OPONY zimowe - temat zbiorczy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • aldam
    L&K
    • 2006
    • 1036

Zamieszczone przez bolo81
    Co do opon to kwestia ile kasy chcesz wydać: Jak dużo to dobre są oponki: Michelin, Continental, Pirelli, Dunlop czy Goodyear, jak mało to wiadomo pozostają jakieś chinole. Ja wybrałem kompromis pomiędzy ceną i jakością i kupiłem zimówki Dębica Frigo 2 (Made in Słowenia) i jestem z nich jak najbardziej zadowowlony
    Nie do końca sie z tym zgadzam.
    Jeździłem na Dunlopach winter 3d czyli klasa premium a były gorsze od eskimo S3+.
    No może było ciut ciszej.

btw chinoli nawet nie biorę pod uwagę.

W ogóle to jakiś dziwny mam rozmiar moich opon. Odpadły 2 oponki, sprawdzone przeze mnie wcześniej na innych autach, które brałbym w ciemno czyli Eskimo s3+ i Frigo2.
    Także wybiorę najpewniej nokiana. Ma mocno "zimowy" bieżnik co jest imo najważniejsze o tej porze roku.
    Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• fernando
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 1890

aldam, gorsze czy lepsze to zależy, czego oczekujesz od opony. Jeśli chodzi o właściwości jezdne w typowo zimowych warunkach, to nie jest to żadna filozofia i Frigo dają rade, ale opony klasy HP i uhp muszą się sprawować też podczas ostrej jazdy...

Komentarz

• raventes
        Rider
        • 2013
        • 343

aldam nie patrz na kształt bieżnika bo jego wygląd ma tutaj najmniejsze znaczenie. Najważniejsza jest mieszanka i zastosowane technologie.

Komentarz

• gusiak11
          L&K
          • 2013
          • 1362
          • Ford

Zamieszczone przez fernando
          Jeśli chodzi o właściwości jezdne w typowo zimowych warunkach, to nie jest to żadna filozofia i Frigo dają rade, ale opony klasy HP i uhp muszą się sprawować też podczas ostrej jazdy
          Ciekawa teoria zwłaszcza w kraju nad wisłą, gdzie bardzo często odśnieżone sa tylko główne arterie i to poza miastem w pierwszej kolejności. generlanie opony zimowe zmierzają w kierunku czisza, male spalanie niski profil dobre prowadzenie, a to sie ni jak ma w warunkach bloto posniegowe, kopny snieg (zaspa) duzo luznego sniegu na drodze , owszem predkosci autostradowe ale raczej nie po osniezonej, klasyczna zimowka z przed lat odchodzi do lamusa, ok takich warunkwo nie ma codziennie w naszym klimacie ale tez nie ma ich raz na dwa lata. Jeżeli chcesz bić rekordy oponami HP i UHP np. na Nurburgringu to ja raczej zimówek bym nie brał pod uwage
          http://carsdetailing.blogspot.com/

Komentarz

• fernando
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 1890

gusiak11, teorie to może masz Ty, bo ja akurat przez ostatnich kilka lat dość skrupulatnie notowałem, przez ile dni w Warszawie zalegał śnieg w zimę i wyszło mi, że maksymalnie kilkanaście... W Lublinie bywam na szczęście niezbyt często, więc może dlatego nie odczuwam tego, że

Zamieszczone przez gusiak11
            bardzo często odśnieżone sa tylko główne arterie i to poza miastem w pierwszej kolejności

Komentarz

• xof
              Ambiente
              • 2012
              • 191

Miasta, drogi wojewódzkie i wyższe są dobrze odśnieżane, powiatowe i gminne to już dramat, śnieg potrafi zalegać miesiącami i ubijać się do lodu. Jak ktoś nie zapuszcza się poza dobrze utrzymane drogi to może sobie pisać, że widział śnieg na asfalcie przez kilkanaście dni.

Komentarz

• fernando
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 1890

xof, zgadza się i odwrotnie, jak ktoś nie wyjeżdża na utwardzone drogi w ogóle,
                Zamieszczone przez xof
                to może sobie pisać, że
                śnieg w Polsce leży przez całą zimę, ale co to wnosi? :roll:

Komentarz

• raventes
                  Rider
                  • 2013
                  • 343

Jakie polecacie opony na zimę tzn węższe niż na lato czy takie same :?:

Komentarz

• aldam
                    L&K
                    • 2006
                    • 1036

jak dla mnie 205 to max
                    Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• no_fear
                      Rider
                      • 2010
                      • 501
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez raventes
                      Jakie polecacie opony na zimę tzn węższe niż na lato czy takie same :?:
                      jeżeli do Sharana to 195 lub 205 i przede wszystkim indeks nośności min.95/96 i wersja wzmacniana RF/XL :wink:
                      www.SPAmobile.pl

Komentarz

• gusiak11
                        L&K
                        • 2013
                        • 1362
                        • Ford

Zamieszczone przez no_fear
                        indeks nośności min.95/96 i wersja wzmacniana RF/XL
                        Może istnieją opony w tym indeksie ale nie wiem gdzie sie takie kupuje w dużym sklepie www.... udało mi sie wykopać opony 91 i 94 o rożnych indeksach prędkości, natomiast indeks 91 = 615kg x 4 opny daje prawie 2500kg więc nie widzę potrzeby zakładania opon o wyższym indeksie i ściance XL zbędne wydawanie pieniędzy.
                        Mam w domu Mondeo masa 1560kg, i fabrycznie dostał opony 94 V XL nie wiem po co ale następne będa już normalne bo komplet ''fabryczny'' kosztuje bagatela 3000zl

Komentarz

• raventes
                          Rider
                          • 2013
                          • 343

3 kółka za 4 kapcie do Mondeo :?: To z czego te opony są, ze złota :?:

Komentarz

• gusiak11
                            L&K
                            • 2013
                            • 1362
                            • Ford

raventes, nie nie są ze złota to są własnie opony proponowane przez no_fear

opona w Mondeo to GY 215/50/17 95 W XL średnia cena opony około 700zl/szt

Komentarz

• raventes
                              Rider
                              • 2013
                              • 343

Bez problemu znalazłem cene za sztuke nieco ponad 600 zł. Poza tym czy naprawde chcesz się pakować w GY :?: Jest dużo tańszych i lepszych opon niż GY.

