Ogłoszono kryzys

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kmink
    L&K
    • 2007
    • 1360
    • Superb III (3V3)

shok, nie chciałem Cie atakować...czytając Twoje posty odniosłem wrażenie że za bardzo wszystko uogólniłeś i zanegowałeś sytuacje które mają miejsce w życiu wielu ludzi - np. w moim...może dlatego tak to odebrałem... :wink:
    Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
    https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793

www.tuneforce.pl
    www.dpfserwis.pl

Komentarz

• Agamek12
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 9943
      • Ford

Dziś rozmawiałem z człowiekiem, który pełni funkcję eksperta w Ministerstwie Finansów i który opiniuje pomysły ministerstwa... No i dowiedziałem się, że obietnica donka o tym, że w 2013 roku podatki się nie zmienią to jedynie ściema... W marcu nastąpić ma nowelizacja budżetu, a wraz z nią podniesienie VAT-u (o 1%) i PIT-u (o 1%) :cry: ... O szczegóły nie dopytywałem, bo wystarczająco się wkurwilem tym, co powiedział...
      Adam... Używam:
      Rolka: e11FL 97KM/130Nm
      Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Udesky
        RS
        • 2007
        • 1692
        • Octavia I (1U2)
        • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez Agamek12
        VAT-u (o 1%)
        To i tak dobrze, ja czytałem o chęci 2%.
        Ja to się tylko czasem zastanawiam, patrząc na podatki, a już na pewno na VAT, który u nas jest najwyższy w Europie. Gdyby je obniżyć do "zachodnio europejskiego" poziomy, czy to państwo byłoby w stanie jeszcze funkcjonować? :lol:
        Z drugiej strony wole +1% VATu niż terapie szokową taką jak w Grecji.
        W Polsce nie ma kryzysu.
        Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.

Komentarz

• westwi78
          RS
          • 2008
          • 2940

PIT-u (o 15)
          o 15 punktów procentowych???

może o 1,5? co i tak by już było sk#$@#nstwem...

Komentarz

• Agamek12
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 9943
            • Ford

westwi78, miało być "1%" a nie "15" - dotyczy to najniższej stawki PIT - nie wiem jak z innymi...
            Udesky, maksymalny dopuszczalny poziom VAT to 25%, więc te 2% to max, jaki można dać.

Coś mi się zdaje, że ludzie jednak wyjdą na ulice... :?

[ Dodano: Czw 06 Wrz, 12 21:15 ]
            Tak w temacie "śmiesznych" pomysłów ministerstwa: jest ogromna szansa na przepis, według którego to KUPUJĄCY będzie zobowiązany do pobrania paragonu, a nie SPZEDAJĄCY do jego wydania. W przypadku niuepobrania paragonu ukarany będzie KUPUJĄCY :shock:
            Adam... Używam:

Komentarz

• kmink
              L&K
              • 2007
              • 1360
              • Superb III (3V3)

Coś mi się zdaje, że ludzie jednak wyjdą na ulice... :?
              nie wyjdą!
              polski naród jest już tak zmanipulowany i zobojętniony przez media, serwujące różnego rodzaju "przekaz podprogowy" że nie wyjdzie na ulice...już nam wklepali do łbów że mamy tylko dwa prawa...1- siedzieć i 2 - milczeć...

www.tuneforce.pl
              www.dpfserwis.pl

Komentarz

• Agamek12
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 9943
                • Ford

kmink, jak mnie juz wkurwia panująca sytuacja (a byłem dotychczas bardzo wyrozumiały), a także znajomych, to z pewnością coś może się wydarzyć. Jeszcze rok temu (przed i po wyborach) nie słyszałem w rozmowach ze znajomymi jakiejś totalnej krytyki rządów PO, ale teraz to jakiś pogrom - nikt nawet nie próbuje usprawiedliwiać tego, co oni wyprawiają...
                Adam... Używam:

