zmiana roweru

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • xtremesystems
    RS
    • 2010
    • 2254
    • Hyundai

chodzi o to ze jest w miare swiezy - 2012

kluczowe elementy ma alivio. z czasem zużywania sie elementow mozna wymieniac na wmiare tania deore 9tke

najdrozsza czesc - amor . na oko sprawny. oczywiscie pojechalbym go sprawdzic

moze koledzy jeszcze sie wypowiedza ale ja tak to widze

Komentarz

• zwolin
      Rider
      • 2010
      • 656

xtremesystems, ale allivio/acera to graty na jeden sezon, jak ktoś ma nogę do jazdy.
      Policz sobie koszty upgrade do deore. Nijak się nie opłaca. Sam przerabiałem taki temat rok temu.
      Amor niby sprawny, ale pokrętła nie ma, żeby pokręcić i sprawdzić
      Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
      O II Tour Combi 1.6
      Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• xtremesystems
        RS
        • 2010
        • 2254
        • Hyundai

ten ma super specyfikacje
        troche by trzeba w niego wlozyc?

no ale rebe ma

ten chyba wyjdzie ponad budzet ?

Komentarz

• zwolin
          Rider
          • 2010
          • 656

xtremesystems, fajny, ale baaaardzo ryzykowny. Dużo drogich gratów, które swoje przejechały. Ramę trzeba pod lupą obejrzeć. Rura podsiodłowa, była zdecydowanie zbyt wycieniowana i zdarzały się pęknięcia.

Ja bym szukał roweru na w miarę kompletnym i sprawnym deore, i do rekreacyjnej jazdy wystarczy. Kupowanie roweru za kasę mniejszą niż wartość korby, czy widelca to wiesz.....okazja :szeroki_usmiech
          O II Tour Combi 1.6
          Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• xtremesystems
            RS
            • 2010
            • 2254
            • Hyundai

ciezko wlasnie znalezc pelne deore za ok 1500 zeby i grupa wygladala w miare i amor byl w miare

Komentarz

• zwolin
              Rider
              • 2010
              • 656

xtremesystems, no to tym bardziej xt/xtr za te pieniądze to raczej z cyklu fakty i mity :wink:
              Pytanie, czy na pewno potrzebujesz mtb? Bo może warto popatrzeć z czymś z segmentu cross/fitness , tak jak np trek fx.(przykład rozwiązania, nie patrzeć na cenę ). Bez amora też da się jeździć, jeśli mówimy o rekreacji, a nie łojeniu po wertepach na maksa
              O II Tour Combi 1.6
              Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• Pixon
                Rider
                • 2013
                • 541
                • Fabia (NJ3)

Odpuść tego Kellysa to jest wyjeżdżony złom, cały napęd do wymiany. Ponad to te Sabotage lubiły pękać. Patrząc na ogólny stan roweru, podejrzewam, że amortyzator też wymaga przeglądu. A to jak nie potrafisz zrobić samemu, to juz koszt w okolicach 150-200zł z wymianą oringów.

Ten drugi niestety pójdzie za dużo dużo więcej. Ja dla samych piast mógłbym ten rower licytować, żeby resztę sprzedać a na nich zapleść koła. Zwróć uwagę ile nowe piasty DT 240s kosztują

zwolin, pokrętło to nie problem, wsadzasz imbusa 3 lub 4 mm i sobie regulujesz. Owszem jest to utrudnienie, ale nie jest to "usterka" deklasująca sprzęt. Tak na prawdę tłumienie ustawiasz raz i zapominasz o tym.

