Ogłoszono kryzys

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • natash
    RS
    • 2011
    • 2599

Zamieszczone przez shok
    Zamieszczone przez ruwado
    Zamieszczone przez kazik4x4
    jak bylem kiedys "na zachodzie" to zachodni ludzie nic nie robili tylko lezeli, odpoczywali, jedli, usmiechali sie a raz na jakis czas podchodzil usmiechniety pan i pytal jak sie czuja. Oni z usmiechem odpowiadali, ze dobrze.
    Raz na jakis czas wstawali z lezakow, i takimi szpikulcami jak u nas zbiera sie liscie z trawnika to oni takimi samymi zbierali banknoty 100e lezace wszedzie dookola. I nie byli pazerni, innym tez dali pozbierac, bo sa mili.
    Czasami wchodzili do duzego budynku z napisem "fabrik" porobili cos tam godzinke lub dwie i wychodzili z torbami pelnymi pieniedzy....
    to ja chyba tam pojadę
    Zobaczmy czy tak jest na prawdę:
    można z grubsza zobaczyć stawki na godzinę (brutto)
    Oferty pracy w Holandii. Praca Za Granicą 2025. Kategorie ogłoszeń: Holandia.

są też inne kraje a stawki się pokrywają z stawkami ofert na miejscu.Głównie są to oferty dla pracowników fizycznych.Nie piszę celowo o pracach dla ludzi dobrze wykształconych bo tacy ludzie i w Polsce mają dobre oferty.
    Tu przykładowe oferty wynajęcia mieszkań np. Breda doliczyć trzeba media i opłaty miejskie http://www.huurwoningen.nl/in/breda/

Można wnioski wyciągnąć samemu.
    I u nas Scoutem jeździ pracodawca, a tam pracownik.

Komentarz

• Agamek12
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 9943
      • Ford

natash, wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma... :?
      Adam... Używam:
      Rolka: e11FL 97KM/130Nm
      Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• yogi_at_pozen
        Rider
        • 2011
        • 418

Panowie, jaki kryzys?!

ZUS wydaje 14 mln złotych na zakup 2,5 miliona litrów paliwa. To oznacza 20 tys. zł na paliwo do jednego samochodu. Średnio pracownik ZUS przejeżdża 230 km dziennie, spędzając w aucie każdego dnia ponad 9 godzin. Czy to możliwe?

Komentarz

• zwolin
          Rider
          • 2010
          • 656

shok, natash, firma z którą kooperujemy od lat (Belgia) płaci handlowcom (angielski, francuski, wyższe, dyspozycyjność itp) ok 1,5k Euro na rękę (plus ew premia - kilkaset euro, co nie trafia się często). Pracownicy na produkcji maja trochę mniej. Najlepiej zarabiają dwaj serwisanci (naprawdę łebscy faceci, aż miło pogadać. Z tego co się przy wódeczce wygadali, mają ok 2k Euro na rękę.
          Mizerny ten ich dobrobyt moim zdaniem.

Agamek12, to , o czym pisałeś to właśnie najgorsze, co potrafią robić polaczki zaślepione wizją kasy, którą zobaczą albo i nie (zdecydowanie częściej). Olewają firmy z którymi współpracują od lat, i które im regularnie płacą, jak tylko ktoś im machnie wielkim kontraktem przed nosem. Potem zostają bez kasy i zaczynają dzwonić i skamleć o robotę.
          Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
          O II Tour Combi 1.6
          Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• ruwado
            RS
            • 2009
            • 14892
            • Octavia IV (NX3)

W sumie różnice są niewielkie - oni 2 koła na reke i my 2 koła na reke... tyle, że oni EURO, a my PLN
            pozdrawiam - Darek

Komentarz

• Udesky
              RS
              • 2007
              • 1692
              • Octavia I (1U2)
              • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

W sumie różnice są niewielkie - oni 2 koła na reke i my 2 koła na reke... tyle, że oni EURO, a my PLN
              Tyle, że u nich podstawowe produkty są w takich cenach jak u nas lub góra 2x droższe, a euro x4.
              Po prostu tańsze życia.
              W Polsce nie ma kryzysu.
              Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.

