ZEGARKI

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • fan
    Elegance
    • 2009
    • 760

Zamieszczone przez marlej108
    Ps. oczywiscie rozumiem tez kolege Fan, ze taki ladny zegarek to kosztuje drozej niz 400 zl. I pewnie z 800-1500 zl by sie zdalo. Ale primo - za tyle to juz powoli nie te czasy... to juz bym wolal wypasionego smartphone :-) albo wlasnie G-Shocka za 300 zl i dobre tablet z abonamentem na internet na rok albo i dluzej :-)
    Ja jestem innego zdania,bardzo dobry zegarek będzie służył kilkadziesiąt lat(jeśli nie dłużej),natomiast smartfon jaki by nie był to co pół roku wychodzi jego nowsza wersja.Jedyne słuszne i prawdziwe zegarki to te z duszą,czyli automatyki lub nakręcane ręcznie.
    p.s. marlej108 Zazwyczaj te "ładne" to największe gnioty
    Respect All,Fear No One!

Komentarz

• lu5asz
      RS
      • 2011
      • 2006
      • Octavia II combi (1Z5)
      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

A nie lepiej dozbierać troche i wybrać cos z Orient-a ?
      Na tej stronie poogladaj sobie modele,szeroki wybór-dostawa trwa 7 dni.

Ja ostatnio zakupiłem divera tej firmy i na żywo ,jak za tą cenę,robi swietne wrażenie.
      Kondziu

OCP

Komentarz

• irekk
        L&K
        • 2011
        • 1093
        • Octavia II (1Z3)
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Polski sklep Orienta http://www.inter-watch.pl/

Komentarz

• eaglemirek
          RS
          • 2010
          • 14109
          • Octavia II combi (1Z5)
          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

A może http://www.casio-polska.pl/casio-wva...7a-p-4923.html Zawsze dokładny czas - Waveceptor

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• micho_m
            Rider
            • 2011
            • 528
            • Octavia III (5E3)
            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Jak ojciec nie jest "smakoszem" zegarkow to na pewno cos mu wybierzesz i bedzie zadowolony. Ja 2 lata temu kupilem sobie lorusa za chyba 350 zl. Kilka razy dostalo szklo i zegarek lekko nie ma, nurkuje z nim i ogolnie robie wszystko. Jak juz bedzie zniszczony kupie kolejnego lorusa bo mi sie podoba i w mojej opinii jest solidny. Jakbym wydal 1500 czy wiecej to po prostu szkoda by mi bylo takiego zegarka nosic codziennie. Ja wiem ze fan zegarkow powie ze dusze maja tylko automaty itd. Ale dla mnie i dla wiekszosci ludzi zegarek ma byc ladny i odpowiednio solidny do wymagan i ceny. Domyslam sie ze glowny zainteresowany nalezy do tej drugiej grupy.
            Budowa domów energooszczędnych, szkieletowych
            www.nawmar.pl

Komentarz

• Voit
              Elegance
              • 2010
              • 816

...Rozmawiamy o zegarku na pięćdziesiąte urodziny.
              To bardzo wyjątkowa, specjalna okazja. I taki powinien być prezent.
              Jeśli to ma być zegarek, to też musi być wyjątkowy, specjalny.
              Elegancki, o ponadczasowym wzornictwie, trwały i niezawodny.

Nie widzę w takiej roli G-Shocka lub Timexa Expedition.

Komentarz

• marlej108
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 4976
                • Octavia III (5E3)
                • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez Voit
                ...Rozmawiamy o zegarku na pięćdziesiąte urodziny.
                To bardzo wyjątkowa, specjalna okazja. I taki powinien być prezent.
                Jeśli to ma być zegarek, to też musi być wyjątkowy, specjalny.
                Elegancki, o ponadczasowym wzornictwie, trwały i niezawodny.

Nie widzę w takiej roli G-Shocka lub Timexa Expedition.
                Troche w tym racji. No chyba, ze Solenizant bylby wlasnie z takiego zadowolony - to wtedy jak najbardziej warto.

ps. mialem i Timexy i Casio. Pomimo, ze Timex ma dla mnie zwykle ladniejsze wzornictwo, to uwazam ze Casio jest solidniejsze, praktycznie niezniszczalne... przynajmniej tak to wyszlo z modelami u mnie tych zegarkow.
                http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• miodowy
                  Rider
                  • 2015
                  • 534

marlej108 mówisz rownież o klasycznych wskazowkowych?
                  Bo w tym kierunku bym szedł dla piecdziesiecio czy sześćdziesięciolatka.

Moim zdaniem Casio to troche niszowa firma, choć sam mam dwa takie zegarki ale jednak nie przypadły mi za specjalnie do gustu.

Osobiście lubię zwykle, klasyczne, cienkie, nie obciążające ręki, bez ubajerzeń jak chronografy. Jedyną dobrą wytyczną z bajerów dla mnie jest datownik.

Cyfry nie koniecznie jakiekolwiek na cyferblacie.
                  Kwestia gustu oczywiscie ale osobiście preferuję wyłącznie zegarek na pasku. Żadnych bransolet.

