Z TAKIM nickiem ciechana nie spróbować :shock: Skandal !!! Wszystkie które piłem świetne,
a piłem już mocne, wyborne , lagerowe, pszeniczne, miodowe.
Ano jakos za młodu wiecej piwka piłem a teraz jak jest okazja to jak sie ze znajomymi spotkam to raczej wódeczka. Ale obiecuje nadrobic..dzisiaj po robocie jade do sklepu i ciechana kupuje
Big Wojtek, a co powiesz o mocnym, pszenicznym i miodowym? Ja tylko piłem lagerowego o wybornego.
Piłeś najlepsze Ciechany.
Zdecydowanie najlepszy jest Lagerowy, Wyborny ujdzie.
Pozostałe - według mnie szkoda nerek.
Za piwami miodowymi, wbrew modzie, nie przepadam. Nie smakują mi, nie piję, nie znam się.
Pszeniczniak Ciechana jest taki sobie.
Są o wiele lepsze na rynku.
Choćby Cornelius, z Browaru Sulmar w Piotrkowie, Pszeniczniak z browaru Amber, Pszeniczne z Gościszewa, lub Viva Hel, rówiez z Gościszewa...
Osobnym tematem jest pszeniczne ciemne, polecam Jurajskie Pszeniczne Ciemne, z Browaru na Jurze, w Zawierciu.
...Jeśli chodzi o piwa mocne, to omijam, bo nie lubię.
Ciechan Wyborny, o czym warto wiedzieć, miewa bardzo nierówne serie. Czasami smakuje wybornie, czasami, niestety coraz częściej, smakuje kompletnie nijak, niebezpiecznie zbliżając się do "uśrednionego koncernowego lagera trafiającego w gust przeciętnego Polaka". To samo spotkało zresztą piwo Żywe z browaru Amber.
Ciechan Miodowy to prawie najlepsze piwo miodowe w Polsce. Rok 2010 upłynął u mnie pod znakiem fascynacji tym piwem, ale zdecydowanie trzeba mieć na nie ochotę. U mnie trwała ona przez kilka miesięcy z rzędu, a obecnie jakoś nie wraca, pijam sporadycznie. Wydaje mi się, że jeszcze lepszym piwem miodowym jest "Orkiszowe z Miodem" z Browaru Kormoran.
Ciechan Pszeniczny - przed paru laty piłem historyczną pierwszą warkę, która wnet poszła do zlewu. Ja wiem, że początki czasem się nie udają, ale Amber Pszeniczniak jakoś się udał.
Tym niemniej uważam, że w kategorii piw pszenicznych zapomnijcie o wyrobach z Polski (pomijam "rzemiosło" i mikrobrowary restauracyjne) i Czech. Nie ma dobrej seryjnej pszenicy w Polsce, nie wychodzi piwowarom. Nie ma co ryzykować i dużo lepiej jest kupić sprawdzonego Paulanera, Franziskanera (polecam zwłaszcza odmianę Dunkel), albo choćby ukraińskiego Obołonia (Pszenicznyje i niesamowicie dobre Biłe - na lato!). Aha, jak pijecie pszenicę, to tym bardziej nie róbcie tego z butelki... Piwo musi być zimne - 6 st.C jest OK dla pszenicy (ale dobrego lagera proponuję pić przy ok. 10 st.C, bo za zimny traci aromaty).
A ostatnio piłem dwa pyszne piwa niefiltorwane rodem z Litwy. Dla mnie bomba, uwielbiam "płynny chleb"... J.O. Boiko oraz Senojo Vilniaus Alus. Dawniej próbowałem także Keptinis, który również polecam. Uwaga - te piwa nie lubią przebywać w cieple - szybko kwaśnieją.
Ciechan Wyborny, o czym warto wiedzieć, miewa bardzo nierówne serie. Czasami smakuje wybornie, czasami, niestety coraz częściej, smakuje kompletnie nijak, niebezpiecznie zbliżając się do "uśrednionego koncernowego lagera trafiającego w gust przeciętnego Polaka".
Noooo ale czasem jak się trafi seria z aromatem ciechanowskiej ściery (aromat piwnicznego grzyba :shock: ) to nie wiadomo czy się cieszyć niepowtarzalnym smakiem czy uciekać.
Pierwsze serie pszenicy z Ciechanowa rzeczywiście były ciekawe
Pochwalę się dzisiejszą "artylerią":
Svijany Knize, Svijany Maz, Primator Weizen
Wieczór na pewno będzie udany
Knize, to z tego co pamiętam, trzynastka. Więc jak na Czechy, to naprawdę sporo. Piwo treściwe, solidne, ładnie zrównoważony słód i chmiel - mi smakowało. Chyba najlepsze Svijany. Natomiast jeszcze mocniejszy Baron był już dość ordynarny.
Ciechan Wyborny, o czym warto wiedzieć, miewa bardzo nierówne serie.
Wczoraj też się o tym przekonałem. Jak zawsze zachwycałem się tym piwem, to wczoraj trafiła mi się taka kupa, że dramat. Jakieś takie skisłe, kwaśne, bałem się to pić, zrobiłem trzy łyki i zostawiłem Termin niby jeszcze do 12.paź był.
Dobrze, że później poprawiłem Żywym to się humor poprawił
Było: 117,5KM / 238,9 Nm
Jest: 144 KM / 301,4 Nm by CompSport -> MOJA SKODA <-
Ja ciechana w sklepie nie trafilem wiec kupilem jakies 2 piwka miodowe, łomża i drugie jakies inne. Sprobuje zaraz bo miodowego piwa nie piłem jeszcze..
Miodowy Ciechan całkiem smaczny
Aktualnie popijam sobie Książęce Czerwony Lager (dłuższej nazwy dawno dla piwa nie czytałem)
Całkiem ok, kupiliśmy w niedziele żeby golonki sobie polać na obiad.. i zostały dwie butelki, całkiem przypadkiem kupiło się za dużo :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech
Auto-shop4x4
Klinika4x4.com
NOWE OPONY WSZYSTKICH MAREK! Okazyjne ceny! info PW.
Dzisiaj kupiłem Ciechany nasz jubilat. jakas specjalna seria na 10 - lecie browaru. Jednak wyborne i lagerowe lepsze. Ale jak nie ma nic innego - to i jubilat wejdzie
Widze, że nasze Żywce, Tyskie, Warki itp - jedna ciecz. Te tzw. lokalne sa rózne, ale przynajmniej widac, że piwo może sie różnić smakiem. Na razie najbardziej podszedł mi:
Ciechan wyborny
Ciechan lagerowy
Kasztelan niepasteryzowany
Perła Chmielowa Pils - jako tako daje radę
Perła Export - siki cioci Weroniki
uwaga, mają dość podobne butelki, ale ta "eksportowa" w ogóle nie jest warta uwagi
No to w sobotę przyrządziłem.....
Mieliśmy turniej w piłę no i na 12 drużyn 1 miejsce. ZAPOROWO rządzi!!!
To i dałem w tytę!!!
Najpierw bimberek next vodka next browar jaki był pod ręką next znowu vodka i dalej już pamięci FLASH zabrakło!!! oj ciężka niedziela była....ale przy takiej okazji i raz od święta to kichy przepaliłem po całości...UFFFF
Była O1 Laurin & Klement +
President Johnny II ASC / Sirio Silver Mag 90
Dzisiaj nabrałem ochoty na piwo które kupiłem nie dawno na Słowacji w miejscowości Presov ;] Jest to mianowicie "Urpiner" Cherry. Ogólnie nie przepadam za Słowackim piwem, ale to wiśniowe smakuje nie najgorzej ;]
Komentarz