Lustrzanka - dla amatora...

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Rafall
    Ambiente
    • 2008
    • 233
    • Octavia III (5E3)
    • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Zorr, dziękuję. Przeczytałem raz jeszcze i faktycznie było kilka błędów.

nie zawsze dobre zdjęcie to takie zamrażające ruch.

racja, nie czytałem całego wątku i to jest być może źródło błedu. Zrozumiałem, że zapotrzebowanie jest na obiektyw do fotografowania dziecka w pomieszczeniach. Stąd też jako zdjęcie dobre rozumiałem zdjęcie właśnie ostre w warunkach słabego oświetlenia w domu.

może recenzję przeczytaj? np.:
    Najlepsze testy obiektywów, testy aparatów cyfrowych i testy lornetek w sieci! Jeśli szukasz kompetentnych informacji z tematyki foto-optycznej to trafiłeś we właściwe miejsce. Czeka tu na Ciebie ogromna ilość profesjonalnych i obiektywnych testów sprzętu optycznego, obszerne i ciekawe artykuły, nowości z branży, bogaty w zawartość merytoryczną i ilustrowany słowniczek oraz bazy danych zawierające setki lornetek, aparatów i obiektywów.

i porównaj http://www.optyczne.pl/30.4-Test_obi...87_obrazu.html
    wcale nie pokazuję, który obiektyw jest lepszy a który gorszy.

Obiektyw, obiektywowi nie równy - tj. egzemplarz egemplarzowi w szczególności wśród tych niskobudżetowych obiektywów. Piszę po prostu o swoich doświadczeniach z ww. obiektywami. I tutaj zdecydowanie jestem przeciwnikiem polecania jako podstawowego szkła stałki z dobrym światłem niż rozbudowanego kita - np. 18-105.

"I tutaj oczywiście należy kupić coś z matrycą CMOS, która o wiele lepiej odwzorowuje kolory..."
    bzdura, matryce CCD lepiej odwzorowują kolory, dlatego też często są wykorzystywane przy większych formatach np.: Pentax 645. Inna sprawa to fakt, iż na 99% nie kupisz już aparatu z matrycą CCD.

Padły sugestie związane z używkami typu D40, D60... W nich było CCD. Pisząc o odwzorowaniu kolorów w CMOS ciągle myślałem o trudnych warunkach oświetleniowych, zdjęciach reporterskich, rodzinnych i ogólnego zastosowania. Stąd takie stwierdzenie. Wg. moich doświadczeń CMOS zdecydowanie lepiej sobie radzi z kontrastem, barwą, temperaturą barwową w słabych warunkach(omijam możliwości wywoływania NEF-ów) i przede wszystkim nie szumi tak jaj CCD. Na niskich ISO D200, czyli CCD był i jest świetny. Pamiętać trzeba, że CCD używany jest głównie w studio i plenerze. Tam jego parametry są o wiele lepsze. Szczególnie duża rozpiętość tonalna w porównaniu do CMOSa.

"Kolejna sprawa jaka wiąże się z fotografowaniem na pełnej dziurze np. F1.8 to duża głębia ostrości. "
    mam nadzieje że się pomyliłeś, bo na pełnej dziurze to jest mała głębia ostrości. Mając obiektyw f/1.8 mamy do wyboru małą lub dużą głębie ostrości, natomiast mając obiektyw f/5.6 praktycznie mamy tylko dużą głębie ostrości. Mała głębia ostrości pozwala nam odciąć dalszy i bliższy plan od fotografowanego obiektu i jeszcze parę innych rzeczy pozwala.

To znów odpowiedź pisana przez pryzmat słabych warunków oświetleniowych, stąd fotografowaniu na pełnej dziurze.
    Zdecydowanie miałem na myśl małą głębię ostrości na pełnej dziurze. Dziękuję za spostrzeżenie.

Tak mała głębia ostrości pozwala nam odciąć główny plan od tła, ale to tak samo pozytywna jak i negatywna strona. Pewnie że zawsze lepiej mieć możliwość małej i dużej głębi ostrości, ale tak jak piszę - pisałem z założeniem o fotografowaniu dzieci w pomieszczeniach.

Wracając do wątku:
    lepiej sprawdzi się połączenie 18-105/3.5-5.6 + 35/1.8 niż tamron 17-50/2.8.

Tak jest! To najlepsze rozwiązanie. Dorzuciłbym jednak VR do 18-105 Pozostaje pytanie o budżet. Chyba, że coś będzie używane... bo i tak można.

