U Mickula w garażu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • staraoctavia
    Elegance
    • 2013
    • 825

Przede wszystkim ma bardzo dobry zrzut wody i kropling ze względu na sporą zawartość wosku palmowego. Po tygodniu powinien robić mega szał, chyba, że mega się zapchał - czego nie obstawiam, raczej nie poszło coś przy aplikacji.
    Porazajacy dzwiek podwojnie doladowanego V8

Komentarz

• Mickul
      RS
      • 2010
      • 2847

Apdejt. Anuluję test tylnej klapy - po 2 tygodniach od aplikacji efekty są następujące:

Natty's Red || Zymol Carbon || SV Concorso || Fusso

Woski były bez cleanera. Zdjęcia robiłem na przechylonym w dół aucie. Tam, gdzie zbiera się woda jest "wklęsłość" bagażnika.

Natomiast maska... No cóż, woski dalej walczą

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=x_m0lGT16C4[/youtube]

Btw. Dzisiaj pierwszy raz wyglinkowałem Toledo.

Na kolejny test poświęciłem cenne mikrony w moim aucie. Pół drzwi kierowcy zostało poddane korekcie do zera absolutnego tylko po to, żeby pojechać na myjnie ręczną i umyć auto za pomocą zachwalanej przez wszystkich ręcznej szczotki. :lol: To jakby ktoś się z kimś kłócił, że nie warto. :P

Komentarz

• zsolpyw
        Elegance
        • 2012
        • 897

woskowales autko a teraz pierwszy raz glinkowales ? cos sie to nie trzyma :P
        Sprzedam nowe sprezyny Lesjofors O1 tył

Jeżdżę w blasku
        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...339092#1339092

Komentarz

• Mickul
          RS
          • 2010
          • 2847

Zamieszczone przez zsolpyw
          woskowales autko a teraz pierwszy raz glinkowales ? cos sie to nie trzyma :P
          Piszesz o rzeczach, które nie miały miejsca - nie miałem czasu nałożyć wosku na auto wcześniej, więc go po prostu nie było :P

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=dap8IK46Y5A[/youtube]

Gtechniq G1 na lewej połówce szyby, 4Nano PV na prawej. Film tego nie przedstawia, ale według mnie większą przejrzystość szyby gwarantuje G1.

Komentarz

• Big
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 6389

Mickul, czekaj czekaj, jak to nie było wosku ??? A to co leżało na tylnej klapie oraz na masce to co, nie woski?
            "No cóż, woski dalej walczą " - to na czym one lezą skoro walczą, nie na Toledo ?

[ Dodano: Pon 17 Lis, 14 12:45 ]
            Zamieszczone przez Mickul
            Pół drzwi kierowcy zostało poddane korekcie do zera absolutnego tylko po to, żeby pojechać na myjnie ręczną i umyć auto za pomocą zachwalanej przez wszystkich ręcznej szczotki. To jakby ktoś się z kimś kłócił, że nie warto.
            No to nieżła masakra jak na jedno mycie szczotką. Właściwie to takiej własnie masakry się spodziewałem.
            Czarny Elegance

Komentarz

• DetailerShopP-ń
              Rider
              • 2014
              • 284
              • Octavia III combi (5E5)
              • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez Mickul
              Na kolejny test poświęciłem cenne mikrony w moim aucie. Pół drzwi kierowcy zostało poddane korekcie do zera absolutnego tylko po to, żeby pojechać na myjnie ręczną i umyć auto za pomocą zachwalanej przez wszystkich ręcznej szczotki. :lol: To jakby ktoś się z kimś kłócił, że nie warto. :P
              szczotka + drzwi = masakra

Kazdemu klientowi powinienes to zdjecie pokazywac jesli spyta po co woskowac, po co klasc powloki, po co myc na dwa wiadra, po co uzywac rekawicy itp pytania...
              DetailerShop.pl Poznań - Profesjonalne kosmetyki samochodowe
              https://www.facebook.com/DetailingShopPoznan
              http://allegro.pl/my_page.php?uid=36933472

Komentarz

• zsolpyw
                Elegance
                • 2012
                • 897

Mickul, sam widzisz ze kol. Big, rowniez zauwazyl ze pomysliles kolejnosc. NAJPIEW glinka POZNIEJ woski!!!!
                nie myslalem ze taki blamaż wykonasz, stary :P

Jeżdżę w blasku

Komentarz

• Mickul
                  RS
                  • 2010
                  • 2847

Mickul, sam widzisz ze kol. Big, rowniez zauwazyl ze pomysliles kolejnosc. NAJPIEW glinka POZNIEJ woski!!!!
                  nie myslalem ze taki blamaż wykonasz, stary :P
                  Jest różnica między glinkowaniem całego auta, a glinkowaniem jednego elementu.

Dla jasności:

Test na masce jest na lakierze bez przygotowania - nie było tam glinki, nie było cleanera. Tylko mycie i na to położony Natty's Red + Fusso.

Test na klapie bagażnika - glinka + korekta Menzerną 400, 2500 i Kochem Antihologramem.

