Zakupy w Chinach - AliExpress

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • krzysiek_90
    Classic
    • 2012
    • 7

Witam wszystkich, czy ktoś w najbliższym czasie będzie zamawiał na ALI:

-TPMS / Octavia Tire pressure warning

-Czujnik światła / CAR AUTO LIGHT SENSOR

Gdyby coś byłbym chętny na te dwa produkty

Komentarz

• RABIN
      Rider
      • 2009
      • 450
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Gosek007, te radio na miejscu u skośnokich było za 15 dolców wiekszość tego co tu widze jest co najmniej o 50% drozsza niz na miejscu.

Z ciekawostek ceny elektroniki ze sklepu dla turystów z tego tygodnia:
      Samsung galaxy S5 - 150zł
      Note - 170zł
      kamera gopro 2 - 130zł
      510- 50zł

Siostra dowiozla do kraju telefony radia niestety mi nie kupila bo nie miala juz jak sie spakowac :cry: cła na szczescie nie zapłaciła jak narazie wszystko dziala.

Komentarz

• siemi1
        L&K
        • 2012
        • 1287
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BMM 2.0 TDI 140 KM

Skad ty takie ceny wzioles?
        Spalanie - Motostat.pl
        Jest 171,7 KM i 402,9 Nm
        Moja OII FL 2.0TDI Kombi, oszust RS
        Sprzedam na OLX!!

Komentarz

• KulfonP
          Rider
          • 2010
          • 391

Zamieszczone przez RABIN
          Gosek007, te radio na miejscu u skośnokich było za 15 dolców wiekszość tego co tu widze jest co najmniej o 50% drozsza niz na miejscu.

Note - 170zł
          kamera gopro 2 - 130zł
          510- 50zł

Siostra dowiozla do kraju telefony radia niestety mi nie kupila bo nie miala juz jak sie spakowac :cry: cła na szczescie nie zapłaciła jak narazie wszystko dziala.
          Ciekaw jestem bardzo co to za "Towar" bo sam byłem w Chinach na jesieni dwukrotnie i ceny markowych telefonów są porównywalne w salonach z naszymi. Nawet w "kioskach" z artykułami GSM jest podobnie. Tak zaniżonych, wręcz absurdalnych cen nigdzie nie spotkałem. Smartfony Chińskich marek kosztują więcej...

Komentarz

• andrzej111
            L&K
            • 2010
            • 1391

Zamieszczone przez RABIN

Note - 170zł
            kamera gopro 2 - 130zł
            510- 50zł

Siostra dowiozla do kraju telefony radia niestety mi nie kupila bo nie miala juz jak sie spakowac cła na szczescie nie zapłaciła jak narazie wszystko dziala.
            Mogłeś kupić u cygana na parkingu za 120% tej ceny
            Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW

Komentarz

• lukasz3112
              RS
              • 2008
              • 3607

można za tyle kupić ale te podróbki co nijak mają się do oryginału.
              Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3

Komentarz

• RABIN
                Rider
                • 2009
                • 450
                • Octavia II combi (1Z5)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Siostra wróciła w poniedziałek z Chin
                Dostała liste towarów jaką bym chciał wiec rozeznala co i jak. Najbardziej boli mnie ze nie miala jak zabrac radia bo niestety nie tylko ja zamawialem graty.
                Chyba nik nie spodziewa sie ze za taka kase dostanie oryginal. Sam bralem telefony wiedzac ze moga podzialac dwa dni i strace na tym jak narazie dzialaja.
                Co do samych zakupów to w miejscach gdzie była siostra (typowe targi dla turystów) ceny na półkach x10 po negocjacjach i zakupie wyszlo tyle ile napisałem (sam za to zapłaciłem)

Co do tematu radia tutaj pomocny okazal sie przewodnik który musial troche poszukac dostawcy podobno nie bylo to trudne bo gosc robi zamowienia kontenerow towaru na europe.
                Jak chcecie o cos podpytac to smialo bede dzwonil do siostry i w miare mozliwosci odpisywal na forum.

Komentarz

• KulfonP
                  Rider
                  • 2010
                  • 391

Bardzo ciekawe...

