik4x4
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 2728

Zamieszczone przez Maicroft
                                            kazik4x4, Ten naped 1x11 to mimo wszystko moim zdaniem nadaje sie jedynie do rowera 29". Na 26" to bedziemy mielic w miejscu, bo jednak kolko mniejsze, a te 27,5" to nie wiadomo czy sie przyjmie.

Czyli dla weekendowcow optimum bedzie naped 2x11 z blatami 32-44 i kaseta 10-42.
                                            Ja dla odmiany 1x11 widzę bardziej na torze/pętli XC, gdzie mamy dosyć wąski zakres prędkosci, bo na normalny maraton gdzie czasami trafiają sie 2km płąskie, twarde odcinki, nierzadko asfaltowe to 1x11 ni chu..ja nie ma szans na utrzymanie się w czołówce.

Przy blacie o jakim wspomniałem 36t, kole 29 i z tyłu 11t, przy rozsądnej kadencji, prędkość jaką osiągałem to ok. 28km/h. Na Cyklokarpaty, Świętokrzyski MTBCross może być, ale na Mazovie to sporo za mało - chociażby, żeby bez zadyszki utrzymac się w peletonie na miekkim starcie.

Co d kół to właśnie nie wiadomo, czy się 29 przyjmie, bo o ile w zeszłym roku Giant miał mniej wiecej po równo modeli 275 i 29, to na ad2015 wypuścił praktycznie tylko 27,5.

Moim zdaniem na rynku się wyrówna - osoby niższe będa kupowac na mniejszej ramie z 27,5 a wyższe z większą ramą na 29.

[ Dodano: Wto 23 Cze, 15 09:49 ]
                                            Zamieszczone przez micrusec
                                            Na mniej największe wrażenie robi cena katalogowa za ten Romet, nie to samo co kiedyś
                                            Rama Romet, a reszta? Składanka jak w kazdym.

Komentarz

• Maicroft
                                              Moderator
                                              S_OCP MemberModeratoRS
                                              • 2004
                                              • 25757
                                              • Audi

Zamieszczone przez kazik4x4
                                              micrusec napisał/a:

Rama Romet, a reszta? Składanka jak w kazdym.
                                              Ale waga pancerna i osprzet taki sobie, srednia wyzsza polka.
                                              Spritmonitor.de

Komentarz

• piramida
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 12222
                                                • Superb III (3V3)

Przy napędzie 1x11 problem jest z doborem wielkości blatu, za duży blat spowoduje problem z podjazdem, za mały z kolei to problem na płaskim, przy kole 27.5 trzeba mieć odpowiednią łydę co by wyjechać na coś stromego chyba że ma sie w dupie podjazdy i większość sie wyprowadza :szeroki_usmiech

Przy 2x11 może być zajebiście z tym że część biegów i tak sie pokrywa ale za to można mieć dużą koronkę z tyłu na strome odcinki i jest czym dokręcić na płaskim

[ Dodano: Sro 24 Cze, 15 00:50 ]
                                                abstinent, cztery w górę przy xtrze w sumie wystarcza

Komentarz

• Mr0czny
                                                  Elegance
                                                  • 2009
                                                  • 948
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Jakiś czas temu postanowiłem wymienić pedały na Time'y... wybrany model i szukamy.
                                                  Dostępne od reki tylko w jednym sklepie... tytułowa bikestacja.pl , cała reszta na zamówienie z czasem realizacji do 7 dni.

Nie byłem przekonany do zakupów u nich bo 3 lata temu przejechałem sie na nich na allego (sprzedawali towar którego nie mieli na stanie).

No ale cena okazyjna bo 100 PLN taniej niż u konkurencji i to mnie skusiło.

Zamówienie złożone 31.05 (niedziela w nocy ale to akurat mało ważne), w poniedziałek 01.06 dzwoniłem jeszcze potwierdzić czy mają towar na stanie... "tak mamy oczywiście" i dopiero wtedy wysłałem przelew.

Przez parę dni brak jakiejkolwiek informacji o wysyłce więc zacząłem dzwonić i pisać maile.

Ciągłe kłamstwa na temat terminu wysyłki albo opowieści że kolega który zajmuje się wysyłkami jest chory.

W końcu 12.06 z rana wysłali maila że towar został wysłany... myślę sukces Ikona:

Ale Tracking na stronie paczkomatu informuje mnie że nadawca przyszykował dopiero paczkę (co za problem wygenerować sam numer i dalej czekać).

Kolejne telefony i maile i wreszcie wieczorem info o nadaniu paczki z systemu inpostu.

Dobrze że dostałem to co zamówiłem bo niektóry nie mieli tyle szczęścia (temat na forum rowerowym).

Ocena NEGATYWNA i w 100% nie polecam zakupów na bikestacja.pl

A wystarczyło napisać "Towar na zamówienie", ale widać niektórzy mają w d***e klienta skoro biznes się kreci i kasa się zgadza.

Komentarz

Pracuję...