zmiana roweru

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Pixon
    Rider
    • 2013
    • 541
    • Fabia (NJ3)

Przykro mi, ale ja się wycofuje z takiego tematu.
    Dla mnie połączenie roweru "miejskiego" żeby go nikt z pod sklepu nie ukradł, z rowerem który ma być wykorzystywany również w górach. Rozumiem, raz na jakiś czas, żadnego hardcoru itp. ale mimo wszystko, jest nieosiągalne. Nie napisałeś mi ile ważysz. Ja na miasto używam starego obdartego Rometa przerobionego na ostre. Rower wygląda tak źle, że tylko ja się już do niego przyzwyczaiłem i go toleruje, ale dzięki temu zostawiam go tam gdzie chce i na ile chce. Zawsze czeka na swojego pana. Kup obdarciucha jakiegoś za 200 zł, a resztę wpakuj w mtb.

BTW. Posiadanie żon/dziewczyn z podobną pasją, znacznie ułatwia kupno roweru taka rada dla wszystkich Znam to z autopsji.
    Tempo!! I tak cały tydzień, życie idzie jak na spidzie!

Komentarz

• mac_aaron
      Elegance
      • 2012
      • 984
      • Octavia III (5E3)
      • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez Pixon
      Rower wygląda tak źle, że tylko ja się już do niego przyzwyczaiłem i go toleruje, ale dzięki temu zostawiam go tam gdzie chce i na ile chce. Zawsze czeka na swojego pana. Kup obdarciucha jakiegoś za 200 zł, a resztę wpakuj w mtb.
      Tjaaa miałem taki, kolarka Rometa za 200zł przerobiona na singla... Zakosili z piwnicy...

Komentarz

• kazik4x4
        RS
        • 2008
        • 2728

Zamieszczone przez Pixon
        starego obdartego Rometa przerobionego na ostre.

Ostatnio ostre coraz bardziej w modzie)

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2004
          • 25757
          • Audi

Mina takiego co zawinie taka koze i bedzie sie chcial zatrzymac musi byc bezcenna :twisted:
          Spritmonitor.de

Komentarz

• zwolin
            Rider
            • 2010
            • 656

Maicroft,

Jest wina, jest i kara :szeroki_usmiech
            Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
            O II Tour Combi 1.6
            Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• Pixon
              Rider
              • 2013
              • 541
              • Fabia (NJ3)

Mina takiego co zawinie taka koze i bedzie sie chcial zatrzymac musi byc bezcenna :twisted:
              I gdyby była opcja lubię to...
              Niestety ostre są coraz bardziej popularne, sam miałem wiele razy chęć żeby swojego odrestaurować. Szybko jednak przechodzi mi to, jak się zastanowię ile bym musiał zabezpieczeń ze sobą nagle wozić

Komentarz

• xtremesystems
                RS
                • 2010
                • 2254
                • Hyundai

Zamieszczone przez Pixon
                Przykro mi, ale ja się wycofuje z takiego tematu.
                Dla mnie połączenie roweru "miejskiego" żeby go nikt z pod sklepu nie ukradł, z rowerem który ma być wykorzystywany również w górach. Rozumiem, raz na jakiś czas, żadnego hardcoru itp. ale mimo wszystko, jest nieosiągalne. Nie napisałeś mi ile ważysz. Ja na miasto używam starego obdartego Rometa przerobionego na ostre. Rower wygląda tak źle, że tylko ja się już do niego przyzwyczaiłem i go toleruje, ale dzięki temu zostawiam go tam gdzie chce i na ile chce. Zawsze czeka na swojego pana. Kup obdarciucha jakiegoś za 200 zł, a resztę wpakuj w mtb.

BTW. Posiadanie żon/dziewczyn z podobną pasją, znacznie ułatwia kupno roweru taka rada dla wszystkich Znam to z autopsji.
                179cm 84kg

[ Dodano: Pon 24 Mar, 14 20:08 ]
                nie kupilem tego roweru.
                bylem u Rycha na legionow ( Pixon bedzie wiedzial u kogo)
                Rychu zobaczyl ten rower, lozysko z tylu do roboty, konusy, lozysko w suporcie, stery
                kaseta lancuch
                w sumie 400zl
                plus jeszcze regeneracja dampera. czyli ze 200

Komentarz

• abstinent
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 4842
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

za 2250 puści

wygląda ciekawie

Komentarz

• xtremesystems
                    RS
                    • 2010
                    • 2254
                    • Hyundai

wyglada bardzo ciekawie . tylko budżet musial bym nagiac o 1000. rower na wypasie jak moja szosa .