Na pozostałych elementach wosku do teraz nie było. :P A już wkrótce powtórka testu z bagażnika, ale tym razem na dachu. Dodatkowo woski zostaną wzbogacone o Swissvaxa Cleaner Fluid Regular, Zymola HDC i Dodo Juice Lime Prime. :diabelski_usmiech

Komentarz

• gusiak11
                    L&K
                    • 2013
                    • 1362
                    • Ford

nie myslalem ze taki blamaż wykonasz, stary
                    Ale nie do końca rozumiem o co Ci chodzi... glinkujesz po to żeby wygładzić lakier, zdjąć z niego napylenia, asflaty, żywice.... ale jaki to ma związek z woskowaniem, po prostu na gładkim łatiwiej sie woskuje i mniej wosku idzie co świetnie widac na felgach ale glinkowanie nie jest niezbędnym/koniecznym procesem w przypadku woskowania.
                    http://carsdetailing.blogspot.com/

Komentarz

• zsolpyw
                      Elegance
                      • 2012
                      • 897

gusiak11, powyzej pewnego poziomu, a szczegolnie aspirujać do wybicia sie z amatorszczyzny wypada czynic zgodnie ze sztuka :lol:

Jeżdżę w blasku

Komentarz

• Mickul
                        RS
                        • 2010
                        • 2847

gusiak11, powyzej pewnego poziomu, a szczegolnie aspirujać do wybicia sie z amatorszczyzny wypada czynic zgodnie ze sztuka :lol:
                        Ktoś Ci wmówił jakieś teoretyczne zasady i Ty usilnie próbujesz się ich trzymać. Jakbyśmy robili wszystko zgodnie ze sztuką to Big nie miałby znowu swirli na Superbie. (emotka = zart, nie bierzcie tego na serio). Człowiek nie zawsze ma czas i próbuje mimo wszystko znaleźć trochę szybsze metody niż robienie uszczelek wacikiem do uszu. Robię lakier tak jak ja chcę go sobie przygotować i tak, żeby mi się podobało. I skończcie mi wciskać kity już o tej glince, bo na aucie nie było wosku poza klapą bagażnika i maską (z których tylko jeden element został wyglinkowany) i jak widać woski trzymają się nieźle już przez miesiąc włąśnie na tym elemencie. Pozostałe auto wyglinkowałem tylko dlatego, że było szorstkie i ciężko było przesuwać po nim ręcznik i mikrofibry.

Co nie zmienia faktu, że glinkuję w 95% przypadków - 90% w przypadku nakładania wosku i 100% w przypadku korekty w celu uniknięcia zepsucia/zabrudzenia pada.

Komentarz

• gusiak11
                          L&K
                          • 2013
                          • 1362
                          • Ford

wypada czynic zgodnie ze sztuka

A jak to jest zgodnie ze sztuka....??? jest jakaś biblia detailingowa??? bo nie słyszałem....

a zgodnie ze sztuką jest jak na 90% wypowiedzi na wielu forach ze najlepsze połączenie to cleaner Dodo i wosk Coli i wiele odmian tej kombinacji połączonej jeszcze z IPA x1, x2, x3 itd...

Ja trzymam maszynę tak a Mickul, trzyma inaczej a jeszcze ktoś będzie trzymał jeszcze inaczej... nie ma w detailingu sztywnych reguł, są pewne polecane zabiegi ale nie jest to wyznacznik jedynej słusznej metody....
                          http://carsdetailing.blogspot.com/

Komentarz

• staraoctavia
                            Elegance
                            • 2013
                            • 825

Zamieszczone przez gusiak11
                            A jak to jest zgodnie ze sztuka....??? jest jakaś biblia detailingowa??? bo nie słyszałem....
                            Jam jest jedyną prawdą, drogą i objawieniem.

Sorry za OTe ale nie mogłem się powstrzymać
                            Porazajacy dzwiek podwojnie doladowanego V8

Komentarz

• Andoran
                              Rider
                              • 2010
                              • 356

staraoctavia, Panem Bogiem to Ty nie jesteś ale dla wielu określmy to "wyrocznią - taką detailingową Wielką Biblioteką" z pewnością tak
                              Jam jest jedyną prawdą, drogą i objawieniem.

Należy też zwrócić uwagę że Adam robi TEST a nie zabezpiecza auto więc jeżeli nawet istnieje 10 przykazań Mickul, jest swoistym naukowcem obalającym religię (pozostając w konteksie pobozności) AMEN
                              My "Silver"
                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=66739
                              Pimpness Car Detailing - renowacja lakieru, pranie tapicerki, renowacja skóry, czyszczenie i konserwacja tapicerki skórzanej, renowacja reflektorów, powłoka kwarcowa, kompleksowe czyszczenie pojazdów.

