Ogłoszono kryzys

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Maicroft
    Moderator
    S_OCP MemberModeratorr
    • 2004
    • 25757
    • Audi

No wlasnie - rysunek techniczny - ktore studia inz go maja w programie. Ja przykladowo nigdy go nie mialem, moi znajomi po innych bardziej prestizowych kierunkach go tez nie mieli.
    Spritmonitor.de

Komentarz

• AdamB
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 8033
      • Octavia IV (NX3)
      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Maicroft, teraz takie coś nikomu jest nie potrzebne, teraz ważne są kierunki i przedmioty "unijne".
      Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• słoń
        Elegance
        • 2010
        • 777

Zamieszczone przez Udesky
        Zamieszczone przez AdamB
        Kierunków studiów mieli pokończone po co najmniej dwa lub trzy.
        Wystarczy jeden i praktyka.
        Wieczni studenci są najgorsi. Jeśli ktoś chce zdobywać faktycznie wiedzę, to już dalej idzie na doktorat. Ewentualnie dokształca się konkretnymi szkoleniami/kursami/podyplomówkami.
        To powinno się zmienić na uczelniach obowiązkowe praktyki (najlepiej min. pół roczne) zgodne z kierunkiem, a nie każda praca zawodowa. :roll:
        taaaa,doktoraty sraty studia ,a kurna gruzu nie ma komu wozić,wszyscy studiują a potam na zachodzie wycierają stoliki w knajpach a pracodawca się cieszy jaką to ma ogólniewykształconą małpkę zza byłej żelaznej kurtyny.
        po ukończeniu studiów KAŻDY powinien posiadać wiedzę ,która pozwoli mu podjąc pracę jako pełnowartościowy pracownik.niestety tak nie jest.kształci się wciskając dogłów gówna wogóle w życiu /pracy nieprzydatne.studia obecnie to szkółka/maszynka do napierdalania bezrobotnych bałwanów którzy nie wiedzą gdzie Stolyca jest na mapie.
        panuje tak zwana negatywna selekcja.co mądrzejszy idzie do zagramanicznej firmy tyrać ,bądz też rozkręca własny biznes a reszta do powiatów ,ministerstw(rżnąć cwaniaków tym większych im większym był/jest baranem i im większe ma kompleksy) ,albo na uczelnie i błędne koło się zamyka-tumany mistrzowie komisów zostają doktorami nauk i kształcą pololenie następnych baranków i tak w koło.

Komentarz

• damian1975
          RS
          • 2012
          • 4113
          • Superb III (3V3)
          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

słoń, dobrze mówisz :P ,masz u mnie duże
          TAXI 2153 CHYBIE KATOWICE

Komentarz

• r2r
            RS
            • 2008
            • 4721
            • BSE 1.6 MPI 102 KM

słoń, wyczerpałeś temat

Od siebie dodam że nie mam nic przeciwko dobremu sznytowi, a wręcz imponują mi goście z klasą i dobrze skrojonym odzieniem, poważną firmą pod sobą, porażający erudycją, dobrym wychowaniem i nienagannymi manierami, ale jednocześnie śmieszą mnie aspirujący do tego miana, goście w garniaczu, z Iphone'em i teczuszką pod pachą, obowiązkowo w okularkach z czarnymi oprawkami i przystrzyżona bródką, zapierdalający swoim Yaris'em wziętym na 493 rat, na 8 rano do banku objąć stanowisko w okienku "wpłata-wypłata", a na snobistycznych rautach wśród sobie równych znajomych, wywnętrzający się w stylu "zrobiłem magistra, potem podyplomówkę, parę kursów i myślę że moja KARIERA(sic!!!) przebiega imponująco".

Kariera??? :shock:

Od zwykłego pijaka spod sklepu, takiego gogusia różni tylko ten garnitur, Iphone, i teczka - bo jakby moja praca polegała na napieprzaniu datownikiem w czyjeś rachunki za prąd i gaz, to nie ośmieszałbym się mówiąc o niej KARIERA, ale niestety u nas zwykłą robotę na którą każdy mógłby się załapać, nagle nazywa się karierą, tylko z tego tytułu że wykonuje ją jakiś szczurek ukończywszy wcześniej uczelnię, ale jeśli komuś odpowiada łechtanie własnego ego i trwanie w przekonaniu że robi COŚ WAŻNEGO I EPOKOWEGO, przyjmując wpłaty w okienku, to spox. Na wyższych szczeblach życia społecznego też istnieje wiocha i nawet nie trzeba być biednym, aby do niej przynależeć.

Może moja praca to też jakiś tam rodzaj kariery, a o tym nie wiem :lol:

Dla takich "wanna-be-like-business-man" idealnie pasują słowa Tadeusza Huka z "Poranka Kojota" : "Należysz do ludzi którzy całe życie spędzają na wyspie fantazji, nazywanej "pewnego dnia będę" - błąd! Ty nigdy nie będziesz..."

