Agamek12, sprawdzona technologia, dobra jakość i przystępna cena - tego szukają ludzie w dzisiejszych czasach w salonach samochodowych. Skoda już tania nie jest i już chyba nie będzie.
Skoda Rapid komercyjnie-wersja produkcyjna film
Zwiń
X
-
ja mam takie wrazenie, ze Skoda stara sie obecnie na sile przekonac ze Rapid... to nie zadna tam Fabia z dupa - czyli Fabia sedan (a jak w koncu wyjdzie Fabia III to zobaczycie - ze mam racje, i ze Rapid to faktycznie Fabia z dupa hehe), w kazdym razie Skoda stara sie wyraznie przekonac, ze Rapid to wlasciwie kompakt... chociaz waski jak auto klasy B... no ale ten bagaznik... a Octavia III to juz bedzie nizsza klasa srednia czyli Passat, Mondeo czy Peugeot 508... hmm osobiscie watpie.
Lecz mysle ze faktycznie Skoda ma szanse umiescic oba te modele w tych wyzszych niz dotychczas klasach... ale nie tyle pod wzgledem faktycznej wielkosci czy wyposazenia auta... ale niestety ceny....
Rapid rzeczywiscie kosztuje tyle co kompakt - czyli Renault Megane, Chevrolet Cruze czy Kia Rio a nawet Ford Focus... tyle ze tak naprawde Rapid zadnym kompaktem nie jest bo ma szerokosc niewiele wieksza od auta klasy B...
Mam nadzieje, ze z Octavia III im nie odbije podobnie pod wzgledem cen....czyli ze zrobia tak, ze bedzie kosztowala tyle co Mondeo czy Laguna...
a jesli im tak odbije to niech spadaja...
jeszcze do niedawna kazdemu chcacemu polecalem przede wszystkim Skode, a teraz - polecam wlasciwie kazdemu przed zakupem Skody obejrzec auta innych marek i porownac ceny i wyposazenie oraz jakosc na jezdzie probnej.
wychodzi na to ze taniej mozna teraz kupic jeszcze jakies niedobitki Golfa VI 1.2 tsi z lepszym wyposazniem niz Rapida 1.2 tsi... a co zabawne taniej od Rapida mozna kupic O2.... bez sensu. :twisted:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Agamek12mirek_p11, zaraz zostaniesz uświadomiony, że jednak Skoda wciąż ma atrakcyjną cenę...
-
Zamieszczone przez marlej108Renault Megane, Chevrolet Cruze czy Kia Rio a nawet Ford Focus...
Co do Cee'd to muszę przyznać, że ostry gracz jest na rynku. Jakość materiałów we wnętrzu powala. Jednak w opinii jednego z redaktorów motoryzacyjnych skrzynia biegów i silniki odbiegają od poziomu czołówki segmentu compact.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez irekkza Rapida o zbliżonym wyposażeniu w konfiguratorze wyszło mi 84 tysiące :shock: Tyle mi nawet nie wyszło w konfiguratorze mojej O2FL
[ Dodano: Czw 01 Lis, 12 20:37 ]
Zamieszczone przez ThsCo do Cee'd to muszę przyznać, że ostry gracz jest na rynku. Jakość materiałów we wnętrzu powalapozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ThsZamieszczone przez marlej108Renault Megane, Chevrolet Cruze czy Kia Rio a nawet Ford Focus...
Co do Cee'd to muszę przyznać, że ostry gracz jest na rynku. Jakość materiałów we wnętrzu powala. Jednak w opinii jednego z redaktorów motoryzacyjnych skrzynia biegów i silniki odbiegają od poziomu czołówki segmentu compact.
z kolei wbrew skodzie rio sedan to chyba jednak naturalny rywal rapida... ;-) a nie chevy cruze...
Komentarz
-
-
mała reflekcja
co do ceny, otwarłem konfiguratora i porównałem
mój zakup czyli Touta II 1,4 doposazonego na prawie ful
i Rapida 1,2 prawie ze wszystkim ( brak grzanych stolków , regól kregosłupa i tzw jeszcz jakieś drobiazgi )co ma mój tour i co
róznica 6700,00zł na początek na nie korzyść Rapida i o czym tu mówić
fakt mam starą bude - nadwozie ale za to wieksze autko i napewno lepsze plastiki w środku wiec nie żałuje je nie poczekałem na nowe modele a co tu mówić dopiero o nowej octavce ?
Komentarz
-
-
DJ MŁODY, ja mam takie zdanie:
- Rapid jest nowy, czyli nowocześniejszy
- Octa jest starsza, czyli mniej nowoczesna
- Rapid jest mniejszy
- Octa jest większa
- Rapid i Octa maja porównywalne wnętrze
- funkcjonalność jest porównywalna
Tylko cena może rozsądzić.
Ewentualnie może mnie przekonać poziom bezpieczeństwa - ********pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ruwadoDJ MŁODY, ja mam takie zdanie:
- Rapid jest nowy, czyli nowocześniejszy
- Octa jest starsza, czyli mniej nowoczesna
- Rapid jest mniejszy
- Octa jest większa
- Rapid i Octa maja porównywalne wnętrze
- funkcjonalność jest porównywalna
Tylko cena może rozsądzić.
