zmiana roweru

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • abstinent
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 4842
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

to ta rama w porównaniu do alma m50 to pikuś

Komentarz

• Pixon
      Rider
      • 2013
      • 541
      • Fabia (NJ3)

Ale się uparłeś na tą Orbee :P

Pany byłem w Jeleniej na akademickich mistrzostwach świata. Rowery takie, że szczena opada :szeroki_usmiech Nic tylko co drugi wrzucać do kombiaka na tył :P

Byłem też na Karkonoskiej, tym razem wjazd szosą i muszę Wam powiedzieć, że jak nic nie zrobią z tym podjazdem to jeszcze trochę i nie będzie się dało nim wjechać na szosie. A szkoda, bo jest to pewnego rodzaju klasyk
      Tempo!! I tak cały tydzień, życie idzie jak na spidzie!

Komentarz

• abstinent
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 4842
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Pixon, widziałeś rower Marka Konwy ?

Komentarz

• Pixon
          Rider
          • 2013
          • 541
          • Fabia (NJ3)

abstinent, tak, a czemu pytasz?

Komentarz

• dudek_t
            L&K
            • 2008
            • 1421

Pojeździłem dziś trochę więcej niż "pod sklepem" na Treku Superfly 9.8 i zdecydowanie podoba mi się. Bardzo fajna geometria i na rozmiarze 18.5 czułem się jak u siebie w domu mimo że nie mam doświadczenia w jeździe na 29". Teraz pozostaje kwestia karbon czy aluminium... zobaczymy

Komentarz

• abstinent
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 4842
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Pixon sprzedaje ramy pod swoim logo
              ale nie do końca są takie same jak te co na nich jeździ

Komentarz

• piramida
                RS
                • 2009
                • 12222
                • Superb III (3V3)

jako ciekawostka:

Informacje finansowe z kraju i ze świata. Aktualne i archiwalne: notowania giełdowe, kursy walut, wskaźniki gospodarcze, wiadomości ekonomiczne.
                superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Pixon
                  Rider
                  • 2013
                  • 541
                  • Fabia (NJ3)

abstinent, sponosrem Konwy jest Superior i na tych ramach też się ściga.

Natomiast to co on sprzedaje to chiński wynalazek z takich portali jak ebay, hong-fu itd. Taką samą ramę można mieć za zdecydowanie mniejsze pieniądze biorąc na siebie ryzyko jej zakupu. Więcej o tym możesz przeczytać sobie tutaj:

Komentarz

• kazik4x4
                    RS
                    • 2008
                    • 2728

Panowie a ja mam pytanie takie:
                    Mam normalny rower górski, rama alu 19,5", koła 26, osprzęt XTR, hamulce Hayes prime, widelec rock shox, korby/kiera/sztyca/obręcze/piastysiodło bontrager.
                    Wcześniej miałem opony Bontrager 2,25 jako że coraz więcej się po czarnym toczę jakiś czas temu założyłem laczki 1,75.

i tu się pojawia meritum: nie chcę kupować roweru szosowego bo ok. 20-30% przebiegów to dalej szutry/las. Ale chcę coś szybszego.

a) czy iść w koła węższe np. 1,25, 1,5 -
                    b) zmienić rower na taki "nieco bardziej szosowy góral" ??
                    Jeśli są takie rower to właśnie co by koledzy znawcy polecili.
                    Budżet nie jest jakoś jasno określony ale nie wyskakiwać mi z propozycjami 8-9kpln i więcej.

Jeżdżę ok. 200-250km tygodniowo, w tej chwili na tym sprzęcie średnia prędkość jazdy to ok. 27-28km/h. Waga 94kg, wzrost ca 187 +/- 1cm zaleznie czy mierzony rano czy wieczorem ))

Komentarz

• Pixon
                      Rider
                      • 2013
                      • 541
                      • Fabia (NJ3)

Możesz strzelić sobie Maxxisy Detonatory dla przykładu i dodatkowo drugi komplet kół żeby nie musieć stale opon przekłądać.