Komentarz

• Udesky
                  RS
                  • 2007
                  • 1692
                  • Octavia I (1U2)
                  • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Udesky, maksymalny dopuszczalny poziom VAT to 25%, więc te 2% to max, jaki można dać.
                  Tak, ale oni chcieli od 2013 właśnie wprowadzić 25% i pewnie tak zrobią, ale w "ratach".
                  A pamiętam jak dziś szumne zapowiedzi, że 23% to tylko na chwile i za rok czy dwa znów będzie 22%. :lol:

nie słyszałem w rozmowach ze znajomymi jakiejś totalnej krytyki rządów PO, ale teraz to jakiś pogrom - nikt nawet nie próbuje usprawiedliwiać tego, co oni wyprawiają...
                  Kto by nie rządził to sięgnąłby dna poniżej poziomu mułu.

Mnie najbardziej wkurwia, że lewa, prawa strona i cała reszta nie potrafią się porozumieć i rządzić razem, a przynajmniej w najważniejszych kwestiach. :evil:
                  Tylko podkładają sobie nogę tak aby oczernić (bez względu na to kto jest w opozycji, a kto w rządzie).
                  Dla nich nie liczy się już naród czy państwo tylko droga do koryta :!:

Zamieszczone przez kmink
                  nie wyjdą!
                  polski naród jest już tak zmanipulowany i zobojętniony przez media, serwujące różnego rodzaju "przekaz podprogowy" że nie wyjdzie na ulice...już nam wklepali do łbów że mamy tylko dwa prawa...1- siedzieć i 2 - milczeć...
                  A co by to zmieniło? Spowodowało tylko większe wydatki, ludzie ponieśliby prywatne straty w zamieszkach. I co by to dało, kolejne wybory i z deszczu pod rynne? Bo zamienimy PO na PiS przykładowo.
                  Są wybory co 4 lata? Są?
                  Więc do wyborów - najlepsza forma wyjścia "na ulicę".
                  Scena polityczna mogłaby zupełnie inaczej wyglądać gdy poszłoby do wyborów 80% uprawnionych, a nie 40 - 50%. :lol:
                  Jeśli ktoś chce demonstrować to niech robi to w efektywny (wybory), a nie efektowny (manifestację) sposób.
                  W Polsce nie ma kryzysu.
                  Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.

Komentarz

• Agamek12
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 9943
                    • Ford

Udesky, i podatek "Belki" miał być zlikwidowany...
                    Adam... Używam:

Komentarz

• kmink
                      L&K
                      • 2007
                      • 1360
                      • Superb III (3V3)

Panom i władcom z PO bardzo pasuje taka sytuacja jak jest teraz...nie zniszczą do końca PiSu bo ten mimo wszystko przyciąga spora część wyborców a szkoda żeby oni poszli do kogoś innego...może groźniejszego...dodatkowo mogą rozpowszechniać slogany jak: "lepsze PO niż ten PiS", "a kogo tu wybrać? Pis? już wole PO"....

Moim daniem "Donek" wygra kolejne wybory...bo ludzie są po prostu tępi na maxa...już dawno wyłączyli myślenie...a hity ostatnich tygodni takie jak "Pamiętniki z wakacji", "Trudne spawy" itd. wzbudzają w ludziach uczucie że jednak oni nie maja tak źle w życiu...

Szkoda słów...

p.s pisałem wcześniej o Islandii....poszukajcie i poczytajcie co tam się stało...pamiętacie jaki ok 2-3lata temu głośno o tej krainie mówili...a dzisiaj cisza...

www.tuneforce.pl
                      www.dpfserwis.pl

Komentarz

• dato
                        L&K
                        • 2012
                        • 1431

Zamieszczone przez kmink
                        "lepsze PO niż ten PiS", "a kogo tu wybrać? Pis? już wole PO"....
                        No. A jaką widzisz alternatywę ? Bo ja wybieram tych, co sa przewidywalni...