Ewentualnie może mnie przekonać poziom bezpieczeństwa - ********
wg pismakow wnetrze Rapida to MORZE PLASTIKU - na boczkach drzwi nie ma ani cm materialu... a deska jest twarda jak kamien (jak to w Fabkach...)....
poza tym jak moga miec porownywalne wnetrze... skoro Rapid na szerokosc to ... auto klasy B a nie C???? Ma wiekszy za to bagaznik... ale co z tego skoro oparcie kladzie sie na siedzisko i jest podloga nierowna skierowana ku gorze (przez lezace oparcie pod katem na siedzisku...).
W czym niby Rapid jest nowoczesniejszy od Octavii?????? Chyba w tym, ze jest pojazdem budzetowym zaprojektowanym dla wschodniej Europy i Rosji, a nie jak Octavia - Golfem z doczepioną dupa i troche zdziadzonymi materialami wygluszajacymi.
Ale w takim razie jestes idealnym klientem dla Skody... jesli nie widzisz roznicy na korzysc Octavii II wzgledem Rapida... :shock:
i to zeby wlasciciel O2 pisal ze o wyzszosci Octavii nad Rapidem moze przesadzic tylko cena... wstyd! :evil:
Komentarz
-
-
marlej108, niestety, jestem typowym przykładem polskiego obywatela z topniejącym portfelem i starzejącym się samochodemops:
cały czas staram się szukać alternatywy dla mojej 8 - letniej Octavki I. Tu niby "nowy" Rapid, a tu "obiecywana" O III.
A niestety - cena zaczyna byc dla mnie priorytetem nr "one". :?pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ruwadoA niestety - cena zaczyna byc dla mnie priorytetem nr "one". :?
i gdyby Rapid byl w odpowiedniej cenie to wszystko byloby proste - ale on teraz serio wychodzi drozej od O2 FL - wystarczy popytac o ceny u dealerow...
co zabawne wychodzi drozej niz niedobitki Golfa VI w salonach co zostaly z 1.2 tsi (wersji 1.4 tsi nie liczylem, a moja ukochana wersja 1.4 16V 80-kucy to juz chyba jest nowa tylko jedna czy dwie wystawione na otomoto w naprawde dobrych cenach - wychodzi ze Golf z lepszym wyposazeniem jest tanszy od Rapida z gorszym wyposaniem... absurd ale fakt - no chyba ze od reki na Rapida jest 10.000 zl taniej to co innego - ale na razie nie jest).
Nie chce mi sie tez wyliczac od ilu innych samochodow wychodzi drozej - moze tylko podejrzewac, ze Focusy w nowej promocji tez drozej nie wychodza niz Rapid, podobnie Kia C'eed czy Hyundai i30, Chevrolet Cruze hatch i sedan (a moze i kombi?), najnowszego Opla Astre mozna kupic w dobrej wersji (w salonie dostalem znizke bez zadnych znajomosci z tego co pamietam ponad 13.000 zl), Renault Megane, Dacia Duster, Citroen C4, Toyota Auris...naet ponizej 57k mozna teraz kupic Honde Civic w promocji... Boze jak tak sie zastanowic to wychodzi ze za wersje 1.2 tsi Rapida z kompletacja ambition mozna miec wiekszosc kompaktow i to z lepszym wyposazeniem i chyba nie z morzem plastiku w srodku...
To tyle jest mowimy o czynniku ceny przy zakupie samochodu :-)
Ruwado - jak mialbys zmieniac auto - to moze lepiej poczekac na O3, i na spadki cen Rapida, bo jestem pewny ze jak Skoda chce to auto sprzedawac dobrze to musi cene obnizyc. No chyba ze to ma byc sprzedaz na poziomie Roomstera... czyli kiepska. I co? od dluzszego juz czasu mozna kupic Roomstera z duza obnizka, a tlumow tych aut na ulicach i tak nie ma.
I na pewno warto nastawic sie na jakies wyprzedaze noworoczne.
moze Rapida hehe :P
pozdrawiam :-)
Komentarz
-
-
Obejrzałem z bliska na stacji benzynowej jakieś demo salonu z Łodzi bodajże. Zgadzam się, Rapid to jakaś pomyłka cenowa, dlatego do dziś dziękuję losowi za decyzję i tym co pomogli i udało nam się w ostatnim momencie kupić 3 Toury 1.6 a za auto z instalacją gazową, alarmem, lakierem metalik, jumbo i Swingiem zapłaciliśmy ~ 51, 5 k PLN wiec w takiej cenie Rapid z podobnym wyposażeniem jest nieosiągalny.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ruwadomarlej108, niestety, jestem typowym przykładem polskiego obywatela z topniejącym portfelem i starzejącym się samochodemops:
że nie odzyskasz tych pieniędzy?
no zgadza się, podobnie jak podobnej kwoty którą straci taki rapid po wyjechaniu za bramę salonu :lol:saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Wczoraj musiałem sobie trochę posiedzieć w samochodzie i stwierdziłem, że o ile deska rozdzielcza w O2 FL bardziej mi się podoba od mojej, tak już przy Rapidzie wolę swoją deseczkęI fajnie jest pomiziać futerko na drzwiach (bez skojarzeń) xD
Btw. ostatnio na katowickich drogach oprócz wysypu Chevroletów Aveo, sporo zauważyłem Hyundai i30 hatchback, jakaś promocja była?
