OPONY zimowe - temat zbiorczy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gusiak11
    L&K
    • 2013
    • 1362
    • Ford

Zamieszczone przez Prekompilator
    jak się dopatrzą że opony nie były zgodne ze specyfikacją
    To już musiało by być skrajne czepialstwo, że sprawdzają stan bieżnika to sie spotkałem ale zmiana profilu z 60 na 65 to już na siłę szukanie żeby się wymigać.
    Było w ''domu'' kilka stłuczek i raz sprawdzał opony ale mowie pod kątem bieżnika a nie profilu.
    http://carsdetailing.blogspot.com/

Komentarz

• Prekompilator
      Rider
      • 2013
      • 420

gusiak11,
      Różnie bywa, słyszałem o przypadku, że i żarówki sprawdzali, czy przypadkiem nie "tuningowane".
      A jak zła koniunktura przyciśnie ubezpieczalnie, to wtedy każdy pretekst jest dobry, żeby strat nie powiększać.

Komentarz

• paweł2
        L&K
        • 2010
        • 1405

To juz lepiej z bazowych 195/60 zamiast na 195/65 kupic 185/60.
        Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• raventes
          Rider
          • 2013
          • 343

gusiak11 zarówno ja, jak i osoba od której zakupiłem obecne auto miała kontrole policyjne gdzie były sprawdzane opony pod względem zaleceń producenta tak więc to nie jest takie rzadko spotykane.

Komentarz

• gusiak11
            L&K
            • 2013
            • 1362
            • Ford

raventes,

Nie wiem co Policjanci szukali w twoich oponach bo w kodeksie drogowym jest napisane

"KODEKS DROGOWY

§11.4

Pojazd powinien być wyposażony w ogumienie pneumatyczne o nośności dostosowanej do nacisku koła oraz dostosowane do maksymalnej prędkości pojazdu; ciśnienie w ogumieniu powinno być zgodne z zaleceniami wytwórni dla danej opony i obciążenia pojazdu.

§11.5

Dopuszcza się w celu krótkotrwałego użycia wyposażenia pojazdu w koło zapasowe, o parametrach odmiennych niż parametry stosowanego normalnie koła jezdnego, jeżeli koło takie wchodzi w skład fabrycznego wyposażenia pojazdu, na warunkach określonych przez wytwórnie pojazdu.

§11.6

Pojazd nie może być wyposażony, z zastrzeżeniem ust.5:

w opony różnej konstrukcji, w tym o różnej rzeźbie bieżnika, na kołach jednej osi,
            w przypadku pojazdu samochodowego o dwóch osiach z kołami pojedynczymi,
            a) w opony diagonalne lub diagonalne z opasaniem na kołach tylnej osi, jeżeli na kołach przedniej osi znajdują się opony radialne,
            b) w opony diagonalne na kołach tylnej osi, jeżeli na kołach przedniej osi znajdują się opony diagonalne z opasaniem,
            w opony, w których wskaźniki pokazują graniczne zużycie bieżnika, a w odniesieniu do opon nie zapatrzonych w takie wskaźniki – o głębokości rzeźby bieżnika mniejszej niż 1,6 mm
            w opony o widocznych pęknięciach odsłaniających lub naruszających osnowę,
            w opony z umieszczonymi trwale, wystającymi na zewnątrz elementami przeciwślizgowymi

na innej stronie znalazłem

Wybór opon a kodeks drogowy

Wybór opony podlega, przede wszystkim, przepisom ruchu drogowego.
            Te ostatnie precyzują, że jest zabronione montowania na pojazdach, samochodach i ich przyczepach, ujętych w paragrafie II kodeksu drogowego, opony, na której jest umieszczony indeks nośności lub symbol prędkości mniejszy niż maksymalne wartości tych parametrów przewidziane przez konstruktora pojazdu (artykul R59 Kodeksu Drogowego uzupelniony rozporządzeniem z dnia 24/10/94).

Kodeks Drogowy naklada wymóg, aby opony montowane na tej samej osi byly:

tej samej marki
            tego samego rozmiaru
            tej samej kategorii zastosowania (na przyklad : na autostrady, na warunki śniegowe, terenowe)
            tej samej struktury (diagonalne lub radialne)
            o tym samym symbolu prędkości (T, H, V, W...)
            o tym samym indeksie nośności
            Dlaczego jest konieczne przestrzeganie symbolu prędkości ?

więcej na stronie http://www.kleber.pl/KleberPL/front/...NSEIL2&lang=PL

Wulkanex to SERWIS OPON i Okręgowa Stacja Kontroli Pojazdów. Wykonujemy bieżące naprawy, nabijamy klimatyzacje, prostujemy felgi aluminiowe. Dojeżdżamy również do klienta POGOTOWIEM TECHNICZNYM. Wulkanex to również parking dla Ciężarówek i MYJNIA 24H. Jesteśmy najdłużej czynnym serwisem w regionie. Zapraszamy. W przypadku pytań prosimy o kontakt 632442272

Policja zabiera dowód za:

Różne opony na jednej osi

Według prawa na jednej osi nie można montować dwóch różnych opon. Pojazd obowiązkowo musi mieć identyczne ogumienie (marka, rzeźba protektora) na jednej osi. Inne ogumienie jest natomiast dozwolone na dwóch różnych osiach (przód inne, tył inne). Dowód rejestracyjny zostanie także zatrzymany w przypadku, gdy po drogach publicznych auto będzie się poruszać na sportowych oponach typu slick, lub wyczynowych wyposażonych w kolce.