Komentarz

• pascal
                          Rider
                          • 2009
                          • 510
                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

dato, czyli kogo ? bo chyba nie chcesz mi powiedziec ze PO jest przewidywalne, no chyba ze pod warunkiem ze przewidywalne jest to ze oni wiedzą jak ukręcić lody, bo chyba nie powiesz mi ze przewidywałes takie sytuacje jak parcie do paktu fiskalnego, dokładanie kasy z rezerw do MFW, rozpierdolenie w pył armii i jej dowództwa (całego) które ginie w katastrofach lotniczych a minister odpowiedziałny za resort odchodzi jako człowiek honoru, itd itp ... nie ma co tu polytkowac - dobrze nie jest i widoków nie ma

Komentarz

• kmink
                            L&K
                            • 2007
                            • 1360
                            • Superb III (3V3)

hehe dlatego można zgodzić sie z pseudo profesorem B, że Polska to brzydka panna bez posagu...rozpieprz...wszystko w pył...nie ma przemysłu, armi, ani szkolnictwa na poziomie...
                            Mamy klientów z naprawdę różnych branż...kryzys to dopiero idzie moi mili...zwolnienia, cięcie płac itd. ale o tym cicho sza...najpierw nas muszą mentalnie do tego nastawić..

www.tuneforce.pl
                            www.dpfserwis.pl

Komentarz

• dato
                              L&K
                              • 2012
                              • 1431

Pascal, jeśli Twoim zdaniem rozpirzane samoloty i mgła Smoleńska są powiązane z PO to z Tobą dalej nie gadam :lol: :lol: :lol:
                              To taki mały żart był :P
                              Kmink, z tym się zgodzę - gorzej będzie.

PO jest przewidywalne. Nie wypowie wojny Rosji. Nie wystąpi z UE. Nie napadnie zbrojnie Białorusi, Ukrainy i nie wyśle speckomando do przejęcia ropy w Emiratach... Będzie nam drenować kieszenie, żeby połatać budżet.
                              Są przewidywalni.

Powtórzę pytanie - jaka alternatywa ???

Komentarz

• tomikt
                                Rider
                                • 2007
                                • 391

palikot? - koleś który dla władzy zmienia skórę częściej niż wąż
                                kaczyński - zaślepiony wiarą w zamach na brata
                                plankton z pjn - oszuści którzy wmawiali że kaczor jest kool ale on ich wywalil
                                psl - na tych można zawsze liczyć - chłopki roztropki z rękami naturalnie zwróconymi w kierunku swoich kieszeni
                                sld - stare pierdy + kilku śmiesznych kolesi nowolewicowców
                                po - jacyś tacy też nieatrakcyjni i wkurwiający

no to nie ma niestety ....
                                brak opcji powoduje niechęć do brania udziału w wyborach w wyborach
                                ech...
                                TomikT

Komentarz

• dato
                                  L&K
                                  • 2012
                                  • 1431

No. To nie idź. Oni pójdą za Ciebie.
                                  I oni też pójdą...

Komentarz

• shok
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 2070
                                    • Octavia I (1U2)
                                    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez dato
                                    PO jest przewidywalne. Nie wypowie wojny Rosji. Nie wystąpi z UE. Nie napadnie zbrojnie Białorusi, Ukrainy i nie wyśle speckomando do przejęcia ropy w Emiratach... Będzie nam drenować kieszenie, żeby połatać budżet.
                                    Są przewidywalni.
                                    ze tak spytam a kto powiedział ,że inni to zrobią? TV,gazety,inne media polskojęzyczne?

Przecież media tak kreują świat ,że zamiast widzieć winnych afer twierdzą ,że ludzie sami są winni. W innym kraju za samo podejrzenie polityków w takich aferach byliby skończeni.A w Polsce śmieją się do kamer

Najbardziej przewidywalne to było podniesienie wieku emerytalnego i podatków z tego co pamiętam.Było to w programie przedwyborczym czy jednak nie było bo nie pamiętam ...

Komentarz

• dato
                                      L&K
                                      • 2012
                                      • 1431

Nie chce mi się podejmować głupiej dyskusji na tematy poboczne. Moim głównym pytaniem było jaka alternatywa.
                                      Bo na wybory chodzę i od wielu lat dokonuję wyborów na zasadach mniejszego zła...