Lub kupić lekkiego Crossa z kolami 28" którym pociśniesz po asfalcie, a jak Cię ochota najdzie to i bez większej kombinacji dasz radę w terenie. Oczywiście dla każdego określenie teren jest różne. Dlatego woląłbym najpierw wiedzieć w jakim "terenie" jeździsz.

Komentarz

• kazik4x4
                        RS
                        • 2008
                        • 2728

Zamieszczone przez Pixon
                        Możesz strzelić sobie Maxxisy Detonatory dla przykładu i dodatkowo drugi komplet kół żeby nie musieć stale opon przekłądać.

Lub kupić lekkiego Crossa z kolami 28" którym pociśniesz po asfalcie, a jak Cię ochota najdzie to i bez większej kombinacji dasz radę w terenie. Oczywiście dla każdego określenie teren jest różne. Dlatego woląłbym najpierw wiedzieć w jakim "terenie" jeździsz.
                        Kół/opon nie będę musiał przekładać bo mam dwa identyczne rowery, drugi stoi na 2,1".

"Teren" to leśne szutry, nie korzystam z piaskowych.

A przykładowego lekkiego crossa 28" kolega by jakoś polecił ??

Komentarz

• Pixon
                          Rider
                          • 2013
                          • 541
                          • Fabia (NJ3)

nowy/używany? jaki budżet?

Oto przykład:

Komentarz

• kazik4x4
                            RS
                            • 2008
                            • 2728

Pixon,

Oglądałem tego Krossa co mi podlinkowałeś. Za dużej różnicy dla mnie nie ma poza nieco delikatniejszą konstrukcją niż to co ja mam.
                            Konkluzja z oględzin i przejażdżki wynikła taka, że kupuję jednak drugi komplet kół, stawiam to na wspomnianych Detonatorach (oglądałem gumy Kenda za pół ceny Maxissów, ale chyba ich nie wezmę), nabiję jakieś absurdalne ciśnienie, nowy łańcuch i niech się toczy. Jeszcze tylko mostek zmienię - teraz mam mostek 120mm+18' (kąt strzelam)- na szosę wymienię go na 80mm+5' jak taki znajdę.
                            No i dorzucę przegląd hamulców bo coś mi po ostatniej przejażdżce w deszczu (kuźwa wszystko mokre łącznie z majtkami a grad mi na kasku punkty porobił) tył prawie przestał hamować a przód wyraźnie słabiej bierze.

Lubie takie downhille
                            W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

Komentarz

• stumpy
                              Classic
                              • 2013
                              • 1

Ja wczoraj kupiłem sobie taki piękny rowerek na urodziny:

Poznaj rowery MERIDA. Sięgnij po modele górskie, szosowe, przełajowe czy też miejskie. Możesz też odkryć świat rowerów elektrycznych. Dopasuj akcesoria jednej z wielu naszych marek i ciesz się jazdą!

Komentarz

• kapi
                                L&K
                                • 2009
                                • 1174
                                • Fabia combi

fajna rowerowa kompilacja - canondale, focus i inne w tle :youtube - raczej jako rozrywka, niż fachowe info.
                                OII sprzedana

Następca dużej czarnej - Mała czarna MC 1Z1Z

Komentarz

• piramida
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 12222
                                  • Superb III (3V3)

Panowie, ma ktoś z was rower na firmę? Chodzi mi o amortyzację roweru i odliczenie vat? Ciężki wyjaśnić przed US że rower jest potrzebny we firmie? Chodzi o dojazdy do pracy (mam około 1500m do pracy), zmniejszenie np: kosztów firmowych (paliwo) i czasu przejazdu po zakorkowanym mieście?

P.S. nowa miłość

http://www.pinkbike.com/news/mondrak...look-2014.html :slinka

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• zajas
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 631

piramida, na gruncie PIT przejdzie bez problemu,naVAT jeszcze takiego przypadku nie rozkminialem ale potraktuje to jako wyzwanie ????