Według mnie najlepiej jest kupić rower na dobrej ramie i amortyzatorze. O dobrych kołach w tym segmencie cenowym się nie mówi Osprzęt z czasem i tak wymienisz sobie na lepszy lub nowy. Nie od razu rzym zbudowano. Ja swoje pierwsze wyścigi i maratony przejeżdżałem na Altusie i innych niskobudżetowych grupach. Co do manetek Alivio lata 2006 bodajże, miałem je jeszcze do zeszłego roku. Najpierw ja natukłem na nich z 20k km. Później siostra ich jeszcze używała. Precyzje juz miały średnią, ale nadal działały! Znalazły się teraz w rękach kolejnego użytkownika. Nie przekreślałbym tych niższych grup. Gdyż jak wiadomo część pomysłów i technologii z roku na rok w shimano znaleźć można z wyższych grup. Przykładowo korby na sztywną oś czy napędy 10 rzędowe. Kiedyś zarezerwowane tylko dla XTR/XT, w tej chwili powoli na Alivio spływa ten honor.
                Tempo!! I tak cały tydzień, życie idzie jak na spidzie!

Komentarz

• xtremesystems
                  RS
                  • 2010
                  • 2254
                  • Hyundai

mtb z amorem. mam dwie szosy i teraz chce cos w teren . moze nie zeby sie uwalic od stop do glow . ale gorskie sciezki w beskidzie wyspowym objechac

scigac sie nie bede wiec zaczyman zastanawiac sie nad sensem tarcz . ale amor sie przyda bez 2 zdan

Komentarz

• zwolin
                    Rider
                    • 2010
                    • 656

Pixon, rozwiązania rozwiązaniamia, ale trwałość najniższych grup jest zerowa. Manetki są akceptowalne dopuki działają z tą samą grupą. Niestety, ale zestaw manetki alivio i przerzutka deore będzie działał tylko trochę lepiej niż alivio, a do deore na pewno się nie zbliży.
                    Owszem, można kupować rower dla ramy, ale treka, speca, cannondale i jeszcze kilka marek, ale nie unibike :wink:
                    Co do pokrętła, to gdyby wszystko działało to każdy dołożyłby te 5 dych i sprzedał w 100% sprawny rower. Albo coś jest tam nie tak, albo pokrętła nie występują w przyrodzie........moim zdaniem oczywiście
                    O II Tour Combi 1.6
                    Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• xtremesystems
                      RS
                      • 2010
                      • 2254
                      • Hyundai

wlasnie jak to z tym pokretlem
                      jest to do dokupienia? jak to w ogole wyglada?
                      bo oczywiscie jesli kupie ten rower chialbym je wymienic. ale tez zastanawiam sie czemu wlasciciel ich nie kupil skoro to tylko 25zl

Komentarz

• zwolin
                        Rider
                        • 2010
                        • 656

xtremesystems, poszukaj dystrybutora amora i zadzwoń. Z pokrętłami, to jest tak, że jedne są po 10zł, innych nie ma, a jeszcze inne są po 2 stówy, jak dystrybutor uzna, że po tyle mają być
                        O II Tour Combi 1.6
                        Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• xtremesystems
                          RS
                          • 2010
                          • 2254
                          • Hyundai

jest takie cos

ktore ja potrzebuje?

Komentarz

• Pixon
                            Rider
                            • 2013
                            • 541
                            • Fabia (NJ3)

Zamieszczone przez zwolin
                            Pixon, rozwiązania rozwiązaniamia, ale trwałość najniższych grup jest zerowa
                            I tak i nie. Jak to mówią starzy wyjadacze "Nie XTR'y napędzają rowery

Niestety, ale zestaw manetki alivio i przerzutka deore będzie działał tylko trochę lepiej niż alivio, a do deore na pewno się nie zbliży.
                            Zgodzę się, że w tym wypadku wyznacznikiem działania będzie najsłabsze ogniwo czyli manetki.

Co do pokrętła, to gdyby wszystko działało to każdy dołożyłby te 5 dych i sprzedał w 100% sprawny rower. Albo coś jest tam nie tak, albo pokrętła nie występują w przyrodzie........moim zdaniem oczywiście
                            To pokrętło bardzo często jest gubione. Sposób mocowania na wcisk się wyrabia, luzuje i na wybojach bardzo często dochodzi do sytuacji, ze je gubimy. Moja siostra ma SR Axona z 2012, który ma przebieg ok. 1000 km. Wydaje mi się, że też nie ma już tego pokrętła.

