Skoda Rapid komercyjnie-wersja produkcyjna film

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Octavianos
    L&K
    • 2010
    • 1130

Zamieszczone przez r2r
    Zamieszczone przez grzesk
    widnieje jeszcze jednostka benzynowa 1.6 MPI 105 KM, o której tylko ktoś wspominał, że może się pojawić.

https://www.mann-hummel.com/online-catalog/EU/pol/vehicle/MANN-FILTER%20Katalog%20Europa/Pojazdy/Samochody%20osobowe%20+%20dostawcze/SKODA/Rapid%20(NH3)

Może to będzie rozwiązanie dla osób co preferują LPG.
    Mnie zastanawia jakie on będzie miał parametry i ile będzie palił paliwa bez przerabiania na LPG no i w jakiej cenie będzie.
    Życzyłbym sobie, aby to był W 100% TEN SAM silnik, który cieszył się bezawaryjnością w O1 i O2, i nie zeszpecą go jakimiś DPFami, czy innymi ustrojstwami, przez które jego długotrwałość pójdzie w gwizdek.

PS:...no i nie godajcie chopy że Rapid nie budzi emocji. Właśnie strzeliła setna strona w jego temacie
    tego silnika nie będzie w Rapidzie, bo nie spełnia norm Euro...a jest to ta sama jednostka, co była w Fabii i Roomsterze.
    SIMPLY CLEVER
    Wiesz co dobre :-)

Moja Maszyna
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=53846

Komentarz

• r2r
      RS
      • 2008
      • 4721
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Kurczę jak to jest że 1.6MPI nie spełnia norm, a 1.2MPI już spełnia.
      Wie ktoś może na czym polega róznica :?:
      Artur

Komentarz

• Octavianos
        L&K
        • 2010
        • 1130

Bo 1.2 MPI przeszło szereg modyfikacji właśnie pod kątem spalania...Ma 75KM, a nie jak w Fabii 70KM.
        SIMPLY CLEVER
        Wiesz co dobre :-)

Moja Maszyna
        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=53846

Komentarz

• parasite
          L&K
          • 2011
          • 1368

Ja tam się nie znam, ale czy czasem Fiat Linea nie jest podobnych rozmiarów jak Rapid? Znalazłem takie dane.

Linea Rapid
          Długość 4560 mm 4483 mm
          Szerokość 1730 mm 1706 mm
          Wysokość 1494 mm 1461 mm
          Rozstaw osi 2603 mm 2602 mm
          Rozstaw kół - przód 1467 mm 1463 mm
          Rozstaw kół - tył 1482 mm 1500 mm

Na żywo jeszcze ani tego, ani tego nie widziałem, ale na zdjęciach Linea jest dość ładna i do tego ma normalne silniki. Czytałem tylko kiedyś, że klamki lubią odpadać, ale na Allegro są do wyrwania za trochę ponad 30 tyś. zł, więc coś jak Dacia.
          AGR 112KM, 232Nm
          Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

• Agamek12
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 9943
            • Ford

parasite, Linea ma dostępny tylko jeden silnik - więc wybór właściwie żaden.
            Adam... Używam:
            Rolka: e11FL 97KM/130Nm
            Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• parasite
              L&K
              • 2011
              • 1368

Agamek12, faktycznie. Pamiętam jeszcze jak kilka/kilkanaście miesięcy temu widziałem ofertę to był większy wybór silników z dieslem włącznie. Widocznie coś się musiało zmienić od tamtego czasu, jednak jest jakąś alternatywą dla tego 1.2 MPI w Rapidzie :P
              AGR 112KM, 232Nm
              Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratoRS
                • 2004
                • 25757
                • Audi

Kto zamowil Rapida - przyznac sie 8)
                Spritmonitor.de

Komentarz

• piotrek_os
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 8162
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                  ja bym obstawiał jakiegos właściela fabi 1 :diabelski_usmiech Bo z 01 czy 0II to juz nie bardzo :diabelski_usmiech
                  Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Agamek12
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 9943
                    • Ford

danielcio puścił farbę :szeroki_usmiech ?
                    Adam... Używam:

Komentarz

• grzesk
                      Rider
                      • 2010
                      • 296

Ja jako właściciel F1 zamówię ale dopiero na jesień lub koniec roku ale fajnie by było już go mieć .