PS:...aha...i nie nosiłbym teczki dla lansu, bo najczęściej takie gogusie noszą w niej jabłko i jogurt na drugie śniadanie, a w drodze powrotnej pakują doń tygodnik "To i Owo" z rozkładem programu na nadchodzący tydzień, zakupiony w kiosku ruchu, ale przecież z teczką budzi się szacunek i wygląda zajebiście :lol:

......powyższe sytuacje zostały zaobserwowane, bądź podsłuchane w realnej przestrzeni... :lol:
            Artur

Komentarz

• westwi78
              RS
              • 2008
              • 2940

słoń, Ty kończyłeś takie studia?:

Zamieszczone przez słoń
              .studia obecnie to szkółka/maszynka do napierdalania bezrobotnych bałwanów którzy nie wiedzą gdzie Stolyca jest na mapie.
              bo ja kończyłem zupełnie inne..

więc może nie ma co uogólniać?

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

Zamieszczone przez AdamB
                Maicroft, teraz takie coś nikomu jest nie potrzebne, teraz ważne są kierunki i przedmioty "unijne".
                Ja mialem jakies podstawy w technikum, ale ile to lat temu bylo, do tego nam nie byl potrzebny mechaniczny rysunek techniczny tylko elektryczny.

No i tym sposobem sadze, ze bede sie doksztalcal sam, bo coraz czesciej jest mi to potrzebne. Problem jest inny, ogolnoksztaltowanego humaniste, praktycznie nie ma szans nauczenia tego, a tych jest coraz wiecej, bo taka to moda zapanowala wsrod rzadzacych.
                Spritmonitor.de

Komentarz

• słoń
                  Elegance
                  • 2010
                  • 777

westwi78, ja pisze co jest teraz.z Twojego wieku wnoszę ,że studia kończyłeś tak z 9 lat temu(a może się mylę).
                  ja woże gruz

Komentarz

• westwi78
                    RS
                    • 2008
                    • 2940

Zamieszczone przez słoń
                    westwi78, ja pisze co jest teraz.z Twojego wieku wnoszę ,że studia kończyłeś tak z 9 lat temu(a może się mylę).
                    ja woże gruz
                    jedne 2 lata temu, drugie w tym roku

Masz rację, że teraz jakoś jest niższa, może ja po prostu trafiłem na prywatną uczelnię, która się jeszcze na drobne nie rozmieniła.
                    Zresztą bryndza totalna jest z jakością obecnych licealistów.

Ale nie ma co uogólniać, bo znam i tempaków po studiach z dawnych lat i po prestiżowych uczelniach.

Komentarz

• tomikt
                      Rider
                      • 2007
                      • 391

westwi78,
                      to powiedz jaką , bo myślę ze takich nie ma

ktoś pytał jaka politechnika wypuszcza łosi ?
                      powiem o swojej - Ślaskiej która skończyłem jakieś 8 lat temu

jaki może być absolwent takiej politbudy jak na 1 kandydata przypadają 3 wolne krzesła na początku września, nie ma egzaminu a za każdy miesiąc nauki DOSTAJESZ 1000 pln ....
                      a poziom nauczających jest żenujący bo od 20 lat kto został na uczelni ten głupi.
                      ech...
                      TomikT

Komentarz

• Agamek12
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 9943
                        • Ford

Zamieszczone przez tomikt
                        jaki może być absolwent takiej politbudy jak na 1 kandydata przypadają 3 wolne krzesła na początku września, nie ma egzaminu a za każdy miesiąc nauki DOSTAJESZ 1000 pln ...
                        a poziom nauczających jest żenujący bo od 20 lat kto został na uczelni ten głupi
                        Nie wiem jak na Twojej polibudzie, ale na mojej (zaczynałem w 2007) na kierunek Inżynieria Lądowa przypadało około 1,5 kandydata na miejsce. Na pierwszy rok dostało się 300 osób, ale po pierwszym półroczu odpadło 150(!!!). Potem po każdym roku jakoś tak było, że że kilkadziesiąt procent odchodziło na zaoczne. Efekt był taki, że do końca studiów na kierunku dziennym dotrwało może 20%. No ale jak spotykam czasem swoich kolegów (z którymi skończyłem studia dzienne) to jakoś w wiekszości całkiem nieźle sobi radzą (choć nie zawsze w wyuczonym zawodzie), czyli... jednak moja polibuda czegoś tam mądrego nauczyła...
                        Aha, nie wiem jak było z nauczycielami przedmiotów nietechnicznych, ale wszyscy(!!!) moi nauczyciecle przedmiotów techncznych byli właścicielami/współwłaścicielami firm związanych z kierunkiem którego uczyli, więc tacy całkiem głupi to onie nie byli...

