Ogłoszono kryzys

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • natash
    RS
    • 2011
    • 2599

http://kaczoland.pl/fotki/1258/5d386...15a0245b84.jpg :shock:

Komentarz

• abstinent
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 4842
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

no to łatamy dziurę :lol:

http://doc.rmf.pl/rmf_fm/au/wsd/snd/olo20120127.mp3 :diabelski_usmiech

Komentarz

• TomekRs
        RS
        • 2011
        • 1670

ja mam chyba jedne z najdrozszych sciekow w wielkopolsce jak nie w Polsce..

Komentarz

• kabi_007
          Rider
          • 2011
          • 412
          • Octavia I (1U2)
          • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Dziś podali że PKB w PL w 2011 wzrósł o 4,3%. Gdzie ten kryzys ja się pytam? Jak RPP podniesie stopy procentowe to czeka nas dobry rok.
          O1-->O3--> ?

Komentarz

• Udesky
            RS
            • 2007
            • 1692
            • Octavia I (1U2)
            • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez kabi_007
            to czeka nas dobry rok.
            Taaa, od ponad 2 miesięcy nie mogę znaleźć pracy w Wawie. Nawet na rozmowy nie proszą. :evil:
            W Polsce nie ma kryzysu.
            Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.

Komentarz

• natash
              RS
              • 2011
              • 2599

Udesky - jaka branża, może być PW.

Komentarz

• Agamek12
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 9943
                • Ford

Kurczę, kolejny raz czytam, że ktoś z OCP szuka pracy. Nie jeden też raz ktoś proponował, żeby na OCP stworzyć coś na kształt "giełdy pracy". Może moderator stworzyłby nowy dział, w którym możnaby pisać, że ktoś potrzebuje pracy (pisząc co umie), pracownika, podwykonawcy, dostawcy, itp...? Moglibyśmy sobie w ten sposób nawzajem pomóc
                Ja naprzykład chętnie pomogę firmie, która podjęłaby się prac wykończeniowych w Bielsku-Białej (ściany murowane, g-k, tynki, płytki, sufity podwieszane, malowanie, itp.), później również epoksydy, place składowe i takie tam...
                Adam... Używam:
                Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Udesky
                  RS
                  • 2007
                  • 1692
                  • Octavia I (1U2)
                  • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Agamek12, mam wrażenie, że jeśli nie masz znajomości to nie ma szans na dobrą pracę. Nie mając dużego doświadczenia nie ma szans go zdobyć w branży w jakiej by się chciało pracować i na jaką pozwala wykształcenie, a dotychczas z racji dość mobilnego sposobu życia i pewnych wydarzeń pracowałem w czym pracowałem (głównie fizycznie). Cóż żałuję, że nie zrobiłem praktyk lub stażu na studiach było by łatwiej. Ponadto denerwuje mnie fakt, że mieszkamy w Polsce, a wszyscy (no prawie) wymagają angielskiego (dobrego lub bardzo dobrego) w mowie i piśmie + najlepiej jeszcze jakiś język. Moja ścieżka edukacji (jakiś cudem w średniej musiałem trafić do klasy z niemieckim), sprawiła to, że znam trochę angielskiego, trochę niemieckiego, ale żadnego dobrze. Usiłuje teraz trochę nadgonić niemiecki, ale wiadomo jak to jest uczyć się samemu. Jakoś to będzie....

P.S. natash poszło PW
                  W Polsce nie ma kryzysu.

Komentarz

• abstinent
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 4842
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Udesky, nie tylko Ty masz takie wrażenie :|

Komentarz

• natash
                      RS
                      • 2011
                      • 2599

Ja swoją pracę zdobyłem sam, szukają bardzo dużo ludzi w branży IT i nikt nie wymaga studiów technicznych tylko konkretną wiedzę o urządzeniach CISCO (oczywiście jest jeszcze Microsoft, Linux, Juniper i milion innych technologi) i certyfikaty, rok nauki, egzamin 800 złotych i praca prawie pewna w W-wie tym bardziej, internet jest pełen informacji i materiałów wpiszcie CCNA lub CCNP. Fakt potrzeba języka, angielski, francuski, niemiecki, hiszpański, któregokolwiek, ale potrzeba w formie komunikatywnej.

Ps. Zapomniałem o jednej ważnej rzeczy, certyfikacja, książki, materiały oraz egzamin jest w języku angielskim, sam egzamin pewnie jeszcze w innych, ale materiały już gorzej, 3 lat nauki i można spokojnie dobić do 7000 Netto w W-wie, w UK do 3000 Funtów.

