Tak sobie myślę: skoro liczniki przekłamują o ok. 5 km/h i to zawsze w dół, to wcale nie mamy spalania na 100 km tylko jakieś 95 km. Mało tego- nie mamy przebiegu np. 100 tys. km tylko 95 tys. km. Ale to tylko takie tam....
Przeklamuje ci tylko wskazanie predkosci na liczniku, km nabija ci poprawnie.
Moje srednie spalanie jest wyliczone nie wedlug komputera, a wedlug przejechanych km i litrow wlanych do baku. Komp po programie przeklamuje 0,5-07l.
nie oszczedzam gazu, w warunkach zimowych pali (wg kompa):
na ciepłym silniku
miasto 7-7,2 litra
trasa - ostatnio z wwy wracałem średnio wyszło 5,7 litra
nie ma jak tdi pokażcie mi auto o tej mocy i masie palące tyle hehe banan na gębie
Hej.
Mój traktorek średnio mieszany/zima 7 l jak w m...strzelił praktycznie zbiornik w zbiornik.
Trasa (jesli można te wleczenie sie za ciężarówkami i ciągłe wyprzedzanie nazwać trasą) zależy od nastroju ale poniżej 6 l nie wychodzi. A powyżej - często :diabelski_usmiech
Myślę, że 60/40 trasa-miasto. Chociaż wyłączając z "miasta" drogi kilku pasmowe, którymi jedzie się kilka kilometrów z jednej części do drugiej stałą prędkością, to nawet 70/30. Na trasie (naszej polskiej) raczej nie udaje mi się zejść poniżej 6l, nawet przy bardzo spokojnej jeździe. Na autostradzie to już zależy ile się tam przyciśnie, ale raczej nie więcej niż 9-10l. Ostatnio jechałem do Holandii i z powrotem i wyszło mi około 9l - właściwie tylko po autostradach.
Warszawa -> Oświęcim -> Warszawa = 5,97
3 osoby na pokładzie, mały bagaż, prędkość przelotowa 140-160 :shock:
chyba po ostatnim modzie mniej jara :lol:
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
mogę też i ja wreszcie coś napisać.
Auto miesiąc, przejechane ciut ponad 2700 km - można założyć że 90% trasa.
Minimum - (wg kompa pokładowego) 3,9l/100 - trasa z Łasku do Dęblina, duży ruch w konkretnej śnieżycy, totalny brak możliwości wyprzedzania, na 4 biegu i 60km/h to było już coś. Męczarnia straszna, ale spalanie milusie.
Generalnie od lutego uskuteczniam trasę Kraków-Dęblin w obu kierunkach. Zależnie od humoru i warunków - 4,7-5,4 po takiej trasie.
W stopce średnia z tankowań - ale do końca nie jestem pewien czy udało mi się już zatankować pod korek - 55l zbiornik + nie mam pojęcia ile w odpowietrzenie, do tego spalanie z tych 2700km wg kompa to 4,9l/100km to nie miałem wielu okazji do tankowania.
Badania trwają :twisted:
Była O1 kombi ALH++ 150/340
Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200
ale do końca nie jestem pewien czy udało mi się już zatankować pod korek
wrzucaj olej do pierwszego odbicia pistoletu ewentualnie wyrównuj do pełnej kwoty.
Będziesz miał pewność, że lejesz zawsze w miarę równo - bo do odpowietrzenia, to możesz raz wlać 2l a raz 5l.
Komentarz