PS: zafrapowało mnie te 1000zł za miesiac nauki - o co chodzi?
                        Adam... Używam:
                        Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                        Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• tomikt
                          Rider
                          • 2007
                          • 391

Agamek12,

chwała politechnice warszawskiej

student teraz dostaje za tzw. kierunki zamawiane 1000 pln miesięcznie za studiowanie.
                          dokładnych warunków nie znam (minimalne wyniki itp).
                          ech...
                          TomikT

Komentarz

• parasite
                            L&K
                            • 2011
                            • 1368

Zamieszczone przez Agamek12
                            PS: zafrapowało mnie te 1000zł za miesiac nauki - o co chodzi?
                            Stypendium na kierunkach zamawianych bodajże. Tylko, że jak nie ukończysz to musisz kasę oddać z tego co pamiętam.
                            AGR 112KM, 232Nm
                            Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

• westwi78
                              RS
                              • 2008
                              • 2940

Wydział administracji tej uczelni:

wielu się zdziwiło, że to nie jest wyższa szkoła płacenia czesnego.

Komentarz

• Agamek12
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 9943
                                • Ford

tomikt, w "moich" czasach to był kredyt studencki, ale żeby go dostawać trzeba było legitymować sie conajmniej dobrymi wynikami w nauce (tzn. z pewnością nie można było powtarzać żadnego roku i można było mieć chyba tylko 2 niezaliczone egzaminy w terminie) - dlatego ze wszystkich moich kolegów tylko jeden (mój obecny szwagier) kredyt taki dostał (a starało się conajmniej kilku - ja oczywiście :szeroki_usmiech takiego nie chciałem)...
                                Adam... Używam:
                                Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• kmink
                                  L&K
                                  • 2007
                                  • 1360
                                  • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez tomikt
                                  westwi78,
                                  to powiedz jaką , bo myślę ze takich nie ma

ktoś pytał jaka politechnika wypuszcza łosi ?
                                  powiem o swojej - Ślaskiej która skończyłem jakieś 8 lat temu

a jaki ty wydział/kierunek robiłeś?
                                  ja też jestem po Śląskiej i Wrocławskiej...po wydziale elektrycznym i powiem Ci szczerze że jakoś różnicy nie widziałem...i tu i tu trzeba było zapier... taka ciekawostka że zaczynało zawsze 80-100osób a kończyło 20...i żaden z moich kolegów ze szkoły nie narzeka na brak pracy :wink:

dlatego moje dzieci też pójdą na elektryczny :diabelski_usmiech

p.s jak ktoś chce dalej ciągnąc temat edukacji to tutaj mały ranking uczelni:
                                  Portal edukacyjny Perspektywy - największa i jedyna kompletna baza informacji edukacyjnych - matura, uczelnie, studia, kierunki, zasady przyjęć.

.
                                  Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
                                  https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793

www.tuneforce.pl
                                  www.dpfserwis.pl

Komentarz

• słoń
                                    Elegance
                                    • 2010
                                    • 777

Obecnie za studentem idzie do uczelni jakaś tam kasiura.Im więcej studentów tym więcej pieniążków.Nie leży w interesie uczelni aby pozbywać się "mięsa".

Pcha to rektorów ,dziakanów do otwierania nowych kierunków, wydziałów,wieczorowych studiów lekarskich(uhahaha), a poziom pikuje w dół.

Piszecie o Politechnice Śląskiej , Warszawskiej-uważam ,że to budy "z klasą"(jeszcze),a ich absolwenci dadzą sobie radę.Ja miałem bardziej na myśli przybytki typu Uniwersytet Człuchowski ,Siedlecki i tym podobne potworki powstałe z chęci zysku(patrz początek postu).Nie wszyscy obywatele i obywatelki MUSZĄ mieć wykształcenie wyższe ,bo nie będzie kiedyś w naszym kochanym kraju babć klozetowych ,pracowników zakładów oczyszczania miasta i innych fajnych profesji.

Komentarz

• zwolin
                                      Rider
                                      • 2010
                                      • 656

słoń, warto z drugiej strony zauważyć, że "wszechobecność" takiego "wyższego" wykształcenia powoduje, że świetni fachowcy nie posiadający takowego są często traktowani jak przybysze z innej planety.
                                      Akurat w pracy mam przegląd "ynszynierófff" i niestety, ale PW, tez wypuszcza totalnych matołów, którzy nie powinni mieć uczciwie rozumianego średniego wykształcenia, a co dopiero wyższego. Inżynier elektronik nie potrafiący zidentyfikować podzespołów elektronicznych Najlepiej się sprawdza jako alternatywa dla kuriera :szeroki_usmiech
                                      Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
                                      O II Tour Combi 1.6
                                      Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• Maicroft
                                        Moderator
                                        S_OCP MemberModeratorr
                                        • 2004
                                        • 25757
                                        • Audi

zwolin, Bo problem polega na tym, ze polibuda nie uczy praktycznej nauki zawodu. To jest wyzszy poziom nauki i tyle. Praktyka to jak ktos pojdzie na praktyki studenckie w ciekawe miejsce :lol: albo zacznie sam gdzies pracowac przez studia i cos sie nauczy. Jakas szansa praktycznej nauki to byla zawsze w zawodowkach i czesciowo technikach - taka prawda.