Targować owszem można się i czasem sporo zbić cenę np. do 50% ceny wywoławeczej ale mowa tu o twarach dla turystów typu torebki, świecidełka i wszelkiego rodzaju towar straganowy. Nie ma szans zbić do 10% ceny markowej elektroniki takiej jak telefony Samsunga, bo koszt ich produkcji jest wiekszy niż 50$ które rzekomo siostra zapłaciła. Co ciekawe rynek podróbek w Chinach to czarny rynek, który jest tępiony przez władze i raczej nikt w publicznych miejscach się z podrabianym towarem nie obnosi. Sami mieszkańcy regionów nawet o takich miejscach nie maja wiedzy albo udają że nie wiedzą.

Mówię tutaj o regionie Kuangsi nad rzeką Li River (Yangshuo i okolice) czyli regionie bardzo turystycznym zarówno dla samych Chińczyków jak i przyjezdnych.

Komentarz

• RABIN
                    Rider
                    • 2009
                    • 450
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

KulfonP, chcesz powiedziec że co siostra dopłaciła mi do zakupów eeee nie sadze ??
                    Nie byłem na miejscu ale wiem ile zapłaciłem kasy , kupiła to w tych ich śmiesznych elektrokioskach , stoiska bardzo podobne jak w naszych galeriach tyle ze kupisz tam wszystko mikser , tv czy telefon.

Pytał ktoś jak to działa. wizualnie jest ok jak zaczynamy porównywac z oryginałem to na pewno aparat jest zupełnie inny jakosc zdjec jest bardzo słaba. Połączenia tel, net jak najbardziej ok.
                    Na miejscu została mi juz tylko s5. Potstuje ja jeszcze troch i zapewne pojdzie do ludzi.

Komentarz

• Maicroft
                      Moderator
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2004
                      • 25757
                      • Audi

Czyli to jest to samo, tyle ze u nas ktos na tym musi swoje zarobic + podatki i vaty
                      Spritmonitor.de

Komentarz

• KulfonP
                        Rider
                        • 2010
                        • 391

Zamieszczone przez RABIN
                        KulfonP, chcesz powiedziec że co siostra dopłaciła mi do zakupów eeee nie sadze ??
                        Nie, po prostu ja się z taką taniochą nie spotkałem jeśli chodzi o oryginały aczkolwiek nie twierdzę też że widziałem tam juz wszystko. Ale na tyle na ile widziałem twierdzę, że na 99% to jakaś podróba.

Komentarz

• piotrek_os
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 8160
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Pany...a co się tam dochodzić ile co itp. Jak coś ciekawego kupiliście, wyczailiście na ali....to podajcie linki .... :diabelski_usmiech Bo mie coraz bardziej kusi co by zakupy zacząć robić w kraju ryżem słynącym :diabelski_usmiech
                          Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• krzygaj
                            Rider
                            • 2008
                            • 627
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BKD 2.0 TDI 140 KM

piotrek_os, śpiesz się, bo $ cały czas w górę idzie :diabelski_usmiech
                            Moja Skodzina

Skoda Octavia II -
                            Opel Astra III -

Komentarz

• piotrek_os
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 8160
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Na jakiś tam drobnych zakupach to się nawet nie poczuje.... a dla mnie to ta gratisowa przesyłka z kraju ryżowego to zagadka.... kupuje coś z dolca i tj z wysyłką.
                              Na allegro kupuje to samo powiedzmy dwa, trzy razy drożej + przesyłka min 10zeta i suma sumarum wychodzi xx razy drożej :diabelski_usmiech
                              Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• obrus
                                Elegance
                                • 2011
                                • 783
                                • Octavia II (1Z3)
                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ale Vat można zapłacić. To juz spore ryzyko, ja tak niestety miałem.

Komentarz

• krzygaj
                                  Rider
                                  • 2008
                                  • 627
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

Taki trochę OFF jako ostrzeżenie, że nie zawsze warto łaszczyć się na taniochę :|
                                  Jakiś czas temu kupiłem na Allegro żarówki ledowe do domu na diodach SMD 5050 - za ok 20zł/szt - święcą fajnie, ale szukałem czegoś jeszcze jaśniejszego. No więc wyszukałem, że mocniejszymi diodami i jaśniejszymi (prawie dwukrotnie) są diody SMD 5730 - patrzę na Ali - żarówki można kupić za ok 2-3$ podczas gdy na Allegro powyżej 20zł - no to więc zamówiłem kilka sztuk.