Komentarz

• Ayu
      RS
      • 2009
      • 4154

Czy ten obiektyw ma stabilizację?

Komentarz

• pstryczek
        RS
        • 2009
        • 10780
        • Superb III (3V3)

Nie ma Nikkora AFS18-105 bez VR, jest tylko jeden taki model obiektywu w sprzedaży.
        A żadna stabilizacja ruchu nie zamrozi, powtarzam - ŻADNA :P
        Marek

Komentarz

• zeb
          Rider
          S_OCP Member
          • 2004
          • 415

Oczywiście! Mam taki gdybyś chciał się pobawić :wink:

Komentarz

• Ayu
            RS
            • 2009
            • 4154

zeb, no to koniecznie zabierz ze sobą to cudo na spota

Komentarz

• zeb
              Rider
              S_OCP Member
              • 2004
              • 415

to żadne cudo, zwykły ciut lepsiejszy kit :lol:

Komentarz

• Ayu
                RS
                • 2009
                • 4154

zeb, dla posiadacza "idioten camera" i zupełnego "lajkonika" jak ja to będzie coś zupełnie nowego a chętnie zobaczę na własne oczy bo się powoli przymierzam do zakupu aparatu.

Komentarz

• zeb
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 415

OK, wezmę komplet, o której planujesz podjechać?

Komentarz

• Ayu
                    RS
                    • 2009
                    • 4154

zeb, około 20:00. Dzięki :kciukgora

Komentarz

• mecholl
                      L&K
                      • 2008
                      • 1006

jakoś tak zeszło do tematu obiektywu to dziś wziąłem do testów od znajomego wspomnianego nikon-a 50 1.8 i największą bolączka jest dla mnie brak automatycznego ostrzenia, trzeba na nowo się uczyć
                      Nasze Auta http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=599169#599169

Komentarz

• pstryczek
                        RS
                        • 2009
                        • 10780
                        • Superb III (3V3)

18-105 nie występował bez stabilizacji, nie 18-55, czy też stary 28-105, ale AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED jak sama nazwa wskazuje ma stabilizacje :!:
                        Marek

Komentarz

• Deo
                          RS
                          • 2009
                          • 1729
                          • Volkswagen
                          • CRMB 2.0 TDI 150 KM

A u mnie dziś zagościł Canon 50D teraz muszę jakieś fajne szkło upolować
                          Na razie mam Revuenon 50 f1.7 (M42) i zakupię do niego adapter z potwierdzeniem, a w tak zwanym między czasie będę szukał polecanego Tamrona.
                          Pozdrawiam,
                          Grzesiek

Była: O2@MY07@BXE / O2FL@MY10@BXE
                          Jest: O3@MY13@CHPA / B7@MY12@CFFB

Bartek "Dedon" 05.06.1988 - 07.08.2011[*]

Komentarz

• ORA_DEV
                            Drive
                            • 2011
                            • 69

Taki mały OT: Canon ma najtańszą systemową 50-kę 1.8 z AF na rynku, fakt fatalnie wykonana, ale podobno obrazek generuje bardzo dobry. Znam wielu Canonierów, którzy kupili i nie żałują. Jest sens kupować jakiejś przejściówki i bawić się w ręczne ostrzenie manualem?

Komentarz

• nrene
                              Drive
                              • 2011
                              • 62

Zamieszczone przez ORA_DEV
                              Canon ma najtańszą systemową 50-kę 1.8 z AF na rynku, fakt fatalnie wykonana, ale podobno obrazek generuje bardzo dobry.
                              Potwierdzam, to mój ulubiony obiektyw. Plastik fantastik, ale rysuje ślicznie moim zdaniem.

Komentarz

• Deo
                                RS
                                • 2009
                                • 1729
                                • Volkswagen
                                • CRMB 2.0 TDI 150 KM

NOWY C 50D - wrzucam, bo może ktoś będzie zainteresowany.

C 60D - do wzięcia za ok.3300PLN (jakbym się nie pośpieszył z zakupem 50D to bym go kupił)

ORA_DEV, obiektyw mam na stanie a adapter do M42 kosztuje grosze.
                                Ale dobrze wiedzieć, że jest jakaś alternatywa

pstrykacz poszło PW
                                Pozdrawiam,
                                Grzesiek

Komentarz

• Zorr
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 2110

Zamieszczone przez pstrykacz
                                  ...
                                  A żadna stabilizacja ruchu nie zamrozi, powtarzam - ŻADNA :P
                                  ale też dzięki stabilizacji nie pojawi się ruch tam gdzie go nie było :-P
                                  Jest jeszcze coś takiego jak panning, który o wiele łatwiej wykonać mając stabilizację.

