Mandaty, fotki z ITD lub SM

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • natash
    RS
    • 2011
    • 2599

Ja nic nie odmawiałem, ja poprosiłem o zdjęcie.

Komentarz

• no_fear
      Rider
      • 2010
      • 501
      • Octavia II combi (1Z5)
      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

ITD nadal robi foty ? :shock:
      Byłem pewien, że już nie...

Dzisiaj takie coś napotkałem :roll:

www.SPAmobile.pl

Komentarz

• endryu
        RS
        • 2006
        • 3773
        • Octavia II combi (1Z5)
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez no_fear
        ITD nadal robi foty ?
        Nonstop :!: Stacjonarnie i mobilnie :!:
        O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
        O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
        =================================================

Komentarz

• piramida
          RS
          • 2009
          • 12222
          • Superb III (3V3)

Ale mandatów chyb nie przysyłają? Stracili możliwość prawną przetwarzania danych początkiem tego roku.
          superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• endryu
            RS
            • 2006
            • 3773
            • Octavia II combi (1Z5)
            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez piramida
            Ale mandatów chyb nie przysyłają? Stracili możliwość prawną przetwarzania danych początkiem tego roku
            https://anuluj-mandat.pl/blog/post/z...iaru-predkosci Z treści wynika, że dalej "łoją" :!:
            O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
            O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
            =================================================

Komentarz

• Yarwa
              Elegance
              • 2010
              • 915
              • BMW

dalej łoją. Tu gdzie pracuję maja obok siedzibę. Codziennie rano wyjeżdżają mondziakami.

Komentarz

• no_fear
                Rider
                • 2010
                • 501
                • Octavia II combi (1Z5)
                • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

byłem przekonany, że odebrali im uprawnienia do cykania fotek w ruchu :x
                www.SPAmobile.pl

Komentarz

• sew1981
                  RS
                  S_OCP MemberModeratorr
                  • 2009
                  • 10917
                  • Fiat

jak to jest, dziś mam wrażenie że mi pyknęło, miałem może z 4 km/h więcej niż na znaku, zagapiłem się niechcący. w sumie niewielkie wykroczenie. Fotoradar stacjonarny ITD
                  Kancelaria direct i system generowania dokumentów do skutecznej obrony przed pasożytnictwem funkcjonariuszy

ciekawy blog.....
                  nic już nie rozumiem, nie mają prawa do gromadzenia/pozyskiwania danych personalnych, to jakim prawem i jakim cudem chcą się dowiedzieć np. kto prowadzi pojazd na podstawie zdjęcia z fotoradaru?
                  Myślicie, że wysłać im pismo jak przyjdzie o wskazanie kierującego, że na podstawie uchwały TK z numerami (wziąc z tego bloga) z datą uchwały etc. nie mają takich praw to się odczepią?
                  jest jakaś nowa nowelizacja prawa dla ITD, czy bezprawnie pozyskują dane personalne dla mandatów z fotoradarów?
                  trochę irytujące naciąganie ludzi według mnie.....działanie nie zgodne z prawem na to wygląda chyba?
                  Ostatnio edytowany przez sew1981; 6296.

Komentarz

• sew1981
                    RS
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2009
                    • 10917
                    • Fiat

wyprzedzając fakty wysłałem im takie zapytanie na maila:

" Witam, mam dwie wątpliwości odnośnie Państwa fotoradarów stacjonarnych.
                    Rozumiem, że działania ITD opierają się na tym akcie prawnym, jeśli chodzi o stacjonarne fotoradary:
                    "§ 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 czerwca 2011 r. w sprawie nadania inspektorom Inspekcji Transportu Drogowego oraz pracownikom Głównego Inspektoratu Transportu Drogowego uprawnień do nakładania grzywien w drodze mandatu karnego (Dz.U. z 2013r., poz. 1330 j.t.)"

W nawiązaniu do tego w wielu publikacjach znajduje taki tekst autorstwa ITD:

"W sprawie o wykroczenie ujawnione z wykorzystaniem urządzenia rejestrującego Główny Inspektorat Transportu Drogowego nie ma uprawnień do wszczęcia postępowania, jednak przed sądowym wszczęciem postępowania ma obowiązek przeprowadzić czynności wyjaśniające i może skierować sprawę do sądu lub zakończyć ją nałożeniem grzywny w drodze mandatu karnego. "

Stąd dwa moje pytania:

1. Proszę wskazać mi fragment powyższego rozporządzenia, lub dokument, który mówi o obowiązku przeprowadzania przez ITD czynności wyjaśniających - jakoś nie mogę się tego nigdzie doszukać.....

2. Proszę mi odpowiedzieć jak ITD ma prowadzić czynności wyjaśniające (np. pytać o sprawcę domniemanego wykroczenia) w świetle wyroku Trybunału Konstytucyjnego z dnia 14 lipca 2015r. sygn. akt K 2/13. Wyrok mówi jasno, że ITD nie ma generalnie praw odnośnie zbierania "materiału dowodowego", są one uznane za niezgodne z obowiązującą konstytucją RP w wypadku ITD. Szczegóły w samym akcie TK, który o tym traktuje szczegółowom, nie będę tu się rozpisywał,myślę, że dokument dobrze znany Państwu.

Czekam niecierpliwie na odpowiedzi.

Pozdrawiam"

słyszałem że w Wwie nowe fotoradarki ustawili właśnie....chyba coś nie halo jest z tym wszystkim. Była złodziejska SM, może teraz powalczyć z ITD prężniej.....