Komentarz

• Udesky
                        RS
                        • 2007
                        • 1692
                        • Octavia I (1U2)
                        • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Najgorsze jest to, że nie mam dużych wymagań finansowych.
                        Zawsze dudnią w Wawie łatwo o pracę i dobre zarobki, a tu dupa. Pracy niema, a oferują po 1 - 1.2tyś zło. Jak ktoś daję 11 - 12zł/h brutto to jest cud, spotykałem się z ofertami gdzie oferowali 8 - 9zł/h brutto :lol: . Jak dla mnie okolice 10zł/h netto jest w sam raz na początek. Pozwoli to jakoś się utrzymać i spłacać po woli długi. Oczywiście w założeniu robienia jeszcze nadgodzin lub innej dorywczej pracy.

natash, o takich rzeczach to ja mogę myśleć jak już będę miał jakąś pracę. Choć bardziej myślałem o tym aby zrobić podyplomówke np. z logistyki itp. Moje studia dają mi szeroką elastyczność w działaniu.
                        W Polsce nie ma kryzysu.

Komentarz

• Agamek12
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 9943
                          • Ford

Udesky, ale zawsze było, jest i będzie tak, że jak ma się małe doświadczenie w danym zawodzie/stanowisku, to trudno jest znaleźć pracę zgodną z profilem wykształcenia - i dodatkowo dobrze płatną. Tak samo ze znajomościami - one zawsze będą pomagać - i to zarówno wtedy gdy szuka się pracy jak i wtedy, gdy to praca szuka pracownika. Tak się dzieje na całym świecie.
                          Co do angielskiego: w mojej branży i firmie bardzo często inwestor/konsorcjant/podwykonawca/projektant/robotnik/itp. nie mówi po polsku, stosowane narzędzia czy też urządzenia mają angielskie opisy - w tej sytuacji trudno mówić, że angielski (lub inny język) jest niepotrzebny...
                          Adam... Używam:

Komentarz

• natash
                            RS
                            • 2011
                            • 2599

Znam ludzi co pracowali na budowie, a się uczyli angielskiego i certyfikowali, ucząc się w domu, żeby potem się zaczepić gdziekolwiek w IT, a potem z małym doświadczeniem i papierami uderzyć do większych firm, a jeszcze po pracy jak już robili w IT, rozwozili wieczorami np. pizzę.

Komentarz

• Udesky
                              RS
                              • 2007
                              • 1692
                              • Octavia I (1U2)
                              • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez natash
                              żeby potem się zaczepić gdziekolwiek w IT
                              Tyle, że mnie IT jakoś nie kręci.
                              uczyli angielskiego i certyfikowali, ucząc się w domu
                              Też próbuję, ale ja jak nie mam bicza nad sobą to mi średnio idzie. Wiecie, bo angielsku zrozumiem, ale nie powiem, a po niemiecku powiem, ale nie zrozumiem (mowy). :roll:

W końcu coś się znajdzie i przygarnie kropka
                              W Polsce nie ma kryzysu.

Komentarz

• Dzida
                                RS
                                • 2006
                                • 2253

No widzisz Udesky, Ty nie możesz znaleźć pracy od 2 miechów, a ja od roku. Bo na stójkowego do nas do spożywczego raczej nie pójdę, chyba że nie będę miał dziecku co dać jeść. Ja muszę przyznać że jestem w szoku że jest tak chusteczkowo na rynku pracy, a tu odtrąbili podwyżkę PKB :roll: :roll:

Ja mam 2 fakultety, studia podyplomowe, 2 języki i nie ma pracy. 3 razy zmieniałem CV i choooj. Nikt nawet nie zadzwonił z zaproszeniem na rozmowę. :roll: :roll:

Może ktoś na OCP mógłby mi pomóc?

Komentarz

• natash
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 2599

Tak jak pisał Agamek12, załóżcie odpowiedni temat, tam każdy napiszę czego szuka i co oferuje swoją osobą.

Komentarz

• Udesky
                                    RS
                                    • 2007
                                    • 1692
                                    • Octavia I (1U2)
                                    • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez Dzida
                                    Ja mam 2 fakultety, studia podyplomowe, 2 języki i nie ma pracy. 3 razy zmieniałem CV i choooj. Nikt nawet nie zadzwonił z zaproszeniem na rozmowę.
                                    Za wysokie kwalifikację. :lol: Niestety o takich przypadkach też słyszałem. Co jest paranoją.
                                    Znam ludzi co pracowali na budowie
                                    Nawet nie ma pracy fizycznej. Większość to PH, doradcy finasowii itp, czyli w zasadzie akwizycja.
                                    Były oferty magazyniera blisko mnie wszystko super. Dwa razy wysyłałem aplikację, a ogłoszenia ciągle się pojawiają. Odnawiane na nowo - gdyby były adresy to bym osobiście poszedł, ale to niestety oferta przez pośrednika. :|

P.S. Znajomy pracuję w firmie spedycyjnej we Wrocku, na jedno ze stanowisk (asystent) mieli 9500 chętnych.
                                    W Polsce nie ma kryzysu.