Problem jest taki, że w tej chwili już jest po sezonie i każdy sensowny rower już się sprzedał :| Zostały tylko takie które trzymają cenę.

xtremesystems, pokrętło można dokupić, tylko czy jest sens? Dla estety tak

Komentarz

• xtremesystems
                              RS
                              • 2010
                              • 2254
                              • Hyundai

pokretło regulacji odbicia to mi nie potrzebna ,bo tak jak piszesz ustawiam i zapominam.

to pokretło blokaty bym chcial zeby nie trzeba imbusem w terenie blokady zapinac

Komentarz

• zwolin
                                Rider
                                • 2010
                                • 656

xtremesystems, to jakbyś miał to kupować, to sprawdź, czy nie da się przeszczepić sterowania na kierownice. Pokretła na goleni nie da się urzywac podczas jazdy w terenie.
                                O II Tour Combi 1.6
                                Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• xtremesystems
                                  RS
                                  • 2010
                                  • 2254
                                  • Hyundai

juz wiem czemu nie zmienil.

te czesci nie kosztuja 25 zl

blokada kosztuje 75 a regulacja odbicia 60

ciekawe czy zamienniki jakies sie znajda.tak czy tak cena nie zabija ale da mi pole do negocjacji ceny roweru

Komentarz

• abstinent
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 4842
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Pokretła na goleni nie da się urzywac podczas jazdy w terenie.

oj, ja tam używam i całkiem nieźle wychodzi mi to :diabelski_usmiech

Komentarz

• xtremesystems
                                      RS
                                      • 2010
                                      • 2254
                                      • Hyundai

mysle ze tez dam rade .

ostatnio przerzutki w szosie regulowalem podczas jazdy

Komentarz

• abstinent
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 4842
                                        • Octavia II combi (1Z5)
                                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

trafiłem na coś takiego
                                        co o tym porównaniu sądzicie ?

W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

Komentarz

• piramida
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 12222
                                          • Superb III (3V3)

abstinent, porównanie może byc trochę stronnicze aczkolwiek wygląda logicznie jeżeli chodzi o obciążenie boczne i pracę amora, w dolnym amorze wygląda jak by nie było oleju :lol:
                                          superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• abstinent
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 4842
                                            • Octavia II combi (1Z5)
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

no więc właśnie też takie "wrażenie" mam
                                            najlepiej uzbroić je na gotowo i na rolkach jakieś testy porobić :szeroki_usmiech

Komentarz

• piramida
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 12222
                                              • Superb III (3V3)

abstinent, trochę psychicznie upalać rower z jedną lagą :wink:

superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• abstinent
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 4842
                                                • Octavia II combi (1Z5)
                                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

nawet dają radę https://www.youtube.com/watch?v=Murg8zQ4xAQ
                                                rozmawiałem z kolegą z którym trochę jeździłem ze trzy lata temu, miałem przerwę a on ćwiczy cały czas i właśnie w tamtym roku kupił "lefty"
                                                za jakiś czas jak potrenuje to się przejadę z nim i na pewno przetestuje co to potrafi, zawsze mnie to korciło :diabelski_usmiech

a swój stary rower ma na sprzedaż, cena do uzgodnienia

Komentarz

• Maicroft
                                                  Moderator
                                                  S_OCP MemberModeratorr
                                                  • 2004
                                                  • 25757
                                                  • Audi

Druga sprawa, ze pozioma pozycja testowa to jest bez sensu, bo amortyzator jest zaprojektowany do pracy w pionie :diabelski_usmiech
                                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• Pixon
                                                    Rider
                                                    • 2013
                                                    • 541
                                                    • Fabia (NJ3)

Co wy macie za parcie na te Canondale? Drogie to w zakupie, później drogie i problematyczne w użytkowaniu. A jeszcze kupno używanego roweru na osprzęcie XX, to jak nic władowanie się w niezłe G... Chyba, że się starguje od razu cenę na nowy napęd. :szeroki_usmiech

Komentarz

Pracuję...