No więc żarówki przyszły ale... świecą tak słabo, że głowa mała - o wiele gorzej niż 5050.
                                  No to więc wystawiłem negatywny komentarz na Ali i ku mojemu zaskoczeniu przyszła odpowiedź od sprzedającego:

Dear customer,
                                  We noticed that you left negative feedback. Sorry for any inconvenience. We beg your pardon.
                                  Could you please adjust the feedback for us ?? Could you leave us with excellent feedback and give us 5 stars ?? We will resend 2pcs of this bulb to you as compensation.Thank you in advance.
                                  Have a nice day.
                                  Best regards
                                  Teraz widać jak się robi interesy na Ali i czemu większość ma pozytywne komentarze :szeroki_usmiech, a jednocześnie niech to będzie przestrogą przed "okazjami" i wierzeniem w pozytywne komentarze.
                                  Moja Skodzina

Skoda Octavia II -
                                  Opel Astra III -

Komentarz

• KulfonP
                                    Rider
                                    • 2010
                                    • 391

Krzygaj, na blisko 50 transakcji tylko raz dostałem towar, który musiałem zwrócić bo nosił ślady użytkowania. Zwrot kosztował mnie 18 PLZ Pocztą Polską ze śledzeniem.
                                    Kryterium najniższej ceny nie jest najrozsądniejszym postępowaniem przy zakupach na Aliexpress - trzeba oglądać zdjęcia, sprawdzać, przeszukiwać sieć itd zanim się kupi. innymi słowy kupować świadomie a nie "ryzyk fizyk, niski koszt zobaczymy co przyjdzie"

BTW - kupując żarówki za wspomniane 2-4$ z darmową przesyłką czego się spodziewałeś? :wink: cena przyćmiła Ci rozsądek a teraz masz pretensje?
                                    Na podstawie własnego pojedyńczego przykładu chcesz wystawić opinię generalną temu serwisowi? :?: To jasne że być albo nie być sprzedawcy Ali zalezy od komentarzy... jak inaczej zweryfikowac takiego sprzedawcę? Na Allegro jest inaczej? Na dłuzszą metę taka metoda naciagania komentarzy z negatywnych na pozytywne jest nie do wytrzymania dla sprzedawcy więc nieuczciwi wypadają z serwisu, stąd polubowne przypadki łagodzenia feedbacku są raczej sporadyczne niż regularne.

Mam sterownik ksenonów z Ali, gateway, czujnik poziomowania tylny z blachą ochronną, przyciski multifunkcji, żarówki led w dziennych, kierunkach, lampy tylne LED, wiązki ksenonów, TPMS...mógłbym tak jeszcze wymieniać dalej.

Ale są to towary za ~40-60% polskiej ceny rynkowej a nie 2-3$...niektóre za 70-100$ polskie mądre przysłowie mówi "chytry dwa razy traci..."

A jak chcesz dobre żarówki LED do domu to szukaj na Allegro takich na diodach 2835 i z driverem prądowym CCD a nie z dzielnikiem pojemnościowym. Cena zależna od mocy ale grubo przybliżając poniżej 19-20 ZŁ istnieje spore ryzyko trafienia na towar kiepskiej jakości i trwałości... jasności większej niż 110-120lm z Wata jak narazie niema co się spodziewać.

Komentarz

• krzygaj
                                      Rider
                                      • 2008
                                      • 627
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BKD 2.0 TDI 140 KM

KulfonP, nie mam pretensji do nikogo tylko do siebie a w zasadzie to nawet nie mam pretensji, bo kasa żadna - bardziej to traktuję jako przygodę
                                      Powyższy incydent nie oznacza, że zaniecham zakupów na Ali - po prostu tak jak pisałeś trzeba się 2x zastanowić przed zakupem.