Marzy mi się omega z rodziny constellation, ale to o mnie. Ja mam konkretne sprecyzowane wytyczne.

Każdy może mieć własne.
                  Ja bym doprecyzował kryteria poszukiwań.

I na taką okazję kupiłbym ojcu raczej zegarek, który będzie nosił z dumą kolejne 20 lat.

It's nice to be important but more important is to be nice

Komentarz

• Voit
                    Elegance
                    • 2010
                    • 816

(...)
                    ps. mialem i Timexy i Casio. Pomimo, ze Timex ma dla mnie zwykle ładniejsze wzornictwo, to uważam ze Casio jest solidniejsze, praktycznie niezniszczalne... przynajmniej tak to wyszlo z modelami u mnie tych zegarków.
                    To prawda, Timex ma ładniejsze wzornictwo, ale jest mniej trwały.
                    Fajne Casio to przede wszystkim linia Edifice.
                    Jednak Edifice to zegarki sportowe, głównie z chronografem...
                    Z założenia ten zegarek nie miał posiadać tego rodzaju wodotrysków.

Szukając zegarka na prezent, przy ograniczonym budżecie patrzałbym w kierunku Orientów...

Komentarz

• Ozdar
                      Ambiente
                      • 2014
                      • 144
                      • Superb III (3V3)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Nie ten poziom cenowy, bo Casio MTP-1303L-1AVEF można kupić za 1/4 założonego budżetu, ale jest on klasyczny i uniwersalny. Ja zmieniłem w nim tylko pasek na gładki, czarny.
                      Allegro.pl - Przykładowa aukcja

Komentarz

• Mihau
                        RS
                        • 2009
                        • 7460
                        • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Osobiscie za 400 zlotych kupilbym moze nie dostojny, ale na pewno niezniszczalny zegarek - Casio G-Shock.
                        Jak coś mam GA-110GB do sprzedania. Wygląda bardzo ładnie, a i do gajera się nada.

U mnie ostatnio coś takie wpadło.
                        O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• Voit
                          Elegance
                          • 2010
                          • 816

Zamieszczone przez Ozdar
                          Nie ten poziom cenowy, bo Casio MTP-1303L-1AVEF można kupić za 1/4 założonego budżetu, ale jest on klasyczny i uniwersalny. Ja zmieniłem w nim tylko pasek na gładki, czarny.
                          (...)
                          Koperta niklowana. Nie polecam.
                          Pomijam, że można mieć alergię na nikiel, ale po jakimś czasie użytkowania nikiel się wytrze, a spod spodu wylezie mosiądz, znal lub inny szajsmetal.
                          Niestety, to jest koszt niskiej ceny zegarka.

Koperta musi być zrobiona w całości ze stali.

Komentarz

• Tippo
                            L&K
                            • 2009
                            • 1349
                            • Octavia III (5E3)
                            • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez PieTrzaK
                            Może ktoś coś podpowie, na jakie firmy w ogóle warto zwracać uwagę? Budżet - sprawa płynna bo nie wiem ile wystarczy na coś sensownego bez przygwizdów :roll: Powiedzmy wstępnie do okolic 4 stówek, da radę? :wink:
                            Ja uzywalem, festine -2szt, casio-1szt, timexa-2szt, adraitica 1 szt, teraz mam 2 orienty automaty (nie liczac damskiego automata orienta maloznki) i jestem super zadowlony -ojciec ma jeszcze z serii power res-

drozsze niz 400pln ale to zegarek na lata.
                            Ojciec w wieku twojego - jak ma gruba lape polecam z czystym sumieniem jak chudsza, szukaj innych modeli orienta, sa tez lzejsze, -szczegolnie ze caly ze stali nie alergicznej, do tego nie trzeba wymieniac baterii co w kwarcach mnie strasznie wkur....
                            Odradzam tez na pasku, chyba ze typowo do garnituru, pasek predzej czy pozniej zacznie smierdziec i trzeba go wymienic.
                            Z godnego kwarcu to tylko cos z citizena tytanowe, te co laduja akumulatorek przez panel w tarczy czyli ecodrive -
                            http://www.citizen24.pl/category/lis...67815&criteria[crit_priceRange]=[285%2C7888]&criteria[crit_p59][]=188&criteria[crit_p49][]=64&criteria[crit_p49][]=39&criteria[crit_availability]=&submit=Szukaj
                            tez dlugo nie trzeba ich otwierac (jakies 10lat), dosc tani, lekki i ladny - szwagier moj uzytkuje i sobie chwali. Nie kupuj na pewno zegarkow sygnowanych jakimis projektatntami -typu pierd cardin, tommy h itp, kupuj taki , gdzie zegarek od poczatku do konca jest robiony przez 1 producenta.
                            Mam kilka sprawdzonych sklepow online zroznymi markami, wiec jakby co pisz pw.
                            ps.2 Faktem jest, ze zegrek za 100pln ci tez pokaze ta sama godzine co i automat z tourbillon'em za 50tys, ale np. zegarek to jedyna bizuteria/ozdoba jaka nosi zwykle facet (np. ja) wiec u mnie pelni glowniej taka funkcje.