Komentarz

• dudek_t
                                      L&K
                                      • 2008
                                      • 1421

Zamieszczone przez piramida
                                      Fajny! Tylko trzeba mieć gdzie na takim jeździć, Ty masz

Ja jednak reanimuje mojego dziadka, nowy kupię za 3-4 lat jak nie będę musiał wozić fotelika. Tymczasem przyszły koła Mavic Crossride, hamulce V Deore XT, jutro ma przyjść kompletna grupa napędu XT i szukam widelca. Zostają jeszcze pedały... zastanawiam się czy kupić kolejną parę SPD XT czy może spróbować ubijaczek?

Komentarz

• piramida
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 12222
                                        • Superb III (3V3)

zajas, widzę że z vatem też nie będzie problemu:
                                        Informacje o podatkach - Kalkulatory, wskaźniki podatkowe, zasady księgowości, kruczki prawne, poradniki dla początkujących księgowych i przedsiębiorców. Największy w Polsce portal dotyczący podatków

Zawsze to -42% od ceny zakupu :diabelski_usmiech

Komentarz

• zajas
                                          Rider
                                          • 2009
                                          • 631

piramida, tylko uważaj jakbyś czasem chciał puścić jeszcze w koszta ubranie i kask:

Komentarz

• ovi
                                            Ambiente
                                            • 2014
                                            • 105

Zamieszczone przez dudek_t
                                            Zamieszczone przez piramida
                                            Fajny! Tylko trzeba mieć gdzie na takim jeździć, Ty masz

Ja jednak reanimuje mojego dziadka, nowy kupię za 3-4 lat jak nie będę musiał wozić fotelika. Tymczasem przyszły koła Mavic Crossride, hamulce V Deore XT, jutro ma przyjść kompletna grupa napędu XT i szukam widelca. Zostają jeszcze pedały... zastanawiam się czy kupić kolejną parę SPD XT czy może spróbować ubijaczek?
                                            też jeżdzę na xt. Ale piastę z tyłu mam SLX'a bo nie wymaga takiego dbania jak XT.

Komentarz

• abstinent
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 4842
                                              • Octavia II combi (1Z5)
                                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

bawiłem się kamerką dzisiaj, niestety ale wyłącza się na dużych wertepach, na razie nie wiem dlaczego trzeba będzie coś wymyślić :P
                                              a tak fajnie dzisiaj mi się jechało
                                              gleba też była przez kiere :diabelski_usmiech
                                              w robocie się będą śmiać że mnie żona bije po

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=3bvsT8T4Crk&fmt=18[/youtube]

Komentarz

• piramida
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 12222
                                                • Superb III (3V3)

abstinent, ładnie pracuje ten fox z tym że to twojej jazdy pasowałby trochę większy skok, chyba musisz przesiąść się na fulla, jest to nieunikniona ewolucja kolarstwa górskiego :wink:

P.S. w twoim przypadku 140/140 zrobił by robotę

Komentarz

• abstinent
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 4842
                                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

na razie jest co jest :|
                                                  jak się uda to poskładam 650b i zobaczymy jak będzie
                                                  do tej ramy co mam to jedynie u-turn albo talas bo pow 120 może być kicha na podjazdach
                                                  kolega ma rebe 127 ustawioną, muszę pogadać jak to zrobił
                                                  na fulla poczekam do wyczerpania wszystkich innych pomysłów:
                                                  650, inna rama
                                                  u-turn/talas raczej nie będzie próbowany na pierwszym planie

a kamerka chyba już ogarnięta, za dużo luzu miała w "kondomie"
                                                  oby pogoda była bez deszczu to pośmigam coś na tygodniu
                                                  jak popada to rzeź niezła jest na tej trasie :P

Komentarz

• kazik4x4
                                                    RS
                                                    • 2008
                                                    • 2728

Ta, wszystkie rowerzysty, ale że Majka Wygrał TdP to się żaden nie zająknie

Komentarz

Pracuję...