Szerokość opon poza obrysem nadwozia

Innym przewinieniem, za które policjanci odbierają dowody rejestracyjny i każą mandatami, są zbyt szerokie opony zamontowane na pojeździe. Zgodnie z przepisami koło nie może wystawać poza obrys karoserii. Jeżeli tak jest, to przyłapane na drodze auto traci dokumenty i musi ponownie przejść badanie techniczne. Amatorzy tuningowania samochodów często zakładają właśnie takie szerokie koła do swoich maszyn, ale nie decyduje się już na dodatkową modyfikację poszerzenia błotników.

Natomiast tu jest co to jest homologacja ogumienia dla danego pojazdu

Reasumując producent zaleca żeby ogumienie było takie jak w homologacji bo wtedy odpowiada ono warunkom projektowym oraz pozwala wykorzystać 100% możliwości samochodu, jego komfortu pracy zawieszenia oraz prowadzenia. Natomiast wg. naszego kodeksu drogowego j.w. nie ma możliwości żeby Policja zabrała dowód lub ukarała mandatem za to że ktoś założyl opony 195/65 a nie 195/60 (a o to pyał kolega) to samo sie tyczy ubezpieczalni bo to już była by jakaś paranoja ( co prawda nie brakuje jej w naszym kraju ale nie dajmy się zwariować)
            http://carsdetailing.blogspot.com/

Komentarz

• raventes
              Rider
              • 2013
              • 343

Szukali właśnie czy pojazd jest zgodny z 11.4

Komentarz

• liveact
                Ambiente
                • 2012
                • 147
                • Octavia III combi (5E5)
                • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez ketivv
                ja tej zimy będę testował Falken HS 449 205/55 R17

mam co prawda jeszcze niestyrane jakieś tak Fuldy 215 ale one nadają się zimą głównie na "niemieckie autostrady" a i to pod warunkiem, że błota pośniegowego nie ma za wiele

skusił mnie rozmiar i cena, więc zima na Falken-ach a wiosną pewnie pseudo-zimowe Fuldy
                ja osobiście nie mam przekonania do Falkenów... Tm bardziej, że kilka lat temu podobno w kontenerach, mieszczących ok 2500 szt płynęło do nas ok 4000 szt ściśniętych, jak przysłowiowe sardynki w puszce... Nie wiem, jak jest obecnie, bo inna firma je importuje...

[ Dodano: Sro 30 Paź, 13 11:00 ]
                Zamieszczone przez gusiak11
                Zamieszczone przez michaEl_don
                I czym różnią się te opony od tych samych tylko z indeksem XL ? Rozmiar taki sam więc co jest większe
                Nic nie jest większe tak się oznacza opony o mocniejszych ściankach i nośności nie np 610kg/opona tylko 710kg. Takie opony stosuję się w dużych wanach czy jakiś ciężkich osobówkach, ale jest dość spora różnica w cenie więc jak nie ma musu to kupuj bez XL.
                stosuje je się też przy silnikach o dużych mocach... lepiej wówczas zastosować XLkę, niż zwykłą...

[ Dodano: Sro 30 Paź, 13 11:08 ]
                Zamieszczone przez paweł2
                Panowie mam do tej pory opony 195/60 a chce zalozyc 195/65 jaka bedzie roznica w jezdzie?
                jeśli chcesz zamienić rozmiary, to zamiennikiem jest 185/65 R 15... opona ciut wyższa od 195/60 R 15, ale nie ma żadnych przekłamań... wszystko się mieści w tolerancji 2%...
                Opony i felgi nowe-ceny hurtowe
                Mobile phone: 501-517 687/668-39 64 74

Komentarz

• raventes
                  Rider
                  • 2013
                  • 343

Zamieszczone przez liveact
                  ja osobiście nie mam przekonania do Falkenów
                  Mam, a raczej na szczęście już miałem ( bo już nie wrócą ) na tylnej osi opony Falken 912 ( co prawda letnie ) ale nie mogę o nich dosłownie nic dobrego napisać.

Komentarz

• ljanowski
                    Ambiente
                    • 2013
                    • 162

Bridgestone czy Yokohama??

Komentarz

• raventes
                      Rider
                      • 2013
                      • 343

Żebyś jeszcze napisał jakie modele to byłoby łatwiej.