Komentarz

• ruwado
                RS
                • 2009
                • 14892
                • Octavia IV (NX3)

Udesky, do tego zmierzałem, nawet niektóre rzeczy u nich tańsze.
                pozdrawiam - Darek

Komentarz

• słoń
                  Elegance
                  • 2010
                  • 777

yogi_at_pozen, i na tych nierobów darmozjadów cwaniaków zapierdzialamy,gościom to się już tam chyba we łbach poprzewracało od nadmiaru kasy

Komentarz

• zwolin
                    Rider
                    • 2010
                    • 656

ruwado, niemniej daleko im do tych krążących na forum opowieści o zachodnich krajach mlekiem i miodem płynących.
                    Jeden duży plus dla nich, to tam się naprawdę przestrzega praw pracowników, BHP w pracy, pracuje się na spokojnie, bez pośpiechu, bez nerwówki jak u nas. Pod tym względem, to zupełnie inny świat (chociaż wyjątki i tam się zdarzają).

słoń, a mnie bardzo ciekawi, po ch... im w dobie wszechobecnej komputeryzacji (za którą to notabene przepłaciliśmy 10x pewnej firmie pewnego pana co z pewnym prezydentem wódeczkę popijał) słuzbowe samochody? Rozumiem, kierownik budowy jeździ na budowę, właściciel hurtowni do klientów, ale urzędas z ZUSu?? Papiery pomiędzy oddziałami wożą?
                    Nas musi być stać na samochody, żeby dojechać do pracy. Ale oni, ponieważ zarabiają więcej, to nie mogą się rozpraszać takimi pierdołami jak utrzymanie własnego samochodu.
                    O II Tour Combi 1.6
                    Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• kazik4x4
                      RS
                      • 2008
                      • 2728

Zamieszczone przez natash
                      To jedz tam, tez bedziesz jezdzil scoutem, a moze nawet jesli jestes tak dobry, jak twoje mniemanie o sobie, to bedziesz jezdzic cayenem turbo s.

Swoja Octe zostaw w Polsce, bo takimi to tam nawet pracownicy nie jezdza, a tu jak wrocisz to sie jeszcze polansujesz

Tylko nie jedz do NL, bo tam bida az piszczy, tam wszyscy na rowerach dymaja

Komentarz

• AdamB
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 8033
                        • Octavia IV (NX3)
                        • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Oprócz niektórych rodzajów Whisky i autostrad nie zauważyłem nic tańszego.

[ Dodano: Sro 10 Paź, 12 08:02 ]
                        Mam wrażenie , że chyba za granicą nie przebywałeś dłużej niż urlop i widziałeś rzeczy wybiórczo.
                        Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• natash
                          RS
                          • 2011
                          • 2599

Nie rozumiem jednego, dlaczego próbujecie usilnie przekonać świat, że w Polsce zarabiamy więcej i stać nas na więcej niż w innych krajach UE. Tak, fajnie jest żyć w Polsce, ale jak się zarabia te 2k netto Euro i mi nie chce się stąd ruszać, ale jak widzę sąsiadów, ludzi w kolejce w sklepie czy w przychodni, to już nie wiem czy im się żyje równie dobrze jak Wy piszecie.

Komentarz

• AdamB
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 8033
                            • Octavia IV (NX3)
                            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

natash, nie próbuję przekonać Cię ani świata, że Polsce zarabia się więcej, tylko że w zachodnich krajach nie jest tak wspaniale jak piszesz.
                            Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• natash
                              RS
                              • 2011
                              • 2599

A ja nie piszę, że jest wspaniale, ale
                              "Lepszy kryzys w Grecji niż dobrobyt w Polsce" :diabelski_usmiech

Komentarz

• Agamek12
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 9943
                                • Ford

Zamieszczone przez AdamB
                                Oprócz niektórych rodzajów Whisky i autostrad nie zauważyłem nic tańszego.
                                Nie twierdzę, że nie masz racji, ale ja mam rodzinę mieszkajaca blisko granicy z Niemcami (okolice Zielonej Góry). I ta moja rodzina nie zauważa, żeby artykuły "codzienne" były w Niemczech tańsze niż w Polsce. Ale na przykład markowe ubrania, dobre alkohole i inne delicje w Niemczech kupują taniej (oni raz na kilka tygodni wsiadają w auto i cisną do Berlina). Rozrywki typu wesołe miasteczko czy Aqua-parki są według nich w Niemczech o wiele bardziej "wypasione" i kosztują wcale nie więcej niż PL.
                                Adam... Używam:

Komentarz

• parasite
                                  L&K
                                  • 2011
                                  • 1368

Zamieszczone przez Agamek12
                                  I ta moja rodzina nie zauważa, żeby artykuły "codzienne" były w Niemczech tańsze niż w Polsce.
                                  Ale tu nie chodzi czy są tańsze czy w tej samej cenie, a nawet troszkę droższe, tylko o to, że są dużo bardziej wydajne i lepszej jakości. Sumarycznie wychodzi taniej, bo np. proszek starcza na dłużej.
                                  AGR 112KM, 232Nm
                                  Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

• Agamek12
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 9943
                                    • Ford

parasite, codzienne to np chleb, masło, wędlina, ser, mleko, itp.
                                    Proszek, kawę, ciuchy, gadżety, itp. kupują w większości w Niemczech.
                                    Adam... Używam:

Komentarz

• parasite
                                      L&K
                                      • 2011
                                      • 1368

Te produkty akurat są dużo lepsze w Polsce. Na pewno w Anglii chleb jest paskudny.
                                      AGR 112KM, 232Nm
                                      Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

• Agamek12
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 9943
                                        • Ford

Zamieszczone przez parasite
                                        Te produkty akurat są dużo lepsze w Polsce. Na pewno w Anglii chleb jest paskudny.
                                        Ja tam nie wiem, jem chleb z Tesco :szeroki_usmiech
                                        Poza tym trochę bez sensu byłoby codziennie jeździć do Niemiec po bułki :diabelski_usmiech
                                        Adam... Używam:

Komentarz

• kazik4x4
                                          RS
                                          • 2008
                                          • 2728

A ja nie piszę, że jest wspaniale, ale
                                          "Lepszy kryzys w Grecji niż dobrobyt w Polsce" :diabelski_usmiech
                                          jak sie ma greckie podejscie do roboty i greckie mniemanie o sobie to faktycznie, w Polsce moze sie nie podobac...

[ Dodano: Sro 10 Paź, 12 14:44 ]
                                          Tak, fajnie jest żyć w Polsce, ale jak się zarabia te 2k netto Euro .
                                          To dlaczego tyle nie zarabiasz??
                                          Wiem, wiem, latwiej jest powiedziec "ch...j wyzyskiwacz nie chce mi wiecej placic" niz "no fakt, jestem cienki, nie potrafie tego co innii dlatego mam ile mam"

Komentarz

• Udesky
                                            RS
                                            • 2007
                                            • 1692
                                            • Octavia I (1U2)
                                            • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez zwolin
                                            Papiery pomiędzy oddziałami wożą?
                                            I tu Cię zaskoczę. Bo wiesz, że..... wożą :!:
                                            Bliska mi osoba pracuje w urzędzie (komórka MSW) i mają kierowców, którzy wiozą 1 lub 2 osoby do innego oddziału z pismem. :lol:
                                            Ale na przykład markowe ubrania, dobre alkohole i inne delicje w Niemczech kupują taniej
                                            Jak było euro po jakieś 3.4zł to sam jeździłem pod Berlin po ciuchy. Teraz doliczając paliwo już by mi się nie opłacało.
                                            Zamieszczone przez kazik4x4
                                            jak sie ma greckie podejscie do roboty i greckie mniemanie o sobie to faktycznie, w Polsce moze sie nie podobac...
                                            Gdybyśmy przez tyle lat, jak oni, żyli w takiej rozpuście, to pewnie mielibyśmy podobne zamieszki i podejście do pracy i przepisów.
                                            Choć południowcy są specyficzni.
                                            A jeśli już o nich mówimy, to dziś przeczytałem, że we Włoszech podatek PIT spada 1%, a VAT rośnie o 1%. :shock:
                                            W Polsce nie ma kryzysu.
                                            Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.