Komentarz

• Dzida
                                      RS
                                      • 2006
                                      • 2253

Zamieszczone przez Udesky
                                      Za wysokie kwalifikację.
                                      No właśnie, na świniopasa nikt nie weźmie, a swojego stołka każdy pilnuje, bo czasy ciężkie, a raty ma każdy do spłacania.

Komentarz

• Agamek12
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 9943
                                        • Ford

Sposób na znalazienie pracy fizycznej na budowie: widząc nowo rozpoczynającą się budowę należy wejść na tą budowę i zapytać kierownika budowy (tak, nie pomyliłem się - a jak nie pomoże on, to może poda jakis namiar), czy nie potrzeba "godzinowców" (tzw. ludzi od wszystkiego)...
                                        Adam... Używam:

Komentarz

• Udesky
                                          RS
                                          • 2007
                                          • 1692
                                          • Octavia I (1U2)
                                          • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez Agamek12
                                          Sposób na znalazienie pracy fizycznej na budowie:
                                          Nie wiem czy 3,5 miesiące po operacji byłbym w stanie pracować na budowie. Obawiam się, że jeszcze nie.
                                          W Polsce nie ma kryzysu.

Komentarz

• TomekRs
                                            RS
                                            • 2011
                                            • 1670

najlepiej cv zanosic bezposrednio do kierownika albo prezesa bo te pedaly np. w sekretariacie itd chowaja niby do szuflady a pozniej wyrzucaja w obawie o swoje stanowisko albo stanowisko znajomego.

Komentarz

• Udesky
                                              RS
                                              • 2007
                                              • 1692
                                              • Octavia I (1U2)
                                              • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez octaviars1
                                              najlepiej cv zanosic bezposrednio do kierownika albo prezesa bo te pedaly np. w sekretariacie itd chowaja niby do szuflady a pozniej wyrzucaja w obawie o swoje stanowisko albo stanowisko znajomego.
                                              Warto, ale do mniejszych firm, gdzie masz okazję niejednokrotnie od razu porozmawiać z osobą odpowiedzialną za rekrutację. Do większych nie ma sensu, bo do kadr i tak cię nie wpuszczą i obijesz się o sekretariat. Najlepiej wysłać mailem, a potem z takim w ręku jeszcze się zgłosić osobiście.
                                              I jutro się wybieram. Jest praca przy druku wielkoformatowy, ploterze i CO2, kiedyś przy tym przez jakiś czas pracowałem, wyklejaniem się zajmowałem dorabiając za czasów technikum więc może się uda choć w to wątpię.
                                              W Polsce nie ma kryzysu.

Komentarz

• Hunter
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 1655

natash, należy dodać, że CCNA jest ważne 3 lata, a później trzeba odnowić certyfikat :idea:
                                                Miałem CCNA w ramach studiów - mieliśmy na uczelni Akademię CISCO - super sprzęt na pracowniach. Zrobiłem 6 semestrów i dostałem dyplom potwierdzający ukończenie kursu. Do egzaminu nie przystępowałem, bo ważny byłby tylko do końca studiów, więc sprawę przełożyłem "na później". W IT ważne żeby cały czas być w temacie, bo jak się wypadnie na chwilę z rynku, to ciężko nadrobić straty.
                                                Jeśli chodzi o robotę to różnie z nią bywa, "plecy" dużo pomagają, a później wiedza - niejednokrotnie się z tym spotykałem. Chociaż robotę sam sobie znajdowałem, bez znajomości, to jednak nie mając "pleców", stanowiska które mnie interesowały były poza zasięgiem.
                                                Pamiętam m.in. jak kilka lat temu aplikowałem na admina do oddziału jednej z firm ubezpieczeniowych - jeszcze będąc na studiach. Wymagania: Linuxy, Unix, Windowsy, sprzęt sieciowy, protokoły, mile widziane Cisco itd.
                                                Oczywiście standardowe: odezwiemy się - srata tata... Do dziś nie dostałem odpowiedzi. Dowiedziałem się później przez kumpla mojego szwagra, że przyjęli na admina... blondynę, która parzy kawę i pewnie po robocie też jest do dyspozycji dyrektora... I uwaga najlepsze - na informatyce się nie zna :shock:
                                                Większość moich poprzednich prac, jak i obecna (eksport, marketing, logistyka) bardziej związane są z handlem niż z informatyką :roll: Niestety takie czasy :?