Komentarz

• ljanowski
                        Ambiente
                        • 2013
                        • 162

Yokohama v902 czy bridgestone LM-32 205/60/16 96

Komentarz

• gebek
                          L&K
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 1214

Zamieszczone przez ljanowski
                          Yokohama v902 czy bridgestone LM-32 205/60/16 96
                          Yokohama v902 to jeden z ostatnich asymetrykow.
                          Bridgestone LM 32 to nowa opona wg.ADAC oceniona wysoko. Mysle,ze na snieg lepszy bedzie Bridgeston,bo jest kierunkowy...a Yokohama moze byc bardziej wszechstronna.
                          Niestety jest to produkt bedacy juz jakis czas na rynku...a testuje sie aktualne nowosci,wiec
                          nie bedzie testu porownujacego te dwie opony.
                          Mimo wszystko ja wzialbym Yokohame
                          Tato,tato...czy to auto jest chore?
                          Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
                          Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• raventes
                            Rider
                            • 2013
                            • 343

Zamieszczone przez gebek
                            Mimo wszystko ja wzialbym Yokohame
                            A ja z tych 2 wybrałbym bez wahania Bridgestone

Komentarz

• ljanowski
                              Ambiente
                              • 2013
                              • 162

czemu byś wział Bridgestone??

Komentarz

• raventes
                                Rider
                                • 2013
                                • 343

Opona nowsza, sprawdzona - była wielokrotnie testowana przez renomowane organizacje i uzyskiwała bardzo wysokie noty. Co do Yokohamy - tak naprawde niewiele o niej wiadomo i odnosze wrażenie że LM 32 zjadłaby Yokohamę na śniadanie podczas testów.

Komentarz

• piotrek_gdy
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 7723
                                  • Volkswagen
                                  • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

być może było gdzieś poruszane ale .... dręczy mnie pewnien problem, co prawda z innego forum ale nie zawadzi spytać- co sądzicie o zimówkach nalewkach/bieżnikowanych oponach???
                                  myslę tu o autach z napedem 4x4 :wink:
                                  przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• raventes
                                    Rider
                                    • 2013
                                    • 343

wolałbym kupić markowe używane lub nawet nowe chińskie niż nalewki.

Komentarz

• ruwado
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 14890
                                      • Octavia IV (NX3)

dla mnie lepsze nówki najmniej markowe (nawet Kormorany, czy Dębica) niż wycinane scyzorykiem :wink:
                                      pozdrawiam - Darek

Komentarz

• Ayu
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 4154

piotrek_gdy, zapomnij o nalewkach. Kup Savy Eskimo lub Semperita /budżetówki/ i nie będziesz miał problemu

Komentarz

• mirek_p11
                                          RS
                                          • 2010
                                          • 6630
                                          • Volkswagen
                                          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

piotrek_gdy, z nalewek szczególnie polecam aroniową i wiśniową :diabelski_usmiech

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
                                          Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
                                          Fotki

Komentarz

• piotrek_gdy
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 7723
                                            • Volkswagen

hotrain, do Wranglera? :roll:
                                            ciężko będzie bo raczej nie produkuje w takim rozmiarze :P

pytam, bo czytałem kilka opracowań dotyczących obecnie produkowanych "nalewek" i wydaje się to byc dość ciekawa opcja(cena akurat tu nie ma znaczenia) w kontekście wjazdu w teren na zimowce

ale z drugiej strony- czemu nie pomysleć o czymś takim w naszych autach?
                                            poprosze o rzeczowe odpowiedzi (teksty typu wolałbym sobie serce wyrwać niż ... ) - akurat na mnie nie robią wrażenia :diabelski_usmiech
                                            np ta opcja??

poproszę o plusy i minusy ale przede wszystkim o opinie tych którzy ostatnio używali tego typu opon

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• Maicroft
                                              Moderator
                                              S_OCP MemberModeratorr
                                              • 2004
                                              • 25757
                                              • Audi

Ale tu chodzi o nalewki w teren gdzie miesa bedzie z 15mm spokojnie, a nie opone do latania X5 po 230km/h :roll: Dobrze mysle
                                              Spritmonitor.de

Komentarz

• piotrek_gdy
                                                RS
                                                • 2008
                                                • 7723
                                                • Volkswagen

Maicroft, dobrze myślisz

ale z drugiej strony- czemu nie zalozyć takiej opony do np quattro?
                                                i tak w zimie jeździ się wolniej

Komentarz

• Ayu
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 4154

piotrek_gdy, do Wranglera bym założył... może :wink:
                                                  Do auta z oponą normalną nie.

Komentarz

• piotrek_gdy
                                                    RS
                                                    • 2008
                                                    • 7723
                                                    • Volkswagen

hotrain, ale czemu?
                                                    chodzi mi o argumenty za i przeciw takiemu rozwiązaniu

mówimy tu o fabrykach które to produkują a nie o garażu pana Zdzisia :wink:

Komentarz

Pracuję...