Komentarz

• zwolin
                                              Rider
                                              • 2010
                                              • 656

Zamieszczone przez Udesky

I tu Cię zaskoczę. Bo wiesz, że..... wożą :!:
                                              Bliska mi osoba pracuje w urzędzie (komórka MSW) i mają kierowców, którzy wiozą 1 lub 2 osoby do innego oddziału z pismem. :lol:

Wiem. Tylko co to ma wspólnego z logiką.
                                              Tym bardziej jak się wydaje taką kasę na informatyzację:

jak widzę sąsiadów, ludzi w kolejce w sklepie czy w przychodni, to już nie wiem czy im się żyje równie dobrze jak Wy piszecie
                                              Tylko tu rodzi się pytanie, czy za granica mieliby lepiej (pomijam socjal). Niestety (oczywiście nie zawsze), są to ludzie, którzy przez całe swoje życie nie zrobili nic, by wiodło im się lepiej.
                                              Gdyby u nas ludzie poświęcali połowę czasu marnowanego na narzekania na dokształcanie się już dawno bylibyśmy innym narodem. Niestety, ale na co dzień mam do czynienia z ludźmi (i to młodymi, bez zobowiązań, rodzin itp), którzy zanim otworzą książke, to już się pytają co z tego będą mieli. Prawidłowa kolejność jest taka, że najpierw jest wiedza, później zarobki. Odwrotnie to tylko w polityce.
                                              O II Tour Combi 1.6
                                              Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• Eidos71
                                                RS
                                                • 2011
                                                • 2050
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez zwolin
                                                Gdyby u nas ludzie poświęcali połowę czasu marnowanego na narzekania na dokształcanie się już dawno bylibyśmy innym narodem. Niestety, ale na co dzień mam do czynienia z ludźmi (i to młodymi, bez zobowiązań, rodzin itp), którzy zanim otworzą książke, to już się pytają co z tego będą mieli. Prawidłowa kolejność jest taka, że najpierw jest wiedza, później zarobki. Odwrotnie to tylko w polityce.
                                                Na pewno masz sporo racji w tym, co napisałeś. Ale weź też pod uwagę to, że nie każdego jest stać na to, aby (mając na utrzymaniu rodzinę, gdzie często "błogosławieństwem" posiadania pracy obdarzona jest tylko jedna osoba) wyłożyć średnio 3200-4400 PLN,- rocznie na naukę w jakiejkolwiek uczelni wyższej. Znam wiele osób, które mają chęci poszerzać swoją wiedzę, ale nie mają ku temu środków. A polscy pracodawcy, poszukując chętnych do pracy, niestety patrzą głównie na posiadany przez kandydata papierek ukończonej uczelni, a nie na rzeczywiste jego umiejętności i wiedzę. Parafrazując - typowo polskim powiedzeniem jest: "Czemuś biedny ? Boś głupi. A czemuś głupi ? Boś biedny...".
                                                Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                                                MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• natash
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 2599

W Polskiej gastronomi nasza zamożność ma odbicie, kto zaprzeczy niech powie ile razy w tygodniu je "na mieście"
                                                  Agata Wojda od kilku lat prowadzi jedną z najciekawszych i najlepszych warszawskich restauracji. "Opasły Tom" na Foksal ma krótką, klasyczną i często zmienianą kartę. Mieści się w legendarnej księgarni PIW. Właściciele - Agnieszka i Marcin Kręgliccy - dają swojej szefowej kuchni dużą samodzielność. W rozmowie ze mną Agata Wojda opowiada, jak ją wykorzystuje. Rozmawiamy o biznesie restauracyjnym w 2012 roku, o Facebooku który daje i odbiera szanse nowym miejscom. I o programach kulinarnych w TV. Tak, także o Master Chef, w którym Agata Wojda z pewnością nie szuka inspiracji.

Komentarz

• dato
                                                    L&K
                                                    • 2012
                                                    • 1431

Nie zaprzeczam, ale 4-6 razy w tygodniu jemy "na mieście" - w zaprzyjaźnionym barze z domowym żarciem koło szkoły córki... Nie mamy czasu na obiady w domu w normalnym tygodniu. I czego to dowodzi ? Imo niczego...

Komentarz

Pracuję...