Komentarz

• pascal
                                        Rider
                                        • 2009
                                        • 510
                                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez dato
                                        Pascal, jeśli Twoim zdaniem rozpirzane samoloty i mgła Smoleńska są powiązane z PO to z Tobą dalej nie gadam
                                        To taki mały żart był
                                        nie no z PO nie są powiązane pewnie bo przeciez od tych leszczy w krótkich gaciach nic nie zależny. U nich wszystko niezależne,ale od zdrowego rozsądku.

Co do tych co pojdą na wybory to on tez moze iść za tomikt'a, http://www.youtube.com/watch?v=GXG24SdaLeY .i tez nie bedzie wesoło

dato, nie ma co sobie odbijac piłeczek w taki sposób i przełknę nawet tę mgłę ale to co po mgle sie zadziało to jest na prawdę dno i sam nawet nie wiem ile metrów mułu , a stawianie sprawy ze trzeba głosowac na PO bo nie ma alternatywy jest z lekka naciągane. Ja to od dawna sobie mysle ze PO skonczy tak jak SLD w 2005 i coraz bardziej mi na to wygląda.

Do wyborów jeszcze 3 lata takze moze cos sie ruszy - trzeba byc dobrej mysli

Komentarz

• Wally
                                          RS
                                          • 2012
                                          • 3790
                                          • Volkswagen

Zamieszczone przez shok
                                          ecież media tak kreują świat ,że zamiast widzieć winnych afer twierdzą ,że ludzie sami są winni
                                          Mając na uwadze ostatnią aferę z AG nie mów mi tylko proszę, że ktoś tu zawinił poza chciwymi i głupimi ludźmi...

Zamieszczone przez dato
                                          Powtórzę pytanie - jaka alternatywa ???
                                          w pełni się zgadzam - dajcie mi kogoś przytomnego a na niego zagłosuję... a tu co:
                                          albo gość od sadzenia gruszek na wierzbie albo Jarosław z Hoffikiem :foch: i Macierem :zlo: na czele... u mnie to nie pytanie a stwierdzenie faktu
                                          NIE MA ALTERNATYWY

i tak jak dato też chodzę na wybory i też dokonuję wyboru na zasadzie mniejszego zła...
                                          Była Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally

=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
                                          => Volkswagen Passat City 1.6 TDI
                                          => Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG
                                          "Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."

Komentarz

• piramida
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 12222
                                            • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Wally
                                            też chodzę na wybory i też dokonuję wyboru na zasadzie mniejszego zła...
                                            a ja nie chodzę na wybory bo kto nie będzie "żondził" to i tak będzie lipa, trzeba pamiętać że zadanie naszych polityków polega na utrzymaniu sie jak najdłużej przy władzy a nie zrobienie dobrze obywatelom, gospodarce itp :!:
                                            superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Wally
                                              RS
                                              • 2012
                                              • 3790
                                              • Volkswagen

Zamieszczone przez piramida
                                              ...trzeba pamiętać że zadanie naszych polityków polega na utrzymaniu sie jak najdłużej przy władzy a nie zrobienie dobrze obywatelom, gospodarce itp :!:
                                              i to też niestety smutna prawda

Komentarz

• natash
                                                RS
                                                • 2011
                                                • 2599

Janusz Korwin-Mikke

Komentarz

• Wally
                                                  RS
                                                  • 2012
                                                  • 3790
                                                  • Volkswagen

Zamieszczone przez natash
                                                  Janusz Korwin-Mikke
                                                  jakbym jebnął w totka to chętnie bym takie rozwiązanie zobaczył :diabelski_usmiech

ale się boję :szeroki_usmiech

Komentarz

• Walt
                                                    L&K
                                                    • 2011
                                                    • 1065
                                                    • Seat

Gwoli przypomnienia:

1. Akceptacja niezależnych od partii i pracodawców wolnych związków zawodowych, wynikająca z ratyfikowanej przez PRL Konwencji nr 87 Międzynarodowej Organizacji Pracy dotyczącej wolności związkowych.