[ Dodano: Pon 24 Mar, 14 20:24 ]
                    i dobrze ze 18tka nawet 18,5 moze byc bo to 17,5 deczo male . musial bym mostek bardzo dlugi dawac

Komentarz

• abstinent
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 4842
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

nie znam kolesia, świeży na forum
                      męczy się od początku miesiąca z nim i nie ma kupca więc tyle chce zjechać z ceną

sprowadzony, ale skąd ?
                      napisał "CH."
                      może chciał napisać "Holandia" i nie wyszło mu :lol:

myślę że w tej cenie szybko znajdzie kupca

Komentarz

• Pixon
                        Rider
                        • 2013
                        • 541
                        • Fabia (NJ3)

Wow ale "klasyk" XT 760.

Boje się, że w tym rowerze napęd też jest do wymiany. Na pewno korba, niedługo już powie dość, łańcuch jest strasznie skorodowany. Wiadomo wymiana któregoś z wymienionych elementów pociągnie za sobą wymianę kasety. Lekko licząc 300 zł musisz dołożyć do tego roweru. No i tego roweru nie zostawisz pod sklepem, bo Ci go opierdzielą szybciej niż zdązysz pomyśleć.

+za Rebę, tylko mnie nie pasują DC, napęd do wymiany :?

Nowy osprzęt

Też fajny osprzęt

Generalnie to w każdym tym rowerze jest do wymiany napęd

Komentarz

• xtremesystems
                          RS
                          • 2010
                          • 2254
                          • Hyundai

dobra nowa porcja

(pewnie pojdzie grubo za ponad 2k ale pytam dla pewnosci)

A

B

C

centuriona ogladalem (troche daleko mam po niego)

nad specem nawet dluzej sie zastanawialem ale na sram sie nie znam .
                          (hamulce i przezutke do czego z shimano mozna porownac )
                          czy amor Manitou Black Comp 80/100 jest lepszy od MANITOU R7?

Komentarz

• abstinent
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 4842
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

kaseta slx 100, blaty spokojnie w stówce się zmieści i kmc 9200 (odpowiednik xt) ok 35zł szt

Komentarz

• xtremesystems
                              RS
                              • 2010
                              • 2254
                              • Hyundai

będziesz miał chwilę napisz coś więcej o tych rowerach co podalem i o tym specu i centurionie pixona

Komentarz

• Pixon
                                Rider
                                • 2013
                                • 541
                                • Fabia (NJ3)

Centurion ma ten plus, że jest w nim nowsza R7, w której poprawili nieszczelności komór i przeprojektowali tłumik montując do niego ABS - absolute motion. Bardzo fajna platforma zmieniająca charakterystykę od całkowicie otwartej, aż po zablokowanie amortyzatora.

Spec Manitou R7 to dziecko Manitou Black. To jest odświeżona wersja. Obydwa amortyzatory powietrzno-olejowe, budową zbliżone do siebie, mowa o Manitou Black i R7 super click it - wersja około 2007 r. Późniejsze juz miały montowany nowy tłumik ABS i się różniły znacznie charakterystyką pracy.
                                Sram X.9 jest klasyfikowane coś pomiędzy XT a XTR (mtb) i Ultegra a Dura-ace (szosa).

Sram czy Shimano? Trwają wieczne wojny jak pomiędzy użytkownikami Canon'ów i Nikon'ów. Musisz sam spróbować i powiedzieć co Ci bardziej odpowiada. Ja np. lubię gripy dlatego jeżdżę na Sramie.

STEPPENWOLF tego sobie odpuść, od razu widać, ze na Ciebie za duży.

Unibike Szczerze to to jest chyba mój faworyt

Napęd:
                                kaseta + łańcuch: HG50 + HG53 - podmieniłbym łańcuch na jakieś KMC lub connex

Komentarz

• xtremesystems
                                  RS
                                  • 2010
                                  • 2254
                                  • Hyundai

dzieki pixon. ten centurion juz poszedl. (a wydawal mi sie lepszy niz spec)
                                  wlasnie w tym kellys z lodzi byla stara R7 i amor puszczal wiec racja ze ten nowszy tylko warto brac

obawiam sie troche ze jesli r7 to dziecko Manitou Black Comp to moze byc ten black juz zajechany w tym specu

tego stepenwolfa to z ciekawosci wrzucilem bo nie bylo nawet rozmiaru napisanego (zadalem pytanie sprzedawcy ale nie odp)

a powiedz jeszcze cos o tej DEMie DEOR
                                  bo podobnie zlozona do tego centuriona
                                  czy Rock Shock Dart 3 to slabszy amor od Manitou R7

jak ogolnie oceniasz stan demy bo wlasnie waham sie miedzy tym specem demą a unibike (uni chyba na najslabszy osprzet ale jest najswieższy)

[ Dodano: Wto 25 Mar, 14 10:10 ]
                                  jak poczytalem i popatrzylem to jednak chyba unibike
                                  masz racje swieży i średnie bebechy

[ Dodano: Wto 25 Mar, 14 10:20 ]
                                  a co sadzisz jeszcze o takim pomysle zeby kupic takiego uni czy cos w tym stylu i wrzucic za jakis czas uzywana rebe. nie sa az takie drogie te amory z drugiej ręki

Komentarz

• Pixon
                                    Rider
                                    • 2013
                                    • 541
                                    • Fabia (NJ3)

No Black już jest stary jego rocznik to coś koło 2005/06.