Komentarz

• michaEl_don
                                Classic
                                • 2013
                                • 5

Panowie (i Panie) - jaki rozmiar opon do Octavi II kombi 1.9 na zimę? Obecnie mam letnie 196/65 R15 na alusach. Kupować stalowe felgi na zimę?

Komentarz

• staraoctavia
                                  Elegance
                                  • 2013
                                  • 825

Nie chce robic burzy w szklance wody, ale jakie opony sa duzo lepsze i tansze od GY? Sadze, ze nie mozna tak generalizowac, bo kazdy producent ma lepsze i gorsze modele w danej klasie.
                                  Porazajacy dzwiek podwojnie doladowanego V8

Komentarz

• rezon
                                    RS
                                    • 2006
                                    • 1894
                                    • Volvo
                                    • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez michaEl_don
                                    Panowie (i Panie) - jaki rozmiar opon do Octavi II kombi 1.9 na zimę? Obecnie mam letnie 196/65 R15 na alusach. Kupować stalowe felgi na zimę?
                                    opony takie same. A felgi wg uznania - można alu, można stalowe. Ja osobiście śmigam zimą na stalowych

Komentarz

• dragster
                                      Elegance
                                      • 2009
                                      • 895
                                      • Honda

Są już testy ADAC na 2013:

185/60 R 15 T http://www.adac.de/infotestrat/tests...cePageId=31821

225/45 R 17 H http://www.adac.de/infotestrat/tests...cePageId=31821
                                      Silnik R18A2.
                                      http://www.dadrl.org.uk
                                      http://www.lightmare.org

Komentarz

• gusiak11
                                        L&K
                                        • 2013
                                        • 1362
                                        • Ford

Zamieszczone przez michaEl_don
                                        Kupować stalowe felgi na zimę
                                        Każda felga aluminiowa zawsze będzie wyglądała lepiej od stalowej z kapslem czy bez, druga sprawa to że obecne felgi nie są stalowe tylko blaszane a co za tym idzie ich trwałość na naszych drogach nie jest za długa. Ja latam już 3ci rok (bo blaszaki oddałem na złom wszystkie cztery bo sie tylko do tego nadawały) na alusach i nic im sie nie dzieje a wygląda dużo lepiej.

Komentarz

• rezon
                                          RS
                                          • 2006
                                          • 1894
                                          • Volvo
                                          • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez gusiak11
                                          druga sprawa to że obecne felgi nie są stalowe tylko blaszane a co za tym idzie ich trwałość na naszych drogach nie jest za długa
                                          Ja alusy ugiąłem zimą 3 na 4, a na stalowych przejeździłem bez problemów. Dodatkowo po 3 sezonach czyli ok. 80kkm zaczął mi złazić lakier i nie wyglądały dużo lepiej niż kołpaki. Musiałem je pomalować.
                                          Te blaszane felgi to z czego masz? Chyba jednak ze stali Rodzinne autko miejskie jeździ na alu cały rok, ale u mnie to się nie sprawdziło.

Komentarz

• liveact
                                            Ambiente
                                            • 2012
                                            • 147
                                            • Octavia III combi (5E5)
                                            • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez bolo81
                                            Co do opon to kwestia ile kasy chcesz wydać: Jak dużo to dobre są oponki: Michelin, Continental, Pirelli, Dunlop czy Goodyear, jak mało to wiadomo pozostają jakieś chinole. Ja wybrałem kompromis pomiędzy ceną i jakością i kupiłem zimówki Dębica Frigo 2 (Made in Słowenia) i jestem z nich jak najbardziej zadowowlony
                                            Slowenia, bo tam maja forme pod ten rozmiar . W Debicy za to robie GY i DU :P
                                            Opony i felgi nowe-ceny hurtowe
                                            Mobile phone: 501-517 687/668-39 64 74

Komentarz

• raventes
                                              Rider
                                              • 2013
                                              • 343

Gdybym kupował opony tylko na śnieg to na 100% wybrałbym Dębice bo w takich warunkach nie ma sobie równych. Niestety nie mogę jej nawet brać pod uwagę, bo nie produkują jej w rozmiarze jaki potrzebuje.

Komentarz

• shado
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 5315
                                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Miałem Dębicę i sprzedałem od razu, bo szału nie było.
                                                BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• progressowy
                                                  Rider
                                                  • 2008
                                                  • 453

A ja chcę kupić na zimę opony regenerowane tzw. nalewki.
                                                  Ciekawe jak się sprawdzą: http://www.gerex.pl/195-65r15-biezni...1h-bargum.html ?
                                                  Czy eksploatował ktoś z Was opony z tym bieżnikiem?
                                                  Już odebrane A3 TFSI limuzyna

Komentarz

• raventes
                                                    Rider
                                                    • 2013
                                                    • 343

Nie lepiej kupić chociaż jakies używane , markowe w dobrym stanie :?:

Komentarz

Pracuję...