To jakaś parodia.... jest niby służba odpowiedzialna za to - ITD, a nie mająca uprawnień prawnych do końca...o co w tym chodzi ?!

Komentarz

• sew1981
                      RS
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2009
                      • 10917
                      • Fiat

dostałem odpowiedź:
                      "
                      Szanowny Panie,

informuję, że Główny Inspektorat Transportu Drogowego prowadzi czynności wyjaśniające na podstawie art. 7 Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia.

Odnosząc się do wątpliwości dotyczących legalności przetwarzania przez Główny Inspektorat Transportu Drogowego danych osobowych, zważyć należy co następuje.

W dniu 14 lipca 2015r Trybunał Konstytucyjny orzekł, że art. 129g ust. 4 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym jest niezgodny z art. 51 ust. 5 i art. 92 ust. 1 zdanie pierwsze Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej (Wyrok K 2/13).

Zgodnie z orzeczeniem TK zakwestionowany przepis ustawy utracił moc obowiązującą z upływem 9 (dziewięciu) miesięcy od dnia ogłoszenia wyroku w Dzienniku Ustaw, to jest z dniem 25 kwietnia 2016r.

Derogowany przez Trybunał przepis, to delegacja ustawowa, na podstawie której wydane zostało rozporządzenie Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej z dnia 23 kwietnia 2013 r. w sprawie obrazów i danych utrwalonych przez Głównego Inspektora Transportu Drogowego za pomocą stacjonarnych urządzeń rejestrujących zainstalowanych w pasie drogowym dróg publicznych (Dz.U. z 2013 r., poz. 565).

Wyrok Trybunału skutkował tym, że skoro wyżej wymieniona delegacja utraciła moc, to zgodnie z Zasadami Techniki Prawodawczej, z dniem utraty mocy przepisu na podstawie którego wydany został akt wykonawczy, ten ostatni także utracił moc.

Rozporządzenie to określało sposób, tryb oraz warunki techniczne gromadzenia, przetwarzania, udostępniania i usuwania przez GITD utrwalonych obrazów i danych w sprawach naruszeń przepisów ruchu drogowego, o których mowa w art. 129g ust. 1 ustawy - Prawo o ruchu drogowym, a więc ujawnionych za pomocą stacjonarnych urządzeń rejestrujących: przekraczania dopuszczalnej prędkości oraz niestosowania się do sygnałów świetlnych.

Przeprowadzona analiza problemu wskazała, że przepis uchylony przez Trybunał Konstytucyjny, jak również wydane na jego podstawie rozporządzenie wykonawcze stanowiło zbędną nadregulację prawną.

Należy zwrócić uwagę, że uchylone przepisy dotyczyły tylko jednego organu, którym jest Główny Inspektor Transportu Drogowego, pomimo, że wykroczeniami „fotoradarowymi” zajmowały się również straże gminne. Straże przetwarzały tego typu dane osobowe w oparciu o inne - ogólne przepisy – głównie ustawę z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych i nikt nie kwestionował tych uprawnień straży, pomimo, że GIODO prowadził w strażach wielokrotne kontrole w tym zakresie.

W chwili obecnej dane osobowe, w tym zdjęcia „fotoradarowe” są przez GITD rejestrowane i przetwarzane na podstawie art. 129g ust. 2 pkt 1 ustawy Prawo o ruchu drogowym, jak również zgodnie z ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz.U. 2014, poz. 1182).

Sposób, tryb oraz warunki techniczne gromadzenia, przetwarzania, udostępniania i usuwania przez Głównego Inspektora Transportu Drogowego utrwalonych obrazów i danych, uwzględniając dokumentację i zakres czynności niezbędnych do przeprowadzenia postępowania w sprawach o wykroczenia „fotoradarowe”, oraz konieczność ochrony zarejestrowanych danych przed nieuprawnioną ingerencją i ujawnieniem określają na chwilę obecną inne przepisy; są to przede wszystkim:

1) ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz.U. 2014, poz. 1182 z późn. zm.) oraz przepisy wykonawcze wydanych na jej podstawie, ze szczególnym uwzględnieniem rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie dokumentacji przetwarzania danych osobowych oraz warunków technicznych i organizacyjnych, jakim powinny odpowiadać urządzenia i systemy informatyczne służące do przetwarzania danych osobowych (Dz. U. Nr 100, poz. 1024),

oraz

2) ustawa z dnia 14 lipca 1983 r. o narodowym zasobie archiwalnym i archiwach (Dz.U. z 2011 r. Nr 123, poz. 698 z późn. zm.) [zagadnienia usuwania danych].

Kwestia postępowania z dokumentami elektronicznymi jest uregulowana w Rozporządzeniu Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 30 października 2006r. w sprawie szczegółowego sposobu postępowania z dokumentami elektronicznymi (Dz. U. Nr 206, poz. 1518). System stosowany przez Centrum Automatycznego Nadzoru nad Ruchem Drogowym spełnia wymogi rozporządzenia zawarte w § 6, który określa sposób postępowania z dokumentami ewidencjonowanymi i metadanymi, wytworzonymi przy użyciu systemu teleinformatycznego."

niby logiczne, ale parę momentów mnie zastanawia - np, nie wiem po co mi wypisują o SM, jakby się żalili, w ogóle ich o to nie pytałem...... Wysłałem tą korespondencję do anuluj-mandat.pl. ciekawe co mi odpiszą, jeśli w ogóle.....bo ten portal mocno kwestionuje uprawnienia GITD odnośnie fotek etc.

Może jakiś prawnik "forumowy" się wypowie na temat powyższego?

Komentarz

Pracuję...