Nie bierz R7 która puszcze powietrze, bo będziesz musiał codziennie ją pompować a jak pojedziesz na całodniową wycieczkę, to pod koniec też już będziesz biegał z pompką...

Nie wiem co to jest za firma Deor coś tam... Dart 3 to zwykły sprężynowy uginacz, ani mu blisko do R7, ani do Epicon'a.

Śmiało wziąłbym Unibike'a. Możesz pomyśleć o używanej rebie, jednak Epicon powietrzny to również bardzo dobry amortyzator. Prędzej w tym przypadku wymieniałbym komponenty które się zaczną sypać. W przypływie gotówki wymieniłbym te hamulce na nowe Deorki ktore hamują super!

Komentarz

• xtremesystems
                                      RS
                                      • 2010
                                      • 2254
                                      • Hyundai

i tak zrobie . bo mierzylem sie do 19 uni i jest idealnie.
                                      bede dzwonil dzis do goscia zobaczymy co tam powie

Komentarz

• abstinent
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 4842
                                        • Octavia II combi (1Z5)
                                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

r7 fajny technicznie widelec, ale dla jeźdźca powyżej 80kg zdecydowanie odradzam bo się łamią niektóre wersje
                                        ja jakoś zawsze byłem za manitou i nic złego nie powiem, ale powyżej marsa to chyba nic nie kupię nowszego
                                        ogólnie jak z kimś gadam kto jest w temacie i pada słowo manitou to się że tak powiem "śmieją"
                                        niby coś w tym jest bo obecnie jeśli chodzi o rynek bardziej zaawansowanych widelców to maniek to ok 20% amorków dość optymistycznie patrząc
                                        obecnie tylko RS, Fox, Dt i coś tam jeszcze może się liczy :szeroki_usmiech

Komentarz

• xtremesystems
                                          RS
                                          • 2010
                                          • 2254
                                          • Hyundai

tak deme jeszcze wypatrzylem.

lepsza od tamtego unibike bedzie ? lepsze komponenty ma

Komentarz

• abstinent
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 4842
                                            • Octavia II combi (1Z5)
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

jakby inny widelec wsadzić to lepszy
                                            cała grupa deorka, starsza ale porządna
                                            ale cena wysoka jak na to co ma

Komentarz

• xtremesystems
                                              RS
                                              • 2010
                                              • 2254
                                              • Hyundai

dodatkowo chyba za maly dla mnie.

siedzialem wczoraj na 17,5 kellys i za maly troche. dzis na merida 18 -idealna
                                              giant -18 albo 19 idealny , unibike 19 idealny

czyli plasuje sie miedzy 18 a 19

Komentarz

• Pixon
                                                Rider
                                                • 2013
                                                • 541
                                                • Fabia (NJ3)

Jak ci opuści do 1000 zł to możesz się nad tym zastanowić. Inaczej nie warto się nad nim zastanawiać. Osprzęt deore, fajnie... ale to nie szosa. Tutaj to się zużywa. Te deorki lubily łapać luzy na sworzniach. Klamkomanetki dc szybko lapaly luzy. Generalnie podobnie to skomplikowane co Klamkomanetki szosowe.

W unibike masz tarcze, nowszego epicona. Rozmiar według mnie lepszy.
                                                Ja mam 183 cm. Miałem ramę 46cm 18", teraz mam chyba 50 cm 20,5"

Komentarz

• xtremesystems
                                                  RS
                                                  • 2010
                                                  • 2254
                                                  • Hyundai

to lykam unibike.
                                                  o ile gosciu sie odezwie , bo narazie cisz

Komentarz

• zwolin
                                                    Rider
                                                    • 2010
                                                    • 656

xtremesystems, ale ten unibike, to przecież z deore ma tylko przerzutkę dla picu. Reszta to alivio/acera. Rower niby po przeglądzie, a pokrętła nima cos jak octavia od dziadka z niemiec ze znikomym przebiegiem. Jak ktoś chce, to uwierzy.
                                                    Żadna rewelacja moim zdaniem.
                                                    Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
                                                    O II Tour Combi 1.6
                                                    Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

Pracuję...