Absolwent LO to jest taki lepszy absolwent podstawowki, a obecnie gimnazjum, bo ta szkola nie kierunkuje w zadna strone, to ze sa klasy profilowane to jedno, ale tak juz sie dzieje nawet w gimnazjach. Taki absolwent LO idzie potem na kierunek scisle techniczny to potem jest zdziwiony.

Ja znam elektyczny gdzie zaczelo chyba 350osob a mgr inz bronilo 15 osob :lol: Kilka w pozniejszych latach, a reszta zmienila kierunki i nie zasilaja szeregu bezrobotnych
                                        Spritmonitor.de

Komentarz

• pascal
                                          Rider
                                          • 2009
                                          • 510
                                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

to wam powiem dowcip temacie uczelni :

jak się zwraca absolewnt polibudy do absolwenta uniwersytetu ?

- poprosze frytki i colę :diabelski_usmiech

Komentarz

• Maicroft
                                            Moderator
                                            S_OCP MemberModeratorr
                                            • 2004
                                            • 25757
                                            • Audi

Fish & chips, please 8)
                                            Spritmonitor.de

Komentarz

• Udesky
                                              RS
                                              • 2007
                                              • 1692
                                              • Octavia I (1U2)
                                              • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez pascal
                                              to wam powiem dowcip temacie uczelni :

jak się zwraca absolewnt polibudy do absolwenta uniwersytetu ?

- poprosze frytki i colę
                                              A co mówi absolwent uniwerku do absolwenta politechniki?

- proszę (po)ciągnąć drut(a). :diabelski_usmiech

Zamieszczone przez słoń
                                              Ja miałem bardziej na myśli przybytki typu Uniwersytet Człuchowski ,Siedlecki i tym podobne potworki powstałe z chęci zysku(patrz początek postu).
                                              Ostatnio pieje z kierunku reklamowanego m. in. w radiu Eska: studia na kierunku mentoring kosmetologiczny i inne temu podobne.
                                              Jak w USA. :szeroki_usmiech
                                              W Polsce nie ma kryzysu.
                                              Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.

Komentarz

• ruwado
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 14892
                                                • Octavia IV (NX3)

Kryzys kryzysem, ale jak czytam wiadomości o wstrzymaniu przyjęć na 4 oddziałach CZD w Międzylesiu to mnie kurwica bierze. NFZ przepycha się z najlepszym specjalistycznym szpitalem w Polsce zarzucając:
                                                - za duże wydawanie kasy (na najtrudniejsze przypadki leczenia dzieci!!!!!!!)
                                                - zbyt duże zatrudnienie (personel opiekujący się np. wcześniakami ważącymi kg!!!!!!, dziećmi z nowotworami, dziećmi niepełnosprawnymi, których rodzice czesto są na drugim końcu Polski!!!!!) :evil:

A ta cała Tuskobanda od ryja nie odejmie - premie biorą na bieżąco skurwysyny. NFZ nie odmówi "punktów" na leczenie w klinikach rządowych.

:zastrzelic tych wszystkich bogobojnych palantów.
                                                pozdrawiam - Darek

Komentarz

• Eidos71
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 2050
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

ruwado Dodatkowo jeszcze szef NFZ przedstawił swój pomysł na "poprawę skuteczności NFZ": podzielenie funduszu na dwa urzędy !!! A więc wszystkie stołki kierownicze + personel towarzyszący zostałyby powiększone dwukrotnie !!! Bo w obecnej sytuacji "bidoki" nie są w stanie ogarnąć tego, co się dzieje w publicznej służbie zdrowia... Ale gdy NFZ zostanie rozbudowany, to wtedy... :diabelski_usmiech To wtedy jeszcze więcej kasy ze składek zdrowotnych pójdzie na utrzymanie tego "aparatu sterowania służbą zdrowia"...
                                                  Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                                                  MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• ziutsane
                                                    RS
                                                    • 2007
                                                    • 2376

ruwado, Myślisz, że kierownictwo NFZ się zmieniło od poprzednich rządów? Ja nie sądzę...
                                                    Radio: C90r+XDP210EQ
                                                    Kable:Opt,Skyline,50 mm
                                                    Wzm:XES M1+FP 1.800
                                                    Glosniki: SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante

Komentarz

Pracuję...