Pany byłem w Jeleniej na akademickich mistrzostwach świata. Rowery takie, że szczena opada :szeroki_usmiech Nic tylko co drugi wrzucać do kombiaka na tył :P
Byłem też na Karkonoskiej, tym razem wjazd szosą i muszę Wam powiedzieć, że jak nic nie zrobią z tym podjazdem to jeszcze trochę i nie będzie się dało nim wjechać na szosie. A szkoda, bo jest to pewnego rodzaju klasyk
Tempo!! I tak cały tydzień, życie idzie jak na spidzie!
Pojeździłem dziś trochę więcej niż "pod sklepem" na Treku Superfly 9.8 i zdecydowanie podoba mi się. Bardzo fajna geometria i na rozmiarze 18.5 czułem się jak u siebie w domu mimo że nie mam doświadczenia w jeździe na 29". Teraz pozostaje kwestia karbon czy aluminium... zobaczymy
abstinent, sponosrem Konwy jest Superior i na tych ramach też się ściga.
Natomiast to co on sprzedaje to chiński wynalazek z takich portali jak ebay, hong-fu itd. Taką samą ramę można mieć za zdecydowanie mniejsze pieniądze biorąc na siebie ryzyko jej zakupu. Więcej o tym możesz przeczytać sobie tutaj:
Panowie a ja mam pytanie takie:
Mam normalny rower górski, rama alu 19,5", koła 26, osprzęt XTR, hamulce Hayes prime, widelec rock shox, korby/kiera/sztyca/obręcze/piastysiodło bontrager.
Wcześniej miałem opony Bontrager 2,25 jako że coraz więcej się po czarnym toczę jakiś czas temu założyłem laczki 1,75.
i tu się pojawia meritum: nie chcę kupować roweru szosowego bo ok. 20-30% przebiegów to dalej szutry/las. Ale chcę coś szybszego.
a) czy iść w koła węższe np. 1,25, 1,5 -
b) zmienić rower na taki "nieco bardziej szosowy góral" ??
Jeśli są takie rower to właśnie co by koledzy znawcy polecili.
Budżet nie jest jakoś jasno określony ale nie wyskakiwać mi z propozycjami 8-9kpln i więcej.
Jeżdżę ok. 200-250km tygodniowo, w tej chwili na tym sprzęcie średnia prędkość jazdy to ok. 27-28km/h. Waga 94kg, wzrost ca 187 +/- 1cm zaleznie czy mierzony rano czy wieczorem ))
Możesz strzelić sobie Maxxisy Detonatory dla przykładu i dodatkowo drugi komplet kół żeby nie musieć stale opon przekłądać.
Lub kupić lekkiego Crossa z kolami 28" którym pociśniesz po asfalcie, a jak Cię ochota najdzie to i bez większej kombinacji dasz radę w terenie. Oczywiście dla każdego określenie teren jest różne. Dlatego woląłbym najpierw wiedzieć w jakim "terenie" jeździsz.
Tempo!! I tak cały tydzień, życie idzie jak na spidzie!
Możesz strzelić sobie Maxxisy Detonatory dla przykładu i dodatkowo drugi komplet kół żeby nie musieć stale opon przekłądać.
Lub kupić lekkiego Crossa z kolami 28" którym pociśniesz po asfalcie, a jak Cię ochota najdzie to i bez większej kombinacji dasz radę w terenie. Oczywiście dla każdego określenie teren jest różne. Dlatego woląłbym najpierw wiedzieć w jakim "terenie" jeździsz.
Kół/opon nie będę musiał przekładać bo mam dwa identyczne rowery, drugi stoi na 2,1".
"Teren" to leśne szutry, nie korzystam z piaskowych.
A przykładowego lekkiego crossa 28" kolega by jakoś polecił ??
Oglądałem tego Krossa co mi podlinkowałeś. Za dużej różnicy dla mnie nie ma poza nieco delikatniejszą konstrukcją niż to co ja mam.