PS. A jaka wersja, jaki silnik? Może ktoś chce mi prezent zrobić i zamówił pod moje wymagania :P :lol:
                      SKODA Rapid 1.2 TSI 105 KM

SKODA Fabia I 1.2 12V HTP 64 KM

Komentarz

• Flame
                        Elegance
                        • 2010
                        • 898

Obstawiam, że będzie to marlej108 :lol:
                        ORIGINAL GERMAN AUDI A6 C7 AVANT 3.0 TDI 313KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...168233#1168233

ORIGINAL GERMAN AUDI QUATTRO 2.2 200KM- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...460025#1460025

ORIGINAL CZECH SKODA FABIA MONTE CARLO 1.2 TSI 105KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=906416#906416

Komentarz

• notsure
                          Drive
                          • 2010
                          • 47

marlej108 się tu nie przyzna, w końcu mówił, że napisał już ostatni post w tym wątku... tzn. następny będzie w pod forum "Nasze auta" w wątku "Rapid marleja108..."

Komentarz

• cool_torun
                            Ambiente
                            • 2008
                            • 162

Dziś czytałem w Auto Świecie test porównawczy Rapida i 301. Rapid wygrał a o 301 napisali że środek z materiałów budżetowych (nie sądziłem że mogą być gorsze materiały niż w Rapidzie :twisted: ) i w bagażniku gołe blachy.

Komentarz

• marlej108
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 4976
                              • Octavia III (5E3)
                              • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez notsure
                              marlej108 się tu nie przyzna, w końcu mówił, że napisał już ostatni post w tym wątku... tzn. następny będzie w pod forum "Nasze auta" w wątku "Rapid marleja108..."
                              o k..wa :shock: :-)

tego waszego rapida to bym za darmo nie chcial... :P
                              bym sie wstydzil tym jezdzic... nie dosc ze TYLKO Skoda to jeszcze taka paskudna... :diabelski_usmiech
                              http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                              Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Big
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 6389

:lol wiedziałem ze nie wytrzyma, no wiedziałem :haha:
                                Czarny Elegance

Komentarz

• arkan
                                  Drive
                                  • 2011
                                  • 89

Ale dzięki marlejowi mamy tu wesoło
                                  Golf VII TDI Variant

Komentarz

• ruwado
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 14909
                                    • Octavia IV (NX3)

W środę 16.01 będę na przeglądzie, to luknę, może będzie Rapid do obejrzenia. Wreszcie zobaczę te nedzną Skodę z bliska.
                                    pozdrawiam - Darek
                                    ​​

Komentarz

• piramida
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 12222
                                      • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez ruwado
                                      Wreszcie zobaczę te nedzną Skodę z bliska.
                                      obawiam się że ta nędzna skoda jest znacznie lepsza od twojej obecnej skody :wink:
                                      superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• ruwado
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 14909
                                        • Octavia IV (NX3)

piramida, specjalnie napisałem "nędznej", bo wszyscy strasznie po niej jadą. A tak naprawdę, to każdy ją widział tylko na zdjęciach lub filmie w necie A bardzo m0ozliwe, że jest tak jak piszesz.
                                        pozdrawiam - Darek
                                        ​​

Komentarz

• adi747
                                          L&K
                                          • 2008
                                          • 1138

ja widziałem siedziałem w niej ojciec jechał na jeżdzie próbnej i powiem tyle było by ale szału nie ma
                                          http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
                                          była:2006 octavia 1fl 101KM ATD
                                          2001 octavia 1fl RS 180KM AUQ
                                          JEST
                                          megane 3 rs 2.0T niby 250Km a chyba więcej
                                          octavia 1FL kombi 1.9TDI 4X4 ATD
                                          octavia 2 2.0TDI BKD

Komentarz

• Agamek12
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 9943
                                            • Ford

piramida, specjalnie napisałem "nędznej", bo wszyscy strasznie po niej jadą. A tak naprawdę, to każdy ją widział tylko na zdjęciach lub filmie w necie A bardzo m0ozliwe, że jest tak jak piszesz.
                                            O nie, wypraszam sobie. Ja w niej siedziałem, macałem i swoje wiem: wnętrze jest biedne - to fakt. W aucie za 50kzł więcej to nie przystoi. Ale w dużym aucie z więcej niż podstawowym wyposażeniem za mniej niż 45kzł to już nie przeszkadza.
                                            I potwierdzę, zarówno moja stara zielona O1 '00, jak i późniejsza O1 '04 (specjalnie chwilę po oględzinach Rapida zasiadłem w "ojcowej") prezentuje sie wewnątrz o wiele lepiej niz Rapid. Co nie oznacza wcale, że Rapid jest zły. Poprostu to, co oferuje, było początkowo (przypomnę: zupełnie goła podstawa za 47kzł) wycenione zbyt wysoko... Ale jak TSI Active będzie można kupić za 45kzł, to zrobi się już całkiem ~dobrze
                                            Adam... Używam:

Komentarz

• piotrek_os
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 8162
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Agamek12
                                              I potwierdzę, zarówno moja stara zielona O1 '00, jak i późniejsza O1 '04 (specjalnie chwilę po oględzinach Rapida zasiadłem w "ojcowej") prezentuje sie wewnątrz o wiele lepiej niz Rapid.
                                              niezbyt często się zgadzam z Agamkiem ale przy tej wypowiedzi to 100%
                                              Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Tony065
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 2497
                                                • Octavia I (1U2)
                                                • ARX 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez piramida
                                                Wreszcie zobaczę te nedzną Skodę z bliska.
                                                obawiam się że ta nędzna skoda jest znacznie lepsza od twojej obecnej skody :wink:
                                                Szczerze wątpię, że Rapid przejeździe 10 lat bez jakichś poważnych awarii, tak jak większość OI. Teraz już się nie robi takich aut. Wogóle nic się już tak nie robi... Jedyny plus Rapida, to więcej miejsca z tyłu, bo to duża wada w przypadku mojej "Eli". I porównując poziom wyposażenia tych samych wersji, zapewne stara OI będzie mieć większy wybór i nie dla tego, że pewne detale Rapid ma standardowo. Nie mówiąc już o L&K lub 4x4, którego nie ma w Rapidzie. :twisted:
                                                Black Pearl, Elegance & RS LOOK
                                                @ by Tune-up Gdańsk
                                                TDI VP++ i jeszcze rośnie
                                                Antek

Komentarz

• marlej108
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 4976
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez Big
                                                  :lol wiedziałem ze nie wytrzyma, no wiedziałem :haha:
                                                  kuzwa... zapomnialem ops: :P oops
                                                  http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                                                  Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Garret
                                                    L&K
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2006
                                                    • 1196
                                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                                    • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez Agamek12
                                                    I potwierdzę, zarówno moja stara zielona O1 '00, jak i późniejsza O1 '04 (specjalnie chwilę po oględzinach Rapida zasiadłem w "ojcowej") prezentuje sie wewnątrz o wiele lepiej niz Rapid. Co nie oznacza wcale, że Rapid jest zły. Poprostu to, co oferuje, było początkowo (przypomnę: zupełnie goła podstawa za 47kzł) wycenione zbyt wysoko... Ale jak TSI Active będzie można kupić za 45kzł, to zrobi się już całkiem ~dobrze
                                                    Mam podobne odczucia, 3 dni temu oddajac scouta do przeglądu miałem chwilkę więc postanowiłem "pomacać się" z Rapidem. Mam odniesienie zarówno do O1 (uzytkowałem od nowosci taką przez 6 lat) jak i do obecnie ujeżdżanej O2.
                                                    I tak pod wzgledem miejsca w środku w porównaniu do O1- z przodu porównywalnie, z tyłu więcej miejsca na nogi, materiały - deska, boczki - gorsze niż w O1, kierownica w dotyku OK.
                                                    Z tyłu fajna lampka podsufitowa.
                                                    Mniejsze kółka - przentowany model (1.6TDI) miał jesli dobrze pamiętam 185/65/15.
                                                    Bagaznik spory- porównywalny z O1. Wygląd zewnetrzny- na plus, te ostre krawędzie, reflektory, bryła- bardzo mi sie podobają

Porównanie z OII wypada znacząco gorzej- pogłębiona różnica w jakości materiałów (na -) odpada przewaga miejsca na nogi z tyłu.. miejsca na głowę brakuje- jak usiadłem z tyłu to... nie mogłem się wyprostować bez wciskania głowy w podsufitkę- strasznie tego nie lubię a to przypadłośc niestety wielu współczesnych aut ( a mam tylko 184cm). Porównałem to z O2 liftback stojącą w salonie (jako że jeżdże teraz kombi) i tam jest odczuwalnie więcej miejsca na głowę. (W OI też nie przypominam sobie bym wybrzuszał głową dach).
                                                    Kolejna rzecz- krótsze siedzenia z tyłu w Rapidzie niż w O2, uwaga dotyczy też siedzeń z przodu- sprawiają wrażenie ogólnie mniejszych niż w O2, choć to może bardziej efekt optyczny- są mniej obudowane (brak tego schowka na drobiazgi po zew. stronie).

Podsumowując- pozycjonuję to auto jako b. ciekawy upgrade dla kogoś kto jeździ fabią (znacznie wiecej miejsca, ładniejsze wnętrze, lepsze materiały), dla kogoś kto dysponuje niewystarczającymi funduszami na O2/O3 a potrzebuje niedrogiego, pojemnego a zarazem ładnego auta z dużym, praktycznym (liftback) bagażnikiem. I tu pojawia się aspekt cenowy :roll: który był już tu analizowany wielokrotnie - zgadzam się z opinią, iż cena debiutu była istotnie przesadzona :wink:
                                                    Garret

-----------
                                                    Była OI 1.9TDI AXR 144KM/306,9Nm by Ali... jest 1.8 TSI Scout, 217KM/348Nm by Ali :-)

Komentarz

Pracuję...