Zamieszczone przez nrene
                                  Potwierdzam, to mój ulubiony obiektyw. Plastik fantastik, ale rysuje ślicznie moim zdaniem.
                                  bo pewnie nie miałeś w ręku czegoś klasy 85/1.2 (1.4) i wyżej ;-)

Zamieszczone przez ORA_DEV
                                  Canon ma najtańszą systemową 50-kę 1.8 z AF na rynku, fakt fatalnie wykonana, ale podobno obrazek generuje bardzo dobry.
                                  wszystkie nowe 50/1.8 są słabo wykonane
                                  Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                                  Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• Ayu
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 4154

Zakładając, że budżet ma granicę 2500 PLN i jestem zupełnym amatorem, chcę robić zdjęcia różne (uniwersalizm niestety) i nie będzie ich bardzo dużo, po lekturze wątku i kilku innych artykułów, to czy taki zestaw będzie optymalny?:

Komentarz

• Zorr
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 2110

hotrain, IMO nie potrzebujesz zakresu do 200mm.
                                      nie bardzo mogę wchodzić na allegro, ale nie ma czegoś jak D90 + ten 18-105, w podobnej cenie?

Komentarz

• Ayu
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 4154

Zorr, są, ale przekraczają budżet o 1 tysiąc złotych.

Komentarz

• Deo
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 1729
                                          • Volkswagen
                                          • CRMB 2.0 TDI 150 KM

Panowie, jeśli chodzi o zamiennik kita to mam dylemat czy kupowac nowego Tamrona SP AF 17-50 F/2.8 XR Di II czy może dwa razy tańszego używanego Canon EFS 17-85mm IS USM :?:
                                          Pozdrawiam,
                                          Grzesiek

Komentarz

• Zorr
                                            RS
                                            • 2011
                                            • 2110

hotrain, postaram się (jak będę mógł) wieczorem coś poszukać w budżecie do 2500zł.

tak do wszystkich zamierzających coś kupić
                                            w moim pierwszym poście w tym wątku zapytałem:
                                            "...i jeszcze, kto będzie robił zdjęcia Ty sam czy więcej osób i czy jeżeli więcej osób to czy macie wady wzroku różniące się od siebie?"
                                            chodzi o to, że jeżeli jest więcej osób, korzystających z aparatu i mających jakieś wady wzroku to może się okazać iż standardowa lustrzanka nie jest najlepszym wyborem. Lepszy może okazać się coś z szybszym Live View (Olympus, Sony).

Do tego dochodzą takie niefotograficzne rzeczy, jak wielkość dłoni możliwości noszenia sprzętu (który może ważyć całkiem sporo), posiadanie jakiś szkieł manualnych i pewnie parę innych rzeczy.

Deo - z tych dwóch wybrałbym Tamrona, aczkolwiek osobiście wolałbym do kita dokupić jasną stałkę nawet taką plastikową.
                                            Ciekawe i nie za drogie w każdym systemie stałki to 35/1.8, 50/1.8, 85/1.8, 135/2.8. One otwierają całkiem nowe możliwości, natomiast zamiana kita 18-55 na Tamrona 17-50 to zamiana trochę zysku na jasności
                                            zamiana kita 18-55 na Canon 18-85 to zamiana trochę na zakresie.

Komentarz

• Deo
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 1729
                                              • Volkswagen
                                              • CRMB 2.0 TDI 150 KM

Zorr, mam samo body.
                                              Właśnie kupiłem Tamiego
                                              Pozdrawiam,
                                              Grzesiek

Komentarz

• Ayu
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 4154

Zorr, w sumie może się tym sprzętem docelowo posługiwać kilka osób, siedzę i czytam i kurka wodna...
                                                Może sobie kupić taki zestaw jak z linku: http://allegro.pl/nowa-lustrzanka-so...025869367.html

Zastanawia mnie tylko jeszcze dla Sony ( a jak jest dla innych aparatów?) temperatura pracy: 0–40°C. To znaczy, że zimą w naszym klimacie zdjęć się nie robi?