Konkluzja z oględzin i przejażdżki wynikła taka, że kupuję jednak drugi komplet kół, stawiam to na wspomnianych Detonatorach (oglądałem gumy Kenda za pół ceny Maxissów, ale chyba ich nie wezmę), nabiję jakieś absurdalne ciśnienie, nowy łańcuch i niech się toczy. Jeszcze tylko mostek zmienię - teraz mam mostek 120mm+18' (kąt strzelam)- na szosę wymienię go na 80mm+5' jak taki znajdę.
No i dorzucę przegląd hamulców bo coś mi po ostatniej przejażdżce w deszczu (kuźwa wszystko mokre łącznie z majtkami a grad mi na kasku punkty porobił) tył prawie przestał hamować a przód wyraźnie słabiej bierze.
Poznaj rowery MERIDA. Sięgnij po modele górskie, szosowe, przełajowe czy też miejskie. Możesz też odkryć świat rowerów elektrycznych. Dopasuj akcesoria jednej z wielu naszych marek i ciesz się jazdą!
Panowie, ma ktoś z was rower na firmę? Chodzi mi o amortyzację roweru i odliczenie vat? Ciężki wyjaśnić przed US że rower jest potrzebny we firmie? Chodzi o dojazdy do pracy (mam około 1500m do pracy), zmniejszenie np: kosztów firmowych (paliwo) i czasu przejazdu po zakorkowanym mieście?
Fajny! Tylko trzeba mieć gdzie na takim jeździć, Ty masz
Ja jednak reanimuje mojego dziadka, nowy kupię za 3-4 lat jak nie będę musiał wozić fotelika. Tymczasem przyszły koła Mavic Crossride, hamulce V Deore XT, jutro ma przyjść kompletna grupa napędu XT i szukam widelca. Zostają jeszcze pedały... zastanawiam się czy kupić kolejną parę SPD XT czy może spróbować ubijaczek?
Informacje o podatkach - Kalkulatory, wskaźniki podatkowe, zasady księgowości, kruczki prawne, poradniki dla początkujących księgowych i przedsiębiorców. Największy w Polsce portal dotyczący podatków
Fajny! Tylko trzeba mieć gdzie na takim jeździć, Ty masz
Ja jednak reanimuje mojego dziadka, nowy kupię za 3-4 lat jak nie będę musiał wozić fotelika. Tymczasem przyszły koła Mavic Crossride, hamulce V Deore XT, jutro ma przyjść kompletna grupa napędu XT i szukam widelca. Zostają jeszcze pedały... zastanawiam się czy kupić kolejną parę SPD XT czy może spróbować ubijaczek?
też jeżdzę na xt. Ale piastę z tyłu mam SLX'a bo nie wymaga takiego dbania jak XT.
bawiłem się kamerką dzisiaj, niestety ale wyłącza się na dużych wertepach, na razie nie wiem dlaczego trzeba będzie coś wymyślić :P
a tak fajnie dzisiaj mi się jechało
gleba też była przez kiere :diabelski_usmiech
w robocie się będą śmiać że mnie żona bije po
abstinent, ładnie pracuje ten fox z tym że to twojej jazdy pasowałby trochę większy skok, chyba musisz przesiąść się na fulla, jest to nieunikniona ewolucja kolarstwa górskiego :wink:
na razie jest co jest :|
jak się uda to poskładam 650b i zobaczymy jak będzie
do tej ramy co mam to jedynie u-turn albo talas bo pow 120 może być kicha na podjazdach
kolega ma rebe 127 ustawioną, muszę pogadać jak to zrobił
na fulla poczekam do wyczerpania wszystkich innych pomysłów:
650, inna rama
u-turn/talas raczej nie będzie próbowany na pierwszym planie
a kamerka chyba już ogarnięta, za dużo luzu miała w "kondomie"
oby pogoda była bez deszczu to pośmigam coś na tygodniu
jak popada to rzeź niezła jest na tej trasie :P
Komentarz