2. Zagwarantowanie prawa do strajku oraz bezpieczeństwa strajkującym i osobom wspomagającym.

3. Przestrzegać zagwarantowaną w Konstytucji PRL wolność słowa, druku, publikacji, a tym samym nie represjonować niezależnych wydawnictw oraz udostępnić środki masowego przekazu dla przedstawicieli wszystkich wyznań.

4. a) przywrócić do poprzednich praw: ludzi zwolnionych z pracy po strajkach w 1970 i 1976 r., studentów wydalonych z uczelni za przekonania, b) zwolnić wszystkich więźniów politycznych (w tym Edmunda Zadrożyńskiego, Jana Kozłowskiego, Marka Kozłowskiego), c) znieść represje za przekonania.

5. Podać w środkach masowego przekazu informację o utworzeniu Międzyzakładowego Komitetu Strajkowego oraz publikować jego żądania.

6. Podjąć realne działania mające na celu wyprowadzenie kraju z sytuacji kryzysowej poprzez:

a) podawanie do publicznej wiadomości pełnej informacji o sytuacji społeczno-gospodarczej,

b) umożliwienie wszystkim środowiskom i warstwom społecznym uczestniczenie w dyskusji nad programem reform.

7. Wypłacić wszystkim pracownikom biorącym udział w strajku wynagrodzenie za okres strajku jak za urlop wypoczynkowy z funduszu CRZZ.

8. Podnieść wynagrodzenie zasadnicze każdego pracownika o 2000 zł na miesiąc jako rekompensatę dotychczasowego wzrostu cen.

9. Zagwarantować automatyczny wzrost płac równolegle do wzrostu cen i spadku wartości pieniądza.

10. Realizować pełne zaopatrzenie rynku wewnętrznego w artykuły żywnościowe, a eksportować tylko i wyłącznie nadwyżki.

11. Wprowadzić na mięso i przetwory kartki - bony żywnościowe (do czasu opanowania sytuacji na rynku).

12. Znieść ceny komercyjne i sprzedaż za dewizy w tzw. eksporcie wewnętrznym.

13. Wprowadzić zasady doboru kadry kierowniczej na zasadach kwalifikacji, a nie przynależności partyjnej, oraz znieść przywileje MO, SB i aparatu partyjnego poprzez: zrównanie zasiłków rodzinnych, zlikwidowanie specjalnej sprzedaży itp.

14. Obniżyć wiek emerytalny dla kobiet do 50 lat, a dla mężczyzn do lat 55 lub [zaliczyć] przepracowanie w PRL 30 lat dla kobiet i 35 lat dla mężczyzn bez względu na wiek.

15. Zrównać renty i emerytury starego portfela do poziomu aktualnie wypłacanych.

16. Poprawić warunki pracy służby zdrowia, co zapewni pełną opiekę medyczną osobom pracującym.

17. Zapewnić odpowiednią ilość miejsc w żłobkach i przedszkolach dla dzieci kobiet pracujących.

18. Wprowadzić urlop macierzyński płatny przez okres trzech lat na wychowanie dziecka.

19. Skrócić czas oczekiwania na mieszkanie.

20. Podnieść diety z 40 zł do 100 zł i dodatek za rozłąkę.

21. Wprowadzić wszystkie soboty wolne od pracy. Pracownikom w ruchu ciągłym i systemie 4-brygadowym brak wolnych sobót zrekompensować zwiększonym wymiarem urlopu wypoczynkowego lub innymi płatnymi dniami wolnymi od pracy.
                                                    Kojarzycie? To postulaty sierpniowe. Kiedyś wystarczyło podnieść cenę chleba by ludzie wyszli na ulice. Teraz - jak zauważył kmink - jesteśmy armią lemingów pogodzonych ze swoim losem. Policzcie uczciwie, ile z tych postulatów straciło swoje znaczenie dziś.
                                                    SPOT Poznań ->

Moje cappuccino: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...b943cff#759950

Komentarz

Pracuję...