Zamieszczone przez AdamB
Spalanie naszych aut - diesel
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Zamieszczone przez MaicroftZamieszczone przez bartmanJeżdżę Exeo 2.0 CR TDI z programem zmienionym w serwisie zaraz po zakupie (+30 KM) i na autostradzie przy prędkości z reguły 170 km/h wychodzi 6,5 l/100 km. Przy ekonomicznej jeździe ok. 110 km/h na naszych drogach wyszło 4,6 l/100 km.
Jakos przy STALEJ predkosci 180-190 to auto nie pali MNIEJ jak 8,5-9l :idea: Mowa o silniczku CBB, zreszta BKD podobnie.
Przy chwilowej 170 to faktycznie 6,5 jak najbardziej realne
Przy 170 jest jakies 3600-3700 obr/min to nie bedzie palic malo, bo to jest praktycznie 3/4 mocy wykorzystane, mozna by przyjac takie zalozenie
Napisałem, że z reguły 170 km/h tj. kiedy się dało...a raczej się dało, bo niezbyt często byłem blokowany. Nie zwracałem uwagi na chwilowe zużycie paliwa, bo wiadomo, że z tym jest różnie, górka, zdjęcie nogi z gazu itp. Wjechałem z drogi krajowej na autostradę ze średnią 6,5 l i gdy z niej zjeżdżałem miałem tyle samo. Nie, nie...nie zawiesił mi się komputer pokładowyW międzyczasie trochę się zmieniało.
Skoro przy chwilowej 170 km/h 6,5 l jest realne, to dlaczego w opisanym przeze mnie przypadku masz wątpliwości? Jeżeli uwzględnimy chwilowo niższe prędkości oraz przyspieszenia, to spokojnie mogło wyjść na to samo...i nawet wyszło
Nie wiem jakie mam obroty przy 170, ale jak nie zapomnę, to sprawdzę. Przypominam, że mam program sportowy, więc prędkość maksymalna powinna trochę wyższa niż w serii
Komentarz
-
-
bartman, Predkosc maks jest zwiekszona przez przesuniecie limitera i nie ma to zadnego zwiazku z tym czy jest program sport czy normal bo limiter mozna zawsze przestawic.
Jakos widze ile pali CBB w Superbie, widze ile pali BKD w OII, tak wiec mam odmienne zdanie na temat zuzycia paliwa ekonomicznych silnikow 2.0 TDI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Maicroftbartman, Predkosc maks jest zwiekszona przez przesuniecie limitera i nie ma to zadnego zwiazku z tym czy jest program sport czy normal bo limiter mozna zawsze przestawic.
Jakos widze ile pali CBB w Superbie, widze ile pali BKD w OII, tak wiec mam odmienne zdanie na temat zuzycia paliwa ekonomicznych silnikow 2.0 TDI
Ok, napisałem tak jak było. W O1 AGRze miałem zużycie paliwa niższe o ok. 0,5 l / 100 km.
Komentarz
-
-
Warszawa->Siewierz->Kraków->Zakopane->Kraków->Siewierz->Grodzisk Mazowiecki->Leszno-> Warszawa
tam:
477km
średnia prędkość 98km/h
6,9L/100
w sumie:
965km
czas jazdy 10h47min
średnia prędkość 89km/h
6,5L/100saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Maicroft, 2.0 CR jest oszczędniejszy od 2.0 PD, a poza tym przecież to ma 6 gangów...i nie ma aż 3700 obrotów przy 170 km/h. ja miałem w swojej OI ASZ 6 gangów równo przy 160 km/h koło,ale mniej 3 tysiący obr. pamiętam miewała. w superbie 5 biegowym minimalnie poniżej 3 tysięcy jest przy 150 km/h. myśle że to spalanie jest możliwe o którym pisze kolega. moja OI paliła też coś koło tego przy 160 km/h na 6 biegu na autobahnie.
