Zamieszczone przez Big Wojtek
Życie jest okrutne dla... OCP za kołnierz nie wylewa.
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez ruwadoBig Wojtek, a co powiesz o mocnym, pszenicznym i miodowym? Ja tylko piłem lagerowego o wybornego.
Zdecydowanie najlepszy jest Lagerowy, Wyborny ujdzie.
Pozostałe - według mnie szkoda nerek.
Za piwami miodowymi, wbrew modzie, nie przepadam. Nie smakują mi, nie piję, nie znam się.
Pszeniczniak Ciechana jest taki sobie.
Są o wiele lepsze na rynku.
Choćby Cornelius, z Browaru Sulmar w Piotrkowie, Pszeniczniak z browaru Amber, Pszeniczne z Gościszewa, lub Viva Hel, rówiez z Gościszewa...
Osobnym tematem jest pszeniczne ciemne, polecam Jurajskie Pszeniczne Ciemne, z Browaru na Jurze, w Zawierciu.
...Jeśli chodzi o piwa mocne, to omijam, bo nie lubię.
Komentarz
-
-
Ciechan Wyborny, o czym warto wiedzieć, miewa bardzo nierówne serie. Czasami smakuje wybornie, czasami, niestety coraz częściej, smakuje kompletnie nijak, niebezpiecznie zbliżając się do "uśrednionego koncernowego lagera trafiającego w gust przeciętnego Polaka". To samo spotkało zresztą piwo Żywe z browaru Amber.
Ciechan Miodowy to prawie najlepsze piwo miodowe w Polsce. Rok 2010 upłynął u mnie pod znakiem fascynacji tym piwem, ale zdecydowanie trzeba mieć na nie ochotę. U mnie trwała ona przez kilka miesięcy z rzędu, a obecnie jakoś nie wraca, pijam sporadycznie. Wydaje mi się, że jeszcze lepszym piwem miodowym jest "Orkiszowe z Miodem" z Browaru Kormoran.
Ciechan Pszeniczny - przed paru laty piłem historyczną pierwszą warkę, która wnet poszła do zlewu. Ja wiem, że początki czasem się nie udają, ale Amber Pszeniczniak jakoś się udał.
Tym niemniej uważam, że w kategorii piw pszenicznych zapomnijcie o wyrobach z Polski (pomijam "rzemiosło" i mikrobrowary restauracyjne) i Czech. Nie ma dobrej seryjnej pszenicy w Polsce, nie wychodzi piwowarom. Nie ma co ryzykować i dużo lepiej jest kupić sprawdzonego Paulanera, Franziskanera (polecam zwłaszcza odmianę Dunkel), albo choćby ukraińskiego Obołonia (Pszenicznyje i niesamowicie dobre Biłe - na lato!). Aha, jak pijecie pszenicę, to tym bardziej nie róbcie tego z butelki... Piwo musi być zimne - 6 st.C jest OK dla pszenicy (ale dobrego lagera proponuję pić przy ok. 10 st.C, bo za zimny traci aromaty).
A ostatnio piłem dwa pyszne piwa niefiltorwane rodem z Litwy. Dla mnie bomba, uwielbiam "płynny chleb"... J.O. Boiko oraz Senojo Vilniaus Alus. Dawniej próbowałem także Keptinis, który również polecam. Uwaga - te piwa nie lubią przebywać w cieple - szybko kwaśnieją.
M.666 4U
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez beavisoCiechan Wyborny, o czym warto wiedzieć, miewa bardzo nierówne serie. Czasami smakuje wybornie, czasami, niestety coraz częściej, smakuje kompletnie nijak, niebezpiecznie zbliżając się do "uśrednionego koncernowego lagera trafiającego w gust przeciętnego Polaka".
Pierwsze serie pszenicy z Ciechanowa rzeczywiście były ciekawe
Pochwalę się dzisiejszą "artylerią":
Svijany Knize, Svijany Maz, Primator Weizen
Wieczór na pewno będzie udany
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mac_aaronSvijany Knize, Svijany Maz, Primator Weizen
M.666 4U
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez beavisoCiechan Wyborny, o czym warto wiedzieć, miewa bardzo nierówne serie.
Dobrze, że później poprawiłem Żywym to się humor poprawił
Komentarz
-
-
Miodowy Ciechan całkiem smaczny
Aktualnie popijam sobie Książęce Czerwony Lager (dłuższej nazwy dawno dla piwa nie czytałem)
Całkiem ok, kupiliśmy w niedziele żeby golonki sobie polać na obiad.. i zostały dwie butelki, całkiem przypadkiem kupiło się za dużo :diabelski_usmiech :diabelski_usmiechAuto-shop4x4
Klinika4x4.com
NOWE OPONY WSZYSTKICH MAREK! Okazyjne ceny! info PW.
Komentarz
-
-
Dzisiaj kupiłem Ciechany nasz jubilat. jakas specjalna seria na 10 - lecie browaru. Jednak wyborne i lagerowe lepsze. Ale jak nie ma nic innego - to i jubilat wejdzie
Widze, że nasze Żywce, Tyskie, Warki itp - jedna ciecz. Te tzw. lokalne sa rózne, ale przynajmniej widac, że piwo może sie różnić smakiem. Na razie najbardziej podszedł mi:
Ciechan wyborny
Ciechan lagerowy
Kasztelan niepasteryzowanypozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
No to w sobotę przyrządziłem.....
Mieliśmy turniej w piłę no i na 12 drużyn 1 miejsce. ZAPOROWO rządzi!!!
To i dałem w tytę!!!
Najpierw bimberek next vodka next browar jaki był pod ręką next znowu vodka i dalej już pamięci FLASH zabrakło!!! oj ciężka niedziela była....ale przy takiej okazji i raz od święta to kichy przepaliłem po całości...UFFFFByła O1 Laurin & Klement +
President Johnny II ASC / Sirio Silver Mag 90
-
-
casuper, wracaj do żywych
[ Dodano: Sro 03 Paź, 12 22:49 ]
Ja dzisiaj dla odprężenia Ciechany Lagerowe i buszuje po moich ulubionych forach (Cro.pl i OCP) :wink:
[ Dodano: Czw 11 Paź, 12 00:06 ]
Dzisiaj udało mi się kupic po raz pierwszy Amber Żywe. Właśnie degustuję.
:kufel :kufel :kufel
[ Dodano: Czw 11 Paź, 12 23:14 ]
jakas cisza w temacie - ja dzisiaj z Tyskim na gości forumowych oczekuję
a dzisiaj oglądam meczyk razem z synkiem i sączę Tyskie Oby utrzymać wynikpozdrawiam - Darek
Komentarz
-
Komentarz