P.S.
Wszystkich narzekających na Rapida pragnę uprzedzić, że za chwilę się okaże iż:
- nie potraficie liczyć, ewentualnie porównywać liczb
- Rapid to nowoczesna maszyna i już!
- jak was nie stać na Skodę to spadówa z forum
- zostaniesz nazwany stereotypowym polaczkiem, który wiecznie narzeka ^^
#####################
Ceny Roomstera faktycznie są ciekawe i mają teraz fajne promocje. Aczkolwiek sam nie wiem do kogo jest kierowane takie autko. Do firmy średnio, dla rodziny też dziwnie. To chyba dla miłośników tego typu kształtu karoserii bo innej opcji nie widzę. Ja Rapida bym nawet teraz nie kupował ze względu na to, że lada chwila będzie info o O3 i zobaczymy jak to się wszystko sprzedaje. Jeżeli będzie słabo to ceny spadną, tak jak przytaczany jest Roomster. Może wtedy będzie to dobra okazja na zakup Rapida
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez marlej108Nie chce mi sie tez wyliczac od ilu innych samochodow wychodzi drozej - moze tylko podejrzewac, ze Focusy w nowej promocji tez drozej nie wychodza niz Rapid, podobnie Kia C'eed czy Hyundai i30, Chevrolet Cruze hatch i sedan (a moze i kombi?), najnowszego Opla Astre mozna kupic w dobrej wersji (w salonie dostalem znizke bez zadnych znajomosci z tego co pamietam ponad 13.000 zl), Renault Megane, Dacia Duster, Citroen C4, Toyota Auris...naet ponizej 57k mozna teraz kupic Honde Civic w promocji... Boze jak tak sie zastanowic to wychodzi ze za wersje 1.2 tsi Rapida z kompletacja ambition mozna miec wiekszosc kompaktow i to z lepszym wyposazeniem i chyba nie z morzem plastiku w srodku...
I co tu przezywac ta cene nikt nikogo do kupna nie zmusza.Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.
Komentarz
-
-
marlej108, moze znów wyjdę na obrońcę Rapida, ale porównywanie cen nowości (jakiejkolwiek firmy) z autami które właśnie schodzą z rynku i dealerzy wysprzedają ostatnie ich egz. to pomyłka i to spora pomyłka !!
Wiadomo, że auto które schodzi z rynku i którego wszyscy jak najszybciej chcą się pozbyć, aby zrobić miejsce dla nowości będzie miało bardzo atrakcyjne ceny, aby jak najszybciej się sprzedało (Vide Clio III czy Mazda 6 obecnej jeszcze generacji)
Wiadomo też, że nowość nie będzie miała tak atrakcyjnych cen, bo sam fakt, że jest to nowość dopinguje klientów do jej zakupu. Podejrzewam, ze za rok (tak na jesieni 2013 r.) Rapida będziesz mógł kupić z podobnymi zniżkami jakie jeszcze parę miesiecy temu miała O II FL.Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Bigmarlej108, moze znów wyjdę na obrońcę Rapida, ale
Hehe, przyznaj sie ze zamiast SII 1.8 tsi - to troche doplaciles i zamowiles Rapida 1.2 tsi w full wypasie jak to mowia ;-))))
:diabelski_usmiech
zartuje :-)
ps. ja chce w koncu tego dziada rapida obejrzec na zywo i utwierdzic sie w moich tezach (albo milo rozczarowac). Kiedy bedzie mozna te auta zobaczyc u dealerow? Wie ktos???
ps.2 SKODO - oprzytomniej i obniz ceny na Rapida!!! Niech 42k zl kosztuje 1.2 tsi 85 kucy z klima! to bedzie dobra cena!
pozdrawiam :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez marlej108Hehe, przyznaj sie ze zamiast SII 1.8 tsi - to troche doplaciles i zamowiles Rapida 1.2 tsi w full wypasie jak to mowia )))
[ Dodano: Pią 02 Lis, 12 12:50 ]
Zamieszczone przez marlej108ps. ja chce w koncu tego dziada rapida obejrzec na zywo i utwierdzic sie w moich tezach (albo milo rozczarowac).Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BigZamieszczone przez marlej108Hehe, przyznaj sie ze zamiast SII 1.8 tsi - to troche doplaciles i zamowiles Rapida 1.2 tsi w full wypasie jak to mowia )))
ps. jade zaraz na zakupy - przejade obok Skody - a moze bedzie stal Rapid.... (pewnie nie).
Komentarz
-
Komentarz