Skoda Rapid komercyjnie-wersja produkcyjna film

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Chris11
    RS
    • 2011
    • 1587

A telewizory w latach 90. nie były bardziej trwałe niż te teraz?
    Pralki nie wytrzymywały dłużej niż teraz?
    Sprzęt komputerowy nie był bardziej wytrzymały?

Ewolucja poszła do przodu... czasy, kiedy dostępność wszystkich części była kiepska dawno minęły... każdy się kapnął, że na bezawaryjności nie zrobi się pieniędzy i od dobrych kilku lat produkuje się rzeczy jednorazowe na 3-4 lata, a Wy się od kilkudziesięciu stron spuszczacie nad tym, co jest oczywiste i dziwicie co najmniej jakbyście Jezusa na Pasterce spotkali.

Komentarz

• marlej108
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 4976
      • Octavia III (5E3)
      • CJZB 1.2 TSI 86 KM

No dobra, zgodnie z wczorajsza zapowiedzia napisze tylko jeszcze dane za grudzien, ktore sie wlasnie pojawily. Dane moga byc troche szokujace co dla niektorych, Octavianos tu pisal np. ze najwiecej w grudniu sprzedaja w salonie Rapidow... to ciekawe...

Bo w grudniu.... w calej Polsce... Rapidow sprzedano...

.... TYLKO 95 sztuk :twisted:

dla porownania - Fabek poszlo 640, a np. Dacii Duster (cenowo zblizonych do Rapida, zwykle nawet tanszych od niego...) 406, a Octavii 796 egzemplarzy. Nawet najgorzej sie dotychczas sprzedajacych Roomsterow poszlo 244 sztuki.

Rapidow zaledwie 95 sztuk. Coz... tak slabej sprzedazy nawet chyba nie trzeba specjalnie komentowac.

Gdy tylko pojawil sie cennik napisalem, ze Skoda zwariowala i nikt przy zdrowych zmyslach umiejacy liczyc pieniadze nie kupi tego samochodu za tak wysokie kwoty.

I co? I mialem racje :diabelski_usmiech , choc jedna czy dwie osoby tu upieraly sie, ze cena jest ok. a auto tak dobre prawie jak Octavia.

Otoz najlepszym miernikiem jest sprzedaz - ktora nie ma co kryc - jest zalosnie niska.

Na koniec powtorze to co pisalem od samego poczatku - Rapid jest wykonany tanio, to auto budzetowe, i powinno miec odpowiednio niska cene - to po prostu przestronne wozidlo, plastikowe, dla kierowcy, ktory nie interesuje sie motoryzacja zupelnie, chce miec duzy bagaznik i zeby nie musial sie wstydzic podjezdzajac pod sklep. I to Rapid zapewnia - to i tylko to. Ale cene ma idiotycznie wysoką, nikt za te pieniadze go nie kupi bo za 50-60 tysiecy mozna kupic duzo lepsze auta. W tych cenach kupi go tylko idiota. Jak widac przez dwa miesiace sprzedazy tych idiotow za duzo na szczescie Skoda nie znalazla.

Skoda MUSI OBNIZYC CENY i zobaczycie ze po wyprzedazy w cennikach ten model bedzie sporo tanszy niz dotychczas.

To powinna byc tez nauczka dla Skody przy ustalaniu cen Octavii III... jesli beda za wysokie nikt jej nie kupi.

Tanio wykonane auto ... ma byc tanie.

To moj ostatni post o tym samochodzie. Musze powiedziec, ze IMHO Rapid dla Skody jest niestety krokiem wstecz - taka sobie karoseria, takie sobie wnetrze, slabe standardowe wyposazenie. Na dodatek cena z kosmosu. Skoda dostala od klientow uzasadnionego klapsa. :diabelski_usmiech

ps. tutaj jest strona ze statystykami sprzedazy:

http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
      Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Big
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 6389

Zamieszczone przez marlej108
        To moj ostatni post o tym samochodzie.
        :lol :haha: no nizłe kawały opowiadasz chłopie.
        Czarny Elegance

Komentarz

• skipper.u
          Rider
          • 2011
          • 480
          • Superb III (3V3)
          • CGGA 1.4 MPI 80 KM

a powiedzcie mi na co liczą sprzedawcy Skody przysyłając mi oferty Rapida, dzwoniąc do mnie czy się już zalogowałem i korzystałem z konfiguratora? Że co? Że sprzedam 1,5 roczna Oktavię i kupię mniejszego i gorszego Rapida? Czy, że kupię drugi nowy samochód z salonu jak ja zmieniam samochody co 12 lat? Jakby mnie było stać na drugą nówkę to nie kupowałbym skód...