P.S. Moje spostrzeżenia:

Roznoszenie CV po firmach kończy się:
                                                1) w przypadku dużych biurowców - w holu gdzie przesiaduje ochrona i/lub recepcjonistka
                                                2) jeśli przejdziemy punkt 1. to na recepcji firmy na danym piętrze
                                                3) w sekretariacie (w przypadku mniejszych firm)
                                                4) w kadrach - to już sukces
                                                5) u sekretarki prezesa/dyrektora - jeszcze większy sukces
                                                6) u prezesa/dyrektora - prawie niewykonalne

Wysyłanie CV:
                                                - tutaj "na dwoje babka wróżyła"

Rozmowy kwalifikacyjne:
                                                - niedługo to będą stosować 10 etapów :evil:
                                                - szanuję ludzi, którzy na pierwszej rozmowie potrafią już powiedzieć co i jak - w kilku miejscach tak było - rozmowa (jakieś zadanie czy test) i wynik - człowiek nie traci czasu, wie na czym stoi i nie łudzi się.
                                                Poza tym powinni zrozumieć, że jeśli w CV jest wpis, że się obecnie nie pracuje, to w przypadku aplikacji do innego miasta, te kilka przejazdów to nie raz spory wydatek.
                                                ...nie ma to jak Octavia :drive:
                                                >>> STOP PIJANYM KIEROWCOM!!! <<<

Komentarz

• piramida
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 12222
                                                  • Superb III (3V3)

Dzida, w jakim kierunku chcesz się rozwijać? Jaka praca cię interesuje?
                                                  superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• kabi_007
                                                    Rider
                                                    • 2011
                                                    • 412
                                                    • Octavia I (1U2)
                                                    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
                                                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Hunter
                                                    Rozmowy kwalifikacyjne:
                                                    - niedługo to będą stosować 10 etapów :evil:
                                                    Z założenia HR-owskiego robią tak specjalnie, aby zniechęcić tych co składają wszędzie gdzie się da. Dzięki temu zostają im osoby, które rzeczywiście chcą pracę na danym stanowisku i mają ku temu kwalifikacje, doświadczenie, predyspozycje etc. W rzeczywistości eksterminuje się konkurencję aby posadzić "swojego", którego rekrutacja i tak idzie całkiem innym torem. Przykre ale niestety prawdziwe.
                                                    Zamieszczone przez Udesky
                                                    Taaa, od ponad 2 miesięcy nie mogę znaleźć pracy w Wawie. Nawet na rozmowy nie proszą.
                                                    Ten wzrost PKB o którym wspominałem jakieś 2 strony temu jest właśnie "dzięki" takim osobom jak Ty. Bossowie ciągle płaczą że kryzys, że mają straty, że muszą zwalniać. Dzięki tej modzie mogą z czystym sumieniem zwalniać (1 robi za 3), nie zatrudniają nowych osób przy nie zmienionej produkcji/ilości usług (często wręcz zwiększonej) i wypracowują niezłe zyski. Dane z gospodarki jak widać są dobre, niepokoi tylko sytuacja na rynku pracy i duży poziom zapasów w QIV2011. Jeżeli Min. Pracy uruchomi programy subsydiowanego zatrudnienia (FP ma zamrożoną olbrzymią rezerwę - kreatywna księgowość Ministra Finansów) i RPP podniesie stopy procentowe to wszystko ładnie ruszy i pojawi się praca. :szeroki_usmiech
                                                    "Przydałoby się" jeszcze spokojne bankructwo Grecji aby uciąć spekulacje w tym temacie i zrobić rynek strefy Euro bardziej przewidywalnym (spowoduje to najpierw przeszacowanie i wykupienie długów bankruta a później napływ inwestorów do silniejszych krajów UE - zniknie obawa o krach strefy Euro). A tak Grecja żyje sobie całkiem nieźle i ma wszystkich daleko w doopie. Nawet takie jajca wyrabiają za "naszą" unijną kasę:

Zamieszczone przez Agamek12
                                                    Kurczę, kolejny raz czytam, że ktoś z OCP szuka pracy. Nie jeden też raz ktoś proponował, żeby na OCP stworzyć coś na kształt "giełdy pracy". Może moderator stworzyłby nowy dział, w którym możnaby pisać, że ktoś potrzebuje pracy (pisząc co umie), pracownika, podwykonawcy, dostawcy, itp...? Moglibyśmy sobie w ten sposób nawzajem pomóc
                                                    Świetny pomysł !!!
                                                    O1-->O3--> ?

Komentarz

Pracuję...