To tyle OFFa - proponuję wrócić do wątku.
                                      Moja Skodzina

Skoda Octavia II -
                                      Opel Astra III -

Komentarz

• krzysn
                                        Rider
                                        • 2007
                                        • 515

Mam za sobą kilkadziesiąt transakcji na aliexpress i również zdarzyło mi się dostać towar nie taki jaki oczekiwałem. W każdym z przypadków sprawa zakończyła się pomyślnie. Jest w opcjach zakupów "Open dispute", należy tam opisać problem i swoje roszczenia (np zwrot całej kwoty transakcji bez odsyłania towaru), umieścić zdjęcia. Robimy to przed potwierdzeniem otrzymania przesyłki!!!

Moim zdaniem chińczycy z aliexpress są bardzo uczciwi. W jednym z przypadków, gdy jeszcze nie wiedziałem, że potwierdzenie otrzymania przesyłki uniemożliwia rozpoczęcie procesu ubiegania się o zwrot kosztów, konsultant z aliexpress zasugerował kontakt bezpośrednio ze sprzedawcą. W rezultacie dostałem zwrot (kilkanaście dolarów) na konto paypal, również bez odsyłania towaru.

Warunek powodzenia to dobre zdjęcia i opis powodu niezadowolenia z transakcji.

Komentarz

• andrzej111
                                          L&K
                                          • 2010
                                          • 1391

Zamieszczone przez RABIN
                                          Pytał ktoś jak to działa. wizualnie jest ok jak zaczynamy porównywac z oryginałem to na pewno aparat jest zupełnie inny jakosc zdjec jest bardzo słaba. Połączenia tel, net jak najbardziej ok.
                                          Na miejscu została mi juz tylko s5. Potstuje ja jeszcze troch i zapewne pojdzie do ludzi.
                                          Ciekawe czy znajdziesz frajera na podróbkę :diabelski_usmiech
                                          Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW

Komentarz

• howard
                                            Rider
                                            • 2014
                                            • 255

Na ali można płacić przez PayPal-a ?? czy tylko kredytówką
                                            Póki się nie psuje nie ma co narzekać i szukać problemów :-)

Komentarz

• alxxx
                                              RS
                                              • 2010
                                              • 1823
                                              • Octavia I (1U2)
                                              • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

howard, tylko kredyt, z naszego punktu widzenia chyba najwygodniej.

Zresztą.. tutaj masz:

VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
                                              Jeżeli post okazał się pomocny kliknij

Komentarz

• siemi1
                                                L&K
                                                • 2012
                                                • 1287
                                                • Octavia II combi (1Z5)
                                                • BMM 2.0 TDI 140 KM

Koledzy podejdzie to pod OIIFL

A to do prostej dwururki w 2.0 TDI 140KM?

Kupował ktos nakładki na rurki?
                                                Spalanie - Motostat.pl
                                                Jest 171,7 KM i 402,9 Nm
                                                Moja OII FL 2.0TDI Kombi, oszust RS
                                                Sprzedam na OLX!!

Komentarz

• Yarwa
                                                  Elegance
                                                  • 2010
                                                  • 915
                                                  • BMW

Włącznik światła nie podejdzie na pewno. W OII włącznik światła ma obrys owalny a nie okrągły.
                                                  Zobacz tutaj http://d.moto.gratka.pl/auto/14280/o...71491253_A.jpg
                                                  Zwróć uwagę, że tam gdzie jest "0" pierścień jest szerszy niż na przeciwko.
                                                  Przełączniki szyb też raczej nie podejdą. Z tego co pamiętam to chyba gieu kiedyś przerabiał te z VW żeby podeszły do OII. Chyba ściągał chrom z włącznika passata i przekładał do włącznika OII.

A propos nakładki na końcówkę tłumika to nie wiem. Ale chyba wystarczy jak zweryfikujesz średnicę.

Komentarz

• bohen
                                                    L&K
                                                    • 2009
                                                    • 1260
                                                    • Audi
                                                    • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

siemi1, z przełącznikiem świateł jest tak jak mówi Yarwa.
                                                    Co do przełącznika szyb to podchodzi bez problemu z tym, że ma on podświetlenie na czerwono. gieu ma właśnie wyłącznik z VW (ori) ze zmienionymi diodami na zielone

Komentarz

Pracuję...