Komentarz

• parasite
            L&K
            • 2011
            • 1368

Bo VW wymyślił sobie, że za auto tanie w produkcji, po prostu budżetowe, zawoła normalną cenę wciskając, że to nowość.
            Jak ktoś lubi być dymany to jego sprawa dlatego nie ma co się nad tym rozwodzić.
            AGR 112KM, 232Nm
            Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

• Alonzo_
              RS
              • 2009
              • 2460
              • Hyundai

Zamieszczone przez skipper.u
              a powiedzcie mi na co liczą sprzedawcy Skody przysyłając mi oferty Rapida, dzwoniąc do mnie czy się już zalogowałem i korzystałem z konfiguratora? Że co? Że sprzedam 1,5 roczna Oktavię i kupię mniejszego i gorszego Rapida? Czy, że kupię drugi nowy samochód z salonu jak ja zmieniam samochody co 12 lat? Jakby mnie było stać na drugą nówkę to nie kupowałbym skód...
              Taką mają robotę. Jesteś w bazie to trzeba "odhaczyć" bo góra ciśnie.
              A też myślę, że może to tez trochę być jak marlej pisze. To auto po prostu słabo schodzi. Mimo sporej kampanii - TV, prasa - wychwalającej go i tłumaczącej nam że to całą imprezę córki obsłuży i jest idealne do wszystkiego.....dupa. Pewnie nie chcą się tworzyć kolejki na pół roku czy kilka m-cy - do czego dealerzy się przyzwyczaili no i klaps boli.
              Tu jak ulał zadziała stare dobre CCC (cena czyni cuda).

Komentarz

• Agamek12
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 9943
                • Ford

marlej108, trzeba tylko wziąć pod uwagę fakt, iż te 95 aut to auta zarejestrowane (być moze wzięte "z placu"). Spora ilość może być zamówiona "do produkcji" i te auta pojawia się w statystyce rejestracji(!) dopiero po kilku tygodniach. Być może sprzedaż rozpędzi się nieco za kilka miesięcy. W każdym razie ja i tak twierdzę, że dopóki Skoda nie obniży na stałe ceny Rapida do poziomu poniżej 40kzł za golasa i do 45kzł za Ambition 85KM, to hitem sprzedaży auto nie będzie.

Aha, 2/3 Rapidów zostało zarejestrowanych przez firmy.
                Adam... Używam:
                Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratoRS
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

Demowki salonow ?? 2 rudna :?:
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• grzesk
                    Rider
                    • 2010
                    • 296

Zamieszczone przez Agamek12

Chyba na odwrót chciałeś powiedzieć. Właśnie oglądam tą stronę co marlej podał i tam jest napisane, że w grudniu 2012 poszło 95 Rapidów z czego 62 zostały kupione przez osoby indywidualne a reszta to firmy.
                    Zauważ, że przez firmy to głównie kupowane były w listopadzie a co za tym idzie można się domyślać, że tymi firmami były salony, które brały demówki do jazd próbnych. W takim razie na drogach i tak najwięcej jeździ Rapidów kupionych przez klientów indywidualnych.

Ja jeszcze chwilę poczekam na ustabilizowanie się cen i wtedy będę myślał bo pomimo całej krytyki jaką tu uskutecznia kilka osób to auto mi się podoba i F1 może spokojnie zastąpić. Niech tylko cena spadnie

Pozdrawiam
                    SKODA Rapid 1.2 TSI 105 KM

SKODA Fabia I 1.2 12V HTP 64 KM

Komentarz

• Agamek12
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 9943
                      • Ford

Zamieszczone przez grzesk

Chyba na odwrót chciałeś powiedzieć. Właśnie oglądam tą stronę co marlej podał i tam jest napisane, że w grudniu 2012 poszło 95 Rapidów z czego 62 zostały kupione przez osoby indywidualne a reszta to firmy.
                      Masz słuszną rację
                      Adam... Używam:

Komentarz

• grzesk
                        Rider
                        • 2010
                        • 296

W temacie o O3 był link z oznaczeniami silników do O3. Zerknąłem sobie na Rapida i wynika z tego, że oprócz silnika 1.6 TDI 90 KM o którym oficjalnie wiemy, że będzie widnieje jeszcze jednostka benzynowa 1.6 MPI 105 KM, o której tylko ktoś wspominał, że może się pojawić.

https://www.mann-hummel.com/online-catalog/EU/pol/vehicle/MANN-FILTER%20Katalog%20Europa/Pojazdy/Samochody%20osobowe%20+%20dostawcze/SKODA/Rapid%20(NH3)

Może to będzie rozwiązanie dla osób co preferują LPG.
                        Mnie zastanawia jakie on będzie miał parametry i ile będzie palił paliwa bez przerabiania na LPG no i w jakiej cenie będzie. Ja obstawiam, że będą to okolice 1.2 TSI.
                        A może to ten sam co był kiedyś w F2 i Roomsterze?

PS. Analizując tą stronę to w F2 i Roomsterze ten silnik ma to samo oznaczenie co w Rapidzie więc może to być jednak ta sama jednostka
                        SKODA Rapid 1.2 TSI 105 KM

SKODA Fabia I 1.2 12V HTP 64 KM

Komentarz

• r2r
                          RS
                          • 2008
                          • 4721
                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez grzesk
                          widnieje jeszcze jednostka benzynowa 1.6 MPI 105 KM, o której tylko ktoś wspominał, że może się pojawić.

https://www.mann-hummel.com/online-catalog/EU/pol/vehicle/MANN-FILTER%20Katalog%20Europa/Pojazdy/Samochody%20osobowe%20+%20dostawcze/SKODA/Rapid%20(NH3)

Może to będzie rozwiązanie dla osób co preferują LPG.
                          Mnie zastanawia jakie on będzie miał parametry i ile będzie palił paliwa bez przerabiania na LPG no i w jakiej cenie będzie.
                          Życzyłbym sobie, aby to był W 100% TEN SAM silnik, który cieszył się bezawaryjnością w O1 i O2, i nie zeszpecą go jakimiś DPFami, czy innymi ustrojstwami, przez które jego długotrwałość pójdzie w gwizdek.

PS:...no i nie godajcie chopy że Rapid nie budzi emocji. Właśnie strzeliła setna strona w jego temacie
                          Artur

Komentarz

• Big
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 6389

Dziś miałem okazje zapoznać się z Citroenem C-elysee, czyli konkurentem Rapida. Powiem tak, wszyscy krytykanci Rapida powinni pójść do salonu Citroena i zapoznać się bliżej c C-elyssee. Gwarantuję Wam, z e po takiej wizycie spojrzycie zupełnie inaczej na Rapida i napiszecie że jest on naprawdę o.k. pomimo twardych plastików
                            Czarny Elegance

Komentarz

• r2r
                              RS
                              • 2008
                              • 4721
                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Big, aż taka amatorka ten Citoren :?:
                              Artur

Komentarz

• Big
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 6389

r2r, oj tak. Jest nieciekawie, przynajmniej, jeśli przyjmiemy dla niego takie same kryteria i wymogi jak w stosunku do Rapida.
                                Tu masz opis moich wrazeń po zapananiu się z C-elysee: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=65281
                                Czarny Elegance

Komentarz

• iFi
                                  Elegance
                                  • 2012
                                  • 906

Mimo, iż o Rapidzie zrobiło się już 100 stron, to jednak dorzucę swoje trzy grosze...

Byłem dzisiaj w salonie Skody i przy okazji zerknąłem na Rapida. Sylwetka na żywo prezentuje się moim zdaniem fajnie. Widać, że to kolejny etap "ewolucji" Skody... Przed salonem stał Rapid w niebieszczastym bardzo fajnym odcieniu.