[ Dodano: Wto 16 Mar, 10 16:51 ]
te obroty o których piszesz są już powyżej 180 km/h w 6 gangowych wagenach
Komentarz
-
-
sew1981, Oba te silniki maja rowniez po 6 biegow jak patrzmy na Skody, procz starego Superba.
6 biegowy ma wlasnie gdzies kolo 3000-3100 przy 160-170, gdzie 5 biegowa skrzynia ma 3500Mozliwe ze skrzynia w starym Superbie miala inne przelozenie 5 biegu stad nizsze obroty. Faktycznie w tamtym poscie moglem pokrecic, ale ten silnik nie bedzie palil 6l przy 170 - nie ma takiej opcji :szeroki_usmiech Chyba ze z gory.
Komentarz
-
-
http://blogsilnika.blogspot.com/2009...at-sporow.html coś dla fanów niskiego spalania :szeroki_usmiech
Komentarz
-
-
-
O rany jak wy to robicie?
6,6l / 100km?
Kurde u mnie z tankowań wychodzi 8,5l/100km. Przy bardzo delikatnej jeździe. Jak go nacisne to 10l/100 jest normą. Robie 60% miasto i 40% za miastem.
Chyba mam popsuty samochód.
Jak robiłem trase Katowice-Lublin - wyszło 7l/100km i też bez pocisku max 140 na gierkówce. Auto nie dymi, nowe filtry nowy rozrząd, termostat, wsio nówka. Jeszcze tylko czekam na wymiane oleju w skrzyni DSG.
Muszę zobaczyć sonde lambda i może czujnik temperatury. Nie wiem w sumie czemu tyle fajczy*1B1B*1.8T*4x4
*1B1B*1.9T*DSG
Komentarz
-
-
Ja tez nie wiem jak ludzie w miescie schodza ponizej 6.5l????
Wczoraj zalalem auto i wyszlo mi wlasnie 6.5l/100km, ale polowe z tego to byla trasa po autostradach nie wiecej niz 120km/h!!
Jak jezdze tylko po miescie, na krotkich odcinkach to potrafi mi wyjsc spalanie zedu 8-9l.
Moim zdaniem takie spalanie jest normalne w miejskich warunkach. Wczesniej jezdzilem mondeo mk3 2.0 benzyna i potrafilo mi wyjsc nawet 14!!! Dlatego przesiadlem sie na dieslaJest: Skoda Octavia 2 VRS BMN+
Byla: Skoda Octavia 2 Laurin & Klement Estate
Superstar 3900 + Sirio Megawatt 4000
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Maicroftsilnik nie bedzie palil 6l przy 170 - nie ma takiej opcji
Kurde u mnie z tankowań wychodzi 8,5l/100kmO2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
-
BLS
1,9TDI 2007 kombi
soft tuning
5,2÷5,4l/100km - z 2 pamięci komputera do samoczynnego wyzerowania
bywa nawet minimalnie 4,2÷4,5l/100km, ale jak leci tylko po autostradzie to 5,5÷6,0/100km
Przy 200km/h komp podaje spalanie 10l/100kmPozdrawiam
"Teoria jest wtedy gdy wiesz wszystko, a nic nie działa.
Praktyka jest wtedy, gdy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego.
Tu łączymy teorię z praktyką.
To znaczy nic nie działa i nikt nie wie dlaczego."
Komentarz
-
-
...spalanie zaleznie od setupu w linku ponizej:
Minimalne: 4,9 (trasa ok.130kmh)
Srednie : 5,9-6,0
Wszystkim podajacym spalanie z kompa w autach po czopie radze sprawdzic realne spalanie,
umnie w O1 po modyfikacjach komp zaniza spalanie o 1l/100km
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez leszekmwZamieszczone przez Maicroftsilnik nie bedzie palil 6l przy 170 - nie ma takiej opcji
Kurde u mnie z tankowań wychodzi 8,5l/100km
Komentarz
-
Komentarz