Zamieszczone przez tomil
Spalanie naszych aut - diesel
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Zamieszczone przez tomilTak sobie myślę: skoro liczniki przekłamują o ok. 5 km/h i to zawsze w dół, to wcale nie mamy spalania na 100 km tylko jakieś 95 km. Mało tego- nie mamy przebiegu np. 100 tys. km tylko 95 tys. km. Ale to tylko takie tam....
Moje srednie spalanie jest wyliczone nie wedlug komputera, a wedlug przejechanych km i litrow wlanych do baku. Komp po programie przeklamuje 0,5-07l.
Komentarz
-
-
Myślę, że 60/40 trasa-miasto. Chociaż wyłączając z "miasta" drogi kilku pasmowe, którymi jedzie się kilka kilometrów z jednej części do drugiej stałą prędkością, to nawet 70/30. Na trasie (naszej polskiej) raczej nie udaje mi się zejść poniżej 6l, nawet przy bardzo spokojnej jeździe. Na autostradzie to już zależy ile się tam przyciśnie, ale raczej nie więcej niż 9-10l. Ostatnio jechałem do Holandii i z powrotem i wyszło mi około 9l - właściwie tylko po autostradach.Skoda Octavia Scout 2.0TDI
Komentarz
-
-
Zadam inne pytanie, czy ktoś wie, dlaczego Altea XL z tym samym silnikiem pali mi 2 litry więcej? W każdej konfiguracji...
jedyna różnica jakiej dopatrzyłem się między silnikami, to normy, Skoda ma euro 3 Seat euro 4....
Zdaniem facetów z ASO wszystko jest OK...tylko nie jest OK z deklaracją producenta...
Komentarz
-
-
mogę też i ja wreszcie coś napisać.
Auto miesiąc, przejechane ciut ponad 2700 km - można założyć że 90% trasa.
Minimum - (wg kompa pokładowego) 3,9l/100 - trasa z Łasku do Dęblina, duży ruch w konkretnej śnieżycy, totalny brak możliwości wyprzedzania, na 4 biegu i 60km/h to było już coś. Męczarnia straszna, ale spalanie milusie.
Generalnie od lutego uskuteczniam trasę Kraków-Dęblin w obu kierunkach. Zależnie od humoru i warunków - 4,7-5,4 po takiej trasie.
W stopce średnia z tankowań - ale do końca nie jestem pewien czy udało mi się już zatankować pod korek - 55l zbiornik + nie mam pojęcia ile w odpowietrzenie, do tego spalanie z tych 2700km wg kompa to 4,9l/100km to nie miałem wielu okazji do tankowania.
Badania trwają :twisted:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez soszek81ale do końca nie jestem pewien czy udało mi się już zatankować pod korek
Będziesz miał pewność, że lejesz zawsze w miarę równo - bo do odpowietrzenia, to możesz raz wlać 2l a raz 5l.
Komentarz
-
Komentarz