I nie zawracać sobie głowy skoro nie zrobię tak naprawdę nie wiadomo ilu zdjęć w roku, plus nauka obsługi i w ogóle robienia zdjęć zajmie mi pewnie z rok lub lepiej (przy dysponowaniu wolnym czasem jak teraz). Gdyby nie to, że szykuje mi się masa fajnych wyjazdów w tym roku to w ogóle bym sobie nie zawracał głowy i pozostał przy Panasonicu DMC- TZ18.

Komentarz

• Zorr
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 2110

No dobra, zrobiłem mały reaserch. Nie wiem czy będzie czytelny ale pokoleji lecą:
                                                  Aparat
                                                  Cena
                                                  Rok Pojawienia się
                                                  Recenzja z dpreview
                                                  Recenzja z optyczne

Canon EOS 1100D + 18-55 IS II kit 1 695 zł 2011 69% 43,47pkt
                                                  Canon EOS 600D + 18-55 IS II kit 2 550 zł 2011 77% 51,17pkt
                                                  Nikon D90 body 2 296 zł 2008 ~75% inna punktacja
                                                  Nikon D5000 + 18-55 VR kit 2 059 zł 2009 75% inna punktacja
                                                  Nikon D5000 + 18-105 VR kit 2 594 zł 2009 75% inna punktacja
                                                  Nikon D3100 + 18-55 VR kit 2 199 zł 2010 72% 41,87pkt
                                                  Nikon D5100 body 2 243 zł 2011 76% 49,57pkt
                                                  Nikon D5100 + 18-55 VR kit 2 765 zł 2011 76% 49,57pkt
                                                  Pentax K-r + 18-55 kit 1 969 zł 2010 71% 47,00pkt
                                                  Pentax K-X + 18-55 kit 1 771 zł 2009 73% inna punktacja
                                                  Olympus Pen E-PL3 + 14-42 kit 1 998 zł 2011 72% 51,45pkt
                                                  Sony NEX-5NK + 18-55 3D 2 341 zł 2011 79% 51,05pkt
                                                  Sony Alpha SLT-A35 + 18-55 3D 1 954 zł 2011 73% 46,54pkt
                                                  Sony Alpha SLT-A55 + 18-55 2 495 zł 2010 76% 48,10pkt

co wybrać? no nie ma jednoznacznej odpowiedzi, pewnie coś nowego z 2010-2011 a reszta to wg upodobań.
                                                  Jedna uwaga bezlusterkowce Olympus E-PL3 oraz Sony NEX-5NK mają małą ilość dostępnych obiektywów, jednakowoż dzięki przejściówce (kupowana osobno) mogą podpiąć już całkiem sporo. Za to są najmniejsze, lżejsze no i oferują jakość lustra ale przy obsłudze zbliżonej do kompakta.

[ Dodano: Pon 02 Sty, 12 11:47 ]
                                                  Zamieszczone przez hotrain
                                                  Zastanawia mnie tylko jeszcze dla Sony ( a jak jest dla innych aparatów?) temperatura pracy: 0–40°C. To znaczy, że zimą w naszym klimacie zdjęć się nie robi?
                                                  wszystkie aparaty tak mają tj. można robić zdjęcia zimą, ale na własne ryzyko. Chodzi o kondensacje wilgoci, która po prostu nie służy elektronicznym aparatom.

Zamieszczone przez hotrain
                                                  I nie zawracać sobie głowy skoro nie zrobię tak naprawdę nie wiadomo ilu zdjęć w roku, plus nauka obsługi i w ogóle robienia zdjęć zajmie mi pewnie z rok lub lepiej (przy dysponowaniu wolnym czasem jak teraz). Gdyby nie to, że szykuje mi się masa fajnych wyjazdów w tym roku to w ogóle bym sobie nie zawracał głowy i pozostał przy Panasonicu DMC- TZ18.
                                                  jak masz już panasonica i to z tego roku to możesz się trzymać tego. Jak chcesz zmienić na lustro to najpierw mocno się zastanów co właściwie nie pasuje Ci w Panasonicu. Z własnych doświadczeń wiem, iż na urlopie na ogół mamy dobre światło a wtedy kompakty dają radę. Ja np.: lubię zdjęcia z małą głębią ostrości, ale do tego trzeba lustro + właśnie w miarę jasną stałkę ewentualnie jasny tele-zoom.

Komentarz

• Nexus6
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2004
                                                    • 4847
                                                    • Volkswagen

hotrain: http://www.fotografuj.pl/Article/Ama...page/3#content
                                                    With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

Pracuję...