Wsiadam do środka, a właściwie wciskam się ze swoim 1.95m wzrostu. Pierwsze co przyszło mi do głowy to - co niektórzy ludzie chcą od tego samochodu. Wizualnie bardzo przyjemnie... Wszystko wygląda w miarę spójnie i nie rozprasza... No ale pokusiło mnie i dotknąłem deski (swoją drogą wygląda całkiem Ok). Czar prysł. Ale myślę sobie, nie no spoko. Ma być taniej niż za nową Octavię więc jest trochę twardszy materiał. Pokusiło mnie więc i nacisnąłem mocniej, być może ma jednak jakiś element zmiękczający. Deska ugięła się lekko pod naciskiem :shock:

To był właściwie koniec mojego zainteresowania tym samochodem... W między czasie rzuciły mi się w oczy:

- jednak te drzwi są strasznie cienkie. dziwnie się je otwiera a od środka miałem wrażenie, że dzieli mnie od ulicy kartka papieru... dziwaczne uczucie.
                                  - miejsca jest mniej niż w obecnej Octavii ale powiem tak: dla kogoś ze średnim wzrostem tak powiedzmy 1.8m max będzie Ok. Nie zauważy tak bardzo mniejszego wnętrza jeśli nie jeździł wcześniej sporo Octavią. Natomiast dla mnie z przodu miejsca było zdecydowanie za mało. Z tyłu dla odmiany po maksymalnym odsunięciu i opuszczeniu fotela było moim zdaniem więcej miejsca między oparciem a kanapą niż u mnie.

Komentarz

• piramida
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 12222
                                    • Superb III (3V3)

iFi, z tyłu powinieneś haczyć głową o sufit, zgadza się przy twoim wzroście?
                                    superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Agamek12
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 9943
                                      • Ford

a jak ja wlazłem do tyłu (który interesuje jedynie moje córki), to jakoś nie narzekałem na wycieranie mojej łysiny... No ale ja miałem zaledwie 184cm...
                                      Adam... Używam:

Komentarz

• piramida
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 12222
                                        • Superb III (3V3)

a jak ja wlazłem do tyłu (który interesuje jedynie moje córki), to jakoś nie narzekałem na wycieranie mojej łysiny... No ale ja miałem zaledwie 184cm...
                                        ja mam około 182 i jak usiadłem z wyprostowanymi plecami to było na styk aczkolwiek też nie grzeszę nadmiarem włosów :P

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Agamek12
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 9943
                                          • Ford

piramida, a woziłbyś z tyłu kogoś innego niż rodziców czy teściów (oczywiscie poza małymi szkodnikami) :?: Jeśli nie, to "hu kiers"?
                                          Mi bardziej "przeszkadza" mała szerokość wnętrza (kurdę, szczupak jestem a lubię mieć wokół siebie dużo miejsca ) niż potencjalnie niska wysokość tyłu. A przy obecnej cenie (mówię o tej wyprzedazowej) jakoś zupełnie nie przeszkadzają mi te plastikowe plastiki.
                                          Adam... Używam:

Komentarz

• piramida
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 12222
                                            • Superb III (3V3)

Agamek12, matkę wożę ewentualnie z przodu, teściową w bagażniku gdzie 500l sprawdza się wyśmienicie :lol:

Komentarz

• słoń
                                              Elegance
                                              • 2010
                                              • 777

a ja na Rapida zacząłem patrzeć jak na O1FLextra wypas i już mi się zaczął podobać

Komentarz

• Agamek12
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 9943
                                                • Ford

piramida, no to po grzyba narzekasz na wysokośc z tyłu.
                                                PS: teściowa zadowolona, ze ma cały tył dla siebie...? :szeroki_usmiech Moja "mamusia-bestyja" nie lubi kufra i jak już zmusi mnie do przewiezienia jej, to pakuje się między foteliki dziewczyn i wtedy... stwierdzam, że avka jest za szeroka
                                                A myślę o śiakimś szerszym wozie...
                                                Adam... Używam:

Komentarz

• piramida
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 12222
                                                  • Superb III (3V3)

Agamek12, nie narzekam tylko informuję, lotto mi to ile jest miejsca w rapidzie czy to z przodu czy z tyłu :lol:

Komentarz

• iFi
                                                    Elegance
                                                    • 2012
                                                    • 906

Nie wiem czy haczył bym głową, nie wsiadłem... mierzyłem jedynie odległość od oparcia siedząc z przodu. Wiem dokładnie ile jest u mnie tam było więcej :P

Ja po prostu nie jeżdżę z tyłu u nikt mnie do tego nie zmusi :P

Komentarz

Pracuję...