Komentarz

• perfex
                              L&K
                              • 2005
                              • 1117

Osobiscie za 400 zlotych kupilbym moze nie dostojny, ale na pewno niezniszczalny zegarek - Casio G-Shock
                              G-Shock dla dostojnego jubilata? Noo.. prezent ze smakiem 1 :haha:
                              Pozdrawiam
                              perfex

Octavia HTP

Komentarz

• nibelung
                                Drive
                                • 2009
                                • 94

A co jest nie tak z G-shock`iem?
                                ;-)
                                Track events-M3RS Cup-300/ /S-max 2.0T Powershift/MX5 ND ;-)

Komentarz

• Voit
                                  Elegance
                                  • 2010
                                  • 816

nibelung doczytaj może jakiego zegarka, za jaką kwotę i na jaką okazję szukamy...

Komentarz

• marlej108
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 4976
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez nibelung
                                    A co jest nie tak z G-shock`iem?
                                    ;-)
                                    Obrazek
                                    no wlanie nie wiem :-)

zalezy co kto lubi i co kto robi.

ps. jednak do garnituru to zaden g-shock oczywiscie nie pasuje za bardzo...

[ Dodano: Wto 07 Kwi, 15 16:30 ]
                                    Zamieszczone przez perfex
                                    G-Shock dla dostojnego jubilata? Noo.. prezent ze smakiem
                                    no na pewno ze smakiem to jest Octavia HTP i jej wlasciciel..... :hehe
                                    Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• perfex
                                      L&K
                                      • 2005
                                      • 1117

no na pewno ze smakiem to jest Octavia HTP i jej wlasciciel..... :hehe
                                      No cóż ja nie używam argumentów ad personam, ale proszę bardzo: gdzie trzeba mieć rozum by z własnej nieprzymuszonej woli nabywać Superba z silnikiem od szczoteczki do zębów :szeroki_usmiech
                                      Pozdrawiam
                                      perfex

Octavia HTP

Komentarz

• Hanz2k
                                        Rider
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 522

Seiko Premier Kinetic Perpetual Calendar. 2 wersje. Zegarek elektroniczno-mechaniczny. Mechaniczny rotor ładuje baterię litową. Zegarek nie noszony przez 24 godziny wyłącza ruch wskazówek ale wciąż kwarc odmierza czas - do 4 lat. Po założeniu na rękę zegarek ustawia wskazówki na właściwy czas. Cała operacja wygląda magicznie. Do tego materiały to stal, szkło szafirowe, stalowa bronsoleta albo skórzany pasek z zapinką. Zegarek ma wystarczającą precyzję aby ustawiać go dwa razy w roku - przy zmianach czasu. Zegarek z duszą ale bez udręki typowego mechanika.
                                        Hanz2k
                                        1,8 T by MT
                                        :admin: bo nie użyłem Szukaj

Komentarz

• nibelung
                                          Drive
                                          • 2009
                                          • 94

Zamieszczone przez Voit
                                          nibelung doczytaj może jakiego zegarka, za jaką kwotę i na jaką okazję szukamy...
                                          Ależ oczywiście, chciałem tylko lekko żartobliwie, pokazać, że g-shock to nie tylko frogman...a seiko to nie tylko seiko z kalkulatorem a również seria anante..
                                          Co do zegarka do 400 pln, padły już fajne propozycje..Orient, adriatica, Seiko 5, te firmy za te pieniądze zrobią naprawde fajny zegarek z automatycznym mechanizmem.

Komentarz

• Voit
                                            Elegance
                                            • 2010
                                            • 816

nibelung :wink: Oczywiście Seiko to również Grand Seiko

...Doskonały, ale za cenę niezłego samochodu.

Komentarz

• nibelung
                                              Drive
                                              • 2009
                                              • 94

O tym już nie chciałem nawet wspominać, tak jak o orient star ;-)

Komentarz

• PieTrzaK
                                                L&K
                                                • 2009
                                                • 1323
                                                • Octavia I (1U2)
                                                • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Święta były, dostępu do komputera brak a tu patrzę temat się rozwinął

Okazało się jednak że na tą okazję koncepcja zegarka upadła, będzie co innego od szerszego grona.

Ale dziękuję Wam wszystkim bardzo serdecznie za wszystkie rady, coś tam mi się w głowie zaczęło układać i na pewno przy jakiejś innej okazji do tematu wrócę. Jednak co dobre forum to dobre forum k

Komentarz

• howard
                                                  Rider
                                                  • 2014
                                                  • 255

:szeroki_usmiech
                                                  Póki się nie psuje nie ma co narzekać i szukać problemów :-)

Komentarz

• marlej108
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2006
                                                    • 4976
                                                    • Octavia III (5E3)
                                                    • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez PieTrzaK
                                                    Święta były, dostępu do komputera brak a tu patrzę temat się rozwinął

Okazało się jednak że na tą okazję koncepcja zegarka upadła, będzie co innego od szerszego grona.
                                                    pudelko na zegarek?

:szeroki_usmiech

ps. sorry nie moglem sie oprzec...
                                                    Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

Pracuję...