Komentarz

• Mickul
                                RS
                                • 2010
                                • 2847

Zamieszczone przez Andoran
                                Należy też zwrócić uwagę że Adam robi TEST a nie zabezpiecza auto więc jeżeli nawet istnieje 10 przykazań Mickul, jest swoistym naukowcem obalającym religię (pozostając w konteksie pobozności) AMEN
                                Dziękuję za zrozumienie. :diabelski_usmiech

Komentarz

• zsolpyw
                                  Elegance
                                  • 2012
                                  • 897

No ale mozna bylo odnisc wrazenie ze najpierw wywoskowal auto, a teraz glinkuje!
                                  Agodnie ze sztuka - najpierw glina, poznie wosk. Nigdy odwrotnie !
                                  No ale przynajmniej sie chlopak stara

[ Dodano: Pią 28 Lis, 14 16:53 ]
                                  Mickul, lenicie sie cos panie :roll:

Jeżdżę w blasku

Komentarz

• Mickul
                                    RS
                                    • 2010
                                    • 2847

Miałem nic nie robić w chłodne dni, ale właśnie przyjechało do mnie BMW E91 i zostaje do soboty. Plan - full serwis. :wink:

Martwi mnie tylko jedno. CZARNY UNI.

Komentarz

• zsolpyw
                                      Elegance
                                      • 2012
                                      • 897

Dasz rade, w razie problemow ambicjami nadgonisz :P

Jeżdżę w blasku

Komentarz

• DetailerShopP-ń
                                        Rider
                                        • 2014
                                        • 284
                                        • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Powodzenia :kciukgora
                                        Czekamy na relacje

Komentarz

• Mickul
                                          RS
                                          • 2010
                                          • 2847

Mała zmiana planów. Ze względu na twardo-miękki lakier i bardzo, ale to bardzo mocne ograniczenie czasowe lakier zostaje poddany odświeżeniu, a na to wszystko zostanie nałożony maskujący AIO (to jest robione pod sprzedaż). Teraz pytanie - czy HDC maskuje? Bo bym carbona nałożył.

Ogólnie coś dzisiaj skrobnąłem. Miało być więcej, ale nistety nadgodziny w pracy mnie przetrzymały... Jutro prawdopodobnie trzeba będzie popracować do późnych godzin nocnych co by na sobotę mieć tylko plastiki wewnętrzne + wosk.

Auto ma 153 000km przebiegu i lakier wygląda mniej więcej tak:

Nie wiem czy był polerowany czy w Niemczech naprawdę miękkie szczotki czynią cuda...

Sami się domyślcie jakby wyglądał czarny UNI na aucie, które ma 100 000km w polskich warunkach

Coś tam podziałałem:

Bubu:

Nie ma bubu:

Bubu 2:

Prawie nie ma bubu 2, jutro jeszcze poprawię:

Komentarz

• DetailerShopP-ń
                                            Rider
                                            • 2014
                                            • 284
                                            • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Na malym ekranie telefonu miejsca bez bubu wygladaja bardzo ok
                                            Czekoladowy shake od Zymola troche maskuje + na to Carbon - mysle ze efekt bedzie lepiej niz dobry
                                            Zwlaszcza ze, tak jak mowisz, auto idzie na sprzedaz. To i tak o wiele wiecej niz standardowo robia sprzedajacy.

Komentarz

• zsolpyw
                                              Elegance
                                              • 2012
                                              • 897

Mickul, o picowanie na sprzedaz Cie nie podejrzewalem ....
                                              nie szkoda Ci przyszlego nabywcy i jego miny po pierwszej wizycie na bezdotyku ?

Jeżdżę w blasku

Komentarz

• Mickul
                                                RS
                                                • 2010
                                                • 2847

Mickul, o picowanie na sprzedaz Cie nie podejrzewalem ....
                                                nie szkoda Ci przyszlego nabywcy i jego miny po pierwszej wizycie na bezdotyku ?
                                                Przecież ja nie maskuję wszystkich rys, tylko raptem 5-7% i to jeszcze jakiś najdelikatniejszych. Pierwsza wizyta na bezdotyku? To Ty nie wiesz jak Zymol Carbon działa? Wszystkie zdjęcia jakie dodałem są po kombinacji futro, cutting, polishing i finishing + 2xIPA, a Ty mi o odpicowaniu mówisz...

Poza tym chętnie zrobiłbym pełną korektę, ale nie z ograniczeniem czasowym wynoszącym 8h na polerowanie, 4h na pranie i 5-6h na idealne wykończenie.

Komentarz

• andriu21tg
                                                  L&K
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2008
                                                  • 1499

Mickul, jaka grubość lakieru przed i po operacji? :?:

Komentarz

• Mickul
                                                    RS
                                                    • 2010
                                                    • 2847

Zamieszczone przez andriu21tg
                                                    Mickul, jaka grubość lakieru przed i po operacji? :?:
                                                    Nie wiem, mój miernik nie łapie tak małych różnic. Lakier miał średnio 140 (od 130 do 150). Sądzę, że ok. 5 mikronów poszło. Jak tnę papierkiem to idzie 15.

Kolejny dzień działania.

To jakby mi ktoś zarzucił, że klient będzie płakał po bezdotyku po raz kolejny. :P 2xIPA 80%.

Jedziemy dalej finish. Gąbka rupesowa okazała się 100x lepsza niż 3M.

23:30, Das auto ist fertig.

A na jutro pranie tapicerki + wykończenie auta. Teraz spać. :szeroki_usmiech

Komentarz

Pracuję...